Ï Ã. ËÜíèéìïò áíÜìåóá óôïõò 20 ðéï áíåñ÷üìåíïõò óêçíïèÝôåò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Ôñßôç 10 Óåðôåìâñßïõ 2013

https://lh4.googleusercontent.com/-7l0wldBZcnY/TWwO4ouxjvI/AAAAAAAABgA/xz47MVLRUHA/s320/4.jpgΣτη Λßστα των «New York Times» με τους 20 πιο ανερχüμενους σκηνοθÝτες συμπεριλαμβÜνεται και ο ¸λληνας σκηνοθÝτης Γιþργος ΛÜνθιμος, που Ýχει βραβευτεß για τις ταινßες του «Κυνüδοντας» και «¶λπεις».

¼πως γρÜφει η αμερικανικÞ εφημερßδα, ο κüσμος των φιλμ του εßναι πολý παρÜξενος, αλλÜ εýκολα αναγνωρßσιμος. «Δεν εßναι ο χþρος της φαντασßας Þ της αλληγορßας, αλλÜ μια ζþνη πιθανοτÞτων ιδωμÝνη απü μια Üλλη γωνιÜ απü αυτü που ονομÜζουμε πραγματικüτητα», επισημαßνουν οι «New York Times».

Στο ßδιο δημοσßευμα αναφÝρεται πως μολονüτι η πολιτικÞ και οικονομικÞ καταστροφÞ της χþρας του δεν εμφανßζονται Üμεσα στις ταινßες του, ο ΛÜνθιμος εßναι μÝρος μιας γενιÜς ελλÞνων σκηνοθετþν που στÜθηκαν üρθιοι μüνοι τους σε μια περßοδο τρομακτικÞς κρßσης. «Η εσωτερικÞ, σχεδüν ερμητικÞ ατμüσφαιρα των ταινιþν του ισορροπεßται απü Ýνα χιουμοριστικü, κοσμοπολßτικο πνεýμα, Ýνα μελαγχολικü ανθρωπισμü κι απü μια αßσθηση του κινηματογρÜφου ως ενüς κοινοý εγχειρÞματος», σημειþνεται απü τους «New York Times», οι οποßοι κÜνουν αναφορÜ και στο «Lobster» («Αστακüς»), στην πρþτη αγγλüφωνη ταινßα του ΛÜνθιμου.

ΔιαβÜστε το ρεπορτÜζ των «New York Times» στα αγγλικÜ πατþντας ΕΔΩ.