Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

1 2013

Με το φβο της απλυσης ζουν οι λληνες εργαζμενοι, σμφωνα με ρευνα της AdeccoΣμφωνα με τα αποτελσματα μεγλης ρευνας που πραγματοποησε ο μιλος Adecco, που παρχει υπηρεσες ανθρπινου δυναμικο, φανεται τι το 68% σων ερωτθηκαν εκτιμον τι, τα δυο τελευταα χρνια οι συνθκες εργασας τους χουν επιδεινωθε, το 23%, πως χουν παραμενει διες και μνο 9% ,τι χουν βελτιωθε.

Οι μισο, δηλαδ το 50%, που συμμετεχαν στην ρευνα, ανφεραν πως χουν υποστε μεωση μισθο, 25% δλωσαν, τι εργζονται πλον περισστερες ρες, 14% επεσμαναν την σχημη ψυχολογα που επικρατε στο περιβλλον εργασας τους λγω αυξημνου στρες και του φβου της απλυσης και της ανεργας και 13% αναφρθηκαν στην λλειψη προσωπικο.

Επσης αναφρονται στην αξηση των απαιτσεων και της πεσης στο χρο εργασας αλλ και στη μεωση του τζρου των κερδν (9% σε καθεμα απ τις δο περιπτσεις), για κακς συνθκες εργασας (8%), μεγαλτερο γκο δουλεις (7%), καθυστερσεις στην πληρωμ (5%) ακμη και απλρωτη εργασα (4%).

Αξιολογντας τα αποτελσματα της ρευνας στελχη της εταιρεας εκτιμον, τι και το 9% που δηλνουν πως οι συνθκες εργασας χουν βελτιωθε, δεν αναφρονται σε αξηση αμοιβν βελτωση των συνθηκν εργασας αλλ πρκειται πιθαντατα για εργαζμενους που αντικατστησαν υψηλμισθα στελχη των εταιρειν που «απομακρνθηκαν».

Η εικνα αυτ ενισχεται απ το γεγονς τι 45% και 42% των εργαζομνων που συμμετεχαν στην ρευνα, επιβεβαωσαν αντστοιχα πως χουν αυξηθε ο γκος και τα καθκοντα/αρμοδιτητες της δουλεις τους, εν σχεδν οι μισο (48%) απντησαν, τι οι οικονομικς τους απολαβς χουν μειωθε δυσανλογα σε σχση με τις απαιτσεις και τον γκο της εργασας τους και 38% εξφρασαν την ασθηση της στασιμτητας στην εργασα τους.

Ως συνπεια των παραπνω, 31% και 27% των εργαζμενων ερωτηθντων δλωσαν, τι αναζητον δη σκοπεουν να αναζητσουν σντομα λλη εργασα με καλτερες απολαβς που να ανταποκρνεται καλτερα στα προσντα τους.

σον αφορ στο ποσοστ 55% των συμμετεχντων στην ρευνα που δεν εργζονται, 31% βρθηκαν εκτς αγορς εργασας μετ τη διακοπ της συνεργασας τους με τον προηγομενο εργοδτη τους, 20% δλωσαν νεοεισερχμενοι στην αγορ που δεν χουν καταφρει ακμη να βρουν εργασα, εν 11% και 5% βρθηκαν εκτς αγορς εργασας ταν κλεισε η επιχερηση/ κατστημα στο οποο εργζονταν ταν ιδιοκττες – μνο 5% των ερωτηθντων που δεν εργζονται χουν παραμενει εκτς αγορς απ επιλογ.

Σχεδν το να τρτο (31%), μλιστα, των μη εργαζομνων συμμετεχντων στην ρευνα χουν παραμενει νεργοι για περισστερα απ δο χρνια, 19% για χρονικ διστημα μεταξ επτ και δδεκα μηνν, 18% για δο χρνια και 15% εναι νεργοι απ ναν ως και ξι μνες. Μεταξ των ανργων, σημαντικ ποσοστ (23%) χει στο ενεργητικ του 10-15 τη προπηρεσα, 29% απ τσσερα ως ξι τη, 18% απ να ως τρα τη και 13% απ επτ ως εννα.