. 20

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

10 2013

https://lh4.googleusercontent.com/-7l0wldBZcnY/TWwO4ouxjvI/AAAAAAAABgA/xz47MVLRUHA/s320/4.jpgΣτη Λστα των «New York Times» με τους 20 πιο ανερχμενους σκηνοθτες συμπεριλαμβνεται και ο λληνας σκηνοθτης Γιργος Λνθιμος, που χει βραβευτε για τις ταινες του «Κυνδοντας» και «λπεις».

πως γρφει η αμερικανικ εφημερδα, ο κσμος των φιλμ του εναι πολ παρξενος, αλλ εκολα αναγνωρσιμος. «Δεν εναι ο χρος της φαντασας της αλληγορας, αλλ μια ζνη πιθανοττων ιδωμνη απ μια λλη γωνι απ αυτ που ονομζουμε πραγματικτητα», επισημανουν οι «New York Times».

Στο διο δημοσευμα αναφρεται πως μολοντι η πολιτικ και οικονομικ καταστροφ της χρας του δεν εμφανζονται μεσα στις ταινες του, ο Λνθιμος εναι μρος μιας γενις ελλνων σκηνοθετν που στθηκαν ρθιοι μνοι τους σε μια περοδο τρομακτικς κρσης. «Η εσωτερικ, σχεδν ερμητικ ατμσφαιρα των ταινιν του ισορροπεται απ να χιουμοριστικ, κοσμοπολτικο πνεμα, να μελαγχολικ ανθρωπισμ κι απ μια ασθηση του κινηματογρφου ως ενς κοινο εγχειρματος», σημεινεται απ τους «New York Times», οι οποοι κνουν αναφορ και στο «Lobster» («Αστακς»), στην πρτη αγγλφωνη ταινα του Λνθιμου.

Διαβστε το ρεπορτζ των «New York Times» στα αγγλικ πατντας ΕΔΩ.