-: ... - G20

: tovima.gr

αρασκευ 6 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/09/obama-putin.jpgΣυνντηση 20 λεπτν εχαν στο περιθριο της Συνδου Κορυφς της G20 εχαν ο Μπαρκ Ομπμα με τον Βλαντιμρ Ποτιν, παρ’ λο που αρχικ να ττοιο ενδεχμενο εχε αποκλειστε. πως αναμενταν, η συνντηση δεν βοθησε στο να βρεθε κοινς τπος μεταξ των δο χωρν στο θμα της Συρας. 

«Με τον Ομπμα διαφωνσαμε στο θμα της Συρας, αλλ ακοσαμε ο νας τον λλο» επε ο Βλαντιμρ Ποτιν, στη συνντευξη Τπου μετ το τλος της Συνδου.

Νωρτερα, ο σμβουλος του Ρσου προδρου, Γιορι Ουσκοφ εχε αναφερθε στη συνντηση της Παρασκευς που εχε ως θμα τη Συρα. «χι, δεν υπρξε σγκλιση απψεων» επε.

Οι δο ηγτες φανεται τι επμεναν στις απψεις τους στη διρκεια της συνντησης. Ο Βλαντιμρ Ποτιν κατηγρησε για την επθεση με χημικ πλα τους αντιπλους του ρωσικο καθεσττος, κνοντας λγο για πρκληση και πρσθεσε τι μα στρατιωτικ επθεση που θα τιμωρε τη Συρα, θα πλξη την παγκσμια οικονομα και θα καταπνξει την ανπτυξη.

Ο Μπαρκ Ομπμα επε τι οι περισστεροι ηγτες συμφνησαν μαζ του τι την επθεση με τα χημικ πλα διπραξε το καθεστς σαντ.

Πρσθεσε τι οι διαφωνες που εκφρστηκαν αφοροσαν το εν θα πρεπε να γνει χρση στρατιωτικς ισχος χωρς την στριξη του Συμβουλου Ασφαλεας του ΟΗΕ.

Παραδχθηκε τι για την ανληψη δρσης εναντον της Συρας εναι απαρατητη μια σο το δυνατν πιο ευρεα συμμαχα, εν πρσθεσε τι αν δεν υπρξει απντηση στην επθεση με χημικ πλα υπρχει ο κνδυνος για μια να ττοια επθεση.

«Θα πρπει να αναγνωρσουμε τι ο Βλαντιμρ Ποτιν διευκλυνε τον πλρη διλογο για τη Συρα» επε ο Ομπμα.

Πρσθεσε τι εκτιμ την στριξη του Γλλου προδρου Φρανσου Ολντ στο θμα της Συρας.

 

«Δεν ζητθηκε κδοση του Σνουντεν»

Στη συνντηση δεν συζητθηκε το θμα του ντουαρντ Σνουντεν. Σε δηλσεις του μετ τη λξη της Συνδου, ο Ρσος πρεδρος επε τι δεν του ζητθηκε απ τον Ομπμα η κδοση του πρην τεχνικο σε εταιρεα που συνεργαζταν με την NSA.

«Δεν μποροσαμε να κνουμε κτι λλο» επε ο Ποτιν αναφερμενος στην παραχρηση προσωρινο ασλου στον Σνουντεν, μα κνηση που χει εξοργσει την Ουσινγκτον. 

«Η κδοση του Σνουντεν θα ταν αδνατη, καθς δεν διπραξε εγκλματα στο δαφς μας» τνισε.

 

Με συνοπτικς διαδικασες η φωτογρφηση των ηγετν

Η διαφωνα Μσχας – Ουσινγκτον φνηκε και στην καθιερωμνη φωτογρφηση των ξνων ηγετν.

Με φντο τον γαλζιο ουραν και το επιβλητικ παλτι του Κωνσταντνου, μνημεο της τσαρικς εποχς, οι ηγτες που συμμετεχαν στη συνντηση προσλθαν χωρισμνοι σε ομδες, για να απαθανατιστον απ τα φλας των φωτογρφων.

Ο Αμερικανς πρεδρος Μπαρκ Ομπμα δειξε νεση, προσερχμενος για τη φωτογρφηση συνοδευμενος απ τη Γερμανδα καγκελριο νγκελα Μρκελ και ασπαζμενος φιλικ την πρεδρο της Βραζιλας Ντλμα Ροσεφ, παρτι βρσκεται στα πρθυρα διπλωματικς δινεξης με αυτν εξαιτας του προγρμματος κατασκοπεας Prism, το οποο συμπεριλμβανε την παρακολουθσεις των δικν της επικοινωνιν, πως και αυτν του προδρου του Μεξικο Ενρκε Πνια Νιτο.

Ο Ρσος πρεδρος Βλαντμιρ Ποτιν εμφανσθηκε για τη φωτογρφηση μνον ταν εχε λβει θσεις πλον η ομδα των ηγετν, περνντας μπροστ απ τον Ομπμα, τον οποο χαιρτισε δχως χειραψα, με μλις να απλ κνημα του κεφαλιο. Τους δο ηγτες χριζε στη φωτογρφηση ο πρεδρος της Ινδονησας Σουσλο Μπαμπνγκ Γιουντογινο.

 

Ψυχροπολεμικ κλμα

Η αμερικανο-ρωσικ δινεξη για τη Συρα εχε κορυφωθε νωρτερα με εκατρωθεν κατηγορες και δηλσεις.

Η Μσχα δεν χει «τποτα να συνεισφρει» στην πολιτικ συζτηση που γνεται στις ΗΠΑ, «δεδομνου του τι γνωρζουμε ποια εναι η θση της Ρωσας», επε ο σμβουλος του Ομπμα, Μπεν Ρουντς, αναφερμενος στην απρριψη του αιτματος Ρσων βουλευτν να συναντηθον με Αμερικανος ομολγους τους για να συζητσουν το θμα της Συρας.

Ο Μπαρκ Ομπμα αναζτησε τη στριξη των ξνων ηγετν σε να στρατιωτικ πλγμα κατ της Συρας. 

Ωστσο, φανεται τι ξεκθαρη στριξη εξφρασαν μνο η Γαλλα, η Τουρκα, η Βρετανα και ο Καναδς, εν μνο η Γαλλα προτθεται να συμβλλει μπρακτα.

Διαφορετικ ταν η εικνα που παρουσασε ο Τορκος πρωθυπουργς, Ρετζπ Ταγπ Ερντογν, ο οποος επε τι σχεδν λοι οι ηγτες, οι οποοι πραν μρος στη Σνοδο της Ομδας των 20 (G20) στην Αγα Πετροπολη, αποδχθηκαν την αναγκαιτητα μιας επιχερησης εναντον της Συρας πειτα απ την επθεση με χημικ πλα της 21ης Αυγοστου.

«Σχεδν λοι οι ηγτες που πραν μρος στη Σνοδο παρακολουθον στεν (τις εξελξεις οι οποες σχετζονται με) τη σφαγ που διπραξε το συριακ καθεστς εναντον του λαο του και δλωσαν τι μια επιχερηση εναντον της Δαμασκο εναι εξαιρετικ απαρατητη», σημεωσε ο Ερντογν μιλντας στους δημοσιογρφους.

Απ την πλευρ της, η Γερμανδα καγκελριος νγκελα Μρκελ δλωσε τι η πιθαν ανληψη στρατιωτικς δρσης απ τις ΗΠΑ κατ της Σριας δεν μεινει την ανγκη να εξευρεθε πολιτικ λση για τη σρραξη στη χρα. 

Μιλντας σε δημοσιογρφους μετ το τλος της Συνδου, οι συμμετχοντες σε αυτν συμφνησαν τι χρειζεται πολιτικ λση, εν οι διαφωνες επικεντρθηκαν στην καταγγελθεσα χρση χημικν πλων.

«λοι συμφωνον τι η (ειρηνευτικ Σνοδος) Γενεη 2 θα βοηθσει –ακμα και η Τουρκα» δλωσε η Μρκελ, αναφερμενη στη Σνοδο που συνεχς αναβλλεται.

Παρλληλα, η Γερμανδα καγκελριος επε τι το Διεθνς Ποινικ Δικαστριο της Χγης πρπει να πραγματοποισει ρευνα για την επθεση της 21ης Αυγοστου, «στε να αντιληφθε ο σαντ τι διπραξε να γκλημα».

Ο κοινς ειδικς απεσταλμνους του ΟΗΕ και του Αραβικο Συνδσμου για τη Συρα Λκνταρ Μπραχμι δλωσε σμερα τι καμα χρα δεν χει το δικαωμα «να πρει τον νμο στα χρια της» και να αναλβει στρατιωτικ δρση εναντον της Συρας, χωρς την γκριση του Συμβουλου Ασφαλεας του ΟΗΕ.

Ο Μπραχμι κανε αυτς τις δηλσεις στο περιθριο της συνδου της Ομδας των 20 (G20) στην Αγα Πετροπολη της Ρωσας πειτα απ τη συνντησ του με υπουργος Εξωτερικν, μεταξ αυτν ο Ρσος Σεργκι Λαβρφ, ο οποος σημεωσε τι πολλς χρες κατανοον τι μια επμβαση εναντον της Συρας χωρς την υποστριξη του Συμβουλου Ασφαλεας θα πλξει τις πιθαντητες ερεσης μιας πολιτικς λσης.