Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

3 2013

sxoleio_imvros_275493311.jpgνοιξε και λειτουργε στερα απ μισ αινα διακοπ το δημοτικ σχολεο των γιων Θεοδρων στην μβρο, αλλ μνο δο μικρο μαθητς καναν την εμφνιση τους. Πρκειται για παιδι της ελληνικς κοιντητας του χωριο, το οποο απχει περπου 4 χλμ. απ το διοικητικ κντρο του νησιο. Εκτιμται τι τουλχιστον λλα οκτ παιδι θα εγγραφον τις επμενες μερες.

Το κτριο του σχολεου επισκευστηκε με ξοδα του Ιδρματος της Ελληνικς Ορθδοξης Εκκλησας, η οποα προμθευσε τα βιβλα και λο τον σχολικ εξοπλισμ. Το τουρκικ υπουργεο Παιδεας διρισε δασκλα την ννα Κουζουμ, η οποα εχε φγει απ την μβρο πριν απ 36 χρνια και επανλθε πρσφατα. Θα διοριστε και νας ακμη δσκαλος. Διευθντρια του σχολειο ανλαβε η Π. Βερβρη, μνιμη κτοικος του νησιο.

Η ιστορα του σχολεου δεχνει την τραγικ μορα της ελληνικς κοιντητας. Στην μβρο υπρχουν τσσερα χωρι με ελληνικς καταγωγς πληθυσμ που κποτε φθανε τις 6.000. Σμερα ζουν περπου 200 ηλικιωμνοι οι περισστεροι, καθς για λγους οικονομικος και πολιτικος μεταναστεσαν σχεδν λοι οι κτω των 50 χρνων την δεκαετα του '50 και του '60.

Με την ευκαιρα των εγκαινων του σχολεου ο δμαρχος της μβρου Γιουσλ Ατλε δλωσε τι δνει μεγλη προσοχ στη λειτουργι του και εξφρασε την ελπδα τι θα συγκεντρσει το ενδιαφρον λης της ελληνικς μειοντητας του νησιο.