Πηγ: ΤΟ ΒΗΜΑ

23 2013

«Πρινι» στις δειες δημοσων υπαλλλων«Πριονζονται» δειες που ως τρα δικαιονταν οι δημσιοι υπλληλοι, καθς πλον η κυβρνηση θλει να βλει πλρη, πρα απ την κινητικτητα, για «μαζματα» στο ωρριο εργασας, στις εργατορες και στις μρες που «χνονται» ετησως απ την απουσα εργαζομνων λγω ασθνειας.

τσι, δρομολογονται αλλαγς στο καθεστς χοργησης αναρρωτικν αδειν  με νομοθετικ ρθμιση απ το υπουργεο Διοικητικς Μεταρρθμισης , που επιδικει να «σφξει» το εργασιακ πλασιο στην καθημεριντητα του δημσιου τομα.

Εναι αξιοσημεωτο τι το ηγετικ επιτελεο του υπουργεου χει επιδοθε σε υπολογισμος στη βση των 44 ημερν συνολικ που θα μποροσε να λβει νας δημσιος υπλληλος απ δειες ετησως, εφσον πληρονται οι προποθσεις χοργησης. Αυτ επιμερζεται στις 25 ημρες κανονικς δειας (που δεν υπρχει δηλωμνη πρθεση του υπουργεου να θιγον) , 6 ημρες μηχανογραφικς δειας (καταργεται), 10 ημρες βραχυχρνιας αναρρωτικς δειας (περιορισμς) και 2 ημρες δειας για αιμοδοσα.  πως χει υπολογισθε απ το επιτελεο του κ. Μητσοτκη μνο η αντιστοιχιση των 6 ημερν μηχανογραφικς δειας με τους περπου 250.000-300.000 διοικητικος υπαλλλους στους οποους χορηγεται ισοδυναμε με 5.000 «προσλψεις», υπ την ννοια της μεγλης εξοικονμησης  απ περικοπς στις δειες…

 

«Κατχρηση» και παραγωγικτητα

Ο κ. Κυρικος Μητσοτκης αναλαμβνει νομοθετικ πρωτοβουλα για την αυστηροποηση  της χοργησης αναρρωτικν αδειν, προβλλοντας τσο τον περιορισμ του φαινομνου της κατχρησς τους αλλ και την αξηση της παραγωγικτητας.

δη το επιτελεο του βρσκεται στην τελικ επεξεργασα της θεσμικς παρμβασης για την αναμρφωση του πλαισου χοργησης των αναρρωτικν, εστιζοντας μεταξ λλων στις βραχυχρνιες δειες, με ανοιχτ το ενδεχμενο να μην επιτρπεται πλον να χορηγονται με υπεθυνη δλωση του υπαλλλου οι 4 ημρες το χρνο (χωρς γνωμτευση ιατρο).  Οι συνολικ 10 ημρες βραχυχρνιων αδειν  το χρνο που δικαιονται οι δημσιοι υπλληλοι αναμνεται να περιοριστον ποσοτικ αλλ και να αλλξουν οι προποθσεις χοργησς τους, με μφαση στις ιατρικς γνωματεσεις.

 

Ωστσο, το ζτημα των αναρρωτικν αδειν εχε τεθε δη απ τον περασμνο Μιο επ υπουργας κ. Αντνη Μανιτκη , με ρυθμσεις οι οποες περιλαμβνονταν στο υπ διαβολευση ττε νομοσχδιο για την αναδιοργνωση της δημσιας διοκησης, το οποο τθηκε σε δημσια διαβολευση αλλ δεν κατατθηκε στη Βουλ, -μεσολβησε η αλλαγ υπουργικς σκυτλης τον Ιονιο με την αποχρηση απ την κυβρνηση της ΔΗΜΑΡ.

Υπρχε σε αυτ πρβλεψη αναμρφωσης του πλαισου αναρρωτικν αδειν και της λειτουργας των υγειονομικν επιτροπν, για αυστηροποηση της χοργησς τους και «εξορθολογισμ» των διαδικασιν,  «με απλειψη των σχετικν διοικητικν βαρν».

 

Κατργηση της δειας για χρση ηλεκτρονικο υπολογιστ

Αυτς τις ημρες, η προαναγγελα απ τον κ. Μητσοτκη της  κατργησης της μηχανογραφικς δειας των 6 ημερν το χρνο -σοι χειρζονται ηλεκτρονικ υπολογιστ και απασχολονται μπροστ στην οθνη για περισστερες απ πντε ρες του ημερσιου ωραρου εργασας δικαιονται μηχανογραφικ δεια, μετ πλρων αποδοχν, μας ημρας αν δμηνο - ταν το προομιο περικοπν στις δειες, κυρως αναρρωτικς αλλ χι μνο, που δικαιονται οι δημσιοι υπλληλοι.

Την κατργηση, μετ απ 24 χρνια, της «ειδικς» δειας χειρισμο ηλεκτρονικο υπολογιστ που λαμβνουν οι δημσιοι υπλληλοι, την ανακονωσε ο κ. Μητσοτκης, πριν απ λγες ημρες (12.9.2013), μιλντας στην τηλεραση του «Σκι» λγοντας τι πρκειται για «να μικρ, αλλ συμβολικ βμα για τον εκσυγχρονισμ της Δημσιας Διοκησης». Προταξε τι η  επαναξιολγηση του καθεσττος των αδειν , πως ηλεκτρονικο υπολογιστ, αναρρωτικν, εξετσεων για φοιτητς - υπαλλλους,  στοχεει στον εξορθολογισμ του πλαισου των αδειν στο Δημσιο Τομα.

 

Γονικ δεια και στον πατρα

Παρλληλα, στη Βουλ, απαντντας σε ερτηση του βουλευτ της ΝΔ κ. Δημτρη Σαμπαζιτη, εξφρασε την πρθεσ του να καταργηθε ο περιορισμς που ισχει σμερα στο δημσιο και στους ΟΤΑ και δεν επιτρπει σε ναν πατρα να λβει γονικ δεια. Σμερα, αν η σζυγος του υπαλλλου δεν εργζεται, εκενος δεν δικαιοται να κνει χρση του μειωμνου ωραρου της ισχρονης 9μηνης δειας ανατροφς, εκτς εν η σζυγος λγω σοβαρς πθησης βλβης κριθε ανκανη να αντιμετωπζει τις ανγκες ανατροφς του παιδιο.

Βεβαως, για την περπτωση αυτ, η Ελλδα κινδυνεει να βρεθε στο σκαμν του Δικαστηρου της Ευρωπακς νωσης, καθς εγκαλεται απ την Κομισιν για μη συμμρφωση με το κοινοτικ δκαιο. Το υπουργεο Διοικητικς Μεταρρθμισης δεσμεεται να εναρμονιστε η χρα μας, προκειμνου να αρθε η νιση μεταχεριση που σχυε μχρι σμερα για τους νδρες γονες δημοσους υπαλλλους.