Πηγ: thepressproject.gr

Τετρτη 16 Οκτωβρου 2013

http://www.thepressproject.gr/photos/596x300/mitropoulos1381923526.jpgΗ μεγλη δουλει με την οικογνεια του εφοπλιστ Μανιο, η τερστια αδλωτη αμοιβ, οι αντιδικες μεταξ των δικηγρων και η παρεμβολ του ΣΔΟΕ.

Το πρισμα του ΣΔΟΕ για την υπθεση του Αλξη Μητρπουλου εξασφλισε το ThePressProject, ρχνοντας φως στα γνωστα σημεα της υπθεσης και αφνοντας την κοιν γνμη να βγλει τα συμπερσματ της.

Να σημεισουμε τι η υπθεση ρχεται για δετερη φορ στη δημοσιτητα μετ τον Μρτιο του 2013 (δετε εδ).

Σμφωνα με το πρισμα, η υπθεση ξεκινει το 1995 ταν απεβωσε ο εφοπλιστςΔημτρης Μανις, ο οποος δεν φησε διαθκη. Μοναδικο συγγενες του θανντος ταν η μητρα του κυρα Βασιλικ Μανιο και τα αδλφια τουΒασλειος Μανις και Ευαγγελα Μανιο-Ζαχαρου, οι οποοι και τον κληρονμησαν (1/3 ο καθνας εξ αδιαιρτου).

Οι κληρονμοι διαφνησαν ως προς τη διαχεριση, την οποα εχε αναλβει ο κ. Βασλειος Μανις. Η κυρα Ευαγγελα Ζαχαρου-Μανιο στρφηκε μσω εξωδκων κατ του αδελφο της, εκπροσωπντας και τη μητρα της. Οι δικηγροι που την εκπροσωποσαν ταν οι κ.κ. Στ. Δεληκωστπουλος και Λ. Σινανιτης.

Ο κ. Μανις, θορυβημνος απ τις ενργειες της αδελφς του, απευθνθηκε τον Φεβρουριο του 1999 στους δικηγρους κ.κ. Αλξη Μητρπουλο και Γ. Μαντζουρνη (γνωστς απ την υπθεση Κοσκωτ) για να βρουν συμβιβαστικ (εξωδικαστικ) λση. Οι δο δικηγροι, συνεπικουρομενοι απ τον συνδελφ τους Φλ. Φυλακτγλου, ρθαν σε επαφ με τον κ. Μανι και την αδελφ του και λοι μαζ συμφνησαν να αναλβουν να επιλσουν τη διαφορ με ανττιμο μια ενιαα συνολικ αμοιβ. τσι, η κυρα Ζαχαρου ανακλεσε την εκπροσπηση που εχε δσει προηγουμνως στους κ.κ. Στ. Δεληκωστπουλο και Λ. Σινανιτη.

Στα τλη Φεβρουαρου ο κ. Μητρπουλος παρδωσε να συμφωνητικ συμβιβαστικς επλυσης στα δο μρη. Ο κ. Μανις, κατπιν υπδειξης των δικηγρων του που ταν απ το δικηγορικ γραφεο Σιοφα, εξφρασε τις αντιρρσεις του, με αποτλεσμα οι δο πλευρς να ξαναβρεθον σε αντιδικα.

Τελικς, στις 30 Μαρτου 1999 υπεγρφη συμφωνητικ συμβιβασμο.

Σμφωνα με την κυρα Ζαχαρου, η δια κατβαλε αρχικ μρος του ποσο της δικηγορικς αμοιβς που εχε συμφωνηθε σε λογαριασμος που της εχε υποδεξει ο κ. Μητρπουλος και στη συνχεια το εξφλησε.

Τον Νομβριο του 1999 η κυρα Ζαχαρου γινε δκτης παραπνων απ τους δο λλους συναδλφους του κ. Μητρπουλου, οι οποοι ισχυρστηκαν τι εχε αθετσει τη συμφωνα καταθτοντας μικρτερο ποσ απ το συμφωνηθν.

Στις 15 Οκτωβρου 2001 ο κ. Μαντζουρνης σκησε εναντον της κυρας Ζαχαρου αγωγ, στην οποα ζητοσε το ποσ που δεν του εχε αποδοθε. Με τη σειρ της η κυρα Ζαχαρου σκησε αγωγ κατ του κ. Μητρπουλου, ζητντας του να παραδσει το ποσ που φειλε στον κ. Μαντζουρνη. Ακολοθησαν διφορες αγωγς που δικαωσαν την κυρα Ζαχαρου και τους δο δικηγρους Μαντζουρνη και Φυλακτγλου. Η υπθεση τελεσιδκησε το 2009.

Απ τον παρλληλο λεγχο που ξεκνησε απ τις υπηρεσες του υπουργεου Οικονομικν διαπιστθηκε τι ο κ. Μητρπουλος ουδποτε εμφνισε την αμοιβ του 1.000.000 ευρ που εχε πρει απ την κυρα Ζαχαρου το τος 1999. Για τον λγο αυτ το ΣΔΟΕ του επβαλε το πρστιμο.

Ο κ. Μητρπουλος ισχυρζεται τι το δικαωμα του δημοσου για κοινοποηση φλλων ελγχου επιβολς φρων χει αμετκλητα παραγραφε γιατ χει περσει η πενταετα, κτι που δεν δχεται το ΣΔΟΕ (τα φλλα ελγχου κοινοποιθηκαν το 2006, εν το αδκημα αφορ το τος 1999).

Επσης, ισχυρζεται τι μρος του ποσο επαναπατρστηκε τα τη 2005 και 2006 και φορολογθηκε με 3%, βσει των ευεργετικν διατξεων του σχετικο νμουΑλογοσκοφη για επαναπατρισμ κεφαλαων, που ψηφστηκε το 2004.

Με λλα λγια, ο κ. Μητρπουλος αφενς μεν δεν απδωσε στους συναδλφους του τα συμφωνηθντα και αφετρου δχεται τι απκρυψε την αμοιβ του, αλλ θεωρε τι αδκως του επιβλθηκε το πρστιμο.

 

Η απντηση του Α. Μητρπουλου

Εναι αληθς τι η Δ’ ΔΟΥ Αθνας, μετ απ κθεση του ΣΔΟΕ, παρανμως μου επβαλε πρστιμο για δικηγορικ αμοιβ που:

α) εισπραξε το γραφεο μου το τος 1999 στο εξωτερικ,

β) εισχθη στην Ελλδα και φορολογθηκε με το ρθρο 38 του ν. 3259/2004 (επαναπατρισμς κεφαλαων εξωτερικο),

γ) δηλθηκε στη φορολογικ μου δλωση το τος εισαγωγς (2005) και

δ) αποδθηκε σε τρτους σε εκτλεση δικαστικν αποφσεων.

 

Με απφασ της η Γενικ Διεθυνση Φορολογας του Υπουργεου Οικονομικν (Δ12Α/1115972/ΕΞ.2013/18-7-2013) για την δια υπθεση αποφνθηκε τι απαγορεεται η εκ νου φορολγηση του ως νω ποσο, πως συνβη και με λους τους συμπατριτες μας, που κατ καιρος επαναπτρισαν κεφλαια απ το εξωτερικ.

Η υπθεση, ως εκ τοτου, εκκρεμε ενπιον της Επιτροπς του ρθρου 70Α

ν. 2238/1994.Θτω στη διθεση της ελληνικς κοινς γνμης λα τα σχετικ γγραφα.

 

Η πρτη σελδα του πορσματος

http://www.thepressproject.gr/photos/596x/prosima1381923291.jpg