του Βαγγλη Δουρκη απ το Matrix24.gr

9 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/10/thavountilista.jpgΝα «θψουν» κτω απ στοβες χιλιδων λλων ανλεγκτων υποθσεων στις κατ τπους ΔΟΥ, την διαβητη λστα Λαγκρντ, αλλ και τις πολυδιαφημισμνες λστες με τους λληνες καταθτες του Λουξεμβοργου, τους ιδιοκττες ακιντων στο City του Λονδνου, αλλ και τους «σκαφτους» της Ολλανδας, φανεται πως επιχειρον στο υπουργεο Οικονομικν.

Σμφωνα με γγραφο του ΣΔΟΕ, υποθσεις που χειρζονται οι Περιφερειακς Διευθνσεις του Σματος Δωξης Οργανωμνου Εγκλματος και χουν ορζοντα παραγραφς την 31η/12/2013, πρπει να μεταφερθον μεσα στις οικεες ΔΟΥ, με το σκεπτικ τι αυτς μπορον να διατξουν παρταση της παραγραφς κατ δο επιπλον χρνια (βσει του νμου 4141/2013).

Εν δεν δοθε παρταση ττε, στο τλος της τρχουσας χρονις ξεκινει η παραγραφ υποθσεων μιας οκταετας. ρα εν δεν ολοκληρωθον οι ρευνες εντς 3 μηνν απ το ΣΔΟΕ, οι μεγλες υποθσεις φοροδιαφυγς (π.χ. λστα Λαγκρντ, κ.λπ.) μπορε να «ταφον» για πντα!

Σε κθε περπτωση με την μεταφορ των «καυτν» φακλων στις Εφορες, αποδυναμνεται ο ασκομενος λεγχος, αφο οι εφοριακο ελεγκτς των ΔΟΥ δεν εναι επ του παρντος θεσμικ «οπλισμνοι» να διεξγουν ρευνες με τις διες εξουσες που χουν τα στελχη του ΣΔΟΕ (πχ νοιγμα τραπεζικν λογαριασμν κλπ).

Στελχη του ΣΔΟΕ αναφρουν τι με αυτ την απφαση, το υπουργεο Οικονομικν, δνει τα χρια των ελεγκτν που εδ και μνες χουν αναλβει, κτω απ αντξοες συνθκες, να εντοπσουν υποθσεις μεγλης φοροδιαφυγς που κρβουν οι λστες και τις αναθτουν στις εφορες που οι εργαζμενοι τους χουν δηλσει τι δεν μπορον να αντεπεξλθουν οτε στους ελγχους των φορολογικν δηλσεων.

Προσθτουν μλιστα τι «αυτς οι διαδικασες δεν συνδουν με το χαρακτρα του κατεπεγοντος που δνει το τελευταο καιρ η ηγεσα του υπουργεου Οικονομικν στη διαλεκανση αυτν των υποθσεων, καθς μετ τη μεταφορ των υποθσεων, θα χρειαστον σως και μνες μνο για την ενημρωση των ελεγκτν των ΔΟΥ απ τους συναδλφους τους του ΣΔΟΕ».

Η εξλιξη αυτ ρχεται σε μια περοδο κατ την οποα ο Γιννης Στουρνρας μιλ για προωθομενη νομοθετικ ρθμιση που θα επιτρπει να μπορον να κινονται ταχτερα οι διαδικασες ακμα και με προσωριν ευρματα.

Και πως επισημανουν στελχη του ΣΔΟΕ, το υπουργεο Οικονομικν αντ να εκδσει μια ερμηνευτικ εγκκλιο, η οποα να ορζει τι εναι δυνατ να δοθε παρταση σε αυτς τις υποθσεις, σε οποιεσδποτε απ τις υπηρεσες ελγχου και αν βρσκονται, προτιμ να τις στελει στις ΔΟΥ, οι οποες αντιμετωπζουν τερστια προβλματα οργνωσης, λλειψης προσωπικο, αλλ κυρως τεχνογνωσας σε ττοιας μορφς ελγχους.