Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

2 2013

Φοβερ κντρα χει ξεσπσει ανμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντρικ νωση Δμων Ελλδος (ΚΕΔΕ) σχετικ με σχλιο του κ. Αλξη Τσπρα, για «φθαρμνους βλαχοδημρχους της συμμαχας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Ο πρεδρος της ΚΕΔΕ, Κστας Ασκονης, απντησε πως ο Αλ. Τσπρας «προσβλλει και τους πολτες που ψφισαν τους συγκεκριμνους αιρετος». Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπντησε τι «ο κ. Ασκονης ξεχνει τι εναι δμαρχος και λειτουργε ως κομματικς βαστζος», εν σε αυτ τη διαμχη παρενβη και ο υπουργς Εσωτερικν, Γιννης Μιχελκης, ο οποος κλεσε τον κ. Τσπρα να ανακαλσει «τις βρεις που παραπμπουν σε λλες εποχς».

 

Ο κ. Τσπρας και οι βλαχοδμαρχοι

Το σχλιο του Αλ. Τσπρα περβλαχοδημρχων  γινε κατ την ομιλα του στην Κεντρικ Επιτροπ του ΣΥΡΙΖΑ, το Σββατο. Ο αρχηγς της αξιωματικς αντιπολτευσης κανε αναφορς στην προετοιμασα του κμματος εν ψει των αυτοδιοικητικν εκλογν την ερχμενη νοιξη.

 «Να τα δσουμε λα στε να μεγλο συμπαραταγμνο κνημα ελευθερας, δημοκρατας και αντστασης σε κθε περιφρεια, κθε δμο και κθε γωνι της χρας να σαρσει τους φθαρμνους βλαχοδμαρχους της συμμαχας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Να αντιτξουμε στην ιδιοτλεια, στο ψμα, στους εκβιασμος, στους παραγοντισμος μια λλη λογικ, μια λλη ηθικ, μια λλη αισθητικ για την τοπικ αυτοδιοκηση και τη δημοκρατα που αγκαλιζει και υπολογζει λους τους πολτες και τον καθνα ξεχωριστ», εχε πει ο Αλξης Τσπρας.

 

Η απντηση του προδρου της ΚΕΔΕ

Ο Κστας Ασκονης απντησε σε αυτ την δλωση πως οι αναφορς σε«βλαχοδμαρχους που χουν εκλεγε απ Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, που πρπει να σαρωθον και λλα πολλ, δεχνει την αντληψη και τη νοοτροπα που χει [ο ΣΥΡΙΖΑ] για την Τοπικ Αυτοδιοκηση, το θεσμικ της ρλο και τους ανθρπους της». Σχολασε επσης, τι αυτς οι δηλσεις «προκαλον την διαρεση μεταξ των δημρχων ανλογα με την κομματικ υποστριξ τους, ειδικ σε μια περοδο που οι δμοι δνουν αγνα επιβωσης». Κατηγρησε, μλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ τι «επιλγει την πλρη υποταγ της Τοπικς Αυτοδιοκησης και των δημρχων στο κμμα και το κομματικ συμφρον αγνοντας την ννοια της αυτονομας και της αυτοτλειας του θεσμο».

 

Η ανταπντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδορου ανταπντησε πως ο πρεδρος της ΚΕΔΕ «μας χει συνηθσει τσα χρνια σε υποτονικς και ενδοτικς δηλσεις, ταν οι κυβερνσεις που συνεργζεται οδηγον την αυτοδιοκηση στο τλος της. Ττε, ο πρεδρος της ΚΕΔΕ ξεχνει την αυτονομα και την αυτοτλεια του θεσμο που επικαλεται. Ττε, ξεχνει τις μνημονιακς πολιτικς των κυβερνσεων που οδηγον την Αυτοδιοκηση σε κατρρευση. Ττε, γενικ ξεχνει τι εναι δμαρχος και λειτουργε ως κομματικς βαστζος, που αποστολ του εναι να καταλαγιζει την οργ των αιρετν ενντια στις κυβερνητικς πολιτικς». Πρσθεσε δε, τι «για το γεγονς πως αναγνωρζει τον εαυτ του στους "βλαχοδμαρχους" και διαμαρτρεται, δεν υπρχει κτι που να μπορε να κνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εναι θμα αυτογνωσας».

 

Η να απντηση του κ. Ασκονη

«Δεν εναι μνο τι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρεδρς του δεν αναγνωρζουν το ατπημ τους, δεν εναι τι δεν μπορον να ξεχωρσουν τις ννοιες μεταξ πολιτικς παρμβασης και καταγγελας, αλλ τι στην προσπθει τους να απαντσουν, επιβεβαινουν πλρως την αλαζονεα, το νεοσυντηριτισμ τους και τον παλαιοκομματισμ τους», απντησε εκ νου ο κ. Ασκονης μετ την ανακονωση του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρνοντας τι «σο για το θμα των «βλαχοδημρχων», που τρα το βζουν σε εισαγωγικ, πως και για το ποιος αναγνωρζει και που τον εαυτ του, εναι θμα θους, κοινωνικς μρφωσης, δημοκρατικς - πολιτικς ευπρπειας και ιστορικς γνσης».

 

Η παρμβαση του υπουργο Εσωτερικν, Γιννη Μιχελκη

Στην διαμχη μπκε και ο υπουργς Εσωτερικν, Γιννης Μιχελκης, που επε πως «Δεν ξρω ποιο πρτυπο δημρχου χει υπψη του ο κ. Αλ. Τσπρας. Χρησιμοποιντας, μως, βρεις που παραπμπουν σε λλες εποχς,  προσβλλει, χι μνον την πλειοψηφα των δημρχων, αλλ και τις πλειοψηφες των πολιτν που τους επλεξαν». Πρσθεσε πως αυτς οι δηλσεις συνιστον «βρι στην Τοπικ Αυτοδιοκηση» και κλεσε τον Αλ. Τσπρα «να τις ανακαλσει δεχνοντας σεβασμ στους θεσμος, στους εκλεγμνους δημρχους και στους δημτες που τους επλεξαν».