:

Βασλης Φουρτ, δσκαλος

3 2013

Το γεγονς τι για πρτη φορ εδ και τσσερις δεκαετες εκλεγμνος αρχηγς πολιτικς κμματος μπανει στην φυλακ, σχολιζουν σμερα, ξνα ΜΜΕ, αναφερμενα στην προφυλκιση του επικεφαλς της Χρυσς Αυγς, Ν. Μιχαλολικου και επισημανοντας παρλληλα τι η κυβρνηση χει επιδοθε σε μια εκστρατεα αποδμησης του φιλολακο προφλ του κμματος.

«Εναι η πρτη φορ μετ την αποκατσταση της δημοκρατας, το 1974, πειτα απ επταετ χοντα, που αρχηγς κμματος και βουλευτς, συλλαμβνονται», σημεινει σε ανταπκρισ του απ την Αθνα, το αμερικανικ δκτυο CNN, αναφερμενο στις τελευταες εξελξεις, την μαραθνια απολογα Μιχαλολικου και την φυλκισ του.

Στο διο σημεο στκεται και ρθρο της Guardian, που σημεινει τι «σε μια κνηση που δεν χει επαναληφθε απ την πτση της χοντας, ο αρχηγς του ακροδεξιο κμματος της Χρυσς Αυγς, κρθηκε προφυλακιστος, εν εκκρεμε η δκη. Κατηγορεται για σσταση εγκληματικς οργνωσης που σπερνε τον τρμο στους δρμους της χρας… Εναι ο πρτος εκλεγμνος πολιτικς αρχηγς που φυλακζεται εδ και περπου 40 χρνια», αναφρει η βρετανικ εφημερδα.

Την προφυλκιση του Ν. Μιχαλολικου σχολιζει σε ρεπορτζ του και το βρετανικ δκτυο BBC, επισημανοντας τι ο αρχηγς της Χρυσς Αυγς αρνεται τις κατηγορες για σσταση εγκληματικς οργνωσης, δολοφονας και

 

ξεπλματος χρματος, χει καταδικσει την δολοφονα

του Παλου Φσσα και δηλνει «δεν εμαι ναζ».

«Η κυβρνηση ελπζει τι οι γλαφυρς μαρτυρες... για την δρση της Χρυσς Αυγς, θα καταστρψουν μα και καλ την εικνα του κμματος» τονζει ο ανταποκριτς του BBC.

«Εδ και δυο εβδομδες, οι ελληνικς αρχς, επιχειρον να εξαρθρσουν την Χρυσ Αυγ, μετ την δολοφονα του αντιφασστα ρπερ, Παλου Φσσα…» αναφρει η Monde, μεταδδοντας τις τελευταες εξελξεις και σημεινοντας: «Η επιχερηση των ελληνικν αρχν εναντον της Χρυσς Αυγς ρχεται εν η Αθνα ετοιμζεται να αναλβει την 1η Ιανουαρου την κυλιμενη προεδρα της ΕΕ και ενσω συνεχζονται οι συνομιλες με τους διεθνες δανειστς για την εκταμευση της επμενης δσης».

Στην ηλεκτρονικ κδοση του γαλλικο εντπου το κριο ρθρο τιτλοφορεται: H πτση του Νκου Μιχαλολικου, του μικρο Ελληνα Φρερ. Στο δημοσευμα σχολιζεται η

απφαση για προφυλκιση του «ηγτη του νεοναζιστικο ελληνικο κμματος», πως τον αποκαλεη Monde.

«Κατηγορομενη επ μακρν για αδρνεια απναντι στην νοδο της ακροδεξις, η ελληνικ κυβρνηση αποφσισε να περσει στην επθεση» σημεινει η γαλλικ εφημερδα Le Figaro, κνοντας αναφορ στην προφυλκιση του Ν. Μιχαλολικου καθς και στο παρελθν του τελευταου: τους δεσμος με τον δικττορα Παπαδπουλο, την εποχ της ΕΠΕΝ, την δρυση της ΧΑ, την δεκαετα του 1980 και την γργορη νοδο του κμματος εν μσω κρσης.

Αναφερμενοι στο "ξλωμα" της ΧΑ, οι New York Times γρφουν τι σοβαρ ερωτηματικ εγερονται για το σχεδιασμ και την αποτελεσματικτητα των συλλψεων "και για το εν θα γυρσει μπομερανγκ κατ της κυβρνησης και εν θα καταλξει να προκαλσει συμπθεια για τη Χρυσ Αυγ, μα απ τις πιο βαιες ακροδεξις οργανσεις της Ευρπης".

"Ερωτσεις χουν δη τεθε για τη νομιμτητα, ακμα και τη συνταγματικτητα, των μεθδων της κυβρνησης" γρφει η εφημερδα, μιλντας για "απφαση-κπληξη" της Δικαιοσνης για την απελευθρωση των τριν βουλευτν.

Η εφημερδα αναφρεται και στη συμπεριφορ του Ηλα Κασιδιρη, ο οποος βγανοντας απ το δικαστριο αποκλεσε τους δημοσιογρφους "αλτες" και σπρωξε τους φωτογρφους.

 

"Οι νομικς διενξεις δεχνουν τι οι κυβρνηση και πολλο λλοι εναι πεπεισμνοι τι η Χρυσ Αυγ διοικεται λιγτερο σαν πολιτικ κμμα και περισστερο σαν μαφιζικη οργνωση. Αλλ, επσης, υπογραμμζει τις ανησυχες τι η υπθεση της κυβρνησης μπορε να εναι γεμτη με νομικς τρπες και διαδικαστικ λθη στην ρευνα» αναφρουν οι New York Times.

 

Βελγικς τπος

Αναφορ στη χτεσιν απφαση των ανακριτν να αφεθον ελεθερα τα τρα κορυφαα στελχη της ΧΑ, μεταξ των οποων και ο «ανατλλων αστρας», πως χαρακτηρζεται, της οργνωσης, Ηλας Κασιδιρης και να προφυλακιστε ο Γιννης Λαγς, ο οποος, πως σημεινεται, γινε ευρτερα γνωστς πρσι, ταν αμφισβτησε το Ολοκατωμα των Εβραων κνει η ολλανδφωνη εφημερδα «De Morgen».

Στο δημοσευμα τονζεται πως ο Ηλ. Κασιδιρης υιοθετε απροκλυπτα ρατσιστικ λγο και χει στο μπρτσο του χαραγμνο τατουζ με τη σβστικα. Σημεινεται επσης τι κατ την αποχρησ τους απ το δικαστικ μγαρο οι βουλευτς της ΧΑ επιδθηκαν σε βρεις και προπηλακισμος δημοσιογρφων, εν δεν παρλειψαν να θριαμβολογσουν, χαιρετζοντας την απφαση των ανακριτν ως «νκη».

 

Επιχειρντας στη συνχεια μια αναδρομ στο ιστορικ της οργνωσης, η εφημερδα αναφρει τι η απχησ της στην ελληνικ κοινωνα πολλαπλασιστηκε τα τελευταα χρνια ιδως αφτου ενσκηψε η κρση και η φτχεια ρχισε να αγγζει ολονα και μεγαλτερα στρματα του πληθυσμο. Εξσου μεγλο ...αρα στα πανι της ΧΑ δωσε –κατ την εφημερδα– και η αδυναμα του κρτους να αντιμετωπσει το πρβλημα της λαθρομετανστευσης.

Σμφωνα με την εφημερδα, οι ελληνικς αρχς δειξαν μεγλη ανοχ απναντι στην βα, που χρησιμοποιοσε η ΧΑ, με αποτλεσμα τα στελχη της οργνωσης να αποθρασυνθον.

Η εδηση της προφυλκισης του Ν. Μιχαλολικου μεταδδεται απ το σνολο του γαλλφωνου βελγικο Τπου (Le Soir, L'Echo, La Libre Belgique), πως και απ τη δημσια ραδιοτηλεραση RTBF.

http://www.real.gr/filescalendar/2013/October/dawn%205.JPGΣτο ρεπορτζ αναφρεται τι η τρχουσα επιχερηση των ελληνικν αρχν κατ της Χρυσς Αυγς λαμβνει χρα, εν η Αθνα προετοιμζεται να αναλβει την προεδρα του Συμβουλου της ΕΕ και εν συνεχζονται οι διαπραγματεσεις με τους διεθνες πιστωτς της χρας για την καταβολ νας δσης προς την Ελλδα.

Επσης η Washington Postχει ττλο "Προφυλακιστος ο αρχηγς του ελληνικο ακροδεξιο κμματος εν ψει της δκης".

"Ο δικαστς αποφασζει την προφυλκιση του ηγτη της Χρυσς Αυγς" τιτλοφορεται η El Pais, η οποα στο ρθρο της αναφρεται στη φερμενη εκβιαστικ δρση της παρταξης κατ των μεταναστν και σχολιζει τι οι ελληνικς μυστικς υπηρεσες γνριζαν τη δραστηριτητα της Χ.Α.

Το Spiegel σον αφορ τα δημοσιεματ του σχετικ με τη Χρυσ Αυγ αναφρεται στην απελευθρωση υπ ρους των τριν βουλευτν και πως αυτ η απφαση εναι πλγμα για την κυβρνηση στην Αθνα.