;

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

21 2013

Κοντ σε μια απ τις μεγαλτερες αρχαιολογικς ανακαλψεις λων των εποχν βρσκονται οι αρχαιολγοι στην Αμφπολη Σερρν, οι οποοι εναι μια «ανσα» απ το να φρουν στο φως ναν αρχαο τφο 498 μτρων, ο οποος εικζεται τι εναι η τελευταα κατοικα του Μεγλου Αλεξνδρου!

Ο Μακεδνας βασιλις ο οποος κατκτησε λο τον ττε γνωστ κσμο της εποχς του,πθανε το 323 π.Χ. Στη μακριν Ασα και η ανερεση του τφου του, αποτελε νειρο ζως για λο τον αρχαιολογικ κσμο.

Ωστσο, πως αναφρει το defencenet οι αρχαιολγοι οι οποοι κνουν ρευνες στην Αμφπολη Σερρν ενδχεται να βρσκονται κοντ στην ανακλυψη του τφου του Μακεδνα βασιλι, καθς χουν ανακαλψει ναν τφο 498 μτρων ο οποος εναι σχεδν δκα φορς μεγαλτερος απ αυτν του πατρα του Αλεξνδρου, Φλιππου στη Βεργνα. Ο τφος, ο οποος παραπμπει σε να δημιοργημα το οποο θα κατασκευαζταν μνο για να πολ σημαντικ πρσωπο, χει επενδυθε εξωτερικ με ριστης ποιτητας μρμαρο, με ιδιατερη αρμονα και συμμετρα.

Ο τφος χει πυραμιδωτ σχμα, εν στην κορυφ του φανεται πως εχε τοποθετηθε να λιοντρι, το οποο εναι και το χαρακτηριστικτερο σμβολο του Μακεδονικο Βασιλεου.

Αν και εναι νωρς ακμη για συμπερσματα καθς δεν χει ανακαλυφθε μχρι στιγμς η εσοδος του ταφικο συγκροτματος, πολλο εναι εκενοι που υποστηρζουν πως πρκειται για την τελευταα κατοικα του Μεγλου Αλεξνδρου, της γυνακας του Ρωξνης με τον γιο του.

 

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/tafos1.jpg

 

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/tafos1.jpg

 

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/tafos5.jpg

 

http://4.bp.blogspot.com/-cA5MEE5SunE/UglooRVAyVI/AAAAAAAAxkk/PiR5QAP-2sI/s1600/%CE%A4%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A3+%CE%9C.+%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%9E%CE%91%CE%9D%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%A5.JPG