Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

8 2013

http://www.karchilaki.com/upload/images/SKYPE-600.jpgΟ πιο βρμικος πλεμος που χω ζσει σ' λη μου τη ζω εναι αυτς εδ. Αντρτικες συμμορες που δεν ακον κανναν. Απ 50 μχρι 150 μλη.

Αυτοαποκαλονται κατμπα που σημανει διμοιρα. Ανεξλεγκτες. Σκοτνουν κι αλληλοσκοτνονται, συνθως γιατ δεν τα βρσκουν στη μοιρασι της λεας απ τα σπτια που χουν κλψει. Πρα πολλο πρην κατδικοι. Αλ Κιντα οι περισστεροι. Η Νοσρα, η Νταουλτ αλ Ισλμ φι Μπιλντ αλ Σαμ και κποιες ομδες του Ελεθερου Συριακο Στρατο εναι αυτς που πρωτοστατον. Η Νοσρα χει δη επιβλλει ισλαμικ νμο στις περιοχς που ελγχει και απαγορεει στις γυνακες να κυκλοφορον χωρς μαντλα. Κυρως στη Ρκα και το Χαλπι.

πειτα, εναι οι βιασμο. Πολλο βιασμο. Παιδι, Γυνακες. Στις αρχς του χρνου εκπαδευα γιατρος στη Ρκα. Βρεια Συρα. Γνωρζω ναν καταπληκτικ νθρωπο που προσπαθοσε να φυγαδεσει τη γυνακα και τις τρεις του κρες στην Τουρκα. Κλαγοντας και ουρλιζοντας μου περιγραφε πς δεν τα κατφερε, διτι νας αντρτης σ' να μπλκο απαιτοσε για να τους αφσει να προχωρσουν να περσει μα ρα με μα απ τις μικρς. κου κι αυτ την ιστορα. Μια κοπλα μου φρνει την τραυματισμνη αδελφ της στο νοσοκομεο. Και την επομνη μπανει κλαγοντας στο γραφεο και μου λει τι νας αντρτης απξω την απειλε πως αν δεν πει μαζ του θα κνει κακ και στην τραυματα και σ' ποιον πετχει απ την οικογνει τους.

χουν θησαυρσει αντρτες. Με βαλτσες περννε τα δολρια στην Τουρκα για ν' αγορσουν τχα μου πετρλαιο και εδη πρτης ανγκης. Κθε καρυδις καρδι εναι εδ. Ιορδανο, Υεμεντες, Τσετσνοι, Τυνσιοι, Λβυοι. Μνο οι Λβυοι εναι 7000. Μαχητς που εχα γνωρσει εκε τους εδα κι εδ. Ντοκτρ Ντιμτρις, ντοκτρ Ντιμτρις -μου φναζε απ μακρι νας τις προλλες.

Διαβστε ολκληρη τη συνντευξη του γιατρο Δημτρη Μογνι, που χει παραχωρσει την Πμπτη 29 Αυγοστου 2013, μσω SKYPE στη Μαρα Καρχιλκη και τη βρκαμε δημοσιευμνη στη σελδα της http://www.karchilaki.com

 

Συνντευξη με τον λληνα γιατρ της Συρας Δημτρη Μγνιε

«Το ραντεβο μσω Skype με το Δημτρη Μγνιε που ειδικεεται στην ιατρικ εν καιρ πολμου ταν για μετ τις 7 το βρδυ. Τις ρες, δηλαδ, που κρατει για κενον. Εκτς απροπτου, βεβαως. Διτι στη Συρα που χειρουργε κι εκπαιδεει γιατρος πνω απ να χρνο τρα, το απροπτο εναι ο καννας.

Στην περπτωσ μας, ευτυχς, σχυσε η εξαρεση. Μικροπροβλματα χου και εικνας μνο, που ελχιστα επηρασαν την επικοινωνα μας. τσι, για 50 ολκληρα λεπτ εχα την ευκαιρα να μιλσω μ' ναν παλι, καλ φλο απ τους πολμους, να "δω" με τα μτια του και ν' ακοσω τις πντα εστοχες επισημνσεις του.

Υπρχει μεγλος πανικς αυτ την ρα. λοι φοβονται το χτπημα των Αμερικανν. Λνε πως θα γνει κλαση ολκληρη η περιοχ. Εναι κρσιμο το επμενο 48ωρο. Σμερα μοιρσαμε και μσκες. Στον κσμο, στους πολεμιστς, σε λους. Εφοδισαμε και το πρχειρο νοσοκομεο μας με Ατροπνη, Υδροκορτιζνη, Πραλιδοξμη, αντδοτα, δηλαδ, σε περπτωση που υπρξει μαζικ χτπημα με χημικ. Απ κθε εδος χουμε 20.000 φιαλδια.

Αυτ τη στιγμ ο Δημτρης Μγνιε βρσκεται στη ντια Συρα κοντ στα σνορα με την Ιορδανα. Σνα μικρ χωρι της επαρχας Ντερα, πολ κοντ στην πλη Μπσρα αλ Χαρρ που ελγχεται απ τους αντρτες. Ασκε την ειδικτητ του, δηλαδ χειρουργικ πολμου, σ' να πρχειρο νοσοκομεο εκστρατεας μιας ευρωπακς ανθρωπιστικς οργνωσης εν ταυτοχρνως εκπαιδεει και συντονζει την ομδα των γιατρν και των νοσοκμων που δουλεουν μαζ του. Βλπεις, οι καλο γιατρο, οι γιατρο με ειδικτητα, χουν εδ και καιρ φγει απ τη Συρα. Αφενς διτι εχαν την οικονομικ ευχρεια να το κνουν αφετρου διτι δεν πιστεουν σ' αυτν την επανσταση. Εξαρχς δεν την πστεψαν. Εκενοι που μειναν πσω εναι οι γενικο γιατρο, οι πειροι και οι φοιτητς. Το αντθετο, δηλαδ, απ' τι συνβαινε στη Λιβη. Εκε, οι καλο γιατρο του εξωτερικο γριζαν μαζικ για να βοηθσουν. Και μλιστα δχως αμοιβ. Σκψου τι εδ οι νθρωποι πεθανουν δικα απ μια αιμορραγα γιατ δεν υπρχουν γνστες να τη σταματσουν. Στο νοσοκομεο μας, εκτς απ εμνα, ειδικευμνοι εναι λλοι δο. Κι αυτο ξνοι. νας ισπανς χειροργος, κι νας ινδονσιος εντατικολγος. Οι υπλοιποι της ομδας εναι σροι. Δο τελειφοιτοι ιατρικς, δο κτηνατροι (!!) νας φαρμακοποις, νας οδοντατρος, νας φοιτητς οδοντιατρικς και 20 τελεως σχετοι με την ιατρικ που τους χουμε εκπαιδεσει για να παρχουν επ τπου πρτες βοθειες. Για μνα εναι προδοσα η φυγ. Εσαι γιατρς. Πρπει να κτσεις να βοηθσεις.

http://www.karchilaki.com/upload/images/INJURY-Transportation_500.jpgΗ εκτμησ του για το αμερικανικ χτπημα που ρχεται εναι πως μνο βλαξ θα επιχειροσε σοβαρ εμπλοκ τπου Ιρκ στη Συρα. Μην ξεχνς τι εδ στη μχη εναι η Χεζμπολ. Και Χεζμπολ σημανει 100.000 πραυλοι τοιμοι να φγουν απ το το ντιο Λβανο προς το Ισραλ. Και ττε το Ισραλ θα χτυπσει το Λβανο. Και μετ θα γνει το σσε...

Και για το σσε που γνεται περπου τρα χρνια στη Συρα -τι λες;

Ο πιο βρμικος πλεμος που χω ζσει σ' λη μου τη ζω εναι αυτς εδ. Αντρτικες συμμορες που δεν ακον κανναν. Απ 50 μχρι 150 μλη. Αυτοαποκαλονται κατμπα που σημανει διμοιρα. Ανεξλεγκτες. Σκοτνουν κι αλληλοσκοτνονται, συνθως γιατ δεν τα βρσκουν στη μοιρασι της λεας απ τα σπτια που χουν κλψει. Πρα πολλο πρην κατδικοι. Αλ Κιντα οι περισστεροι. Η Νοσρα, η Νταουλτ αλ Ισλμ φι Μπιλντ αλ Σαμ και κποιες ομδες του Ελεθερου Συριακο Στρατο εναι αυτς που πρωτοστατον. Η Νοσρα χει δη επιβλλει ισλαμικ νμο στις περιοχς που ελγχει και απαγορεει στις γυνακες να κυκλοφορον χωρς μαντλα. Κυρως στη Ρκα και το Χαλπι.'Επειτα, εναι οι βιασμο. Πολλο βιασμο. Παιδι, Γυνακες. Στις αρχς του χρνου εκπαδευα γιατρος στη Ρκα. Βρεια Συρα. Γνωρζω ναν καταπληκτικ νθρωπο που προσπαθοσε να φυγαδεσει τη γυνακα και τις τρεις του κρες στην Τουρκα. Κλαγοντας και ουρλιζοντας μου περιγραφε πς δεν τα κατφερε, διτι νας αντρτης σ' να μπλκο απαιτοσε για να τους αφσει να προχωρσουν να περσει μα ρα με μα απ τις μικρς. κου κι αυτ την ιστορα. Μια κοπλα μου φρνει την τραυματισμνη αδελφ της στο νοσοκομεο. Και την επομνη μπανει κλαγοντας στο γραφεο και μου λει τι νας αντρτης απξω την απειλε πως αν δεν πει μαζ του θα κνει κακ και στην τραυματα και σ' ποιον πετχει απ την οικογνει τους. χουν θησαυρσει αντρτες. Με βαλτσες περννε τα δολρια στην Τουρκα για ν' αγορσουν τχα μου πετρλαιο και εδη πρτης ανγκης. Κθε καρυδις καρδι εναι εδ. Ιορδανο, Υεμεντες, Τσετσνοι, Τυνσιοι, Λβυοι. Μνο οι Λβυοι εναι 7000. Μαχητς που εχα γνωρσει εκε τους εδα κι εδ. Ντοκτρ Ντιμτρις, ντοκτρ Ντιμτρις -μου φναζε απ μακρι νας τις προλλες.

Βρε Ιμντ εσ εσαι;

Εγ, ντοκτρ. Τι κνεις εδ;

Τη δουλει μου.

Κι εγ τη δικι μου ντοκτρ...

νας λλος, σρος αυτς, μου λεγε -ταν ωραα χρα η Συρα. Την καταστρψαμε.

Και γιατ πολεμς ττε;

Ε, αφο παρνω 1200 δολρια το μνα...

http://www.karchilaki.com/upload/images/FH-2ERSAL_500.jpgΚαι δεν εναι μνο τα 1200, δηλαδ ο μισθς που τους κβουν σαουδραβες και καταριανο που δεν θλουν τον 'Ασαντ, εναι κι η λεα απ' το πλιτσικο. Υπρχουν νθρωποι εδ που παρακαλνε να μην τελεισει ο πλεμος. χι τι το καθεστς εναι καλτερο... Γι αυτ σου λω -ο πιο βρμικος πλεμος που χω ζσει μχρι σμερα.

Να φγεις πντως δεν λες...

χι. Δηλαδ, ναι. Πρπει να φγω τρα. Εμαι στο δετερο υπγειο που χω τον υπολογιστ. Το νοσοκομεο εναι απ πνω. Πρπει να γυρσω. χουν ρθει κποιοι τραυματες. Ο συριακς στρατς χει ξεκινσει μεγλη επιχερηση απ το μεσημρι . Συνχεια ρχονται τραυματες. Με φωνζουν. Πω πνω να δω...»