Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

31 2013

http://a.media.newsbomb.gr/items/cache/c6719373fef2120a586f3f8a48652f71_XL.jpgΗ ΔΗΜΑΡ με ανακονωσ της τονσει πως κατανοε την αναγκαιτητα των κινητοποισεων των εκπαιδευτικν και αναγνωρζει πλρως το δικαωμ τους να επιλγουν οποιαδποτε μορφ κινητοποησης.

Ωστσο κνει τις ακλουθες συστσεις προς την ΟΛΜΕ:

Α. Οι ποιες μως κινητοποισεις των εκπαιδευτικν εναι χρσιμο να εξασφαλζουν μαζικς συμμετοχικς διαδικασες στη λψη των αποφσεων ξεπερνντας κλειστς συνδικαλιστικς πρακτικς και φαινμενα κομματικοποησης.

Β. Εναι επσης αναγκαο οι ποιες κινητοποισεις να μην εναι τυφλς και να εμπεριχουν ρεαλιστικς και εφαρμσιμες αντιπροτσεις μεταρρθμισης.

Γ. Η ΔΗΜΑΡ θεωρε επσης απαρατητη την αναζτηση διαλων επικοινωνας και ενημρωσης της κοινς γνμης. Καμα κινητοποηση δεν μπορε να πετχει τους στχους της αν γνεται ερμην της κοινωνας.

Στην ανακονωσ της η ΔΗΜΑΡ υπογραμμζει επσης τα εξς:

1.  Η ελληνικ εκπαδευση υφσταται συστηματικ τις συνπειες μιας πολιτικς απορρθμισης που βαφτζεται μεταρρθμιση. Προχειρτητα, αποσπασματικτητα και αυθαιρεσα συνοδεουν τις ρυθμσεις που προωθε το Υπουργεο Παιδεας στην Εκπαδευση. Η τριτοβθμια εκπαδευση με το αποκαλομενο σχδιο ΑΘΗΝΑ, η τεχνολογικ εκπαδευση με την κατργηση δημοφιλν και με πρσβαση στην αγορ εργασας ειδικοττων, το Νο Λκειο που εδ και τρεις μνες ρχεται και δεν ρχεται σε ψφιση στη Βουλ εναι χαρακτηριστικ παραδεγματα του ανεθυνου τρπου με τον οποο πολιτεεται το υπουργεο παιδεας. Οι ποιες θετικς πρωτοβουλες πως για παρδειγμα η αξιολγηση του εκπαιδευτικο ργου που στριξε η ΔΗΜΑΡ κινδυνεουν κι αυτ να γνουν εργαλεα της απορρθμισης που επιχειρε η κυβρνηση στο χρο της εκπαδευσης. Η αξηση του ωραρου των εκπαιδευτικν απ μτρο κλυψης των κενν των σχολεων μετατρπηκε σε μεθδευση για να πληγον οι εκπαιδευτικο και τελικ τα σχολεα.

2.  Οι εκπαιδευτικο εναι ανστατοι. Καταργονται χι μνον καταστσεις που ταν γα κποιους εκπαιδευτικος προνομιακς αλλ και βασικ εργασιακ τους δικαιματα. Η συνδικαλιστικ τακτικ της καταγγελας των πντων και της πολιτικς της μη διαπραγμτευσης επιδενωσε την κατσταση και διευκλυνε εντλει την πολιτικ του υπουργεου. Η επιλογ της νταξης των διεκδικσεων των εκπαιδευτικν στη γενικ πολιτικ ντασης και μετωπικς σγκρουσης που εξυπηρετε κομματικ συμφροντα αποδυνμωσε τις δκαιες διεκδικσεις των εκπαιδευτικν. Εναι επσης σαφς τι η πρταση για απεργα των εκπαιδευτικν μσα στις πανελλαδικς εξετσεις περιθωριοποησε το κνημα των εκπαιδευτικν και του αφαρεσε την αναγκαα υποστριξη της κοινωνας.