502 . .

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

30 2013

http://www.zougla.gr/file.ashx?fid=974897Ατημα προς τις αρμδιες δικαστικς αρχς χει υποβλει η πολιτικ ηγεσα του υπουργεου Δικαιοσνης, προκειμνου να ενημερωθε διεξοδικ για λα τα στοιχεα γρω απ την υπθεση της εξαφνισης 502 παιδιν Αλβανν Ρομ απ το κρατικ δρυμα Αγα Βαρβρα.

πως αναφρει ο αρμδιος υπουργς Χαρλαμπος Αθανασου, σε γγραφ του που διαβιβστηκε στη Βουλ «μετ την ανληψη των καθηκντων του στο υπουργεο Δικαιοσνης, Διαφνειας και Ανθρωπνων Δικαιωμτων ζτησε να ενημερωθε διεξοδικ γι' αυτ το ιδιαιτρως ευασθητο, ζτημα» και «δη, ζτησε να πληροφορηθε απ τις αρμδιες δικαστικς αρχς, αν για το ζτημα χει κινηθε οποιαδποτε ποινικ διαδικασα και σε ποιο στδιο βρσκεται αυτ».

Το γγραφο διαβιβστηκε στη Βουλ μετ απ ερτηση της βουλευτο της ΔΗΜΑΡ, Μαρας Γιαννακκη, που επικαλονταν παρατηρσεις για την Ελλδα απ την Επιτροπ του ΟΗΕ κατ των Βασανιστηρων την 1η Ιουνου 2012 η οποα, μεταξ λλων, ανφερε:

«Υπθεση Αγας Βαρβρας: Η Επιτροπ επαναλαμβνει την προηγομενη ανησυχα της, η οποα αφορ την περπτωση των 502 απ τα 661 Αλβανν Ρομ παιδιν του δρμου, τα οποα σμφωνα με πληροφορες εξαφανστηκαν, αφο τοποθετθηκαν την περοδο 1998 - 2002 στο ελληνικ δρυμα για παιδι Αγα Βαρβρα και ιδιατερα ανησυχε το γεγονς τι αυτς οι περιπτσεις δεν διερευνθηκαν απ τις αρχς του κρτους - μλους.

»Η Επιτροπ ζητει επειγντως απ το κρτος - μλος να συνεργαστε με τις αλβανικς αρχς, με στχο να δημιουργηθε μεσα νας αποτελεσματικς μηχανισμς για να διερευνηθον αυτς οι περιπτσεις, τσι στε να βρεθον τα αγνοομενα παιδι, σε συνεργασα με τους Συνηγρους του Πολτη των δο κρατν και με σχετικς οργανσεις της κοινωνας των πολιτν, καθς και να καταλογισθον οι πειθαρχικς και ποινικς ευθνες των εμπλεκομνων, πριν η προδος του χρνου δημιουργσει δυσκολες στην εξακρβωση των γεγοντων

»Η Επιτροπ συστνει επσης στο κρτος - μλος να υιοθετσει μια ολοκληρωμνη πολιτικ για να καταπολεμσει τις παραβισεις των δικαιωμτων των παιδιν του δρμου, στε να προλβει επανληψη ττοιων περιστατικν στο μλλον». 

Η βουλευτς εχε ζητσει να ενημερωθε απ τον υπουργ Δικαιοσνης και τον υπουργ Εξωτερικν σε ποιες ενργειες προβησαν μετ τη συνεδραση της Επιτροπς του ΟΗΕ, τον Μιο του 2012, κατ την οποα η ελληνικ αντιπροσωπεα με επικεφαλς τον Γενικ Γραμματα του υπουργεου Δικαιοσνης, για το θμα αυτ, εχε δηλσει:

«Τον Απρλιο του 2004, δημοσιεθηκε κθεση για την εξαφνιση περπου 500 παιδιν Ρομ αλβανικς καταγωγς που εχαν τοποθετηθε στο δρυμα Αγα Βαρβρα και, το 2007, λα τα γγραφα και πληροφορες για την υπθεση προωθθηκαν στις δημσιες αρχς για τις ενργειες τους. μως, πρπει να αναγνωρισθε τι κτοτε δεν γινε καμα ενργεια».

Ο κ. Αθανασου αναφρει στο γγραφ του προς την βουλευτ τι, σντομα, θα πληροφορηθε τις ενργειες στις οποες θα προβε, απευθυνμενος στους αρμδιους φορες και σε συνεννηση με τους συναδλφους του, υπουργος Εξωτερικν και Εργασας, Κοινωνικς Ασφλειας και Πρνοιας.

Επιπλον, ο υπουργς Δικαιοσνης ενημερνει τι η αρμδια Διεθυνση Πρληψης Εγκληματικτητας και Σωφρονιστικς Αγωγς Ανηλκων του υπουργεου συμμετχει στην εκπνηση Εθνικο Σχεδου Δρσης για τα Ανθρπινα Δικαιματα απ τη Γενικ Γραμματεα Ανθρωπνων Δικαιωμτων και Διαφνειας του υπουργεου Δικαιοσνης, με συνεισφορ στην εντητα «Δικαιματα Παιδιο».

Επσης, σε εξλιξη βρσκεται το πργραμμα «VICTOR» (Victims of Child Trafficking: our responsibility), με συντονιστικ φορα το «Χαμγελο του Παιδιο» και με Εταρους: τη Διεθυνση Πρληψης Εγκληματικτητας και Σωφρονιστικς Αγωγς Ανηλκων του υπουργεου Δικαιοσνης ως ελληνικ συμμετοχ, καθς και τις Χρες της Ρουμανας, Βουλγαρας και Σλοβενας. 

Ο κ. Αθανασου ενημερνει επσης τι χουν υποβληθε δο ευρωπακ προγρμματα προς γκριση, με θμα, πρτον, ασυνδευτα ανλικα και δετερον, θυματοποηση ανηλκων.