1 . !

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

27 2013

http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2013/35/136740-trofima.jpgΜσα σε λα σα μας φερε η κρση ρχονται και τα ληγμνα τρφιμα, τα οποα θα τρνε εκατομμρια συμπολιτν μας, που δεν μπορον να προμηθευτον τα ποιοτικ αλλ πανκριβα προντα εν μσω της πρωτοφανος οικονομικς δυσπραγας.

Απ την Κυριακ 1η Σεπτεμβρου επιτρπονται οι πωλσεις ληγμνων τροφμων τα οποα θα φρουν τον εσχημο ττλο «περασμνης διατηρησιμτητας», σμφωνα με τη διταξη του υπουργεου Ανπτυξης.

πως αναφρεται σε ενημερωτικ γγραφο του Επαγγελματικο Επιμελητηρου Αθνας, εφεξς επιτρπεται η διθεση τροφμων περασμνης χρονολογας ελχιστης διατηρησιμτητας, πλην σων προσδιορζονται απ τη νομοθεσα ως ευαλοωτα.

Απαρατητος ρος για την πληση των συγκεκριμνων προντων, ο σαφς διαχωρισμς τους απ τα λλα τρφιμα. Πινακδα, που θα αναρτται στα ληγμνα προντα θα αναγρφεται, με κεφαλαα γρμματα, η φρση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Ο χρνος αυτς διθεσης των προντων περασμνης διατηρησιμτητας δεν μπορε να υπερβανει κατ περπτωση:

α. Τη μα εβδομδα στην περπτωση προντων των οποων η ελχιστη διατηρησιμτητα δηλνεται με την αναγραφ ημρας και μνα.

β. Τον να μνα στην περπτωση προντων των οποων η ελχιστη διατηρησιμτητα δηλνεται με την αναγραφ μνα και τους.

γ. Τους τρεις μνες στην περπτωση προντων των οποων η ελχιστη διατηρησιμτητα δηλνεται με την αναγραφ μνο του τους.

Την αποκλειστικ ευθνη, στις περιπτσεις αυτς, για την καλ υγιειν κατσταση των προντων φρει ο πωλητς.

Προντα περασμνης διατηρησιμτητας απαγορεεται να διατθενται σε χρους ομαδικς εστασης.

Απαγορεεται η αντικατσταση τροποποηση της χρονολογας ελχιστης διατηρησιμτητας με οποιονδποτε τρπο και απ οποιονδποτε.

 

Τα ληγμνα θα πωλονται μνο σε χαμηλτερη τιμ.

Για σους παραβανουν καννες, πως λλειψη πινακδας, παραποηση της χρονολογας, διθεσ τους σε χρους ομαδικς εστασης θα προβλπονται πρστιμα ως 2.000 ευρ, σμφωνα με τη διταξη του υπουργεου.

 

ΕΦΕΤ: Θα μετατραπε η χρα σε χωματερ  προντων

Να σημειωθε τι, η εν λγω αγορανομικ διταξη για την πληση ττοιων προντων τθεται σε ισχ παρ τις ντονες αντιδρσεις φορων πως ο ΕΦΕΤ, ο οποος ζητε να παραμενει ανενεργ.

Σμφωνα με τον Ενιαο Φορα Ελγχου Τροφμων «η συγκεκριμνη αγορανομικ διταξη, αν ενεργοποιηθε, θα μετατρψει την χρα σε χωματερ προντων περασμνης διατηρησιμτητας και τους πολτες – καταναλωτς σε πολτες με τσαλακωμνη αξιοπρπεια».

Ο ΕΦΕΤ υποστηρζει, πως δεν μπορε να διασφαλιστε η ποιτητα των προντων οτε η τιμ πλησς τους, εν υπρχει κνδυνος να βρουν ευκαιρα ορισμνοι επιτδειοι να γεμσουν την αγορ με τρφιμα κακς ποιτητας.

Επσης αναφρει, πως υπρχει κνδυνος να δημιουργηθε αθμιτος ανταγωνισμς με τις επιχειρσεις που δεν θα διαθτουν ληγμνα προντα εν δεν υπρχει γκριση της αρμδιας επιτροπς της Ε.Ε. για τις αγορανομικς διατξεις.

Τλος κροει τον κδωνα του κινδνου, καθς πως επισημανει οι ελεγκτικο μηχανισμο της χρας δεν εναι δυνατ να διασφαλσουν ττοιου εδους ελγχους.