Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

18 2013

Η κοιν γνμη φανεται να εγκαταλεπει τον αντιαμερικανισμ και να θεωρε τι οι ευκαιρες για επενδσεις θα ρθουν αυτ τη φορ απ τις ΗΠΑ και απ την Κνα και χι απ τις μεγλες ευρωπακς δυνμεις.

Οι πισεις της τρικας και η ασθηση που εμπεδνεται στους λληνες πολτες τι οι δανειστς αδιαφορον για τα πραγματικ τους προβλματα προκαλον μια θεαματικ στροφ στις προτιμσεις για τους συμμχους μας στο εξωτερικ.

πως καταγρφεται σε δημοσκπηση της Κπα Research για λογαριασμ του «Βματος της Κυριακς» αμσως μετ την επσκεψη του πρωθυπουργο κ. Αντνη Σαμαρ στον Λευκ Οκο, η κοιν γνμη φανεται να εγκαταλεπει τον αντιαμερικανισμ και να θεωρε ταυτχρονα τι οι ευκαιρες για επενδσεις θα ρθουν αυτ τη φορ απ τις ΗΠΑ και απ την Κνα και χι απ τις μεγλες ευρωπακς δυνμεις.

Εν μχρι και πριν απ λγα χρνια οι λληνες θεωροσαν τι οι καλτεροι φλοι της Ελλδας ταν οι κυβερνσεις της Γαλλας και της Γερμανας, στη δημοσκπηση υποστηρζουν πλον τι αν υπρχουν χρες που μπορον να προσφρουν βοθεια στην Ελλδα αυτς εναι η Ρωσα, η Κνα και οι ΗΠΑ αλλ και η Γαλλα, η οποα μως εμφανζει σημαντικ κμψη ως προς τις θετικς γνμες.

Η Γαλλα εξακολουθε να θεωρεται η πιο φιλικ προς την Ελλδα χρα συγκεντρνοντας τις περισστερες θετικς γνμες (72%) και ακολουθον η Ρωσα (68%), η Κνα (60,1%) και οι ΗΠΑ (56,5%).

Στην ερτηση αν η προεδρα Ομπμα χει ωφελσει την Ελλδα, το 71,6% δηλνει πως οτε ζημωσε οτε ωφλησε τη χρα εν μνο το 15,1% εκτιμ τι η προεδρα Ομπμα χει κνει καλ στην Ελλδα. Παρλα αυτ, ο Μπαρκ Ομπμα συγκεντρνει ασυνθιστα ποσοστ θετικν απψεων σε σχση με λους τους προκατχους του.

ταν ερωτνται δε οι πολτες πς πιστεουν τι οι ΗΠΑ αντιμετωπζουν την Ελλδα, η πλειοψηφα (54,7%) απαντ «κατ περπτωση, ανλογα με τα συμφροντ τους».

Ιδιατερο ενδιαφρον παρουσιζουν οι απαντσεις που δνουν οι λληνες ταν καλονται να κατατξουν τον εαυτ τους μεταξ των χαρακτηρισμν «φιλοαμερικανς» «αντιαμερικανς». Για πρτη φορ το 46,7% σων συμμετεχαν στη δημοσκπηση εμφανζεται να τενει προς τον φιλοαμερικανισμ, να ποσοστ που ποτ δεν ξεπρασε το 38% στην Ελλδα.

Στην ερτηση τλος «με ποια χρα συμφρει περισστερο την Ελλδα να αναπτξει στεντερες εμπορικς σχσεις στην παροσα συγκυρα» το 48,2% απαντ με τη Ρωσα, το 45,9% με την Κνα και το 40,7% με τις ΗΠΑ.