Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

26 2013

http://news.in.gr/files/1/2013/Sci2/oldest%20globe.jpgΗ αρχαιτερη υδργειος που αναπαριστ τον Νο Κσμο εναι σκαλισμνη επνω σε αβγ στρουθοκαμλου και ανγεται γρω στο 1500, μλις μερικ χρνια μετ την ανακλυψη της Αμερικς απ τον Χριστφορο Κολμβο. Αναπαριστ το βρειο τμμα της ττε νεοανακλυφθεσας ηπερου σαν μια συστδα απ νησι, απεικονζει πλοα και θαλσσια τρατα και χαρτογραφε μια περιοχ με… δρκους.

 

Κρυμμνος θησαυρς

Η παρξη της εθραυστης υδρογεου ταν ως πρσφατα γνωστη, καθς ταν «κρυμμνη» σε ιδιωτικ συλλογ. Το 2012 μως βγκε στο φως ταν πουλθηκε σε πλειστηριασμ στο Λονδνο. Ο νος ιδιοκττης της δχθηκε να την παραχωρσει προς εξταση στον Στεφν Μισλν, ανεξρτητο ερευνητ απ το Βλγιο ο οποος ειδικεεται στη μελτη παλαιν υδρογεων σφαιρν. Η αξα της αποκαλπτεται τρα με τη δημοσευση των αποτελεσμτων των αναλσεν του στην επιθερηση «The Portolan» της Χαρτογραφικς Εταιρεας της Ουσινγκτον.

Η υδργειος χει μγεθος περπου σο να γκριπφρουτ και εναι φτιαγμνη απ το κτω μισ δυο αβγν στρουθοκαμλου.

Μχρι τρα εθεωρετο τι η αρχαιτερη υδργειος που απεικονζει τον Νο Κσμο ταν η αποκαλομενη «Lenox Globe», η οποα εναι επσης η δετερη τρτη αρχαιτερη υδργειος που χει ανακαλυφθε ως σμερα και ανκει στη Δημσια Βιβλιοθκη της Νας Υρκης. Η ανλυση ωστσο του Δρ Μισλν δειξε τι η υδργειος απ αβγ στρουθοκαμλου εναι ακμη πιο παλι και ενδεχομνως χρησιμοποιθηκε ως «καλοπι» για την κατασκευ της χλκινης «Lenox Globe».

Ο ερευνητς την τοποθετε χρονικ γρω στο 1504 (το πρτο ταξδι του Κολμβου στις «Ανατολικς Ινδες», πως νμιζε, γινε το 1492 εν το δετερο, στο οποο φθασε στην Ατ, το 1500). Θεωρε τι φιλοτεχνθηκε στη Φλωρεντα, απ κποιον χαρκτη ο οποος μαθτευε στο εργαστριο του Λεονρντο ντα Βντσι εχε επηρεαστε μεσα απ αυτν.

 

γνωστα νησι, ναυγια και δρκοι

Η νεοανακαλυφθεσα υδργειος αναπαριστ τις νες γνσεις που αποκτθηκαν για τον κσμο εκενη την εποχ βασισμνη στις αναφορς των πρτων εξερευνητν – για τον λγο αυτ τα στοιχεα της εναι εξαιρετικ ελλιπ και… ανυπστατα. Η Βρειος Αμερικ αναπαρσταται ως μια συστδα διασκορπισμνων νησιν χωρς νομα, το ντιο τμμα της ηπερου απεικονζεται μως με σαφνεια. Για πολλς περιοχς του κσμου, πως π.χ. η Βραζιλα, η Ιαπωνα η Αραβικ Χερσνησος, προσφρει την αρχαιτερη απεικνιση που διαθτουμε σε υδργειο σφαρα.

Τα τοπωνμια εναι «αραι» – συνολικ 71. Απ αυτ μνο επτ βρσκονται στο δυτικ ημισφαριο, τρα εξ αυτν στη Ντιο Αμερικ: Mundus Novus (Νος Κσμος), Terra de Brazil και Terra Sanctae Crucis, (Γη του Αγου Σταυρο). Εναι καλλιτεχνικ φιλοτεχνημνη με πλοα διαφρων ειδν και μεγεθν, σχηματισμος κυμτων, θαλσσια τρατα και ναν ναυτικ που χει ναυαγσει. Περιλαμβνει επσης μια φρση: HIC SUNT DRACONES – εδ εναι οι δρκοι.