-

:

9 2013

Πως θα δοθε το επδομα θρμανσης - λα τα κριτρια  Σε αλλαγς στον τρπο καταβολς του επιδματος θρμανσης αλλ και στα κριτρια προσδιορισμο των δικαιοχων προσανατολζεται το υπουργεο Οικονομικν.

Στοχεει αφενς στη χοργηση προκαταβολικ του επιδματος, πριν δηλαδ γνει η προμθεια του πετρελαου θρμανσης, και αφετρου στη διερυνση των εισοδηματικν και λλων κριτηρων που ισχουν σμερα, στε να αυξηθε ο αριθμς των πολιτν που το λαμβνουν.

Τις αλλαγς προανγγειλε ο υπουργς Οικονομικν, μιλντας στο περιθριο των εγκαινων της 78ης Διεθνος Εκθεσης Θεσσαλονκης.

Ο κ. Στουρνρας υπογρμμισε πως «θα προσπαθσουμε να διευρνουμε τα κριτρια του επιδματος θρμανσης, να τα κνουμε περισστερο ελκυστικ και ευλικτα».

Τις αλλαγς για το πετρλαιο θρμανσης προανγγειλε ο υπουργς Οικονομικν Γ. Στουρνρας, μιλντας στο περιθριο των εγκαινων της ΔΕΘ

Αξζει να σημειωθε πως το σχδιο των αλλαγν θα τεθε υπψη της τρικας, στε να υπρξει συμφωνα επ του θματος και να προχωρσει η εφαρμογ του. Σμφωνα με τα σενρια που εξετζονται, η πρτη αλλαγ σχετζεται με τη χοργηση του επιδματος. Το ισχον καθεστς χει μπλικη... γραφειοκρατα.

Εκτς απ την ατηση του δικαιοχου απαιτε ατηση και απ τον διαχειριστ της πολυκατοικας, εν δεν εναι λγα τα νοικοκυρι που δεν χουν μεση πρσβαση σε ηλεκτρονικς υπηρεσες. Ως αποτλεσμα μνο το 30% περπου των δικαιοχων υπβαλε ατηση για τη χοργηση του επιδματος, εν ακμη και σοι υπβαλαν ατηση καθυστρησαν να λβουν το επδομα.

Τελικ διατθηκαν μνο 82 εκατ. ευρ απ τα 280 εκατ. ευρ. Πλον προκρνεται η λση της καταβολς του προκαταβολικ, πριν δηλαδ απ την παραγγελα του πετρελαου, πιθαντατα σε δο δσεις.

Ειδικτερα για τη Ζνη Α' (Γρεβεν, Κοζνη, Καστορι, Φλρινα, Δρμα και Ευρυτανα) χει ορισθε αντατο ποσ επιδματος τα 840 ευρ. Στις λλες Ζνες της χρας τα ποσ κυμανονται μεταξ 168 και 504 ευρ. Οσοι λοιπν πληρον τα κριτρια χοργησης του επιδματος θα μπορον να το λαμβνουν χωρς να υποβλλουν τα δικαιολογητικ προμθειας του πετρελαου.

Στο υπουργεο Οικονομικν αναγνωρζουν ββαια πως πρπει να τεθον ασφαλιστικς δικλδες, στε στη συνχεια το επδομα να χρησιμοποιεται για την αγορ πετρελαου και χι να καλπτει λλες ανγκες των νοικοκυριν.

Η δετερη αλλαγ χει να κνει με τα εισοδηματικ κριτρια για τη χοργηση του επιδματος. Προωθεται η αξηση των εισοδηματικν κριτηρων κατ 5.000 ευρ.

Μχρι τρα για να λβει κανες επδομα θα πρπει αν εναι γαμος, να χει ετσιο συνολικ εισδημα 25.000 ευρ. Το εισδημα ανεβανει στις 35.000 ευρ για γγαμο προσαυξημνο κατ 3.000 ευρ για κθε παιδ. Για τις μονογονεκς οικογνειες το εισοδηματικ ριο εναι 38.000 ευρ (συν 3.000 ευρ για κθε παιδ).

Η τρτη αλλαγ που εξετζεται εναι το επδομα να χορηγεται και για τις δευτερεουσες κατοικες να αρθον λοι οι περιορισμο στην πρτη κατοικα.

Με το ισχον σστημα το επδομα θρμανσης χορηγεται σε φυσικ πρσωπα για την κατανλωση πετρελαου στις κριες κατοικες διαμονς και αυτ υπ ρους. Η ακνητη περιουσα δεν θα πρπει να χει αξα νω των 150.000 ευρ για γαμους και 200.000 για γγαμους (προσμετρται το σνολο της περιουσας των μελν της οικογνειας). Οπως γνεται αντιληπτ, οι παραπνω περιορισμο θεταν εκτς επιδματος πολλος ιδιοκττες ακιντων.

Με τις αλλαγς που προωθονται θα αυξηθε ο αριθμς των δικαιοχων, αλλ θα περιορισθε το ψος του επιδματος για τον καθνα εξ αυτν, καθς το συνολικ κονδλι που χει προπολογισθε (περπου 280 εκατ. ευρ) εναι δσκολο να αυξηθε.

Τλος, δεν θα πρπει να αποκλειστε και η επανεξταση των υπλοιπων κριτηρων.

Κι αυτ γιατ το επδομα θρμανσης δεν μπορον να διεκδικσουν παιδι που εμφανζονται ως προστατευμενα στις φορολογικς δηλσεις των γονιν τους, ακμα και αν κατοικον σε λλο σπτι, σοι εμφανζονται τι φιλοξενονται σε κποιον λλον φορολογομενο, σοι διαθτουν αυτοκνητο νω των 2.000 κυβικν, σκφος νω των 8 μτρων αεροσκφος και σοι εναι κτοικοι του εξωτερικο. Τλος δεν χορηγεται επδομα για επαγγελματικ στγη.

Κποια απ τα κριτρια για τη χοργηση επιδματος θρμανσης λειτοργησαν περιοριστικ (τεκμριο αυτοκιντου, αξα ακνητης περιουσας), «διαγρφοντας» ουσιαστικ να πρσθετο τμμα της ζτησης για πετρλαιο θρμανσης.