Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

24 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/08/abig.jpgΟργισμνοι και θορυβημνοι εναι οι αρχαιολγοι, υπεθυνοι της ανασκαφς στη θση Καστ της Αμφπολης με τα σενρια που διακινονται τι, βρθηκε ο τφος του Μεγλου Αλεξνδρου στην περιοχ.

«Εναι τουλχιστον απθανο και στερεται κθε επιστημονικς σοβαρτητας το να υποστηρζουμε πως το ερημα της Αμφπολης ‘κρβει’ τον τφο του Μεγλου Αλεξνδρου. Για τον απλοστατο λγο τι, στον ναν χρνο που διαρκε η ανασκαφ, δεν σκβουμε ακμα τον τφο. Προς το παρν εμαστε μπροστ σ’ ναν λαμπρ ταφικ περβολο – μοναδικ στον ελληνικ χρο», δηλνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεθυνη ανασκαφας – προσταμνη της ΚΗΕφορεας Αρχαιοττων της περιοχς Αικατερνη Περιστρη.

Μλιστα η κ. Περιστρη απευθνει κκληση για σεβασμ στο ανασκαφικ – επιστημονικ ργο και σοβαρτητα σ’ σους αναπαργουν ανλογα «σενρια».

Η υπεθυνη του ργου χαρακτηρζει αντιεπιστημονικ αλλ και επικνδυνη την αναπαραγωγ της «εδησης» εν επιτθεται με δριμτητα σε δημοσιεματα, κυρως στο χρο του διαδικτου.

«Αναρωτιμαι πσο εκολα τελικ μπορε το οποιοδποτε επιστημονικ επτευγμα – προν μχθου ομδας και ομδων ανθρπων, να γελοιοποιηθε απ τους επδοξους δημοσιογρφους και αρθρογρφους του διαδικτου και σους τους καθοδηγον» σημεινει η αρχαιολγος.

Ο Μγας Αλξανδρος γεννθηκε το 356 π.Χ στην Πλλα και πθανε στις 10 Ιουνου του 323 π.Χ στη Βαβυλνα εν ο τφος του Μακεδνα στρατηλτη δεν χει βρεθε ποτ.

Η αναζτηση του τφου του ξεκνησε εδ και εκατοντδες χρνια και ρευνες χουν γνει στην Ιταλα, την Αγυπτο, την Ασα ακμα και την …Αυστραλα.

Οι ανασκαφς στη θση Καστ της Αμφπολης ξεκνησαν στη δεκαετα του ’60. Συνεχζονται διεξοδικ απ το περσιν καλοκαρι απ την ΚΗ Εφορεα Προστορικν και Κλασικν Αρχαιοττων, με υπεθυνη ανασκαφα την Προσταμνη της Εφορεας Αρχαιοττων Αικατερνη Περιστρη.

Μχρι στιγμς, οι ρευνες αποκλυψαν ναν ιδιατερα σημαντικ κυκλικ κτιστ περβολο, που χρονολογεται με τα ως τρα δεδομνα στο τλος του 4ου αι. π.Χ. (περ το 325-300 π.Χ).

Ο εντυπωσιακς – μοναδικς για τα ελληνικ δεδομνα περβολος – εναι κατασκευασμνος με βσεις, ορθοσττες, ανωδομ και επιστψεις απ λευκ μρμαρο Θσου κι χει συνολικ ψος 3,00μ. διμετρο 1,60μ. και υπολογιζμενη περιφρεια μκους περπου 500 μ., απ τα οποα χουν ανασκαφε σμερα τα 405μ. Το μνημεο καταστρφηκε στα μεταγενστερα χρνια, με αποτλεσμα αρκετ μαρμρινα αρχιτεκτονικ μλη να μην βρσκονται στη θση τους. Η ρευνα της ΚΗ ΕΠΚΑ εντπισε αρχιτεκτονικ μλη του μνημεου εγκατεσπαρμνα στην περιοχ του χρου του Λοντα της Αμφπολης, πολλ απ τα οποα εχαν δη επαναχρησιμοποιηθε για την κατασκευ της βσης του και, επομνως, ο εντυπωσιακς περβολος φανεται να συνδεται με τον Λοντα της Αμφπολης, που πως φανεται ταν τοποθετημνος στην κορυφ του χωμτινου τμβου.

Η ανασκαφ (η οποα προς το παρν χει διακοπε εδ και περπου 20 μρες και αναμνεται να συνεχισθε απ τις αρχς Σεπτεμβρου) χρηματοδοτθηκε τον τελευταο χρνο με ποσ 180.000 ευρ (απ την Περιφρεια Κεντρικς Μακεδονας, το Υπουργεο Μακεδονας – Θρκης και το Υπουργεο Πολιτισμο).

 

Τα μχρι στιγμς «σενρια» που κυκλοφορον, «θλουν» τον τφο εντς του τμβου να ανκει:

α) στη Ρωξνη και τον γιο της Αλξανδρο Δ (γιο του Μεγλου Αλεξνδρου) που δολοφονθηκαν απ τον σφετεριστ της εξουσας Κσσανδρο το 311 π.Χ.,

β) σε χιλιδες Αθηναους οπλτες – νεκρος στη μχη του Δραβσκου το 465 π.Χ (πριν απ την δρυση της πλης της Αμφπολης),

γ) στον διο τον Μγα Αλξανδρο … γνωστο πς μεταφρθηκε απ τη Βαβυλνα και τφηκε στην Αμφπολη.