Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

9 2013

Πριν απ λγες μρες σας εχαμε παρουσισει τη θση της Ελλδας στον παγκσμιο πνακα ανταγωνιστικτητας. Τρα κρναμε σκπιμο να σας παρουσισουμε τη θση της χρας μας, που τη μαστζει η κρση, στον πγκσμιο πνακα ευτυχας. Σε αυτ τον πνακα η  Ελλδα βρσκεται λγο πιο πνω απ την μση της παγκσμιας κατταξης ευτυχας, καταλαμβνοντας την 70η θση μεταξ 156 χωρν για την περοδο 2010 – 2012. Αξιοσημεωτο εναι το γεγονς τι μαζ με την Αγυπτο αποτελον τις χρες με τη μεγαλτερη παγκοσμως υποχρηση του δεκτη ευτυχας μεταξ των περιδων 2005-2007 (προ κρσης) και 2010-2012 (κρση), σμφωνα με την «κθεση Παγκσμιας Ευτυχας 2013» που συνταξε ο οργανισμς βισιμης ανπτυξης SDSN (Sustainable Development Solutions Network) για λογαριασμ των Ηνωμνων Εθνν, ενψει της γενικς συνλευσης του ΟΗΕ σε δο εβδομδες.

 

Η Αγυπτος και η Ελλδα χασαν την ευτυχα τους

Σε καμα λλη χρα του κσμου, πλην της Αιγπτου, δε καταγρφηκε μεγαλτερη μεωση της ευτυχας σε σχση με τα προ κρσης χρνια. Η Ελλδα, σμφωνα με την κθεση, εμφανζει -μετ την Αγυπτο- τη δετερη μεγαλτερη παγκοσμως υποχρηση του δεκτη ευτυχας μεταξ των περιδων 2005 - 2007 (προ κρσης) και 2010 - 2012 (κρση), εν η Ισπανα την κτη μεγαλτερη μεωση, η Ιταλα την γδοη και η Πορτογαλα την 12η. Βλπουμε λοιπν τι η ευτυχα των ανθρπων χνεται που χτυπει η κρση.

Με δεδομνο τι ο μσος παγκσμιος δεκτης ευτυχας εναι 5,1 (με θεωρητικ ριστα το 10), η Ελλδα με δεκτη 5,4 βρσκεται ελαφρς υψηλτερα απ τον μσο ρο, εν η πιο ευτυχισμνη στον κσμο χρα, τη Δανα, με «σκορ» 7,7.

 

Η Ελλδα και οι γετονς της

Συγκρνοντας την Ελλδα με τις γειτονικς χρες θα δομε τι η χρα μας που εναι στην 70η θση χει πιο κτω την Τουρκα (77η), το Μαυροβονιο (80η), Πορτογαλα (85η), Ρουμανα (90η), Σερβια (106η), Βοσνα Ερζεγοβνη (107η) και Βουλγαρα (144η),  και πιο ευτυχισμνες εναι η Κπρος (34η), Ιταλα (45η), Κροατα (58η) και η Αλβανα (62η)

 

Η ευτυχα στη Ευρπη

Μετ την πρτη στην παγκσμια κατταξη Δανα, ακολουθον η Νορβηγα, η Ελβετα, η Ολλανδα και η Σουηδα, αναδεικνοντας τσι σε μια ακμη παγκσμια κατταξη -και στην ευτυχα εν προκειμνω- την πρωτοκαθεδρα των βορειοευρωπακν χωρν και ειδικτερα των σκανδιναβικν.

Στην Ευρπη, η μεγαλτερη μεωση ευτυχας καταγρφηκε στις τσσερις χρες που επλγησαν περισστερο απ την κρση, δηλαδ την Ελλδα, την Πορτογαλα, την Ισπανα και την Ιταλα. Απ τις χρες της ευρωζνης, η Πορτογαλα βρσκεται σε χαμηλτερο εππεδο ευτυχας απ την Ελλδα (85η).

Η κθεση υπογραμμζει πως οι μεισεις της ευτυχας δεχνουν πσο μεγλη εππτωση χει μια αντικειμενικ οικονομικ κρση (φεση, ανεργα κ.α.) πνω στην υποκειμενικ ψυχολογικ κατσταση των ανθρπων, πολ μεγαλτερη απ ,τι θα περμενε κανες με βση απλς τα μειωμνα εισοδματα των πολιτν. Ιδως, πως τονζεται, το φσμα της πραγματικς της επικεμενης ανεργας εναι αυτ που πνω απ λα υποσκπτει την ευτυχα των ανθρπων. Δεν εναι τσι τυχαο, πως αναφρεται, τι στην Ελλδα περισστερο απ κθε λλη ευρωπακ χρα παρατηρεται αξηση των αρνητικν και μεωση των θετικν συναισθημτων μεταξ των πολιτν.

 

κθεση επιστημονικς σνθεσης

Η κθεση -εναι η δετερη στη σειρ μετ την αντστοιχη περυσιν- αποτελε προν συνεργασας ψυχολγων, οικονομολγων, στατιστικν αναλυτν και λλων επιστημνων και καλε τις κυβερνσεις του πλαντη να καταστσουν την ευτυχα μτρο-κλειδ της προδου και ποιοτικ στχο της οικονομικς και κοινωνικς ανπτυξης, πρα απ τις εδ και δεκαετες κυραρχες ποσοτικς παραμτρους πως το Ακαθριστο Εθνικ Προν (ΑΕΠ). Επικεφαλς για τη σνταξη της κθεσης εναι τρεις κορυφαοι επιστμονες: ο καθηγητς λρδος Ρτσαρντ Λαρντ (Σχολ Οικονομικν Λονδνου), ο καθηγητς Τζφρι Ζακς (πανεπιστμιο Κολομπια ΗΠΑ) και ο καθηγητς Τζον Χλιγουελ (πανεπιστμιο Βρετανικς Κολομβας Καναδ).

Η κθεση υπογραμμζει πως αποτελε πλον αυξανμενη απατηση διεθνς οι ακολουθομενες πολιτικς να ευθυγραμμζονται με ,τι εναι πραγματικ σημαντικ για τους ανθρπους και την ευτυχα τους. Ως κατ' εξοχν σημαντικο παργοντες για την ευημερα και ευτυχα των πολιτν κρνονται το πραγματικ (και χι το ονομαστικ) ΑΕΠ αν κεφαλ, το προσδκιμο υγιος ζως, η παρξη κοντινν ανθρπων για ψυχολογικ και πρακτικ στριγμα, η ελευθερα επιλογν, η λλειψη διαφθορς και η γενναιοδωρα. Πρωτστως, μως, η ψυχικ - νοητικ υγεα θεωρεται ο σημαντικτερος παργων που καθορζει αν νας νθρωπος εναι ευτυχισμνος χι, αν και, πως επισημανεται η κατθλιψη, οι διαταραχς γχους, οι ψυχσεις και λλες παθσεις χουν «αγκαλισει» την ανθρωπτητα.

Η κθεση επισημανει πως ο βαθμς ευτυχας κυμανεται διαχρονικ, με μερικς χρες να κερδζουν δαφος και λλες να χνουν, ανλογα με τις συγκυρες κατ τα τελευταα πντε χρνια (ιδως λγω της οικονομικς κρσης). Πντως εναι ορατ μια τση παγκσμιας σγκλισης, καθς σταδιακ περιοχς πως η υποσαχρια Αφρικ και η Λατινικ Αμερικ δηλνουν υψηλτερο εππεδο ευτυχας, εν αντθετα οι πλουσιτερες βιομηχανικς χρες χαμηλτερο εππεδο. Συνολικ, μεταξ 2007 - 2012 εκτιμται τι η παγκσμια ευτυχα αυξθηκε οριακ κατ 0,5%.

Η κθεση τονζει πσο επωφελες εναι οι «παρενργειες» της ευτυχας, καθς οι πιο ευτυχισμνοι νθρωποι ζουν περισστερα και πιο υγι χρνια, εναι πιο παραγωγικο, κερδζουν περισστερα χρματα και εναι καλτεροι πολτες στην κοινωνα.

 

Δετε ολκληρη την κθεση στα αγγλικ πατντας ΕΔΩ