204

Της Εας Καραμανλη, απ την Καθημεριν

17 2013

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/dimosioi1-ipalliloi-660_8.jpgΑπ τον Ιολιο του 2012 ως σμερα, εν χουν τεθε σε αυτοδκαιη αργα 993

Επορκοι, αδικαιολογτως απντες απ την υπηρεσα τους επ σειρ μηνν, με αλλεπλληλες «αναρρωτικς» Επορκοι, αδικαιολογτως απντες απ την υπηρεσα τους επ σειρ μηνν, με αλλεπλληλες «αναρρωτικς» δειες και πλημμελ σκηση καθηκντων. Εναι τα συνηθστερα πειθαρχικ αδικματα που διαπρττουν οι δημσιοι υπλληλοι, με συνπεια να παονται οριστικ προσωριν.

Η «εκκαθριση» του Δημοσου απ επορκους και «κοπανατζδες» αποτελε προτεραιτητα για την ηγεσα του υπουργεου Διοικητικς Μεταρρθμισης, δεδομνου τι εξ αυτν αναμνεται να συμπληρωθε, μεταξ λλων, ο αριθμς των υπολειπμενων 2.000 απολσεων μχρι τλος του τους.

Σμφωνα με τα επσημα στοιχεα, τον τελευταο μνα απολθηκαν για σοβαρ ποινικ πειθαρχικ αδικματα 104 δημσιοι υπλληλοι. Συνολικ απ τον Ιολιο του 2012 μχρι σμερα χουν απολυθε 204 δημσιοι υπλληλοι, εν για το διο διστημα χουν τεθε σε αυτοδκαιη αργα 993.

Παρλληλα, στο τλος Ιουνου στα πειθαρχικ συμβολια (Α και Β βαθμο) εκκρεμοσαν 1.920 υποθσεις. Σχηματικ, ο μσος ρος εξτασης υποθσεων στα πρωτοβθμια πειθαρχικ εναι περπου 200 και στο δευτεροβθμιο 50 υποθσεις τον μνα.

Οι «κοπανατζδες» εναι η συνηθστερη κατηγορα επορκων δημοσων υπαλλλων. Μερικς απ τις πιο πρσφατες περιπτσεις στα πειθαρχικ συμβολια εναι οι εξς:

  • Υπλληλος δμου της Αττικς επαθη οριστικ επειδ απεχε αδικαιολγητα απ την υπηρεσα της για 2,5 μνες. Την απφαση λαβε τον Μιο το Β Πειθαρχικ Συμβολιο Περιφρειας Αττικς, Βορεου & Νοτου Αιγαου.
  • Εκπαιδευτικς επαθη οριστικ επειδ κατ το σχολικ τος 2011-2012 απουσαζε αδικαιολγητα απ τα καθκοντ του για 70 και πλον ημρες. Η απφαση ελφθη τον Ιονιο απ το Πρωτοβθμιο Πειθαρχικ Συμβολιο της Περιφερειακς Δ/νσης Πρωτοβθμιας και Δευτεροβθμιας Εκπαδευσης Στερες Ελλδας. 
  • Το Πρωτοβθμιο Κοιν Πειθαρχικ Συμβολιο ΥΠΕΘΑ επβαλε τον Ιονιο του 2013 σε μνιμο πολιτικ υπλληλο την ποιν της οριστικς πασης επειδ απουσασε αδικαιολγητα απ την εκτλεση των καθηκντων του 114 ημρες.
  • Εκπαιδευτικς επαθη οριστικ επειδ απουσασε αδικαιολγητα απ τα υπηρεσιακ καθκοντ της απ τον Σεπτμβριο 2009 ως και τον Μρτιο 2013. Την απφαση λαβε το Πρωτοβθμιο Πειθαρχικ Συμβολιο της Περιφερειακς Δ/νσης Πρωτοβθμιας και Δευτεροβθμιας Εκπαδευσης Στερες Ελλδας.
  • Υπλληλος της Περιφρειας Αττικς επαθη οριστικ επειδ απουσασε αδικαιολγητα για πνω απ 30 εργσιμες ημρες σε διστημα ενς τους (Απρλιος 2013, Β Πειθαρχικ Συμβολιο της Περιφρειας Αττικς, Βορεου και Νοτου Αιγαου).
  • Εκπαιδευτικς επαθη οριστικ επειδ λαβε πολλαπλς συνεχμενες αναρρωτικς δειες για επτ μνες περπου, βσει πλαστν ιατρικν γνωματεσεων τις οποες συνταξε, υπγραψε και σφργισε με πλαστ σφραγδα ο διος. Επσης, ο διος απουσαζε αδικαιολγητα απ τα καθκοντ του απ τον Απρλιο ως τον Ιονιο 2012 (61 ημρες) παραπλανντας την υπηρεσα με πλαστς ιατρικς γνωματεσεις. Αρνθηκε να προσλθει σε υγειονομικ επιτροπ για ιατρικ εξταση (Ιονιος 2013, Πρωτοβθμιο Πειθαρχικ Συμβολιο της Περιφερειακς Δ/νσης Στερες Ελλδας).
  • Υπλληλος δμου της Θεσσαλας επαθη για 6 μνες με πλρη στρηση αποδοχν για παρβαση καθκοντος, επειδ, ως υπλληλος του δμου και ανταποκριτς του ΟΓΑ, χοργησε μη νμιμες βεβαισεις και απογραφικ δελτα σε Αλβανος οικονομικος μετανστες με τις οποες εξασφλισαν μη νομμως δειες διαμονς στη χρα, αν και εχε γνση τι οι ανωτρω δεν πληροσαν τις νμιμες προποθσεις για την ασφλισ τους στον ΟΓΑ (Ιονιος 2013, Πειθαρχικ Συμβολιο Περιφρειας Θεσσαλας).