:

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

1 2013

http://www.e-typos.com/content/p.jpgΩς «παντελ ηλιθιτητα» χαρακτρισε ο Ρσος πρεδρος Βλαντμιρ Ποτιν τους ισχυρισμος τι ο 'Ασαντ χρησιμοποησε χημικ πλα, «τη στιγμ, που ο στρατς της Συρας πραγματοποιοσε επθεση», μιλντας σε δημοσιογρφους στο Βλαδιβοστκ, που βρσκεται.

Αναφερμενος στα αμερικανικ επιχειρματα ο Β.Ποτιν επε τι οι ΗΠΑ οφελουν να αποδεξουν τη χρση χημικν πλων στη Συρα και να παρουσισουν αυτς τις αποδεξεις στους επιθεωρητς του ΟΗΕ.

«Οι ισχυρισμο τι ττοιες αποδεξεις υπρχουν, αλλ εναι απρρητες και δεν μπορον να τις δεξουν σε κανναν, δεν αντχουν στην κριτικ, εναι απλς λλειψη σεβασμο προς τους εταρους τους», επε ο κ. Ποτιν.

Κνοντας για πρτη φορ δηλσεις για την υπθεση της Συρας τις τελευταες ημρες ο Ρσος ηγτης υπενθμισε στον Αμερικαν ομλογ του Μπαρκ Ομπμα τι εναι κτοχος του βραβεου Νμπελ Ειρνης και τον κλεσε «πριν χρησιμοποισει βα στη Συρα να σκεφτε τα μελλοντικ θματα» και ειδικ μεταξ των αμχων, που αναπφευκτα θα υπρξουν. Λγοντας μλιστα τ θα λεγε στον ομλογ του αν συνομιλοσαν τηλεφωνικ, ο Ρσος πρεδρος επε τι θα τον καλοσε να θυμηθε «τ συνβη τις τελευταες δεκαετες, πσες φορς οι Ηνωμνες Πολιτεες εχαν την πρωτοβουλα των ενπλων συγκροσεων σε διφορες περιοχς του κσμου. Και μπως αυτ λυσε στω να πρβλημα; Αφγανιστν, Ιρκ, εκε δεν υπρχει ουδεμα ειρνευση, οτε οποιαδποτε δημοκρατα, την οποα επεδωκαν οι εταροι μας, δεν υπρχει καν στοιχειδης πολιτικ ειρνη και ισορροπα».

«Η Ρωσα καλε να σκεφτον καλ πριν ληφθε απφαση για επιχερηση στη Συρα», επε ο Ρσος πρεδρος, χαρακτηρζοντας «λυπηρ» μια ττοια απφαση εν τελικ ληφθε.

Σμφωνα με τα ρωσικ πρακτορεα, που αναμεταδδουν τις δηλσεις του, ο Β.Ποτιν πρτεινε στους διεθνες εταρους του, συμπεριλαμβανομνου και του Μπαρκ Ομπμα, να συζητσουν το συριακ πρβλημα στο πλασιο της Συνδου Κορυφς των G20 στην Αγα Πετροπολη στις 5-6 Σεπτεμβρου και εξφρασε την ελπδα τι ο κ. Ομπμα θα εναι παρν.

Σμφωνα με το ρσο ηγτη, το ανεπσημο πλασιο των G20 δεν μπορε να υποκαταστσει το Συμβολιο Ασφαλεας του ΟΗΕ, «ργανο το οποο ειδικ εναι εξουσιοδοτημνο για να λαμβνει αποφσεις για τη χρση βας», αλλ μπορε να αποτελσει να καλ πεδο για τη συζτηση του προβλματος, οπτε «γιατ να μην τη χρησιμοποισουμε».

Ο βοηθς του ρσου προδρου επ διεθνν θεμτων Γιορι Ουσακφ υπενθμισε τι στο πλασιο των G20 δεν χει προβλεφθε κατ' ιδαν συνντηση Ομπμα-Ποτιν, η προετοιμασα της οποας ακυρθηκε λγω της υπθεσης Σνουντεν, αλλ τι θα υπρξουν πολλς ευκαιρες, πραν της χειραψας, για συζητσεις των δο ηγετν.

Μεταξ λλων ο ρσος ηγτης χαρακτρισε και κπληξη την απφαση του βρετανικο Κοινοβουλου, η οποα σμφωνα με συνεργτες του «αντανακλ την πλειοντητα Βρετανν και Ευρωπαων».