39

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

3 2013

39 χρνια Μεταπολτευση, 39 χρνια ΠΑΣΟΚ, 20 χρνια ΠΑΣΟΚ στην εξουσα, 3 πρωθυπουργο, Ανδρας Παπανδρου 10 χρνια, Κστας Σημτης 8 χρνια, Γιργος Παπανδρου 2 χρνια.. Και απ το 48% στο 12,5% και τρα πιο κτω.

Μπορε η Μεταπολτευση να ρθε με τον Κστα Καραμανλ στο τιμνι, στη συνεδηση μως του κσμου η Μεταπολτευση με τα καλς και κακς κεμενα εναι μια πολιτικ ννοια ταυτισμνη με το ΠΑΣΟΚ παρ με την «επρατο Δεξι».

Εμες αποφασσαμε να σας παρουσισουμε να αφιρωμα στο ττε κραται ΠΑΣΟΚ, στην δρυσ του, στον μεγλο Ανδρα Παπανδρου, στους στχους του, στα παλι στελχη του κ.λπ.

Επσης παρουσιζουμε σπνιες φωτογραφες απ το προσωπικ αρχεο του πρην Γενικο Γραμματα του ΠΑΣΟΚ Μιχλη Καρχιμκη,

 

3 Σεπτμβρη 1974: Η δρυση του ΠΑΣΟΚ

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/08/3hseptemvri.jpg3 Σεπτμβρη 1974. Δεν εχαν συμπληρωθε οτε δο μνες απ την πτση της Χοντας, ταν το λμπι του ξενοδοχεου «Κινγκ Πλας» υποδεχταν κατ δεκδες πλθος κσμου, κυρως νων ανθρπων, που φταναν για να βισουν απ κοντ το γεγονς. Ο Ανδρας Παπανδρου, γιος του Γρου της Δημοκρατας και νος πολιτικς στην χρα στα 55 του χρνια, αλλ με μακρ δη ακαδημακ καριρα στο εξωτερικ, θα εξγγειλε την δρυση νου κμματος. Ενς σοσιαλιστικο κμματος, στην Ελλδα, που μετροσε ημρες απ την Μεταπολτευση και ο συντηρητικς πολιτικς Κωνσταντνος Καραμανλς, ρτι αφηχθες απ το Παρσι, φνταζε η μνη λση για ομαλ μετβαση στη Δημοκρατα.

Ανμεσα στο πλθος, τσσερις μνον προδικτατορικο βουλευτς. Ο Ι. Χαραλαμππουλος, ο Ι. Παπασπρου, ο Τ. Κεφαλληνς και ο Ι. Κουτσοχρας. Παρντες μως και λοι οι νεαρο ττε στην πλειοψηφα τους, γνωστοι σντροφοι του Ανδρα, που μελε να γρψουν την ιστορα του ΠΑΣΟΚ και μαζ του, σε μεγλο βαθμ, ολκληρης της χρας. Κ. Λαλιτης, Κ. Σημτης, Α. Λιβνης, Βσω Παπανδρου, Σλβα Ακρτα, Θαν. Τσορας, Στ.Τζουμκας, Α. Κακλαμνης, Α. Κουτσγιωργας, Αμαλα Φλμινγκ, Ν. Βγενπουλος, Α. Δροσογιννης, Σ. Βαλυρκης, Π. Κρητικς, ταν λοι εκε. Κυρως, μως παρντες ταν στελχη του ΠΑΚ, αγωνιστς διωχθντες απ τη χοντα των συνταγματαρχν, νεολαοι απ την εξγερση του Πολυτεχνεου και νεολαοι της Γενις του 1-1-4.

Ο Ανδρας ργησε να κατβει απ το δωμτι του. Μχρι την τελευταα στιγμ συνομιλοσε με τους συνεργτες του για να ελγξει αν ταν λοι εκε. Δεν ταν. Κατβηκε. Μπκε στην αθουσα, κρατντας να φλλο χαρτ. Και μλησε επ τρεις ρες. Μλησε για την Ελλδα που ανκει στους λληνες, για την ανγκη αποχρησς της απ το ΝΑΤΟ, την ΕΟΚ, την αποκοπ των σχσεων με το Πεντγωνο, την ανγκη «κθαρσης» του κρατικο μηχανισμο απ τα χουντικ στοιχεα, για τις επικεμενες εκλογς…

Παρουσα πλθους Ελλνων και ξνων δημοσιογρφων, με τα μεγφωνα του ξενοδοχεου να μεταδδουν ολκληρη την ομιλα του και τις απαντσεις στη «βροχ» ερωτσεων που ακολοθησε, κλεσε τις λακς δυνμεις του τπου σε αυτοοργνωση.

Στην πιο γνωστ σως στα πρατα του κσμου φωτογραφα του, παρ τις επ μακρν μετπειτα θητεες του ως πρωθυπουργς και τα πειρα ενστανταν με σχεδν λους τους ηγτες της εποχς αν τον πλαντη, σκωσε το χαρτ που κρατοσε στα χρια του και παρουσασε την ιδρυτικ διακρυξη του νου φορα. Σκοπς της δρσης του Πανελλνιου Σοσιαλιστικο Κινματος ταν να φρει στη χρα Εθνικ Ανεξαρτησα, Λακ Κυριαρχα, Κοινωνικ Απελευθρωση και Δημοκρατικ Διαδικασα. Αυτς ταν και οι αρχς του.

Το ΠΑΣΟΚ ταν γεγονς. Χωρς ακμα αυτ το νομα, που δεν αναφερταν πουθεν στο κεμενο –που μετπειτα εξελχθηκε στη διακρυξη- μια και το Πανελλνιο Σοσιαλιστικ Κμμα, αρχικ περιγραφταν ως ΠΣΚ, κατ πολλος απρροια του ΠΑΚ. Της πολιτικς αντιδικτατορικς οργνωσης που φερε τον ττλο «Πανελλνιο Απελευθερωτικ Κνημα» και εχε ιδρυθε απ τον Ανδρα Παπανδρου στη Στοκχλμη της Σουηδας το 1968, με στχο την αντσταση στη Δικτατορα που εχε επιβληθε στην Ελλδα.

Ηγετικ στελχη του ΠΑΚ, πως ο Ιωννης Ζαφειρπουλος, ο Μανλης Παπαθωμπουλος και ο Δαμιανς Βασιλειδης, ανλαβαν να συγγρψουν και την δια τη «Διακρυξη της 3ης του Σεπτμβρη», σημαντικ μρος της οποας πντως συνγραψε και ο νεαρς ττε, πολιτικς, Κστας Σημτης.

 

Ανδρας Παπανδρου : Ο ιδρυτς του ΠΑΣΟΚ

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/08/papandreouA.jpg

Ανδρας Παπανδρου. να νομα, μια ιστορα. Για την ακρβεια, να μεγλο κομμτι της ελληνικς ιστορας απ τη Μεταπολτευση μχρι σμερα. Ηγτης με ευρτατη λακ αποδοχ, χαιρε εκτιμσεως ακμα και απ τους πολιτικος του αντιπλους ξνους ηγτες που «πολεμοσε» πολιτικ, εντς και εκτς συνρων.

Ιδρυτς του ΠΑΚ και αργτερα του ΠΑΣΟΚ, του οποου η ιδρυτικ διακρυξη συμπυκννεται στο τρπτυχο «Εθνικ Ανεξαρτησα – Λακ Κυριαρχα – Κοινωνικ Απελευθρωση», διετλεσε πρωθυπουργς τις περιδους 1981-1989 και 1993-1996, συμπληρνοντας ρεκρ διρκειας στο αξωμα για τη μεταπολιτευτικ Ελλδα. Γιος του «Γρου της Δημοκρατας» Γεωργου Παπανδρου και της Σοφας Μινικο, αρνθηκε να «κληρονομσει» την νωση Κντρου, κμμα με το οποο κυβρνησε την Ελλδα προδικτατορικ ο πατρας του.

Ιστορικ, ως μγιστες πολιτικς του πρξεις χουν καταγραφε η κατργηση του πολιτικο διαχωρισμο των πολιτν σε εθνικφρονες και κομμουνιστς, η αναγνριση της Εθνικς Αντστασης, ο εκδημοκρατισμς του συνδικαλιστικο κινματος και των Ενπλων Δυνμεων, η δημιουργα του Εθνικο Συστματος Υγεας και του ΑΣΕΠ και η συνταγματικ αναθερηση του 1985-1986 που περιρισε σημαντικ τις εξουσες του Προδρου της Δημοκρατας, η καθιρωση της ιστητας των δο φλων, η ψφος στα 18, η εισαγωγ του μονοτονικο συστματος, η δεια επιστροφς στην Ελλδα των πολιτικν προσφγων του Δημοκρατικο Στρατο κ.α.

Γεννημνος στη Χο το 1919 και μεγαλωμνος στην Αθνα, δεν σταμτησε να κρατ δεσμος με το Καλντζι Αχαας, το χωρι του πατρα του, που μετπειτα γινε η εκλογικ του περιφρεια. Σε ηλικα μλις 15 ετν, το 1934, δημιοργησε με τρεις συμμαθητς του το μαρξιστικ περιοδικ «Ξεκνημα», που συχν γραφε για τις ιδες του Σοσιαλισμο. Για αυτ και τιμωρθηκαν με διαγωγ «επμεμπτο» στο ενδεικτικ τους, μετ απ ανακρσεις που διταξε το υπουργεο Παιδεας, παρ το γεγονς τι δο χρνια νωρτερα στην πολιτικ ηγεσα του βρισκταν ο πατρας του, Γεργιος Παπανδρου.

Το 1937 ο Ανδρας Παπανδρου εισλθε στη Νομικ Σχολ του Πανεπιστημου Αθηνν, αλλ δο χρνια αργτερα, μετ απ τη σλληψ του απ τη δικτατορα του Μεταξ, αναχρησε για τις ΗΠΑ, που και ολοκλρωσε της σπουδς του. Το 1943 λαβε το διδακτορικ του στα Οικονομικ και τη Φιλοσοφα απ το Χρβαρντ, που και δδαξε στη συνχεια ως αναπληρωτς καθηγητς. Το 1947 ταν πια επκουρος και στη συνχεια τακτικς καθηγητς του πανεπιστημου της Μινεστα και του Μπρκλε στην Καλιφρνια, εν στα χρνια της δικτατορας στην Ελλδα, εκενος εργαζταν ως καθηγητς Οικονομικν στα πανεπιστμια της Στοκχλμης και του Γιορκ, εν παρλληλα ηγετο του ΠΑΚ. Νωρτερα, το 1961, οπτε και εχε επιστρψει οικογενειακς στην Ελλδα, ανλαβε πρεδρος του νεοσστατου ττε Κντρου Προγραμματισμο και Οικονομικν Ερευνν (ΚΕΠΕ), μετ απ πρταση του ττε πρωθυπουργο Κωνσταντνου Καραμανλ, εν εργστηκε και ως σμβουλος στην Τρπεζα της Ελλδος. Τρα χρνια αργτερα, το 1964 εξελγη βουλευτς για πρτη φορ με την «νωση Κντρου», εν διετλεσε υπουργς Προεδρας και Αναπληρωτς υπουργς Συντονισμο στην κυβρνηση του πατρα του. Το 1965 κατηγορθηκε ως εμπνευστς και αρχηγς στην υπθεση «ΑΣΠΙΔΑ» και το συνωμοτικ «Σχδιο Ελικν».

Απ το 1961 μχρι τη χοντα των συνταγματαρχν το 1967, ο Ανδρας Παπανδρου δεν σταματοσε να καταγγλλει το «σστημα εξουσας», κνοντας λγο για παρακρτος, συνωμοτικς οργανσεις και τρομοκρτηση της επαρχας απ τη Χωροφυλακ και τα Τγματα Εθνικς Ασφαλεας. Γργορα γινε ιδιαιτρως δημοφιλς ως πολιτικς και ρθε σε σγκρουση ακμα και με στενος συνεργτες του πατρα του.

Με το πραξικπημα της 21ης Απριλου 1967 συλλαμβνεται και φυλακζεται, εν δεν αφνεται ελεθερος παρ τον Δεκμβριο του διου χρνου, και μετ απ ντονες διαμαρτυρες ακαδημακν και διανοουμνων των ΗΠΑ στον ττε Αμερικαν πρεδρο Λντον Τζνσον. Τον Ιανουριο του 1968 φεγει απ τη χρα και ττε εναι που ιδρει το Πανελλνιο Απελευθερωτικ Κνημα (ΠΑΚ) στη Στοκχλμη της Σουηδας.

Επιστρφοντας απ εκε λγες ημρες μετ τη Μεταπολτευση, την αντιμετωπζει με κποια δυσπιστα στην αρχ. Λγο αργτερα, μως, ανακοιννει την δρυση νου, σοσιαλιστικο κμματος, του ΠΑΣΟΚ. Τη «Διακρυξη της 3ης του Σεπτμβρη», πως ονομστηκε το κεμενο διακρυξης του νου φορα απ την ημρα της δρυσς του το 1974, επιμελονται στενο συνεργτες του ως ττε, μεταξ των οποων τρα ηγετικ στελχη του ΠΑΚ, ο Ιωννης Ζαφειρπουλος, ο Δαμιανς Βασιλειδης και ο Μανλης Παπαθωμπουλος, αλλ και ο μετπειτα πρεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργς Κστας Σημτης.

Ο Ανδρας Παπανδρου οδηγε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογς της 17ης Νοεμβρου 1974, που λαμβνει 13,58% και εκλγει 12 βουλευτς, αποτλεσμα που προκλεσε απογοτευση στα στελχη του. ναν μνα αργτερα, ταν απ το βμα της Βουλς ο πρωθυπουργς ττε Κωνσταντνος Καραμανλς επιλγει να πει πως «η Ελλς ανκει στο δυτικ κσμο», ο Ανδρας Παπανδρου απαντ «προτιμομε να ανκουμε στους λληνες», «σνθημα» που διατηρεται μχρι σμερα, ελαφρς μεταποιημνο και γνωστ ως «η Ελλδα ανκει στους λληνες».

Ο Ανδρας δεν το βζει κτω. Οδηγε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογς του 1977, οπτε και εκλγει 93 βουλευτς, φρνοντας το «νο κμμα» στη θση της αξιωματικς αντιπολτευσης με 25,34%. Απ εκε και πρα, ξεκιν η πορεα προς την «Αλλαγ». Το σνθημα που τον καθιρωσε και τον ανδειξε πρωθυπουργ το 1981, με το θεαματικ ποσοστ του 48,1%. σοι την ζησαν, δεν ξεχνον την πιο εντυπωσιακ πολιτικ συγκντρωση απ τη Μεταπολτευση μχρι σμερα, στην Αθνα, λγο πριν απ τις εκλογς του 1981, ταν εκατοντδες χιλιδες κσμου, παραληροσαν στο κουσμα συνθημτων πως «Εδ και τρα αλλαγ» και «Η Ελλδα στους λληνες». ,τι και αν ακολοθησε σε εππεδο πολιτικν συγκεντρσεων, ακμα και στις πιο πολωμνες στιγμς της ιστορας του τπου, μελε να συγκρνεται με αυτν…

 

Οι «150 εκλεκτο» της 3ης Σεπτμβρη 1974

Στις 3 Σεπτμβρη του 1974 ο Ανδρας Παπανδρου, φορντας λευκ πουκμισο και με φαρδι δερμτινη ζνη, μπκε στην αθουσα (στον ημιροφο) του «Κινγκ Παλλς» κρατντας στο χρι την ιδρυτικ διακρυξη του ΠΑΣΟΚ. Εχαν προσκληθε απ τον διο 150 τομα, αλλ δεν ταν λοι στην αθουσα. Κποιοι, πως ο κης Τσοχατζπουλος, απουσαζαν δικαιολογημνα. λλοι δεν προσλθαν στο «ραντεβο με την ιστορα» σως επειδ δεν μποροσαν να φανταστον αυτ που επρκειτο να δημιουργσει εκενη την ημρα ο Ανδρας. Η αθουσα πντως γμισε καθς στις τελευταες σειρς και ρθιοι ταν αρκετο νεολαοι με μουστκια και μακρι μαλλι. Οι 150 στους οποους εχε απευθνει πρσκληση ο Α. Παπανδρου και οι οποοι θα υπγραφαν την ιδρυτικ διακρυξη του νου κμματος ταν:

Σημτης Κστας, Ελευθεριδης Δημτρης, Κορωναος Πνος, Σακελλαρπουλος Αλκος, Ντνου Εη, Φραγκις Αντρας, Φλμιγκ Αμαλα, Ακρτα Σλβα, Τριαρδης Nτνος, Δροσογιννης Αντνης, Γεωργιδης Σεραφεμ, Κατσιφρας Γιργος, Σκουλαρκης Γιννης, Νικολου Κστας, Λαμπρπουλος Οδυσσας, Κκκινος Θεοδσης, Αρχκης Αλξανδρος, Γιτας Στθης, Λουκκης Χαρλαμπος, Λμπρου Πτρος, Χαραλαμππουλος Γιργος, Θωμδου Σολα, Μχα Μαρα, Κορτη Χριστνα, Χαραλαμππουλος Γιννης, Τουλοπας Τκης, Μαντοβαλος Ηλας, Βγενπουλος Νκος, Κορωναος Γιννης, Πελοποννσιος Ξενοφν, Πρκος Απστολος, Κουτσγιωργας Μνιος, Λιβνης Αντνης, Σκουλς Θανσης, Κοκκλα Αγγλα, Βαρδνης Μιχλης, Ελευθεριδης Γιργος, Κουτσογιννης Γιννης, Μανδηλαρ σπα, Αλευρς Γιννης, Παπασπρου Γιννης, Παπαδημητρου Γεργιος, Κουτσοχρας Ιωννης, Κεφαλληνς Τλμποτ, Παπαναγιτου Θνος, Τσιγαρδας Κστας, Καβαλιτου Χριστνα, Τσορας Θανσης, Μιχαλπουλος Νκος, Μπουρναζκης Νικ., Δημπουλος Νκος, Αλεξπουλος Θανσης, Τζρτζης Γιννης, Λαλιτης Κστας, Φιλππου Κατερνα, Απανωμεριτκης Νκος, Βερυβκης Λευτρης, Κρητικς Παναγιτης, Ανδρουτσπουλος Κστας, Κασιμτης Γρηγρης, Καμπνης Σταμτης, Παπαστρατς Γιργος, Φαρμκης Νκος, Κανελλπουλος Κστας, Κανελλπουλος Θανσης, Καβουνδης Σπρος, Λκκας Δημτρης, Ζερβπουλος Γιννης, Χαραλαμππουλος Χρστος, Πρασανκης Γιργος, Βασιλακπουλος Λεωνδας, Μπουλοκος Αριστδημος, Μπουλοκος Διονσης, Πανταζπουλος Στλιος, Παπαδονικολκης Γιννης, Βαλασλης Ζνος, Κοτσικας Φοβος, Κακλαμνης Αποστλης, Τμπρας Φνης, Τσεκορας Γιννης, Κουρς Χαρλαμπος, Παπανδρου Βσω, Παπασταρου Μκης, Ζιγκας Μιχλης, Κουλορης Κμων, Ζαφειρπουλος Γιννης, Τζουμκας Στφανος, Βασιλειδης Δαμιανς, Κσσονας Γιργος, Οικονομδης, Μπαρμπαγιννη, Βουρνς Πνος, Παπαδμας Τλης, Χατζημιχελκης Νκος, Σλλας Μιχλης, Δαμβουνλης Αριστεδης, Δας Κστας, Σακελλαρου Γιννης, Νικολπουλος Βασλειος, Παπανκος Δημτρης, Σπηλιπουλος Σπρος, Χρυσφης Γιννης, Κργιος, Τσιρδης Μπμπης, Καρανσης Χρστος, Βολγαρη Ελνη, Αναστασιδης Σπρος, Μζης Γιννης, Τσιμποκης Θανσης, Μαρασλς Αλκος, Κοκος Γιννης, Παππς Αλξανδρος, Τσαγανς Γιννης, Τζοβαλης Κστας, Μχας Θανσης, Σπηλιοτακρα Ρα, Ασημακπουλος Γιργος, Κωστορος Γιργος, Κλλιας Δημτρης, Κακουρπουλος Αντρας, Καραζρης Γιργος, Κεζλος Νκος, Κης Δημ., Γιαννπουλος Σωτρης, Μουστκης Γιργος, Σκαρης Σπρος, Φοκας Τσος, Τσαφολιας Γιργος, Κατραβς Σωτρης, Κουτσγιωργας Τλης, Μπαλσης Θανσης, Κουμανιτης Κστας, Μπτσος Θανσης, Λαμπρπουλος Τσος, Χριστοδουλις Θδωρος, Αλεξπουλος Κστας, Παπαγιαννπουλος Τκης, Πανοτσος Γιννης, Παπαγιωργπουλος Τκης, Ζυγογιννης Γιργος, Βαλυρκης Σφης, Παπαθανασου Χρστος, Ζουμπογιργος Νκος, Κουρς Χαρλαμπος, Μωρατου Μαρη, Γρμηλα, Γιαννπουλος Βαγγλης, Λιβνη Κατνα, Λινης Γιργος, Γιαννακκης Μιχλης, Πολυχρονπουλος Γιννης.

 

Ολκληρη η διακρυξη της 3ης Σεπτεμβρου

Το αυθεντικ κεμενο της ιδρυτικς διακρυξης του ΠΑΣΟΚ που παρουσιστηκε απ τον Ανδρα Παπανδρου στις 3 Σεπτεμβρου του 1974 και που λγη ως καθλου σχση χει με το σημεριν ΠΑΣΟΚ του Μνημονου, της συνεργασας με την ΝΔ στην κυβρνηση, του 12,5% στις εκλογς των μονοψφιων δημοκοπικν δεδομνων, παρουσιζει σμερα η "Ελευθεροτυπα".

Πρκειται για την ιδρυτικ διακρυξη του Πανελλνιου Σοσιαλιστικο Κινματος. Παρουσιστηκε στις 3 Σεπτεμβρου 1974 απ την ιδρυτ του ΠΑΣΟΚ Ανδρα Παπανδρου σε κεντρικ ξενοδοχεο των Αθηνν παρουσα πολλν στελεχν του ΠΑΚ και του Αντιδικτατορικο αγνα και αργτερα κομματικν στελεχν και Υπουργν του κινματος.

39 χρνια μετ, το ΠΑΣΟΚ βρσκεται στα ρια της κοινοβουλευτικς του επιβωσης, διασπασμνο αλλ ακμη στην εξουσα, σε δικομματικ κυβρνηση συνεργασας με τη Να Δημοκρατα, την παραδοσιακ αντπαλη δναμη τα χρνια του δικομματισμο.

Ολκληρο το κεμενο:

Η τραγωδα της Κπρου καθς και οι κνδυνοι που χουν προκψει για το θνος, τσο απ την αδστακτη επεκτατικ πολιτικ του Πενταγνου στα πλασια του ΝΑΤΟ σο και απ την προσπθεια της αμερικανοκνητης χοντας να μετατραπον οι νοπλες δυνμεις μας αποκλειστικ σε ργανο αστυνμευσης του ελληνικο χρου, κυριαρχον στη σκψη κθε Ελληνα.

Ομως η εντητα του Λαο στην απφασ του να αντιμετωπσει ανυποχρητα τον εξωτερικ κνδυνο και κθε επιβουλ ενντια στην ακεραιτητα της εθνικς μας παρουσας, δεν δικαινει την απραξα της κυβρνησης σε τρεις κρσιμους τομες: την τιμωρα των ενχων της επταετας, της σφαγς του Πολυτεχνεου και της Κυπριακς τραγωδας, την κθαρση του κρατικο μηχανισμο και την πλρια αποκατσταση των θυμτων της κατοχς.

Εναι βαθι η ανησυχα του ελληνικο Λαο, γιατ οι επαγγελες της κυβρνησης για την αποκατσταση ομαλς πολιτικς ζως θα αποτελσουν λγια κεν περιεχομνου αν δεν συνοδευτον -το γρηγορτερο δυνατ- απ την τιμωρα, την κθαρση και την αποκατσταση. Λγεται τι δεν ρθε η ρα. Οτι τρα προχει το εθνικ θμα. Μα το επιχερημα δεν ευσταθε.

Πς εναι δυνατ να παραμνουν σε θσεις κρσιμες για το θνος εκενοι που ευθνονται για την εθνικ συμφορ; Ακριβς γιατ η Ελλδα βρσκεται σμερα σε αποφασιστικ καμπ, ακριβς γι' αυτ το λγο, πρπει να προχωρσουμε με θρρος στην τιμωρα, την κθαρση και την αποκατσταση.

Για να προστατψουμε το θνος, για να ανοξουμε το δρμο που οδηγε στην αδσμευτη λακ κυριαρχα και τη δημοκρατα. Σ' αυτ τα πλασια πρπει να ερμηνευτε και η δικι μας απφαση να προχωρσουμε σμερα σε μια πολιτικ πρξη, στη διακρυξη των βασικν αρχν και στχων ενς νου πολιτικο Κινματος, του Πανελλνιου Σοσιαλιστικο Κινματος.

Μνο με την ενεργ πολιτικ παρουσα των πολιτν, απ' κρου εις κρον της Ελλδας, θα εξασφαλιστον τσο η εθνικ μας ανεξαρτησα σο και η λακ κυριαρχα. Ηρθε η ρα να περσουμε απ την παθητικ αναμον στην ενεργ λακ παρουσα για τη διαμρφωση του μλλοντος της χρας μας.

Η ρζα της συμφορς βρσκεται στην εξρτηση της Πατρδας μας. Τα επτ μεσαιωνικ χρνια που πρασαν με τη στυγν στρατιωτικ δικτατορα και η τραγωδα της Κπρου δεν αποτελον παρ μια ιδιατερα σκληρ κφραση της εξρτησης της Ελλδας απ το ιμπεριαλιστικ κατεστημνο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Μεταβλθηκε η Ελλδα σε προχωρημνο πυρηνικ φυλκιο του Πενταγνου, για να εξυπηρετηθον πιο αποτελεσματικ τα στρατιωτικ και οικονομικ συμφροντα των μεγλων μονοπωλων.

Διαβρθηκε ο κρατικς μηχανισμς, οι νοπλες δυνμεις, τα κμματα, ο συνδικαλισμς, η πολιτικ ηγεσα του τπου τσι, στε να καταστε δυνατ η επιβολ ξενοκνητης στρατιωτικς δικτατορας, ταν αυτ κρθηκε πως συνφερε την Ουσιγκτον.

Επιβλθηκε η στρατιωτικ δικτατορα για να ανακοπε η πορεα του Λαο μας προς τη λακ κυριαρχα και την εθνικ ανεξαρτησα. Προκλθηκε το πραξικπημα κατ του Μακαρου και ακολοθησε η βναυση τουρκικ εισβολ στην Κπρο, για να διχοτομηθε η Μεγαλνησος και να αποτελσει τελικ να νο στρατιωτικ ορμητριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολικ Μεσγειο.

Μεταβλθηκε η πατρδα μας σε ξφραγο αμπλι, για να διαβρωθε η οικονομα μας απ τις πολυεθνικς επιχειρσεις των ΗΠΑ και της Δσης, με τη συνεργασα πντα του ντπιου μεταπρατικο κεφαλαου.

Για να μαραθε η ελληνικ παιθρος, για να μην αποδδει ο ιδρτας του αγρτη, για να συνεχιστε η μετανστευση, η προσφορ φτηνς εργασας στην πρωτεουσα, μα και στην ξενιτι, την Ευρπη, την Αυστραλα, τον Καναδ.

Η πορεα προς την υποτλεια, την υπονμευση των εθνικν μας συμφερντων, τη διβρωση της λακς κυριαρχας, τον οικονομικ μαρασμ και την εκμετλλευση του Ελληνα εργαζμενου πρπει να ανακοπε. Αντθετα, πρπει να προχωρσουμε με θρρος και αποφασιστικτητα στη θεμελωση μιας νας Ελλδας.

Ανακοιννουμε σμερα την εκκνηση ενς νου πολιτικο Κινματος, που πιστεουμε τι εκφρζει τους πθους και τις ανγκες του απλο Ελληνα, ενς Κινματος που να ανκει στον αγρτη, τον εργτη, το βιοτχνη, το μισθωτ, τον υπλληλο, στη θαρραλα και φωτισμνη νεολαα μας.

Τους καλομε να πυκνσουν τις τξεις του. Να στελεχσουν και να συμμετσχουν στην κατεθυνση ενς Κινματος που θα προωθσει ταυτχρονα την εθνικ μας ανεξαρτησα, τη λακ κυριαρχα, την κοινωνικ απελευθρωση και τη δημοκρατα σ' λες τις φσεις της δημσιας ζως.

Βασικς κυριαρχικς στχος του Κινματος εναι η δημιουργα πολιτεας απαλλαγμνης απ ξνο λεγχο επεμβσεις, πολιτεας απαλλαγμνης απ λεγχο επιρρο της οικονομικς ολιγαρχας, πολιτεας ταγμνης στην προστασα του Εθνους και στην υπηρεσα του Λαο.

Η εθνικ ανεξαρτησα εναι αναπσπαστα δεμνη με τη λακ κυριαρχα, με τη δημοκρατα σε κθε φση της ζως του τπου, με την ενεργ συμμετοχ του πολτη σ' λες τις αποφσεις που τον αφορον.

Μα εναι ταυτχρονα συνυφασμνη με την απαλλαγ της οικονομας μας απ τον λεγχο του ξνου μονοπωλιακο και ντπιου μεταπρατικο κεφαλαου, που διαμορφνει την οικονομικ, την κοινωνικ, την πολιτικ και την πολιτιστικ μας πορεα σμφωνα με τα συμφροντα χι του Λαο, αλλ της οικονομικς ολιγαρχας.

Και ββαια πρπει η Ελλδα να αποχωρσει και απ το στρατιωτικ και απ το πολιτικ ΝΑΤΟ. Και ββαια πρπει να ακυρωθον λες οι διμερες συμφωνες που χουν επιτρψει στο Πεντγωνο να μετατρψει την Ελλδα σε ορμητριο για την προθηση της επεκτατικς του πολιτικς.

Μα πσω απ το ΝΑΤΟ, πσω απ τις αμερικνικες βσεις εναι οι μονοπωλιακς πολυεθνικς επιχειρσεις και τα ντπια υποκατστατ τους. Γι' αυτ η κοινωνικ απελευθρωση, ο σοσιαλιστικς μετασχηματισμς, αποτελε το θεμλιο λθο του Κινματς μας.

Για να απολαμβνει ο αγρτης το προν του ιδρτα του και της γης του, για να απολαμβνει ο εργτης, ο βιοτχνης, ο μισθωτς, ο υπλληλος, ο απλς Ελληνας, το προν του μχθου του. Για να καταπολεμηθε αποτελεσματικ η εντυπωσιακ εισοδηματικ ανιστητα ανμεσα σε γεωγραφικς περιφρειες και κοινωνικ στρματα που χαρακτηρζει τη σγχρονη Ελλδα.

Για να πψει η εκμετλλευση ανθρπου απ νθρωπο. Για να συμμετχει ενεργ ο Λας στον προγραμματισμ της οικονομικς, κοινωνικς και πολιτιστικς πορεας της Χρας. Για να εξασφαλιστε η εργασα και η κατοικα σε λους τους Ελληνες.

Για να καταργηθον τα προνμια των λγων στην ιατρικ, νοσοκομειακ και φαρμακευτικ περθαλψη. Για να προστατευτον η μητρα, το παιδ, τα γερατει. Για να κατοχυρωθε η κοινωνικ και η οικονομικ ιστητα των δο φλων. Για να ελευθερωθε η σκψη και να γνει η παιδεα κτμα λων των Ελλνων.

Η σημεριν διακρυξη των αρχν του Πανελλνιου Σοσιαλιστικο Κινματος αποτελε εκκνηση για την δρυση, στελχωση και θεμελωση ενς Κινματος που θλουμε να αποτελσει το φορα λων των γνσια προοδευτικν και δημοκρατικν δυνμεων της χρας.

Κνουμε κκληση αυτς οι δυνμεις ενωμνες να προχωρσουν στον αγνα. Θεμελιακ αρχ του Κινματος εναι η απλυτα κατοχυρωμνη δημοκρατικ διαδικασα -απ τη βση μχρι την ηγεσα-, με απλυτη ισοτιμα λων των μελν που θα το στελεχσουν.

Και το πργραμμα και τα οργανωτικ σχμα θα συναποφασιστον στην πορεα, με την ιστιμη συμμετοχ λων των μελν του πρτου συνεδρου που γργορα θα συγκληθε. Και αυτ στα πλασια μιας κατοχυρωμνης δημοκρατικς διαδικασας.

Εχει ο Λας μας πικρ περα απ τους κομματικος σχηματισμος του παρελθντος, που στηρζονταν στη φεουδαρχικ σχση ανμεσα σε ηγτες και βουλευτς, ανμεσα σε βουλευτς και κομματρχες, ανμεσα σε κομματρχες και ψηφοφρους.

Απ κομματικος μηχανισμος που εχαν αντικαταστσει τις αρχς, το πργραμμα και τις δημοκρατικς διαδικασες με το ρουσφτι και το παρασκνιο. Καθολικ εναι το ατημα για πολιτικος οργανισμος αρχν, που να τους διακρνει η ελεθερη δημοκρατικ κφραση της βσης, για να δεσμεεται η ηγεσα στις πολιτικς αποφσεις και για να υπρχει συνπεια και συνχεια.

Η σημεριν διακρυξ μας εναι μια διακρυξη που εμαστε ββαιοι τι αντικατοπτρζει το πιστεω, τους πθους, τις απαιτσεις, το ραμα του Ελληνικο Λαο. Εχει σκοπ να παρακινσει συζτηση και προβληματισμ σε εθνικ εππεδο.

Η σημεριν μας διακρυξη αποτελε την πυξδα που θα καθοδηγε την πορεα μας προς μια να, αναγεννημνη, ανθρπινη, σοσιαλιστικ και δημοκρατικ Ελλδα, μια Ελλδα που να ανκει στους Ελληνες.

Το Πανελλνιο Σοσιαλιστικ Κνημα εναι πολιτικ Κνημα που αγωνζεται για τους ακλουθους στχους: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

Ο αγνας του Πανελλνιου Σοσιαλιστικο Κινματος για την εθνικ μας αναγννηση, για μια σοσιαλιστικ και δημοκρατικ Ελλδα, στηρζεται στην αρχ πως η εθνικ μας ανεξαρτησα αποτελε προπθεση για την πραγμτωση της λακς κυριαρχας, πως η λακ κυριαρχα αποτελε προπθεση για την πραγμτωση της κοινωνικς απελευθρωσης, πως η κοινωνικ απελευθρωση αποτελε προπθεση για την πραγμτωση της πολιτικς δημοκρατας.

Για το Πανελλνιο Σοσιαλιστικ Κνημα το στρατιωτικ καθεστς της χοντας, που επιβλθηκε με το πραξικπημα της 21 Απρλη 1967, δεν ταν παρ μια ιδιατερη στυγν μορφ αποικιοποησης της Ελλδας απ το Πεντγωνο και το ΝΑΤΟ, με τη συνεργασα του εξαρτημνου δυτικοευρωπακο και ντπιου μεταπρατικο κεφαλαου.

Ως στχο εχε την εξυπηρτηση των στρατηγικν και οικονομικν επιδιξεων του αμερικνικου κεφαλαου στο χρο της Ανατολικς Μεσογεου. Γι' αυτ ο αγνας του Λαο μας αποβλπει πρτιστα στην οριστικ εξλειψη των αιτων που οδγησαν στη στυγν δικτατορα της επταετας. Κι αυτς ο αγνας δεν μπορε να δικαιωθε αν δεν υπρξει:

α) Τιμωρα των ενχων και των βασανιστν της χουντικς επταετας και των υπεθυνων της προδοσας της Κπρου.

β) Πλρης αποκατσταση των θυμτων της δικτατορας.

γ) Αμεση ακρωση λων των ανελεθερων και καταπιεστικν κτακτων μτρων της χουντικς επταετας, καθς και των παρμοιων νομοθετημτων των προδικτατορικν κυβερνσεων.

δ) Εξασφλιση της ελεθερης επιστροφς των πολιτικν προσφγων στην πατρδα.

ε) Εξυγανση λου του κρατικο μηχανισμο.

στ) Εξλειψη του παρακρτους και του κομματικο κρτους.

ζ) Αμεση νταξη των ενπλων δυνμεων και των σωμτων ασφαλεας στην υπηρεσα του Εθνους και του Λαο και υποβολ τους σε αποτελεσματικ, πλρη και συνεχ λεγχο απ τη νμιμα εκλεγμνη πολιτικ ηγεσα.

Για την εξλειψη του συστματος που οδγησε στην ιμπεριαλιστικ κατοχ της πατρδας μας και των συνθηκν που το δημιοργησαν, το διατηρον και το προστατεουν, για τη θεμελωση μιας γνσιας, αβασλευτης, αναγεννημνης και σοσιαλιστικς Ελληνικς Δημοκρατας, το Πανελλνιο Σοσιαλιστικ Κνημα θτει ως προπθεση την επτευξη των ακλουθων συγκεκριμνων στχων:

1 Κθε εξουσα πηγζει απ το Λα, εκφρζει το Λα και υπηρετε το Λα. Η κοινωνικ, οικονομικ και πολιτικ δομ της δναμης στη χρα μας διαρθρνεται με τρπο που να αποκλεει την παραβαση της λακς θλησης με οποιοδποτε τρπο.

2 Κατοχυρνεται συνταγματικ το δικαωμα μυνας κθε πολτη σε κθε προσπθεια κατλυσης της νμιμης εξουσας, κατργησης του Συντγματος και υποδολωσης του Λαο μας.

3 Για τα βασικ δικαιματα του πολτη ισχει ο Χρτης των Ανθρπινων Δικαιωμτων του Οργανισμο Ηνωμνων Εθνν. Η ελευθερα γνμης και κφρασης, η ελευθερα οργνωσης για την επτευξη συλλογικν σκοπν στα πλασια του Συντγματος, το απαραβαστο των δικαιωμτων του ατμου, χι μνο κατοχυρνονται συνταγματικ αλλ και προστατεονται αποτελεσματικ απ τη Δικαιοσνη, που εναι ανεξρτητη. Η Ελληνικ ιθαγνεια δεν αφαιρεται.

4 Εξασφαλζεται η συνταγματικ κατοχυρωμνη κοινωνικ και οικονομικ ιστητα των δο φλων.

5 Εξασφαλζεται με γνσιες δημοκρατικς διαδικασες η μεση και ενεργς συμμετοχ λων των πολιτν στην πολιτικ ζω του τπου.

6 Κατοχυρνεται συνταγματικ το δικαωμα εργασας για λους τους πολτες, ντρες και γυνακες.

7 Ο συνδικαλισμς αποδεσμεεται απ την εξρτηση της οικονομικς ολιγαρχας και απ την κηδεμονα του κρτους, κατοχυρνεται ως ελεθερο και αυτνομο κνημα και τθεται στην υπηρεσα των συμφερντων του εργαζμενου Λαο.

8 Διαχωρζεται οριστικ η εκκλησα απ το κρτος και κοινωνικοποιεται η μοναστηριακ περιουσα.

9 Η Ελλδα αποσυνδεται απ τους στρατιωτικος, πολιτικος και οικονομικος συνασπισμος, που υπονομεουν την εθνικ μας ανεξαρτησα και το κυριαρχικ δικαωμα του Ελληνικο Λαο να προγραμματζει αυτς την κοινωνικ, οικονομικ, πολιτικ και πολιτιστικ πορεα της χρας.

10 Η Ελλδα ακολουθε δυναμικ ανεξρτητη εξωτερικ πολιτικ με στχους: την εγγηση της εδαφικς ακεραιτητας, την κατοχρωση της αδσμευτης λακς κυριαρχας και την καλτερη δυνατ πραγμτωση των επιδιξεων του Ελληνικο Λαο. Ως χρα που εναι ταυτχρονα στην Ευρπη, τα Βαλκνια και τη Μεσγειο κνει την παρουσα της αισθητ και στους τρεις αυτος χρους. Η αποπυρηνικοποηση του μεσογειακο και βαλκανικο χρου, η ουδετεροποηση της Μεσογεου απ τους στρατιωτικος συνασπισμος, η σσφιγξη των οικονομικν και πολιτιστικν σχσεων με τους λαος λης της Ευρπης και της Μεσογεου, ως προσφορ και στη διεθν ειρνη, η συναδλφωση των λαν και η δομ λων των χωρν σε μια πανανθρπινη και πανελεθερη Κοιντητα με ση μεταχεριση και σα δικαιματα λων των ανθρπων, αποτελον μνιμες επιδιξεις της.

11 Ακυρνονται οι διεθνες συμβσεις και συμφωνες που χουν οδηγσει την Ελλδα σε οικονομικ, πολιτικ και στρατιωτικ εξρτηση απ τα μονοπωλιακ συγκροτματα της Δσης και ιδιατερα του αμερικνικου ιμπεριαλισμο.

12 Επιδικεται η κοινωνικ απελευθρωση του εργαζμενου Ελληνικο Λαο, που μακροπρθεσμα ταυτζεται με το σοσιαλιστικ μετασχηματισμ της κοινωνας. Αυτ η πορεα προποθτει για το σμερα ορατ μλλον:

α) Την κοινωνικοποηση του χρηματοδοτικο συστματος στο σνολ του, των βασικν μονδων παραγωγς, καθς και του μεγλου εισαγωγικο και εξαγωγικο εμπορου. Ταυτχρονα προωθεται συστηματικ η νταξη των αγροτικν επιχειρσεων σε συνεταιρισμος νας μορφς, με δραστηριτητα που θα επεκτενεται στην προμθεια πρτων υλν και στην επεξεργασα, συσκευασα και διθεση των προντων τους. Οι οργανισμο αυτο θα καταργσουν το μεσζοντα, που εκμεταλλεεται το προν του ιδρτα και της γης του αγρτη. Στη βιοτεχνα προωθεται επσης η συνεταιριστικ εκμετλλευση.

β) Τον περιφερειακ αποκεντρωμνο κοινωνικ προγραμματισμ της οικονομας, που συνδυζεται με τον λεγχο των παραγωγικν μονδων απ τους εργαζμενους (δηλαδ με την αυτοδιαχεριση) και απ τους αρμδιους κοινωνικος φορες. Αρμδιος κοινωνικς φορας εναι το κρτος, η περιφρεια, ο δμος η κοιντητα, ανλογα με το μγεθος, τον τπο και τη σημασα της παραγωγικς μονδας.

γ) Τη διοικητικ αποκντρωση με ενσχυση της Τοπικς Αυτοδιοκησης.

δ) Το συστηματικ και προοδευτικ κλεσιμο του ανογματος ανμεσα στα καττερα και τα αντερα εισοδματα κατ περιφρεια και επγγελμα.

ε) Μια οικιστικ και πολεοδομικ πολιτικ που να εξασφαλζει πολιτισμνη κατοικα σε κθε Ελληνικ οικογνεια.

στ) Μια καινοργια παιδεα για να καταργηθον οι φραγμο που εμποδζουν το πλτεμα της γνσης και για να δημιουργηθον ελεθερα σκεπτμενοι και κοινωνικ υπεθυνοι πολτες. Η παιδεα εναι ευθνη του κοινωνικο συνλου. Η ιδιωτικ εκπαδευση καταργεται. Η δωρεν και υποχρεωτικ παιδεα εξασφαλζεται ανεξαρετα για λους τους Ελληνες, θεσπζεται εκπαιδευτικ πολιτικ που να εξασφαλζει την πλατι συμμετοχ λων των λακν στρωμτων, καθς και τη συμμετοχ των σπουδαστν στον προγραμματισμ της παιδεας και στη διοκηση των εκπαιδευτικν ιδρυμτων.

ζ) Την κοινωνικοποηση της υγεας, που συνεπγεται τη δωρεν ιατρικ, φαρμακευτικ και νοσοκομειακ περθαλψη, την προληπτικ υγιειν για λους τους Ελληνες, την κατργηση των ιδιωτικν κλινικν και λων των προνομων στην παροχ ιατρικν και νοσοκομειακν υπηρεσιν.

η) Ενα σστημα κοινωνικς ασφλισης για υγεα, ατυχματα, γερατει και ανεργα, που να επεκταθε σε λους τους Ελληνες.

θ) Την προστασα της μητρας και του παιδιο.

ι) Την προστασα του περιβλλοντος, τη βελτωση της ποιτητας της ζως σε συνδυασμ με την αξιοποηση των εθνικν λακν παραδσεων και τη συμμετοχ ολκληρου του Λαο στην πολιτιστικ εξλιξη.

Οι οικονομικς, πολιτικς, κοινωνικς και πολιτιστικς επιδιξεις του εργαζμενου Ελληνικο λαο -εργατν, αγροτν, μισθωτν, υπαλλλων, νεολαας, μικροεπαγγελματιν και βιοτεχνν-, η θεμελωση μιας κοινωνας χωρς αλλοτρωση και γραφειοκρατα, θα πραγματοποιηθον με τη συνεχ λακ επαγρπνηση, λεγχο και κινητοποηση.

Το Πανελλνιο Σοσιαλιστικ Κνημα καλε τον Ελληνικ Λα να οργανωθε στις τξεις του, σε οργανσεις βσης, να συμμετσχει μεσα στην παραπρα διαμρφωση του προγρμματς του, στη λψη λων των αποφσεων και στην ανδειξη των στελεχν του σε λα τα εππεδα. Ετσι θα συνεχσουμε με να νταση και αποφασιστικτητα τον αγνα για μια ανεξρτητη, σοσιαλιστικ και δημοκρατικ Ελλδα.

 

Πς το αντιμετπισε ο Τπος της εποχς

Την δρυση του νου κμματος προανγγειλε στο φλλο της 3ης Σεπτεμβρου 1974 η εφημερδα «Ακρπολις», συντηρητικν πεποιθσεων, που «κλυπτε» ασφαλς το διο γεγονς και στο επμενο φλλο της. «Η εξαγγελα της πολιτικς κινσεως αποτελε κατ την ποψιν εμπερων πολιτικν παρατηρητν την ναρξιν, την δραστηριοποησιν, της πολιτικς ζως της χρας και την επνοδον στην ομαλτητα, που τελικς θα υλοποιηθε με την προσφυγν στον λαν», σχολαζε η εφημερδα, εστιζοντας κυρως στην απντηση του Ανδρα Παπανδρου ταν ρωτθηκε για τις εκλογς. «Η διεξαγωγ των εκλογν δεν εναι θμα χρνου, αλλ καθρσεως του κρατικο μηχανισμο, που πρπει να πψει να εναι χουντικς», εχε πει, επιμνοντας πως μνο ττε θα εχαν νημα οι εκλογς.

taneaakropolisΣτην επιμον του Ανδρα Παπανδρου τι η κθαρση πρπει να γνει πριν απ τις εκλογς, δινε μφαση και η εφημερδα «ΤΑ ΝΕΑ», αναδεικνοντας και τον αποκλεισμ της συνεργασας με λλους πολιτικος φορες. «Δεν καλομε λλες δυνμεις να κνουν προσχρηση στο Κνημα, αλλ να συμμετσχουν στην δρυσ του απ την αρχ», εχε πει ο Ανδρας και η εφημερδα το μετφερε αυτολεξε. «Βασικ συνθματα του νου κινματος, που προδιαγρφουν και τις αρχς του, εναι: Εθνικ Ανεξαρτησα, Λακ Κυριαρχα, Κοινωνικ Απελευθρωση, Δημοκρατα, στον αγνα για τη δημιουργα μιας καινοργιας πολιτικς ζως», συνχιζε το ρεπορτζ, που περιγραφε ως κυραρχο στχο του κινματος την απντηση του Ανδρα Παπανδρου περ δημιουργας μιας Πολιτεας απαλλαγμνης απ τον ξνο λεγχο την επιρρο της οικονομικς ολιγαρχας…

apogeumatinitovimaΑναλυτικ ρεπορτζ με λα σα εχαν διαδραματιστε την προηγομενη μρα στο «Κινγκ Πλας» υπρχε στις σελδες της εφημερδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», που πλην της ομιλας του ιδρυτ του κμματος, τνιζε την αναφορ του διευθυντ του Γραφεου Τπου Κ. Νικολου –που τον εχε προλογσει- περ ενς κινματος που θα ταν συλλογικ προσπθεια και χι προσωποπαγς κμμα. Υπ τον ττλο «Σοσιαλιστικ πολιτικ κνηση εξγγειλε χθες ο κ. Παπανδρου. Αρχς, στχοι και οργανωτικ διρθρωση», η εφημερδα παρθετε αναλυτικ την ομιλα του προδρου του νου κμματος και το κεμενο της Ιδρυτικς Διακρυξης, εν κωδικοποιοσε τις απαντσεις του Ανδρα Παπανδρου που κρινε ως σημαντικτερες, ως εξς :

- Η Ελλδα να αποχωρσει χι μνο απ το στρατιωτικ, αλλ και το πολιτικ σκλος του ΝΑΤΟ.

- Να ακυρωθον λες οι διμερες συμφωνες, που χουν επιτρψει στο Πεντγωνο να μετατρψει την Ελλδα σε ορμητριο για την προθηση της επεκτατικς του πολιτικς.

- Η κοινωνικ απελευθρωση –αναφρει η Διακρυξη- και ο σοσιαλιστικς μετασχηματισμς αποτελον τον θεμλιο λθο του Κινματς μας.

vradiniΩς γεγονς «που δεσπζει στο προσκνιο των πολιτικν ζυμσεων» περιγραφε την πρτη δημσια εμφνιση του Ανδρα Παπανδρου η «Απογευματιν» της 4ης Σεπτμβρη 1974. «Αδσμευτη Ελλδα και κοινωνικοποισεις διακρυξε ο Ανδρας Παπανδρου», ταν ο ττλος του σχετικο ρεπορτζ.

«Με ακραο σοσιαλισμ και καινορια στελχη. Ο Ανδρας αποσπται και βλλεται απ Κντρο και κρα Αριστερ», ταν ο ττλος της «Βραδυνς», που αναδεκνυε το γεγονς τι με την κνησ του αυτ, ο Ανδρας Παπανδρου ξεκαθριζε πως δεν θα ταν ο συνεχιστς του πατρα του Γεωργου στο τιμνι της «νωσης Κντρου». Σχολιζοντας τι η ρνησ του να συμμετσχει στην αναβωση της Ενσεως Κντρου και ο παραμερισμς των πρην βουλευτν, εχε προκαλσει την αντδραση πολλν πολιτικν, η εφημερδα –που εχε κλεσει η Χοντα ταν εχε δημοσιεσει ανοιχτ επιστολ του Κωνσταντνου Καραμανλ- σημεωνε πως «ο Ανδρας Παπανδρου θλησε να αποσυνδσει το νον του κνημα απ τους κομματικος μετασχηματισμος του παρελθντος, που στηρζονταν πως υποστριξε στη φεουδαρχικ σχση ανμεσα σε ηγτες και βουλευτς και κομματρχες, ανμεσα σε κομματρχες και ψηφοφρους και που εχαν αντικαταστσει τις αρχς, τα προγρμματα και τις δημοκρατικς διαδικασες με το ρουσφτι και το παρασκνιο». Στο αναλυτικ ρεπορτζ της, ανφερε ακμα μεταξ λλων πως «γραμμ πορεας προς μια αβασλευτη, σοσιαλιστικ Δημοκρατα, με μακροπρθεσμο πργραμμα ευρτατων εθνικοποισεων - μλλον κοινωνικοποισεων, σμφωνα με τον ρο που χρησιμοποιθηκε- εχραξε χθες ο Ανδρας Παπανδρου με την αναγγελα της κινσεως του Πανελληνου Σοσιαλιστικο Κινματος».

 

Ιστορικς φωτογραφες-ντοκουμντα του Ανδρα Παπανδρου

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/09/papandreouAfieroma.jpgΠενντα επτ ιστορικς φωτογραφες-ντοκουμντα παρουσιζουμε σμερα, στο πλασιο του αφιερματος για την 3η Σεπτμβρη του 1974 και τα 39 χρνια απ την δρυση του ΠΑΣΟΚ

Οι σπνιες αυτς φωτογραφες, αποτελον χαρακτηριστικ στιγμιτυπα απ τη μακρχρονη πορεα του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτ του Ανδρα Παπανδρου, συνυφασμνες με την σγχρονη ελληνικ ιστορα.

Μσα απ το σπνιο αυτ φωτογραφικ υλικ που προρχεται απ το προσωπικ αρχεο του πρην Γενικο Γραμματα του ΠΑΣΟΚ Μιχλη Καρχιμκη, παρουσιζονται στιγμς απ την πορεα του Ανδρα Παπανδρου που σφργισαν την ιστορα της χρας μετ την στρατιωτικ χοντα και μχρι σμερα.

Φανεται μσα απ τις φωτογραφες, που πολλς φορς εναι περισστερες κι απ χλιες λξεις, η  ευρτατη λακ αποδοχ που συγκντρωνε ο Παπανδρου, καταφρνοντας να  «πλανψει» εκατομμρια οπαδος στις ομιλες του, καθς και η ευρτατη αποδοχ που τγχανε απ πολλος Ευρωπαους και διεθνες ηγτες.