23

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

5 2013

http://www.zougla.gr/file.ashx?fid=1068311Τις πλες του νοιξε το απβραδο της Κυριακς το Ηρδειο, υποδεχμενο τους συνδρους που θα δσουν το «παρν» στο 23ο Παγκσμιο Συνδριο Φιλοσοφας το οποο διοργαννεται για πρτη φορ στη χρα μας.

Το 23ο παγκσμιο φιλοσοφας θα διαρκσει ως τις 10 Αυγοστου και θα φιλοξενηθε στην φιλοσοφικ σχολ Αθηνν, αλλ και στην Πνκα, το Λκειο του Αριστοτλη και την Ακαδημα του Πλτωνος.

Περισστεροι απ 2.000 σγχρονοι θερποντες της φιλοσοφας απ 105 χρες κσμου, θα δσουν απαντσεις στα προβλματα του ανθρπου του 21ου αινα και θα στελουν μηνματα για αξες, θσεις, πνευματικος προσανατολισμος και τη στση των φιλοσφων στο σγχρονο κσμο.

Μεταξ των συνδρων συγκαταλγονται κορυφαες πνευματικς και φιλοσοφικς προσωπικτητες του κσμου, πως ο Γργκεν Χμπερμας, ο Ουμπρτο κο, ο Αλξανδρος Νεχαμς, ο Μπιλλ Μακμπριτ, ο Ντρμοτ Μραν, ο Λοκα Σκαραντνο, ο Γιργος Αναγνωστπουλος, ο Εβνδρο Αγγτσι, ο Τζν Μακντουελ, ο Ενρκο Μπρτι, η Τζουλινα Γκοντσλες, ο Γκραντ Ζελ, η Μαριτα Στεπανυαντς, ο Πασχλ Εντζελ, ο Τμας Κλβο, ο Τμας Ρμπινσον, ο Τζρεμι Ρντυ, η Μπουβν Σαντλ και πολλο λλοι.

«Το συνδριο αυτ ανογει να παρθυρο στην ανθρωπτητα, εναι να αγαθ που ρχεται για να μενει στη ζω μας ειδικ σε αυτ τη δσκολη συγκυρα» τνισε ο Κωνσταντνος Βουδορης, καθηγητς Φιλοσοφας του πανεπιστημου Αθηνν και πρεδρος της Οργανωτικς Επιτροπς του συνεδρου ευχαριστντας για την συμπαρστασ τους φορες που στθηκαν αρωγο στο δσκολο αυτ εγχερημα.

Στη μεγλη συγκνηση που νιωσε ταν κουσε το 2008 στη Σεολ τι το επμενο συνδριο θα φιλοξενηθε στην Αθνα, το λκνο της δυτικς φιλοσοφας, πως σημεωσε χαρακτηριστικ, αναφρθηκε ο Ουλιαμ Μακ Μπριτ, πρεδρος της Παγκσμιας Φιλοσοφικς Εταιρας. «Δεν υπρχει πιο κατλληλο μρος για να πραγματοποιηθε το συνδριο» τνισε ο πρεδρος της FISP. «Καλωσορζουμε τους συνδρους στην Αθνα, η παρουσα σας εδ μας γεμζει χαρ», τνισε απ την πλευρ του ο δμαρχος Αθηναων Γιργος Καμνης.

Το θμα του συνεδρου, «Η φιλοσοφα ως ρευνα και τρπος ζως», δεν θα μποροσε να εναι πιο επκαιρο, πρσθεσε.

«Σας καλωσορζουμε στη χρα που δδαξε ο Πλτων και Αριστοτλης, στη χρα του Ηρκλειτου και του Πρωταγρα, στη χρα του Θαλ και του Πυθαγρα» σημεωσε ο υπουργς Πολιτισμο Πνος Παναγιωτπουλος εκφρζοντας τα αισθματα φιλας, σεβασμο και ευγνωμοσνης προς τους συνδρους για το γεγονς τι χουν μελετσει την ελληνικ φιλοσοφα. «Αποτελετε τους πρεσβευτς της στη σημεριν εποχ» πρσθεσε. «Ανμεσ σας υπρχουν φιλσοφοι που μπορον να επηρεσουν τη σκψη εκατομμρια ανθρπων» ανφερε ακμη ο κ. Παναγιωτπουλος, ο οποος γινε στχος αποδοκιμασιν απ μερδα του κοινο.

Περισστεροι απ 2.000 σνεδροι Uθα συμμετσχουν στο 23ο Παγκσμιο Συνδριο Φιλοσοφας που πραγματοποιεται απ χθες, στη χρα μας.

Τα παγκσμια Συνδρια Φιλοσοφας οργαννονται κθε πντε χρνια απ τη Διεθν Ομοσπονδα Φιλοσοφικν Εταιρειν (FISP) σε συνεργασα με μα απ τις εταιρεες που εναι μλη της.

Σμφωνα με τους διοργανωτς, το Συνδριο χει αρκετος και πολλαπλος στχους, οι οποοι πρπει να νοηθον ως συμπληρωματικο. τσι επιδικει :

1. Να διερευνσει τις φιλοσοφικς παραδσεις των διαφρων περιοχν του κσμου και να προβε σε σγκριση αναμεταξ τους αναφορικ με τις διαφορετικς και ποικλες συμβολς τους και τις τυχν αλληλεπιδρσεις τους.

2. Να αναστοχαστε και να υποβλει σε κριτικ εξταση την αντληψη για την αποστολ, το ργο και τους σκοπος της φιλοσοφας στο σγχρονο κσμο, λαμβνοντας υπψη τις συμβολς, τις προσδοκες και τα κεν που υπρχουν στη φιλοσοφικ συνειδητοποηση της συνεργασας με λλους επιστημονικος κλδους, με τις πολιτικς, τις θρησκευτικς, τις κοινωνικς, τις οικονομικς, τις τεχνολογικς και τις λοιπς δραστηριτητες και με τις ποικιλμορφες πολιτιστικς παραδσεις.

3. Να τονσει τη σπουδαιτητα του φιλοσοφικο στοχασμο στο δημσιο λγο (discourse) για τα παγκσμια ζητματα που επηρεζουν την ανθρωπτητα.

Λγω της πολιτιστικς ιστορας της και της γεωγραφικς της θσης, η Αθνα αποτελε τον ιδεδη τπο για γνιμο διλογο ανμεσα σε φιλοσφους και φιλοσοφοντες, ακαδημακος δασκλους και μη, απ λο τον κσμο. Το κριο θμα του Συνεδρου που θα γνει το 2013 «Η φιλοσοφα ως ρευνα και τρπος ζως», με την μφαση που δνει και στη θεωρα και στην πρξη, ανακαλε στη μνμη τη διακρυξη του Σωκρτη «ο ανεξταστος βος ου βιωτς ανθρπω».

Το Παγκσμιο Συνδριο Φιλοσοφας του 2013 καλε σε συζτηση για τη φση, το ρλο και τις ευθνες της φιλοσοφας και των φιλοσφων σμερα. Δεσμεεται να επιστσει την προσοχ του στα προβλματα, στις συγκροσεις, στις ανιστητες και στις αδικες που συνδονται με την ανπτυξη ενς πλανητικο πολιτισμο που εναι συγχρνως πολμορφος και τεχνο-επιστημονικς.

Μετ τους χαιρετισμος ακολοθησε συναυλα με ργα των Κερουμπνι, Μπετβεν, Σκαλκτα, Χατζιδκι, Καλκνη και Γκλουκ.