Guardian: «Ç âßá óôïõò äñüìïõò ôçò ÅëëÜäáò áðåéëåß ôç äéÜóùóç ôçò»

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 22 Óåðôåìâñßïõ 2013

Με τα πιο μελανÜ χρþματα περιγρÜφει την κατÜσταση στην ΕλλÜδα μετÜ τη δολοφονßα του αντιφασßστα Παýλου Φýσσα, η ανταποκρßτρια της βρετανικÞς εφημερßδας Guardian στην ΑθÞνα, ¸λενα Σμιθ. «Δεν Þταν το σκηνικü που οι διεθνεßς συντονιστÝς της ΕλλÜδας οραματßζονταν üταν επισκÝφθηκαν τελευταßα φορÜ τη χþρα εν μÝσω του οικονομικοý χÜους της Ευρþπης.

«¼ταν οι επικεφαλÞς που εκπροσωποýν την ΕυρωπαúκÞ ¸νωση, το ΔιεθνÝς Νομισματικü Ταμεßο και την ΕυρωπαúκÞ ΚεντρικÞ ΤρÜπεζα φθÜσουν στην ΕλλÜδα την ΚυριακÞ - για την αρχÞ μßας αξιολüγησης απü την οποßα εξαρτÜται το μÝλλον της ΕλλÜδας - θα βρουν μßα χþρα στο χεßλος του γκρεμοý: ο λαüς της διχασμÝνος üσο ποτÝ, η διÜθεσÞ του εýθραυστη, οι δρüμοι της σκηνικü μαχþν μεταξý αντιφασιστþν και νεοναζιστþν. Και τα συνδικÜτα ετοιμοπüλεμα» αναφÝρει. ¼πως αναφÝρεται, κανÝνα κüμμα δεν Ýχει επωφεληθεß περισσüτερο απü την κρßση üσο η ΧρυσÞ ΑυγÞ «της οποßας το σÞμα θυμßζει τη σβÜστικα και η ηγεσßα θαυμÜζει ανοιχτÜ τον Αδüλφο Χßτλερ».

«ΥπÜρχουν φüβοι üτι εκτüς και αν η πßεση προς την ΕλλÜδα χαλαρþσει , η χþρα θα ξανακυλÞσει στον αλληλοσπαραγμü ΔεξιÜς - ΑριστερÜς που κρÜτησε τη χþρα διχασμÝνη, αιματοβαμμÝνη και φτωχÞ τη δεκαετßα του 1940 και την απομüνωσε στα επτÜ χρüνια στρατιωτικÞς χοýντας πριν την αποκατÜσταση της δημοκρατßας το 1974» προειδοποιεß η βρετανßδα ανταποκρßτρια.

Επßσης επισημαßνει üτι «ΚανÝνα κüμμα δεν Ýχει ωφεληθεß περισσüτερο απü την κρßση απü τη σφοδρüτητα των επιθÝσεων κατÜ των μεταναστþν πλην της ΧρυσÞς ΑυγÞς, της οποßας τα διακριτικÜ εßναι ο αγκυλωτüς σταυρüς και ο ηγÝτης της οποßας θαυμÜζει ανοιχτÜ τον Αδüλφο Χßτλερ.» συνεχßζοντας αναφÝρει: «Στους τρεις μÞνες που μεσολÜβησαν απü την  επßσκεψη της Τρüικα στην ΑθÞνα, η υποστÞριξη στη συγκεκριμÝνη εξτρεμιστικÞ ομÜδα Ýχει ξεπηδÞσει απü το 10% στο 15%.»

Και καταλÞγει: «Οι ¸λληνες αξιωματοýχοι ελπßζουν üτι απü τη στιγμÞ που θα εκλεγεß η νÝα κυβÝρνηση στη Γερμανßα, το Βερολßνο θα συμφωνÞσει να συζητÞσει τη διαγραφÞ του χρÝους - κÜτι που θεωρεßται ως ο μοναδικüς τρüπος προκειμÝνου να χαρακτηριστεß βιþσιμο το χρÝος των 321 δισ. ευρþ. ΑλλÜ πολλÜ θα εξαρτηθοýν απü την πολιτικÞ σταθερüτητα και αυτÞ μüνο δεδομÝνη δεν εßναι».

«¸ξοδος της ΕλλÜδας απü την κρßση γßνεται πολý πιο δýσκολη πολιτικÜ και πιο επþδυνη κοινωνικÜ απü ü, τι χρειÜζεται», δÞλωσε ο καθηγητÞς Kevin Featherstone, διευθυντÞς του London School of Economics Ελληνικοý Παρατηρητηρßου. «Η εξÜπλωση και το βÜθος της λιτüτητας στην οποßα επÝμειναν οι δανειστÝς εßναι πÜρα πολý σοβαρÞ. ΥπÞρξε επιτυχßα, αλλÜ, επιτυχßα ποιο κüστος;»

ΔιαβÜστε ΕΔΩ ολüκληρο το Üρθρο, üπως δημοσιεýεται, στα αγγλικÜ.