2

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 5 2013

Αξιοσβαστοι οι Ελληνες εκπαιδευτικο σμφωνα με να ρευναΟι εκπαιδευτικο στην Κνα χαρουν το δημσιο σεβασμ λων, σμφωνα με μια διεθν μελτη που συνκρινε τη θση των δασκλων σε 21 χρες, εν οι δσκαλοι στην Ελλδα βρθηκαν στη δετερη θση στον παγκσμιο δεκτη που καταρτστηκε απ τον καθηγητ Πτερ Ντλτον του Πανεπιστημου του Σσεξ.

Η μελτη βασστηκε σε ρευνες 1.000 ενηλκων σε καθεμα απ τις χρες, οι οποες εξτασαν τη συμπεριφορ του κοινο σον αφορ στην επαγγελματικ τους ιδιτητα, την εμπιστοσνη, το μισθ και την επιθυμα επιλογς της διδασκαλας ως επγγελμα.

Η μελτη επιβεβαωσε την υψηλ θση των εκπαιδευτικν στην Κνα, που υπρχει μια ισχυρ πολιτιστικ μφαση στη σημασα της εκπαδευσης.

«Οι εκπαιδευτικο εναι σεβαστ πρσωπα» δλωσε ο καθηγητς Ντλτον.

Μεγλη πλειοψηφα των ενηλκων στην Κνα πιστεουν τι οι μαθητς πρπει να σβονται τους δασκλους τους – σε αντθεση με τις περισστερες ευρωπακς χρες.

Στην Αγγλα, μλις ο νας στους πντε ενλικες πστευαν πως οι μαθητς θα πρεπε να επιδεικνουν σεβασμ στους δασκλους τους.

Και εν οι εκπαιδευτικο στην Κνα συγκρνονται με τους γιατρος, στην Αγγλα, εξομοινονταν περισστερο με τους νοσηλευτς και τους κοινωνικος λειτουργος. Στις ΗΠΑ, οι νθρωποι συνκριναν τους δασκλους με τους βιβλιοθηκονμους και στην Ιαπωνα με τους τοπικος αξιωματοχους της κυβρνησης.

Το κρος των εκπαιδευτικν στην Κνα ταν αρκετ υψηλτερο σε σγκριση με τις αμσως επμενες χρες, μεταξ των οποων, η Ελλδα, η Τουρκα και η Ντια Κορα.

Η μελτη που δημοσιετηκε απ το δρυμα Varkey GEMS, περιλμβανε ορισμνα αποτελσματα που θα μποροσαν να θεωρηθον απροσδκητα.

Η Φινλανδα, που συχν θεωρεται ως πρτυπο για τις προσλψεις υψηλς ποιτητας και το υψηλ κρος των εκπαιδευτικν, βρθηκε στη μση σχεδν της κατταξης, στη 13η θση, εν η Γερμανα (στη 16η) και η Ιαπωνα (17η) κατετγησαν ακμη πιο χαμηλ.

Ο Σνι Βρκε, ιδρυτς του Varkey GEMS, δλωσε: «Φιλοδοξα μου εναι οι εκπαιδευτικο να αντιμετωπζονται με τον διο σεβασμ, πως οι γιατρο. Δυστυχς, σε πολλς χρες του κσμου, οι εκπαιδευτικο δε διατηρον το υψηλ κρος που συνηθζαμε να θεωρομε δεδομνο».

Ο καθηγητς Ντλτον δλωσε πως το κρος των δασκλων θα επηρεσει τα εκπαιδευτικ πρτυπα. «Η μελτη αυτ πληροφορε για το ποιος αποφασζει να γνει δσκαλος σε κθε χρα, πσο σεβαστο εναι και πως επιβραβεονται οικονομικ. Τελικ, αυτ επηρεζει και το εδος της διδασκαλας που προσφρουν στα παιδι μας» δλωσε.

Οι 10 πρτες χρες σμφωνα με τη μελτη:

Κνα, Ελλδα, Τουρκα, Ντια Κορα, Να Ζηλανδα, Αγυπτος, Σιγκαπορη, Ολλανδα, Αμερικ, Αγγλα