;

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

6 2013

http://3.bp.blogspot.com/-j-Cvaacelmc/TbZgpbhWTJI/AAAAAAAADYg/GjKuTzYXgEY/s1600/monkey+%25CF%2580%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2587%25CE%25AF%25CE%25BF.jpgΧθες στο ρθρο μας με ττλο «Διοικοσε την ΕΑΒ με πλαστ πτυχα» γρφαμε: «Με πλαστος ττλους διοικοσε την ΕΑΒ ο Αθ. Χρονπουλος, σμφωνα με το αναλυτικ ρεπορτζ του Νκου Β. Τστσα, απ τη εφημερδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ, το οποο και παραθτουμε αυτοσιο, με το εξς ερτημα: Τρα που αποφασστηκε να ελεγχθον οι ττλοι σπουδν και οι λεγχοι βγζουν λαυρκια, μπως θα ταν σκπιμο να γνει και νας ττοιος λεγχος και στο χρο της εκπαδευσης; Πολλ λγονται και πολλ ακογονται…»

Σμερα εδαμε το http://oneiropagida2012.blogspot.gr να αναδημοσιεει ρθρο σχετικ με αυτ το ζτημα, που δημοσιετηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, (τεχος 1771 1 Αυγοστου 2013) και το οποο αναδημοσιεουμε, γιατ δνει μια καινορια δισταση στο πρβλημα.

Βλπεις, υπρχουν ακμα κποιοι που ενδιαφρονται με την αξιοπιστα αυτο του ρμου δημσιου τομα - που το θυμθηκα αυτ - και περισστερο του χρου της εκπαδευσης.

Ελπζουμε ο αρμδιος Υπουργς κ. Μητσοτκης να χει την τλμη και να προχωρσει.

 

Το ρθρο του ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ

«Ο κσμος το ‘χει… τομπανο τι στο ελληνικ Δημσιο τα πλαστ πτυχα εναι «εδος εν αφθονα». Και, σε λγο, πως πνε, θα το ‘χουν και καμρι τα… Σαμαροβενιζελικ κυβερνητικ και κομματικ στελχη, καθς σφυρζουν αδιφορα ταν μιλνε γι’ αυτ το θμα και κνουν πως δεν καταλαβανουν τι ο λεγχος της πλασττητας λο και πει πιο πσω…

Φανεται τι κποιες αρατες δυνμεις (λο κτι ττοιες επικαλομαστε λοι…), προσπαθον να εμποδσουν αυτν τον λεγχο επειδ φοβονται τι το σκνδαλο που θα ξεσπσει σε αυτ την περπτωση θα εναι διπλ… 

Δεν εναι τυχαο τι – πως μας λεγε κυβερνητικ στλεχος – ταν τθεται το θμα αυτ ετε σε εππεδο υπουργν ετε σε εππεδο στελεχν της Δημσιας Διοκησης (Δ.Δ.), οι περισστεροι απ τους υπουργος τα στελχη της Δ.Δ. (διευθυντς γενικο διευθυντς) σφυρζουν αδιφορα – για να μην πομε… κλφτικα!

Η εκτμηση γκυρων και ψχραιμων παρατηρητν εναι τι το θμα των πλαστν πτυχων εναι «κινομενη βμβα» τσο για τη Δ.Δ. σο και για την κυβρνηση, και γενικτερα για το πολιτικ σστημα. Μλιστα, επισημανουν με μφαση τι νας ττοιος λεγχος θα ξαναφρει στην επιφνεια και να απ τα μεγαλτερα σκνδαλα των προηγουμνων δεκαετιν: το σκνδαλο του ΔΙΚΑΤΣΑ και της αναγνρισης διφορων πτυχων… αμφιβλου γνησιτητας και εγκυρτητας.

Ειδικ, σε ,τι αφορ το ΔΙΚΑΤΣΑ και τις σκανδαλδεις αναγνωρσεις που γιναν, φανεται τι χι μνο πολλ στελχη της Διοκησης τρμουν την ιστορα της αναψηλφισης της γνησιτητας των πτυχων που αναγνωρστηκαν, αλλ επσης τι πολλ απ τα μλη της λεγμενης «καλς κοινωνας» της χρας μας (καθηγητς πανεπιστημων, μεγαλοδικηγροι, μεγαλογιατρο, μεγαλοεργολβοι κ.λπ.) χουν αρχσει και ανησυχον γιατ πολλο απ τους κανακρηδς τους… πραν πτυχα και διδακτορικος ττλους χωρς να… ιδρσουν και πολ.

Με αυτ και με τα λλα, λοιπν, το θμα με πολ προσεκτικ τρπο πει στις καλνδες… Εντοτοις, με το συγκεκριμνο θμα δεν ασχολεται καννας σοβαρ. Γνεται αναφορ απ ορισμνους βουλευτς ως μα απ τις δρσεις που πρπει να αναλβει το υπουργεο Διοικητικς Μεταρρθμισης (Κυρικο που εσαι;), αλλ, πραν τοτου, ουδν… Τα πλαστ πτυχα και οι αγροφλακες αποτελον ταμπο και «απαγορευμνες ζνες» για τη δικομματικ κυβρνηση συνεργασας και για τα πρασινογλαζα στελχη…

Tο θμα εναι σοβαρ… γιατ δεν εναι μνο τι πρκειται περ ποινικο αδικματος, αφο υπρχει κατθεση πλαστο ττλου σπουδν – και ειδικ πανεπιστημιακο επιπδου – αλλ επσης γιατ λοι αυτο για πολλ χρνια τσεπνουν και να… διλου ευκαταφρνητο ποσ ως επδομα σπουδν αλλις «ως επδομα πτυχου» – κτι που συνεπγεται μεγλη ζημι του Δημοσου.

Κυβερνητικ στλεχος, μιλντας στο «Π», παραδχθηκε εμμσως πλην σαφς τι υπρχει μια αδιαφορα για την υπθεση αυτ και τι παρατηρεται απ πολλς πλευρς να περεργο ενδιαφρον για να «μην αναστατωθε το Δημσιο»… Υπρχει ενδιαφρον απ την πολιτικ ελτ της χρας και το λεγμενο «πολιτικ και οικονομικ σστημα», γιατ εναι πολ πιθανν απ τη διαδικασα ελγχου πολλο απ τους κατχοντες υψηλβαθμες θσεις να εναι σμερα με πλαστ πτυχα. Μλιστα, οι εκτιμσεις σε κυβερνητικος κκλους εναι τι αν τελικ γνει λεγχος, ο αριθμς των πλαστν πτυχων θα φτσει τις 20.000!

Μλιστα, «γιατ να το κρψωμεν λλωστε», αφο απ την πλευρ του Μητσοτκη του νετερου, μχρι στιγμς δεν χει θεσμοθετηθε διαδικασα για τον λεγχο των πλαστν πτυχων – που αποτελον το σοβαρ πρβλημα –, αλλ, αντιθτως, δθηκε εντολ να γνει λεγχος μνο για τα πιστοποιητικ γλωσσομθειας! να πτυχο «χαμηλς πτσης» η χρση του οποου δεν επιφρει ζημι του Δημοσου…

Θα πρπει επσης να πομε τι η στριξη ανωττων στελεχν και η παντελς απουσα ελγχου στους ττλους σπουδν που κατθεταν δημιουργε την εντπωση τι τα ποικιλνυμα συμφροντα εχαν συμμετοχ στην ιστορα αυτ με αντλλαγμα την ενοια της Δ.Δ. μσω των στελεχν που πιθανν να δουλεουν ακμη για λογαριασμ τους.

Και τρα τι θα γνει, θα μας πετε. Σημειστε τι δεν θα γνει τποτε απολτως… Δεν θα γνει η αξιολγηση των δημοσων υπαλλλων (προσωπικο και δομν), οτε η μθοδος χει αποφασιστε ακμη. Δεν θα γνει ο λεγχος γνησιτητας των ττλων σπουδν. Απλ – και χωρς ντροπ – την επμενη φορ που θα λθει η τρικα και που θα… τους βλει λγο τις φωνς, θα καρατομσουν ναν ολκληρο κλδο για να μπορσουν να καλψουν με ανθρπους τους αριθμος που ζητει η τρικα!»