...

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 6 2013

http://www.koolnews.gr/wp-content/uploads/2013/10/evelpidon.jpgλλοι νθρωποι απ τη δημσια εικνα τους, την οποα πολ συχν χουν καταγρψει οι τηλεοπτικς κμερες και ο φωτογραφικς φακς, επιχερησαν να εμφανιστον στις απολογες τους ενπιον των ανακριτν οι βουλευτς της Χρυσς Αυγς, οι οποοι φρονται ως διευθυντικ μλη εγκληματικς οργνωσης.

λοι οι κατηγορομενοι – Ν. Μιχαλολικος, Χρ. Παππς, Ι. Λαγς, Ηλ. Κασιδιρης, Ηλ. Παναγιταρος και Ν. Μχος - ακολοθησαν, πως ταν αναμενμενο, κοιν στρατηγικ με στχο να υπερασπιστον  τον εαυτ τους αλλ και το κμμα.

Πσω απ την σκηση της ποινικς δωξ τους εδαν κνητρα πολιτικ, αποποιομενοι οποιαδποτε ποινικ εμπλοκ περ νταξης και περ διεθυνσης εγκληματικς οργνωσης. Αντθετα, ρητ και κατηγορηματικ αποτσσονται λα σα τους χρενει το βαρ κατηγορητριο. Ο προφυλακισμνος αρχηγς του κμματος Νκος Μιχαλολικος καταδικζει λα τα επεισδια με πρωταγωνιστς μλη, στελχη ακμα και βουλευτς του κμματος, που τους τελευταους μνες χουν βρεθε στο επκεντρο της δημοσιτητας. Διακηρσσει μλιστα, μσω της απολογας του, τι βασικ αρχ της Χρυσς Αυγς εναι «η αυστηρ τρηση του νμου προς πσα κατεθυνση».

Επιπλον, λοι με μια φων, ως ομδα, αρνονται τι η Χρυσ Αυγ εναι «στρατς», ισχυρζονται τι «τα λεγμενα περ ταγμτων εφδου αποτελον συκοφαντα» και τι η κοιν αμφεση εναι, οτε λγο οτε πολ, μδα που χει βρει μιμητς.

Τλος, προσβλλοντας ως ψευδεπγραφο το καταστατικ που επικαλεται  το κατηγορητριο, υποστηρζουν τι η διρθρωση και η λειτουργα της Χρυσς Αυγς εναι δημοκρατικ.

 

Οι απολογες των ξι

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

http://4.bp.blogspot.com/-7MOsR9cIcNw/T9HVr5NwNzI/AAAAAAAAGCM/TxVrI9nB59E/s400/8D.JPG «Απεταξμην κθε μορφ βας». Αυτ εναι το δι τατα της απολογας του προφυλακισμνου γενικο γραμματα της Χρυσς Αυγς Νκου Μιχαλολικου. Στην πολωρη  απολογα του ενπιον των ανακριτν υπερασπστηκε χι μνο τον εαυτ του, αλλ και το κμμα, ισχυριζμενος τι με βση το επσημο καταστατικ του αποδεικνεται η «δημοκρατικ διρθρωση και λειτουργα της Χρυσς Αυγς». Σε λες τις ερωτσεις των ανακριτν Σπρου Γεωργουλα και Χρστου Παπακστα, που συνιστον και τους βασικος ξονες του κατηγορητηρου με βση το οποο οδηγθηκε στη φυλακ, ο Νκος Μιχαλολικος απαντ «χι σε λα».

Κατηγορηματικ, πως χαρακτηριστικ λει, «η Χρυσ Αυγ δεν εναι στρατς για να διαθτει στολ και καταδικζω αυτο του εδους τη συμπεριφορ και αμφεση και τον συγκεκριμνο βηματισμ. Για τις λλες παρνομες πρξεις που μου αναφρετε (σ.σ. οργανωμνες επιχειρσεις οπαδν με επικεφαλς βουλευτς του κμματος για τον λεγχο πιστοποιητικν νμιμης παραμονς αλλοδαπν μικροπωλητν και συστηματικος ελγχους σε νοσοκομεα για τον εντοπισμ παρανμως εργαζμενων αλλοδαπν νυχτερινν νοσοκμων) δηλνω κατηγορηματικ τι δεν τις υιοθετ και δημσια τις χω καταγγελει».

Επιχειρντας να αντικροσει τα ευρματα απ την ρση του τηλεφωνικο απορρτου, ο Ν. Μιχαλολικος εκφρζει  και μα... ευχ,  ζητντας «αν ταν δυνατν απ νομικς και τεχνικς  πλευρς, να επιτευχθε η απομαγνητοφνηση  των συγκεκριμνων συνομιλιν οι οποες φρονται να αφορον το πρσωπ του». Σε ,τι αφορ δε την ποπτη κατ τις Αρχς συνομιλα του με τον επσης προφυλακισμνο βουλευτ Γιννη Λαγ το βρδυ της δολοφονας του Π. Φσσα, υποστριξε τι «αφοροσε τη μετακνησ μου της επμενης ημρας, καθσον αυτς επικοινωνε για τα μτρα ασφαλεας των μετακινσεν μου».

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

http://www.thestival.gr/media/k2/galleries/128252/pappas_3.pngΟ προφυλακισμνος υπαρχηγς της Χρυσς Αυγς Χρστος Παππς, αφο χαρακτηρζει και αυτς πολιτικ τη δωξ του, καταδικζει τη βα και αρνεται κθε σχση με τον ναζισμ. Κληθες να εξηγσει τα ναζιστικο περιεχομνου σμβολα και βιβλα που βρθηκαν στο σπτι του στα Γιννινα, ο Παππς ισχυρσθηκε τι πρκειται για βιβλα που κατχει «ασχολομενος με το βιβλο απ τα γυμνασιακ του χρνια». Για τα υπλοιπα αντικεμενα λει τι «εναι συλλεκτικ διαφρων περιδων πολεμικν μη διτι εμαι συλλκτης γνωστς σε συλλεκτικος κκλους, το οποο μπορ να σας αποδεξω και με σχετικ γγραφα και ντοκουμντα». Ο Παππς, μλιστα, δηλνει λακς εθνικιστς και προσθτει: «Ο Χτλερ πθανε στο τλος του Β' Παγκοσμου Πολμου και ουδεμα σχση μπορε να χει πολιτικ με την Ελλδα του 21ου αινα». ταν καλεται πντως να απαντσει για το χειργραφ του με το κεμενο του ρκου της Χρυσς Αυγς (του 1983), με αναφορ στις αρχς του εθνικοσοσιαλισμο, το οποο φρει τη γερμανικ σβστικα και αναγρφει το νομα του Χτλερ (σ.σ. βρθηκε στο σπτι του Παππ), εκενος παθανει... αμνησα: «Δεν ενθυμομαι, αγνο την παρξ του σμερα, μετ απ τσα χρνια, δεν ενθυμομαι πς εγρφη, αν αποτελε μετφραση οτιδποτε λλο και εναι να κεμενο το οποο δεν χρησιμοποιθηκε ποτ σο εγ ξρω και δεν απηχε τις απψεις μου εν γνει. Εναι κεμενο του 1983 πως αναγρφει με τυποποιημνη ντυπη γραφ, ταν μουν 21 ετν».

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ

http://www.zarpa.gr/wp-content/uploads/2013/10/lagos_600_375_933157721.jpgΤην αξιοπιστα των προστατευμενων μαρτρων κατηγορας επιχερησε να αποδομσει στην απολογα του ο προφυλακισμνος βουλευτς Γιννης Λαγς. «Εμαστε σε θση να γνωρζουμε με σχεδν πλρη βεβαιτητα τα στοιχεα των εν λγω αννυμων μαρτρων οι οποοι εναι τομα παντελς αναξιπιστα», λει ο Λαγς και «επιφυλσσεται να προσκομσει περισστερα στοιχεα ταν ολοκληρσει την ρευν του». Μλιστα, ο Λαγς αρνεται τι η Χρυσ Αυγ και ο διος προσωπικ χουν σχση με την επθεση εις βρος μελν του ΚΚΕ στο Πραμα.

Επμονες ταν οι ερωτσεις των ανακριτν προς τον Λαγ για τα κρσιμα τηλεφωνματα που δχθηκε και κανε το βρδυ της δολοφονας του Παλου Φσσα. «Καθσον αφορ τις πργματι αρκετς τηλεφωνικς μου επαφς με τους Πατλη και Μπενκη, θλω να επισημνω τι ο αριθμς αυτς δικαιολογεται απ την ανγκη συνεννοσεων για δο επικεμενα σημαντικ γεγοντα στην τοπικ οργνωση της Νκαιας και συγκεκριμνα την επσκεψη και ομιλα του ΓΓ κ. Μιχαλολικου και την επικεμενη διανομ μεγλης ποστητας τροφμων». Σε λλο σημεο μως παραδχεται τι «μετ το περιστατικ της δολοφονας του Φσσα εχα ντονο διλογο με τον Πατλη, απαιτντας να ενημερωθ με λεπτομρειες για το τι πργματι εχε συμβε, στε να εμαι σε θση να γνωρζω εν υπρχει οποιαδποτε ανμειξη εμπλοκ της Νκαιας στο περιστατικ, διτι πως φαινταν δεν μου εχε πει λη την αλθεια τουλχιστον δεν μου εχε εκθσει λα τα περιστατικ, διτι τη στιγμ της συνομιλας εχα την ασθηση τι δεν μου λει λη την αλθεια».

 

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20120614/engine/2012022203309_120378972_type12128.jpgΠολιτικ χροι δνει στην ποινικ εμπλοκ του ο Ηλας Κασιδιρης, συνδοντας μλιστα την κατηγορα που του αποδθηκε εμφανζοντς τον ως διευθυντικ μλος  εγκληματικς οργνωσης με την υποψηφιτητ του για τον Δμο της Αθνας.

«Μοναδικς λγος της δωξς μου εναι η ραγδαα νοδος  του κμματς μου και τα υψηλ ποσοστ που φρεται να χω αυτ τη στιγμ δημοσκοπικ ως υποψφιος δμαρχος Αθηναων», λει στην απολογα του ο Ηλας Κασιδιρης.

Ο κατηγορομενος βουλευτς, επιχειρντας να αντικροσει το κατηγορητριο, ισχυρζεται τι «στηρζεται σε φαντασισεις και ανοησες των πολιτικν μας αντιπλων», συμπληρνοντας τι «η διαδικασα ταν κατευθυνμενη απ την κυβρνηση».

Ο Ηλας Κασιδιρης προσπαθε να αντιστρψει τους ρους που τον φεραν με την ιδιτητα του κατηγορουμνου στα δικαστρια. πως προκπτει απ την απολογα του, ισχυρζεται τι «θεωρ πολιτικ, νομικ και ηθικ απαρδεκτο να χαρακτηρζεται η Χρυσ Αυγ εγκληματικ οργνωση, διτι πρκειται για το κμμα που στην προμετωπδα των προγραμματικν του θσεων βρσκεται η πταξη της εγκληματικτητας. Δεν μπορε να πολ μεγλο τμμα του ελληνικο λαο να εναποθτει τις ελπδες του  για να απαλλαγε απ τη διαρκς αυξανμενη  εγκληματικτητα σε μα εγκληματικ οργνωση».

 

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΟΣ

http://www.koolnews.gr/wp-content/uploads/2013/09/mixos-570.jpgΜεμονωμνα περιστατικ που γιναν με πρωτοβουλα  στελεχν κποιων βουλευτν, χωρς μως να υπρχει  κεντρικ εντολ του κμματος της Χρυσς Αυγς, χαρακτηρζει στην απολογα του ο βουλευτς της Χρυσς Αυγς Νκος Μχος τις επιχειρσεις ελγχου πιστοποιητικν  αλλοδαπν μεταναστν σε Ραφνα και Μεσολγγι, οι οποες εναι καταγεγραμμνες σε τηλεοπτικ φακ.

Θλοντας μλιστα να δεξει τι δεν υπρχε κεντρικ  εντολ αναφρει τι «εξ σων γνωρζω, χουν επιβληθε κυρσεις στους παραβτες απ τα πειθαρχικ ργανα και προειδοποηση τι αν ξαναενεργσουν μνοι τους θα υπρξει αυστηρ εππληξη και πιθανν αποπομπ απ το κμμα».

Ο κατηγορομενος αρνεται ακμη και τι μσω των πρινων λγων του και της ακραας φρασεολογας που  χρησιμοποησε ο διος και λλοι βουλευτς και συγκατηγορομενο του προανγγειλε το περιστατικ ξυλοδαρμο μελν του ΠΑΜΕ στο Πραμα.

«Μας κλεσαν εργτες της Ζνης, θελαν να δημιουργσουν να σωματεο, πως αυτ του ΠΑΜΕ. Πγαμε οι κ.κ. Λαγς, Παναγιταρος και εγ και εκφωνσαμε λγους για να υποστηρξουμε τις θσεις μας. Καθ' οιονδποτε τρπο δεν ωθσαμε κποιον σε παρνομη πρξη και μλιστα πρξη βας».

 

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ

http://turkeymacedonia.files.wordpress.com/2012/10/ilias-panagiotaros.jpg?w=460Ως θμα πολιτικς βας και χι θτη επιχερησε να εμφανσει τον εαυτ του κατ την απολογα του ο Ηλας Παναγιταρος. πως και οι συγκατηγορομενο του, αρνθηκε την κατηγορα εις βρος του και υποστριξε μλιστα τι δεν υπρχει αποδεικτικ υλικ που να τη διασταυρνει. Στην κοιν γραμμ των χρυσαυγιτν βουλευτν, ο Παναγιταρος υποστριξε τι το καταστατικ που περιλαμβνεται στη δικογραφα «εναι προν φαντασας». Σε λλο σημεο της απολογας του, ο Παναγιταρος υποστηρζει τι «η κεντρικ διοκηση φροντζει να αποφεγονται να δνονται ευκαιρες για επεισδια με πολιτικος μας αντιπλους, ακμα και αν εμαστε υποχρεωμνοι να οπισθοχωρσουμε». Στην ερτηση για τις σχσεις της Χρυσς Αυγς με τον ναζισμ, ο Παναγιταρος απαντ: «Καταρχς χουμε το δικαωμα του αυτοπροσδιορισμο, πως κθε λληνας πολτης και χι μνο. Δηλνουμε λληνες εθνικιστς και εμαστε περφανοι γι' αυτ. (...) Η απδοση του χαρακτηρισμο του ναζιστ εναι στα πλασια της μαρης προπαγνδας των πολιτικν μας αντιπλων». Ο Παναγιταρος απαντ στην ερτηση για τα αγματα με στρατιωτικ βμα της Χρυσς Αυγς, υποστηρζοντας τι «πρκειται περ μεμονωμνων περιστατικν» και προσθτει: «Το βμα για το οποο ερωτθην γινε μνο μια φορ στην τελευταα εκδλωση μνμης του Μελιγαλ, απ πολ μικρ αριθμ ατμων». (...) Ο βηματισμς δεν νομζω τι παραπμπει σε ναζιστικ πρτυπα».