Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Σββατο 28 2013

Χειροπδες στη Χρυσ ΑυγΚαταιγιστικς εναι οι εξελξεις στην υπθεση της εξρθρωσης της εγκληματικς οργνωσης της Χρυσς Αυγς, πως απ τους πρτους αναμεταδσαμε σμερα το πρω.

Επσης πρωτοφανς εναι η κινητοποηση των δικαστικν και εισαγγελικν αρχν. Απ τους κατηγορομενους βουλευτς, μνο ο Χρστος Παππς διαφεγει της σλληψης.

Οι εισαγγελικς αρχς εξδωσαν εντλματα σλληψης για 7 βουλευτς και πνω απ 25 μλη της Χρυσς Αυγς, με την κακουργηματικο χαρακτρα κατηγορα της σστασης παραστρατιωτικς εγκληματικς οργνωσης. Υπ κρτηση τελον οι βουλευτς Νκος Μιχαλολικος, Ηλας Κασιδιρης, Ηλας Παναγιταρος, Γιννης Λαγς, Γιργος Γιερμενς και Νκος Μχος, εν μνο ο Χρστος Παππς διαφεγει της σλληψης. Ακμη συνελφθησαν ο πυρηνρχης της τοπικς οργνωσης της Χρυσς Αυγς στη Νκαια, Γ. Πατλης αλλ και δο αστυνομικο σε βρος των οποων προκπτουν επιβαρυντικ στοιχεα εμπλοκς τους στην οργνωση, τα οποα προκυψαν απ τις τηλεφωνικς συνομιλες, που κατγραψαν οι αρχς. Οι συλληφθντες θα παραμενουν υπ κρτηση, μχρι να απολογηθον.

Στις 14.00 οι συλληφθντες πρασαν απ δακτυλοσκπηση, εν απψε το βρδυ οι συλληφθντες προσχθησαν στον εισαγγελα.

Στην 16.15 η Ουρανα Μιχαλολικου, κρη του «Φρερ», εξερχμενη απ το κτριο της Γ.Α.Δ.Α, δλωσε τι «Εμαι περφανη για τον πατρα μου, πως θα φειλε κθε παιδ του οποου ο πατρας γνεται θμα πολιτικς δωξης. Δεν μας τρομζει τποτα».

 

Το χρονικ της σλληψης των βουλευτν

Με χειροπδες στον εισαγγελα οι Χρυσαυγτες - Κραυγς και απειλς απ Κασιδιρη, Παναγιταρο (video)http://www.ethnos.gr/images/spacer.gifΟ γενικς γραμματας της Χρυσς Αυγς συνελφθη λγο πριν τις 9 σμερα το πρω. Οι αστυνομικς αρχς κινθηκαν με κρα μυστικτητα τις πρωινς ρες, για να συλλβουν το Νκο Μιχαλολικο. Μλις 3 νθρωποι στην ελληνικ αστυνομα γνριζαν αναλυτικ την επιχερηση σλληψης των μελν της Χρυσς Αυγς. Ενδεικτικ εναι τι, σμφωνα με πληροφορες, οι αστυνομικο που συνδευαν τον προστμενο της αντιτρομοκρατικς στο σπτι του Μιχαλολικου, δεν γνριζαν ποιον πρκειται να συλλβουν! Στο σπτι του εντοπστηκαν και κατασχθηκαν 43.100 ευρ, τρα μικρ και να κυνηγετικ πλο, φυσγγια διαφρων διαμετρημτων, ηλεκτρονικο υπολογιστς και usb.

Ακολοθησε η σλληψη του Ηλα Κασιδιρη και του Γιννη Λαγο.

Ο Γιργος Γερμενς, γνωστς με το ψευδνυμο «Καιδας», συνελφθη λγο πριν τις 11:00 προσερχμενος απ μνος του στο κτριο της ΓΑΔΑ. «Ξλωσαν λη την αστυνομα και την ΚΥΠ για να μας συλλβουν» δλωσε στους δημοσιογρφους. Νωρτερα, το κατφλι της ΓΑΔΑ, εχε περσει ο βουλευτς Β’ Αθνας, Ηλας Παναγιταρος, ο οποος δλωσε: «Ντροπ τους. Ο κσμος βλπει. Ο κσμος θα εξυψσει τη Χρυσ Αυγ, ετε ως ΧΑ, ετε ως λλο νομα».

Στις 2.50 παραδθηκε αυτοβολως ο καταζητομενος βουλευτς Νκος Μχος.

Σμφωνα με πληροφορες, οκτ απ τους συλληφθντες εναι μλη της Χρυσς Αυγς της Νκαιας και βρσκονταν στον τπο του εγκλματος το βρδυ της δολοφονας του Παλου Φσσα.

 

Το εισαγγελικ πρισμα

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130928/low/newego_LARGE_t_1101_54252909.JPGΠερισστεροι απ 10 εισαγγελες συμμετχουν στις κατ’ οκον ρευνες βουλευτν στελεχν και περιφερειακν μελν της ΧΑ.

Στο πρισμα του εισαγγελα περιγρφεται ως αρχηγς της εγκληματικς οργνωσης ο Νκος Μιχαλολικος, εν ως υπαρχηγς ο Χρστος Παππς. Ο Ηλας Παναγιταρος και ο Γιννης Λαγς αναφρονται ως «καθοδηγητς», οι οποοι μετφεραν τις εντολς στους πυρηνρχες και αυτο με τη σειρ τους στα υπλοιπα μλη του κμματος.

Οι εξελξεις τις επμενες ημρες προοιωνζονται ραγδαες, καθς απ τις ρσεις τραπεζικο και τηλεφωνικο απορρτου, τις καταθσεις θυμτων επιθσεων, αλλ και απ τους δο προστατευμενους μρτυρες –πρην μλη της Χρυσς Αυγς–, ο αντεισαγγελας του Αρεου Πγου χει συγκεντρσει ισχυρ στοιχεα απ τα οποα προκπτει τι πρκειται για «δομημνη ομδα με ιεραρχα» και στοιχειοθετεται το κακοργημα της «σστασης εγκληματικς οργνωσης».

Η εισαγγελα του Αρεου Πγου κινεται με ταχες ρυθμος και σντομα ο κ. Βουρλιτης, αφο προηγηθε η εξταση υππτων, αναμνεται να συντξει πρισμα στο οποο θα περιγρφονται τα «ργα και ημρες» της οργνωσης και θα αποδδονται ευθνες στους δρστες των επιθσεων. Στο διο πρισμα εκτιμται τι θα καταγρφονται και τα στοιχεα που υπρχουν εις βρος βουλευτν του κμματος, οι οποοι εφσον καταστον κατηγορομενοι για κακοργημα θα βρεθον μεσα αντιμτωποι με τη Δικαιοσνη χωρς να απαιτεται προηγομενη δεια της Βουλς.

 

Δηλσεις Αθανασου-Δνδια

Ο υπουργς Προστασας του Πολτη Νκος Δνδιας και ο υπουργς Δικαιοσνης Χαρλαμπος Αθανασου νωρτερα μετβησαν στο μγαρο Μαξμου, για να ενημερσουν τον πρωθυπουργ για τις εξελξεις.

Εξερχμενος του Μεγρου Μαξμου ο Νκος Δνδιας επε τι «εγ και ο κ. Αθανασου ενημερσαμε τον πρωθυπουργ για τα τελευταα γεγοντα. Η ΕΛ.ΑΣ. υπ τις εντολς της ανεξρτητης ελληνικς Δικαιοσνης κανε το καθκον της για την προσπιση της Δημοκρατας».

Την ανγκη ταχεας ολοκλρωσης της ρευνας επισμανε και ο υπουργς Δικαιοσνης, Χαρλαμπος Αθανασου. Ο υπουργς χαρακτρισε τα μλη της Χρυσς Αυγς «νεοναζιστς» και τνισε τι «εναι κοιν πεποθηση πως πρπει να επιταχυνθον οι διαδικασες οτως στε να χουμε γργορα αποτελσματα, διτι μια τσο σοβαρ υπθεση δεν πρπει να διαιωνζεται».