Ìå ôï öüâï ôçò áðüëõóçò æïõí ïé ¸ëëçíåò åñãáæüìåíïé

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Ôñßôç 1 Ïêôùâñßïõ 2013

Με το φüβο της απüλυσης ζουν οι ¸λληνες εργαζüμενοι, σýμφωνα με Ýρευνα της AdeccoΣýμφωνα με τα αποτελÝσματα μεγÜλης Ýρευνας που πραγματοποßησε ο üμιλος Adecco, που παρÝχει υπηρεσßες ανθρþπινου δυναμικοý, φαßνεται üτι το 68% üσων ερωτÞθηκαν εκτιμοýν üτι, τα δυο τελευταßα χρüνια οι συνθÞκες εργασßας τους Ýχουν επιδεινωθεß, το 23%, πως Ýχουν παραμεßνει ßδιες και μüνο 9% ,üτι Ýχουν βελτιωθεß.

Οι μισοß, δηλαδÞ το 50%, που συμμετεßχαν στην Ýρευνα, ανÝφεραν πως Ýχουν υποστεß μεßωση μισθοý, 25% δÞλωσαν, üτι εργÜζονται πλÝον περισσüτερες þρες, 14% επεσÞμαναν την Üσχημη ψυχολογßα που επικρατεß στο περιβÜλλον εργασßας τους λüγω αυξημÝνου στρες και του φüβου της απüλυσης και της ανεργßας και 13% αναφÝρθηκαν στην Ýλλειψη προσωπικοý.

Επßσης αναφÝρονται στην αýξηση των απαιτÞσεων και της πßεσης στο χþρο εργασßας αλλÜ και στη μεßωση του τζßρου Þ των κερδþν (9% σε καθεμßα απü τις δýο περιπτþσεις), για κακÝς συνθÞκες εργασßας (8%), μεγαλýτερο üγκο δουλειÜς (7%), καθυστερÞσεις στην πληρωμÞ (5%) Þ ακüμη και απλÞρωτη εργασßα (4%).

Αξιολογþντας τα αποτελÝσματα της Ýρευνας στελÝχη της εταιρεßας εκτιμοýν, üτι και το 9% που δηλþνουν πως οι συνθÞκες εργασßας Ýχουν βελτιωθεß, δεν αναφÝρονται σε αýξηση αμοιβþν Þ βελτßωση των συνθηκþν εργασßας αλλÜ πρüκειται πιθανüτατα για εργαζüμενους που αντικατÝστησαν υψηλüμισθα στελÝχη των εταιρειþν που «απομακρýνθηκαν».

Η εικüνα αυτÞ ενισχýεται απü το γεγονüς üτι 45% και 42% των εργαζομÝνων που συμμετεßχαν στην Ýρευνα, επιβεβαßωσαν αντßστοιχα πως Ýχουν αυξηθεß ο üγκος και τα καθÞκοντα/αρμοδιüτητες της δουλειÜς τους, ενþ σχεδüν οι μισοß (48%) απÜντησαν, üτι οι οικονομικÝς τους απολαβÝς Ýχουν μειωθεß δυσανÜλογα σε σχÝση με τις απαιτÞσεις και τον üγκο της εργασßας τους και 38% εξÝφρασαν την αßσθηση της στασιμüτητας στην εργασßα τους.

Ως συνÝπεια των παραπÜνω, 31% και 27% των εργαζüμενων ερωτηθÝντων δÞλωσαν, üτι αναζητοýν Þδη Þ σκοπεýουν να αναζητÞσουν σýντομα Üλλη εργασßα με καλýτερες απολαβÝς Þ που να ανταποκρßνεται καλýτερα στα προσüντα τους.

¼σον αφορÜ στο ποσοστü 55% των συμμετεχüντων στην Ýρευνα που δεν εργÜζονται, 31% βρÝθηκαν εκτüς αγορÜς εργασßας μετÜ τη διακοπÞ της συνεργασßας τους με τον προηγοýμενο εργοδüτη τους, 20% δÞλωσαν νεοεισερχüμενοι στην αγορÜ που δεν Ýχουν καταφÝρει ακüμη να βρουν εργασßα, ενþ 11% και 5% βρÝθηκαν εκτüς αγορÜς εργασßας üταν Ýκλεισε η επιχεßρηση/ κατÜστημα στο οποßο εργÜζονταν Þ Þταν ιδιοκτÞτες – μüνο 5% των ερωτηθÝντων που δεν εργÜζονται Ýχουν παραμεßνει εκτüς αγορÜς απü επιλογÞ.

Σχεδüν το Ýνα τρßτο (31%), μÜλιστα, των μη εργαζομÝνων συμμετεχüντων στην Ýρευνα Ýχουν παραμεßνει Üνεργοι για περισσüτερα απü δýο χρüνια, 19% για χρονικü διÜστημα μεταξý επτÜ και δþδεκα μηνþν, 18% για δýο χρüνια και 15% εßναι Üνεργοι απü Ýναν Ýως και Ýξι μÞνες. Μεταξý των ανÝργων, σημαντικü ποσοστü (23%) Ýχει στο ενεργητικü του 10-15 Ýτη προûπηρεσßα, 29% απü τÝσσερα Ýως Ýξι Ýτη, 18% απü Ýνα Ýως τρßα Ýτη και 13% απü επτÜ Ýως εννÝα.