Ðïéåò áíáôñïðÝò öÝñíåé ï ÓåðôÝìâñéïò ãéá ìáèçôÝò êáé åêðáéäåõôéêïýò

Της ΧαρÜς ΚαλημÝρη απü την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ÄåõôÝñá 19 Áõãïýóôïõ 2013

Ποιες ανατροπÝς φÝρνει ο ΣεπτÝμβριος για μαθητÝς και εκπαιδευτικοýς Τα πÜνω - κÜτω Ýρχονται τον ΣεπτÝμβριο στον εκπαιδευτικü «χÜρτη» της χþρας, με ανατροπÝς για χιλιÜδες μαθητÝς και εκπαιδευτικοýς: περισσüτεροι απü 2.000 καθηγητÝς τεχνικÞς εκπαßδευσης τßθενται σε διαθεσιμüτητα μετÜ την κατÜργηση 46 ειδικοτÞτων στα ΕπαγγελματικÜ Λýκεια και ΣχολÝς, επιπλÝον 6.000 καθηγητÝς Γενικþν Λυκεßων μετατÜσσονται υποχρεωτικÜ στην πρωτοβÜθμια εκπαßδευση, αλλÜ και σε διοικητικÝς θÝσεις, ενþ μπροστÜ στον φüβο νÝων δυσμενþν αλλαγþν ακüμη 7.000 εκπαιδευτικοß ετοιμÜζονται για συνταξιοδüτηση. Κι üλα αυτÜ την þρα που για χιλιÜδες μαθητÝς Γενικþν και Επαγγελματικþν Λυκεßων ξεκινÜ η εφαρμογÞ της αναδιÜρθρωσης της δευτεροβÜθμιας εκπαßδευσης, με νÝα ωρολüγια προγρÜμματα και νÝο σýστημα εισαγωγÞς στην τριτοβÜθμια εκπαßδευση.

 

Ειδικüτερα, οι βασικÝς αλλαγÝς με τις οποßες οι μαθητÝς Λυκεßων θα βρεθοýν αντιμÝτωποι απü τη νÝα σχολικÞ χρονιÜ εßναι οι εξÞς:

1. ΑλλÜζει το ωρολüγιο πρüγραμμα μαθημÜτων. Οι μαθητÝς οι οποßοι απü τον ΣεπτÝμβριο θα φοιτÞσουν στην α’ τÜξη Γενικοý Λυκεßου θα εγκαινιÜσουν το νÝο εκπαιδευτικü πρüγραμμα και θα εßναι οι πρþτοι που τον Ιοýνιο του 2016 θα εξετασθοýν με το νÝο σýστημα των Πανελλαδικþν ΕξετÜσεων. ΕνδεικτικÜ, στην α’ τÜξη Γενικοý Λυκεßου θα εφαρμοστεß πρüγραμμα μαθημÜτων γενικÞς παιδεßας συνολικÜ 35 ωρþν εβδομαδιαßως, με εννÝα κοινÜ μαθÞματα και Ýνα μÜθημα επιλογÞς. Στη β’ και γ’ τÜξη, οι μαθητÝς θα επιλÝγουν υποχρεωτικÜ μßα ομÜδα μαθημÜτων προσανατολισμοý (θα αντικαταστÞσουν τις κατευθýνσεις που υπÜρχουν σÞμερα) που αντιστοιχεß σε συγκεκριμÝνα επιστημονικÜ πεδßα τμημÜτων ΑΕΙ στα οποßα επιθυμοýν την εισαγωγÞ τους.

2. Εφαρμüζεται νÝο σýστημα προαγωγικþν - απολυτηρßων εξετÜσεων. Οι μαθητÝς της Α' και Β' Λυκεßου θα εξετÜζονται με ενδοσχολικÝς εξετÜσεις σε üλα τα διδασκüμενα μαθÞματα της σχολικÞς χρονιÜς, εκτüς απü τα επιλεγüμενα (π.χ. ΦυσικÞ ΑγωγÞ και ΕρευνητικÞ Εργασßα). Τα θÝματα θα εßναι κοινÜ για üλους τους μαθητÝς και θα ορßζονται κατÜ 50% με κλÞρωση απü τρÜπεζα θεμÜτων διαβαθμισμÝνης δυσκολßας και κατÜ 50% απü τους διδÜσκοντες. Στη Γ' Λυκεßου, οι γραπτÝς απολυτÞριες εξετÜσεις θα διεξÜγονται ενδοσχολικÜ και θα περιλαμβÜνουν τα μαθÞματα της ΝÝας ΕλληνικÞς Γλþσσας και Λογοτεχνßας, των Θρησκευτικþν, της Ιστορßας, της ΞÝνης Γλþσσας και τρßα απü τα μαθÞματα της επιλεχθεßσας ομÜδας προσανατολισμοý. Απαραßτητη προûπüθεση για να λÜβει απολυτÞριο ο μαθητÞς εßναι η επßτευξη γενικοý βαθμοý ßσου Þ ανþτερου του 10 και μÝσου üρου μεγαλýτερου του 10 στα μαθÞματα της ΕλληνικÞς Γλþσσας και των Μαθηματικþν.

3. Καθιερþνεται νÝο σýστημα Πανελλαδικþν ΕξετÜσεων. Αφοý ολοκληρþσουν τις ενδοσχολικÝς απολυτÞριες εξετÜσεις, οι μαθητÝς θα μποροýν να συμμετÝχουν σε ΠανελλαδικÝς ΕξετÜσεις για την εισαγωγÞ στα ΑΕΙ. Τα μαθÞματα στα οποßα θα εξετÜζονται μειþνονται σε 4, αντß 6 σÞμερα, ενþ δημιουργοýνται επιστημονικÜ πεδßα εξειδßκευσης με τα ακüλουθα εξεταζüμενα μαθÞματα: ΝεοελληνικÞ Γλþσσα, Αρχαßα, Ιστορßα και ΛατινικÜ για το 1ο πεδßο των Ανθρωπιστικþν και Νομικþν Σπουδþν, ΝεοελληνικÞ Γλþσσα, ΜαθηματικÜ, ΦυσικÞ και Χημεßα για το 2ο πεδßο των Θετικþν και Τεχνολογικþν Επιστημþν, ΝεοελληνικÞ Γλþσσα, ΦυσικÞ, Χημεßα και Βιολογßα για το 3ο πεδßο των Επιστημþν Υγεßας, ΝεοελληνικÞ Γλþσσα, ΜαθηματικÜ & Στοιχεßα ΣτατιστικÞς, Οικονομßα & Διοßκηση, Στοιχεßα Κοινωνικþν & Πολιτικþν Επιστημþν για το 4ο πεδßο των Επιστημþν Οικονομßας, Διοßκησης και Πολιτικþν Επιστημþν και ΝεοελληνικÞ Γλþσσα, ΜαθηματικÜ & Στοιχεßα ΣτατιστικÞς, Ιστορßα και ΑρχÝς Φυσικþν Επιστημþν για το 5ο πεδßο των Παιδαγωγικþν ΤμημÜτων.

4. Προσμετρþνται οι βαθμοß και των τριþν τÜξεων. Για τον υπολογισμü του βαθμοý πρüσβασης στα ΑΕΙ θα Ποιες ανατροπÝς φÝρνει ο ΣεπτÝμβριος για μαθητÝς και εκπαιδευτικοýς προσμετρÜται ο γενικüς βαθμüς üλων των τÜξεων του Λυκεßου που υπολογßζεται ως εξÞς: Ο βαθμüς προαγωγÞς της α’ τÜξης πολλαπλασιÜζεται με συντελεστÞ 0,5, της β’ τÜξης με συντελεστÞ 0,7 και της γ’ με 0,9. Αυτοß οι βαθμοß αθροßζονται και διαιροýνται δια τρßα. «Πριμ» θα δßνεται σε υποψηφßους με υψηλüτερους βαθμοýς στις ΠανελλαδικÝς ΕξετÜσεις απü τον μÝσο üρο του Λυκεßου.

5. Καθιερþνεται και 4η τÜξη στο Επαγγελματικü Λýκειο. Το νÝο Επαγγελματικü Λýκειο θα προσφÝρει δýο κýκλους σπουδþν: τον δευτεροβÜθμιο κýκλο σπουδþν και την προαιρετικÞ τÜξη μαθητεßας, σε τÝταρτο Ýτος σπουδþν, üπου οι μαθητÝς με Ýνα συμβολικü ποσü θα μποροýν να κÜνουν πρακτικÞ Üσκηση σε επιχειρÞσεις. Στους απüφοιτους του δευτεροβÜθμιου κýκλου σπουδþν θα χορηγεßται απολυτÞριο ισüτιμο του Γενικοý Λυκεßου, ενþ οι απüφοιτοι της τÜξης μαθητεßας θα λαμβÜνουν πτυχßο ειδικüτητας επιπÝδου 4. Οι απüφοιτοι του δευτεροβÜθμιου κýκλου σπουδþν Ýχουν δικαßωμα συμμετοχÞς σε ειδικÝς ΠανελλαδικÝς ΕξετÜσεις για εισαγωγÞ σε σχολÝς των ΤΕΙ üπου θα εξετÜζονται σε 4 μαθÞματα (δýο γενικÞς παιδεßας και δýο ειδικüτητας).

 

ΜετατÜξεις και κινητικüτητα για τους καθηγητÝς

Η αναδιÜρθρωση της δευτεροβÜθμιας εκπαßδευσης Ýρχεται σε μια στιγμÞ που χιλιÜδες εκπαιδευτικοß θα πρÝπει να μετακινηθοýν υποχρεωτικÜ απü τον ΣεπτÝμβριο σε σχολεßα Üλλων περιοχþν, ακüμη üμως και σε Üλλους φορεßς. Ειδικüτερα, οι αλλαγÝς που Ýχουν γßνει Ýως σÞμερα γνωστÝς προβλÝπουν για τους εκπαιδευτικοýς τα εξÞς:

1. ΥποχρεωτικÝς μετατÜξεις. ΣυνολικÜ 6.028 καθηγητÝς δευτεροβÜθμιας εκπαßδευσης πλεονÜζουν -σýμφωνα με το υπουργεßο Παιδεßας- και θα πρÝπει να μεταταχθοýν υποχρεωτικÜ σε Üλλες θÝσεις. Απü αυτοýς, οι 4.712 καθηγητÝς θα μετακινηθοýν σε σχολεßα της πρωτοβÜθμιας εκπαßδευσης, αλλÜ και σε διοικητικÝς θÝσεις φορÝων, ενþ οι υπüλοιποι 1.316 καθηγητÝς αναμÝνεται να τοποθετηθοýν σε κενÝς θÝσεις των περιοχþν τους.

2. Διαθεσιμüτητα. ΕπιπλÝον 2.122 καθηγητÝς Επαγγελματικþν Λυκεßων χÜνουν την οργανικÞ τους θÝση και τßθενται σε διαθεσιμüτητα. Σýμφωνα με το υπουργεßο Παιδεßας, στüχος εßναι οι περισσüτεροι -περßπου 1.300- να απορροφηθοýν απü τον κλÜδο της υγεßας, επιπλÝον 300 αναμÝνεται να ενισχýσουν τους δÞμους και οι υπüλοιποι να προσληφθοýν ως ωρομßσθιοι στα ΙΕΚ.

Στο δεýτερο «κýμα» της διαθεσιμüτητας, σýμφωνα με το υπουργεßο Παιδεßας, θα ενταχθοýν πλεονÜζοντες διοικητικοß υπÜλληλοι σε πανεπιστÞμια και ΤΕΙ. Στο «στüχαστρο» μπαßνουν περßπου 1.500 διοικητικοß υπÜλληλοι, απü το σýνολο των 10.200, με χαμηλÜ προσüντα, οι οποßοι θα αξιοποιηθοýν σε Üλλες υπηρεσßες.