... !

: ethnos.gr

15 2013

‘Ιερ’ τιμολγια απ τις... φυλακς Διαβατν!Μπζνες με χιλιδες πλαστ και εικονικ τιμολγια που εκδδονταν στο νομα αχυρνθρωπων, ακμα και φυλακισμνων, αποκλυψε το ΣΔΟΕ. Μοναχο και ιερες συμμετεχαν στο φαγοπτι των παρνομων επιδοτσεων και του «μαρου» χρματος, με τζρο 5 δισ. ευρ. Στο «κδρο» των επιτηδεων αγρτες, επιχειρηματες και συνταξιοχοι.

Ιερς» μπζνες με πλαστ και εικονικ τιμολγια που εκδδονταν στο νομα αχυρανθρπων, ακμα και φυλακισμνων, εντπισε το ΣΔΟΕ.

Σμφωνα με τα πορσματα των ελγχων, δεκδες μονς στην Ελλδα συμμετεχαν στο μεγλο φαγοπτι των 5 δισ. ευρ μαρου χρματος και παρνομων επιδοτσεων με πλαστ παραστατικ.

Το «παζλ» των αποκαλψεων του ΣΔΟΕ συμπληρνουν υποθσεις απτης κατ του Δημοσου με εικονικ τιμολγια στις οποες πρωταγωνιστον χιλιδες αγρτες, συνταξιοχοι, επιχειρηματες, κρατομενοι ελληνικν φυλακν και ιερες.

Προ εκπλξεως βρθηκαν οι ελεγκτς του Σματος Δωξης Οικονομικο Εγκλματος ταν διαπστωσαν πειτα απ επισταμνους ελγχους για παραβσεις ΦΠΑ τι η Μον Σμωνος Πτρας του Αγου Ορους εχε εμφανσει εικονικ τιμολγιο αξας 600 χιλιδων ευρ, το οποο εχε εκδοθε στο νομα φυλακισμνου που βρισκταν στις φυλακς Διαβατν και η Μον τον παρουσαζε ως εργολβο του ργου αναστλωσης.

Η Μον της Σμωνος Πτρας Σιμωνπετρας τις τελευταες δεκαετες χει εξελιχτε σε μια απ τις σημαντικτερες του Αγου Ορους κι αυτ λγω των ιδιατερων σχσεων της αδελφτητας των μοναχν της με πολιτικος και οικονομικος παργοντες της χρας. Οι νεωτερισμο τους χουν συχν σκανδαλσει και τους καταλογζουν τι εναι απ αυτος που φεραν την εκκοσμκευση στο ρος. Λγω των στενν σχσεων με την εξουσα, εναι απ τα μοναστρια που χουν εξασφαλσει τη μερδα του λοντος απ τα κοινοτικ προγρμματα και τα κονδλια για τα ργα που χουν γνει στο μοναστρι, διεκδικντας να γνονται αυτ με αυτεπιστασα απ το μοναστρι, ερχμενοι συχν σε ρξη με το Κντρο Διαφλαξης Αγιορετικης Κληρονομις.

Ο γροντας Ελισαος, παλιτερα ως απλς μοναχς και σμερα ως ηγομενος της Μονς, θεωρεται ως νας απ τους «διπλωμτες» της μοναστικς κοιντητας, εν οι Σιμονοπετρτες ταν απ αυτος που στριξαν τον Εφραμ και τους Βατοπεδινος στην Ιερ Κοιντητα.

Συμμετοχ στο μγα σκνδαλο με τα εικονικ τιμολγια ανακαλφθηκε απ ελεγκτς του ΣΔΟΕ τι εχε λλη Μον της Κρτης, η οποα εχε συμπεριληφθε σε κοινοτικ πργραμμα για να λβει επιδτηση. Σμφωνα με το πρισμα, εμφνιζε εικονικ τιμολγια ψους 270.000 ευρ.

Περοπτη θση στη μακρ λστα του ΣΔΟΕ με τις «ιερς» μπζνες χει νας ιερας ο οποος εχε εκδσει εικονικ τιμολγια αξας 150.000 ευρ για ανπαρκτες συναλλαγς.

Προ εκπλξεως βρθηκαν οι ελεγκτς του Σματος Δωξης Οικονομικο Εγκλματος ταν διαπστωσαν πειτα απ επισταμνους ελγχους τα ργα της ιερς μονς.Στο μεγλο «φαγοπτι», πως προκπτει απ τους μχρι τρα ελγχους, χουν λβει μρος και πολλ μοναστρια που πραν κοινοτικς επιδοτσεις για αναστλωση, χοντας παρουσισει μεγλα ποσ δαπανν. πως μως αποδεχθηκε μετ τις διασταυρσεις στοιχεων, τα παραστατικ και τα τιμολγια ταν εικονικ και πλαστ.

Σαρωτικο λεγχοι γνονται και στα ταμεα πολλν ενοριν, που σμφωνα με το ΣΔΟΕ υπρχουν ενδεξεις διακνησης μαρου χρματος, αλλ οι λεγχοι σμφωνα με στελχη του Σματος Δωξης Οικονομικο Εγκλματος «προσκροουν» σε κλειστ στματα.

 

«Ιερς» μπζνες

Στο «μικροσκπιο» των ελεγκτν βρσκονται αρκετς περιπτσεις μοναστηριν, που οι μοναχο ενοικιζουν τους εξωτερικος χρους για πανηγρια σε μικροπωλητς. Στις περισστερες των περιπτσεων, πως προκπτει, κβουν παραστατικ για την εκμσθωση με ποσ που εναι τρεις φορς χαμηλτερα απ το πραγματικ τμημα που καταβλλουν οι μικροπωλητς.

Το ργιο κατασπατλησης του δημσιου χρματος μσω επιδοτσεων και προμηθειν σε τιμολγια που εχαν κοπε απ υπερκτιες εταιρεες καταγγλλει στο «θνος της Κυριακς» ο γενικς γραμματας Διαφνειας του υπουργεου Δικαιοσνης, Γιργος Σορλας.

νας ολκληρος φκελος με εκθσεις ελγχων του ΣΔΟΕ που χει στη διθεσ του ο γενικς γραμματας Διαφνειας του υπουργεου Δικαιοσνης και χει δη διαβιβσει στον εισαγγελα Οικονομικο Εγκλματος Γρ. Πεπνη, αποδεικνει τι μσω offshore εταιρειν και με εικονικ τιμολγια και υπερτιμολογσεις, επιχειρηματες εισπρατταν πολλαπλσια ποσ, με επιδοτσεις απ το ελληνικ Δημσιο, απ αυτ που δικαιονταν.

Σμφωνα με τα στοιχεα που εμπεριχονται στον φκελο, κατ τους ελγχους που πραγματοποησε το ΣΔΟΕ στο διστημα 2009 – 2012 διαπιστθηκαν, μεταξ λλων, τα ακλουθα για τις οικονομικς σχσεις επιχειρσεων – ελληνικο Δημοσου:

  • Αριθμς εκδοτν πλαστν και εικονικν τιμολογων: 4.103.
  • Αριθμς πλαστν και εικονικν τιμολογων: 503.200.
  • Αξα πλαστν και εικονικν τιμολογων: Ανω των 5 δισ. ευρ.

Αξζει να σημειωθε τι το ποσ αυτ προκυψε απ τους ελγχους μνο του 20% των περιπτσεων που ερευνθηκαν.

Σμφωνα με τον κ. Σορλα, οι υπερκτιες εταιρεες, εκτς απ την... εξειδκευσ τους σε ξπλυμα βρμικου χρματος και φοροδιαφυγ, χρησιμοποιονται απ επιχειρηματες για να υπερτιμολογον να εκδδουν εικονικ τιμολγια προκειμνου να καρπωθον πολλαπλσιες επιδοτσεις απ αυτς που δικαιονται. Χαρακτηριστικς εναι ορισμνες περιπτσεις εταιρειν που χρησιμοποιντας offshore εταιρεες και εκδδοντας εικονικ τιμολγια κρδιζαν εις βρος του ελληνικο Δημοσου.

 

1η περπτωση

Ελληνικ εταιρεα προμηθεεται απ λλη εταιρεα καρδιολογικ υλικ. Η πληρωμ μως γνεται απ offshore εταιρεες λλης χρας για λογαριασμ της οποας εκδδει τιμολγιο.

Στη συνχεια η offshore εταιρεα εκδδει λλο τιμολγιο για την εταιρεα που προμηθεεται το υλικ, δηλαδ τη δικ της εταιρεα.

Τιμολγια Ιταλας 1.250 ευρ το τεμχιο.

Τιμολγιο offshore 5.400 ευρ συν κρδος 6.500 ευρ.

Δηλαδ χρενεται 500% ακριβτερο στα ασφαλιστικ ταμεα.

Πραν μως αυτο, τα ποσ αυτ απ την υπερτιμολγηση εμβστηκαν στις δρες των υπερκτιων εταιρειν και δεν φορολογθηκαν.

 

2η περπτωση

Ελληνικ εταιρεα προμηθεεται απ το εξωτερικ. Η πληρωμ γνεται απ την offshore εταιρεα λλης χρας που για λογαριασμ της εκδδεται το τιμολγιο.

Στη συνχεια, η offshore εταιρεα εκδδει το τιμολγιο για την αγορ του υλικο, για λογαριασμ της εταιρεας που τα προμηθεεται.

Το τιμολγιο προς την υπερκτια απ την προμηθετρια εταιρεα εναι 76 ευρ, αν τεμχιο. Το τιμολγιο για την εταιρεα που τα προμηθετηκε εναι 180 ευρ συν το κρδος 210 ευρ.

Δηλαδ χρενεται στα ταμεα 300% πνω απ την αρχικ τιμ.

Τα ποσ της υπερτιμολγησης που εισπρχθηκαν, εμβστηκαν στην δρα της offshore εταιρεας και ουδποτε φορολογθηκαν.

 

3η περπτωση

Ελληνικ εταιρεα αγρασε μηχανματα απ το εξωτερικ αξας 64.500 ευρ.

Το τιμολγιο εκδδεται για λογαριασμ της εταιρεας offshore σε λλη χρα και χι απευθεας στην εταιρεα που τα παρλαβε.

Στη συνχεια, η offshore εταιρεα εκδδει τιμολγιο για την εταιρεα που τα προμηθετηκε αλλ με το ποσ των 243.500 ευρ, αντ 64.500 ευρ που ταν η αρχικ τιμ.

Η εταιρεα που παρλαβε τα μηχανματα προσκμισε στο υπουργεο τιμολγιο αξας 255.300 ευρ. Πρε επιδτηση 50%, δηλαδ 126.000 ευρ, και απαλλχθηκε απ τον ΦΠΑ. Δηλαδ κλυψε ολκληρη τη δαπνη των 64.500 ευρ για την αγορ των μηχανημτων και βαλε στην «τσπη» επιπλον 61.600 ευρ. Ωστσο, πως αποκαλπτει ο γενικς γραμματας Διαφνειας του υπουργεου Δικαιοσνης, Γιργος Σορλας, το μεζον πρβλημα πρα απ τη δρση του κυκλματος κδοσης και διακνησης εικονικν τιμολογων και το οποο χει ως αποτλεσμα να ζημινεται με δισεκατομμρια ευρ κθε χρνο το ελληνικ Δημσιο, εναι η παραγραφ οικονομικν εγκλημτων σε βρος του Δημοσου λγων επανειλημμνων αναβολν στις δκες.

Στη Γενικ Γραμματεα -πως αναφρει ο κ. Σορλας στο «Εθνος της Κυριακς»- χουν καταφθσει καταγγελες και διαμαρτυρες πολιτν για την κατσταση αυτ, υπογραμμζοντας τι κινδυνεουν να παραγραφον φορολογικ αδικματα πολλν offshore επιχειρσεων. Ηδη, λλωστε χουν παραγραφε πολλ οικονομικ εγκλματα.

πως χαρακτηριστικ αναφρεται σε σχετικ κθεση της Επιτροπς, παραγρφηκε αδκημα μετ πολλς αναβολς που γινε το 2001 και που ζημωσε το ελληνικ Δημσιο δο και πλον εκατομμρια ευρ και οδηγθηκε στα δικαστρια μετ 12 χρνια, που μλιστα δεν παρστη ως πολιτικς ενγων το ελληνικ Δημσιο.

 

Οι παραγραφς

Παραγρφηκε επσης αδκημα στερα απ πολλς αναβολς που ζημωσε το ΙΚΑ, πνω απ 4 εκατ. ευρ, παρμεινε στο στδιο της ανακρσεως επ 3,5 χρνια, οδηγθηκε προς κρση στα δικαστρια μετ 13 χρνια και γινε δεκτ τι ταν δη παραγεγραμμνο.

Πρσφατα, παραγρφησαν φορολογικ αδικματα που ζημωσαν το ελληνικ Δημσιο σχεδν 4 εκατ. ευρ λγω συνεχν αναβολν.

Την δια ρα, το ΣΔΟΕ χει απλσει τα δχτυα του στους οργανισμος τοπικς αυτοδιοκησης, πραγματοποιντας επισταμνους ελγχους σε 54.000 αιρετος (περιφερειρχες, δμαρχοι, αντιδμαρχοι, δημοτικο σμβουλοι κ..). Η ρευνα βρσκεται στο τελικ στδιο, και σμφωνα με στελχη του ΣΔΟΕ, χουν προκψει σημαντικ ευρματα. Οι περισστερες παραβσεις εντοπζονται στα ργα και αφορον κυρως περιπτσεις ανασφλιστης εργασας, παρνομων μεταναστν που εργζονται στα ργα και εικονικ τιμολγια με πλασματικς τιμς. Για παρδειγμα, υπρχει περπτωση ενς δμου που η πραγματικ αξα ενς ργου ανερχταν σε 15.000 ευρ και με εικονικ τιμολγια εκτοξετηκε στις 100.000 ευρ.

Παρλληλα, οι ρευνες του Σματος Δωξης χουν στραφε και σε υποθσεις κοινοτικν επιδοτσεων. Οι λεγχοι χωρζονται σε τρα σκλη: Τουριστικ Υποδομ (ξενοδοχεα, κμπινγκ κ..), αγροτικ παραγωγ, τεχνολογα – τχνη. «Οσο πιο μακρι απ την Αθνα εναι μα επνδυση τσο μεγαλτερο εναι το ποσοστ της επιδτησης και αυτς εναι οι περιπτσεις που κυνηγμε», λνε στο ΣΔΟΕ. Ηδη, χουν εντοπιστε περιπτσεις ξενοδοχεων που κατ την κατασκευ υπερ-κοστολογοσαν τις δαπνες για να προυν σο το δυνατν υψηλτερη επιδτηση.

Υποπτοι 37.000!

 

244 εκατ. «θρισαν» παρνομα οι αγρτες

κρως αποκαλυπτικ εναι τα στοιχεα με τους δικαιοχους αγρτες επιστροφς του ΦΠΑ, που αποδεικνουν το «ργιο» με τα εικονικ τιμολγια. Συγκεκριμνα, πρυσι εντοπστηκαν απ το ΣΔΟΕ χιλιδες αγρτες που εισπρατταν αδικαιολγητα υψηλ ποσ απ επιστροφ ΦΠΑ με εικονικ πλαστ τιμολγια. Απ τους 292.000 δικαιοχους αγρτες επιστροφς ΦΠΑ ψους 400 εκατομμυρων ευρ, οι 37.000 πραν 244 εκατ. ευρ με αυτν τον τρπο.

Η Κρτη αναδεικνεται σε «πτρα του σκανδλου» στην αγροτικ παραγωγ. Απ τις μχρι σμερα ρευνες που χουν γνει στη Μεγαλνησο, χιλιδες αγρτες φρονται να χουν λβει παρνομες επιδοτσεις εμφανζοντας εικονικ τιμολγια. Μνο στον Νομ Ηρακλεου σχεδν δο χιλιδες εναι οι αγρτες που εμφνιζαν εικονικ τιμολγια και καρπνονταν τον ΦΠΑ. Σε πολλς περιπτσεις το ποσ αυτ ξεπερνοσε ακμη και τις 50 χιλιδες ευρ. Ειδικτερα, εντοπστηκαν 6.274 αγρτες στην Κρτη που λαβαν επιστροφς ΦΠΑ νω των 3.000 ευρ, συνολικο ψους 37,7 εκατ. ευρ. Οι επιστροφς βασστηκαν σε πλαστ και εικονικ τιμολγια.

Μχρι σμερα 254 υποθσεις χουν αποσταλε για καταλογισμ στις αρμδιες ΔΟΥ. Με την εποπτεα των εισαγγελικν αρχν Χανων, Ρεθμνου και Ηρακλεου συνεχζονται οι σχετικο λεγχοι. Οι παραβτες, εκτς του αδικματος της φοροδιαφυγς, αντιμετωπζουν τις κατηγορες της απτης κατ του Δημοσου και του ξεπλματος μαρου χρματος. πως διαπιστθηκε απ τις ρευνες, οι περισστερες ΔΟΥ δεν διενεργοσαν ελγχους, με αποτλεσμα να γνωρζει μεγλη νθηση το φαινμενο κδοσης και διακνησης πλαστν εικονικν τιμολογων.

Στοχεοντας στην πταξη του φαινομνου της παρνομης επιστροφς ΦΠΑ, ζητθηκε να γνουν λεγχοι, αρχς γενομνης απ τους αγροτικος συνεταιρισμος. Απ τα στοιχεα που συγκεντρθηκαν διαπιστθηκε τι πολλο απ τους συνεταιρισμος δεν εχαν υποβλει δηλσεις φρου εισοδματος, ΦΠΑ, συγκεντρωτικς τιμολογων.