:

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

12 2013

http://4.bp.blogspot.com/-SjM8iomlIqk/UN2-OL7UyUI/AAAAAAAA2Yg/D0XuUpW_JgE/s1600/%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%81.jpg«Οι αποφσεις λαμβνονται απ τους αρχηγος κρατν και κυβερνσεων, χι απ την Επιτροπ. Η Επιτροπ δεν κνει τποτε λλο απ το να εφαρμζει» τις αποφσεις των 28, υπογρμμισε σε συνντευξη του ο πρην πρεδρος της Ευρωπακς Επιτροπς .

Ο Ζακ Ντελρ εξφρασε σμερα την θλψη του διτι τα κρτη μλη της ΕΕ συχν παρακμπτουν τις Βρυξλλες, οι οποες χουν καταντσει «να εδος σκιχτρου».

Ο Γλλος πολιτικς κρουσε επσης τον κδωνα του κινδνου κατ της «παγδας» που αποτελε για την ΕΕ η αναθερηση των ευρωπακν συνθηκν «προς διευκλυνση» του Λονδνου, προειδοποιντας εναντον μας εξδου της Βρετανας απ την ΕΕ.

«Εναι πιο εκολο να μεταθτεις την ευθνη σε να κεμενο που χει εγκριθε απ το Ευρωπακ Συμβολιο και να λες “εναι των Βρυξελλν’”, δλωσε ο Ντελρ, σε συνντευξ του στον ραδιοφωνικ σταθμ France Inter.

Η Ευρπη χει γνει «να εδος σκιχτρου κι οι κυβερνσεις δεν χουν κνει τποτε στε η εξλιξη να εναι διαφορετικ», πρσθεσε.

Ο Ντελρ, ο οποος υπρξε πρεδρος της Ευρωπακς Επιτροπς το διστημα 1985-1995, εξφρασε επσης την απογοτευσ του για τον «τσιγκονικο» προπολογισμ που ενκρινε η ΕΕ για το διστημα 2014-20: «Εναι η μεγαλτερη αποκαρδωση που χω νοισει», τνισε.

Απορρπτοντας την εξσωση «λιττητα και σταθερτητα στα κρτη μλη σον ανκαμψη στην Ευρπη», ο Ντελρ εκτμησε πως «αυτ η πολιτικ ιδα θα ταν πραγματικ εξασια εν εχε γνει κατανοητ απ τις κυβερνσεις πριν απ τσσερα χρνια».

Κι αυτ χι μνον για να δρομολογηθον «μεγλα ργα», αλλ και για την κατρτιση «μας κοινς πολιτικς για την ενργεια, την ρα που ο καθνας σπεδει να εκλιπαρσει τον (Ρσο πρεδρο) Βλαντμιρ Ποτιν».

«Η Ευρπη με χει απογοητεσει τσο, σο και οι πολτες», μως τοτη «η ωραα ιδα», «εναι σως η σημαντικτερη στον 20 και τον 21ο αινα», κι «εν δεν τη διατηρσουμε, επικρμαται η απειλ να φθνει, εν χι να πεθνει», προειδοποησε ο πρην πρεδρος της Ευρωπακς Επιτροπς και γνωστς ευρωπαστς οραματιστς.

σον αφορ τη Βρετανα, η οποα μχρι το 2017 ενδχεται να αποφασσει με δημοψφισμα για το εν θα συνεχσει να αποτελε μλος της ευρωπακς οικογνειας, πως χει υποσχεθε να πρξει ο βρετανς πρωθυπουργς Ντιβιντ Κμερον εν επανεκλεγε το 2015, ο Ντελρ δλωσε πως «εναπκειται σ’ αυτν να επιλξει. Αλλ εκενο που δεν εναι δυνατν, εναι να μας υποχρενει, εμς τα λλα κρτη της ΕΕ να αναθεωρομε τις συνθκες κατ το συμφρον της. Εναι μα παγδα που το δχως λλο πρκειται να μας στσει».