Τρα σκεπτονται ουν

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

18 2013

Την απαγρευση της Μουσουλμανικς Αδελφτητας εξετζει η Αγυπτος  Να θσει εκτς νμου τη Μουσουλμανικ Αδελφτητα σχεδιζει η αιγυπτιακ κυβρνηση κατπιν πρτασης του πρωθυπουργο, τη στιγμ που ο επσημος απολογισμς των νεκρν μνο τις τελευταες τρεις ημρες φτνει τους 800.

Εισαγγελες στην Αγυπτο ρχισαν ρευνα σε βρος 250 υποστηρικτν της Μουσουλμανικς Αδελφτητας για φνο, αππειρα φνου και τρομοκρατα, πως μετδωσε το αιγυπτιακ κρατικ πρακτορεο ειδσεων MENA.

Το Σββατο το μεσημρι λγο λειψε να σημειωθε να αιματοχυσα κατ τη διρκεια αστυνομικς επιχερησης απομκρυνσης των περπου 1.000 οπαδν του Μοχμεντ Μρσι που εχαν βρει καταφγιο απ την Παρασκευ στο τμενος Αλ Φαθ στο Κιρο.

Περπου δο ρες μετ την φοδο της αστυνομας, και εν αυτπτες μρτυρες και μσα ενημρωσης μετδιδαν ανταλλαγ πυροβολισμν μεταξ αστυνομικν δυνμεων και υποστηρικτν του Μρσι, ο στρατς κατφερε να εκκενσει το τμενος, προχωρντας σε πολλς συλλψεις. Κατ τη διρκεια της επιχερησης γινε ρψη και δακρυγνων.

Το Σββατο το βρδυ, αξιωματοχος ασφαλεας δλωσε στο Γερμανικ Πρακτορεο τι οι δυνμεις ασφαλεας της Αιγπτου συνλαβαν ναν σουντη πνευματικ, τον Σφουατ Χεγκζι, διαπρσιο υποστηρικτ του ανατραπντος ισλαμιστ προδρου Μοχμεντ Μρσι, και ξι ακμη Αδελφος Μουσουλμνους στο Κιρο. Ο Χεγκζι αντιμετωπζει κατηγορες για υποκνηση σε φνο και υποκνηση της βας

Εντωμεταξ, η κεντρικ τρπεζα της Αιγπτου ανακονωσε τι την Κυριακ οι τρπεζες, οι οποες παρμεναν κλειστς απ την Τετρτη, θα ανοξουν για τρεις ρες για το κοιν.

Η Αγυπτος βρσκεται αντιμτωπη με ναν «πλεμο» τον οποο της χουν κηρξει «οι δυνμεις του εξτρεμισμο» και πρκειται να τον αντιμετωπσει με «μτρα ασφαλεας εντς του πλαισου του νμου», δλωσε σμερα ο Μοστφα Χεγκζι, σμβουλος του μεταβατικο προδρου της Αιγπτου, ντλι Μανσορ.

Νωρτερα το υπουργεο Υγεας ανακονωσε τι μνο κατ την Παρασκευ απ τις συγκροσεις διαδηλωτν και σωμτων ασφλειας στις «Πορεες Οργς» που κλεσαν οι Μουσουλμνοι Αδελφο, σκοτθηκαν 173 νθρωποι, γεγονς που ανεβζει τον επσημο συνολικ αριθμ των νεκρν τις τρεις τελευταες ημρες στους 800.

Σμφωνα με το υπουργεο Εσωτερικν, 1.004 μλη της Μουσουλμανικς Αδελφτητας χουν συλληφθε τις τελευταες 24 ρες, κατηγορομενοι για τρομοκρατικς πρξεις. Ανμεσα στους συλληφθντες και ο αδελφς του αρχηγο της Αλ Κιντα Αμν αλ Ζαουχρι, ο Μοχμεντ αλ Ζαουχρι, κτοχος αιγυπτιακο διαβατηρου. Ο αλ Ζαουχρι συνελφθη στο προστιο Γκζα του Καρου, που και διμενε.

Τον συλληφθντα βαρνει η κατηγορα τι «υποστηρζει τον παυθντα (απ τις νοπλες δυνμεις, την 3η Ιουλου) ισλαμιστ πρεδρο Μοχμεντ Μρσι».

Η Αδελφτητα εχε επσημα διαλυθε απ το στρατιωτικ καθεστς της Αιγπτου το 1954. Ενεγρφη ως μη κυβερνητικ οργνωση τον Μρτιο.

Το κνημα αυτ, που ιδρθηκε το 1928, χει βαθις ρζες κι να νμιμο πολιτικ κμμα, το Κμμα Ελευθερας και Δικαιοσνης, που ιδρθηκε το 2011, μετ τις διαδηλσεις που οδγησαν στην πτση του καθεσττος του αυταρχικο ηγτη της χρας Χσνι Μουμπρακ.

Την απαγρευση της Μουσουλμανικς Αδελφτητας εξετζει η Αγυπτος  Η Αδελφτητα κρδισε και τις πντε εκλογικς αναμετρσεις που ακολοθησαν την πτση του Μουμπρακ. Ο Μρσι κυβρνησε για να χρνο πριν υπονομευθε απ γιγαντιαες κινητοποισεις στις οποες κλεσαν επικριτς του. Ο επικεφαλς του στρατο μπντελ Φταχ αλ Σσι αντρεψε τον Μρσι την 3η Ιουλου, υποστηρζοντας τι προβη στην κνηση αυτ για να αποτρψει τον κνδυνο η χρα να οδηγηθε σε εμφλια σρραξη.

Ο εκπρσωπος της Αδελφτητας Γκχαντ Ελ Χνταντ δλωσε το Σββατο τι η αστυνομα συλλαμβνει γιους και κρες ηγετικν στελεχν της οργνωσης για να αποκτσει τσι να πλεονκτημα.

Παρ την αιματοχυσα, οι ισλαμιστς κλεσαν τους υποστηρικτς τους να διαδηλνουν καθημεριν την ερχμενη εβδομδα, αν και δεν αναφρθηκαν μεγλες κινητοποισεις ως πριν απ λγο.

Σμφωνα με την κυβρνηση, 12 εκκλησες δχθηκαν επιθσεις και πυρπολθηκαν την Παρασκευ. Οι αρχς κατηγρησαν τους ισλαμιστς για τις καταστροφς.