,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

5 2013

http://www.nomikanea.gr/wp-content/uploads/2013/01/the_mall2.jpgΜε την κρυξη οριστικ και αμετκλητα ως κυρης της οικοδομικς δειας ανγερσης του εμπορικο κντρου The Mall Athens, κλενει ο δικαστικς μαραθνιος, στη διρκεια του οποου κουρελιστηκε το Σνταγμα, και δικαινονται κτοικοι και φορες της περιοχς. Εκθετος ο Ευ. Βενιζλος για τη χοργηση της δειας, πριν απ 10 χρνια

Μα δεκαετα και πλον μετ την ναρξη της δικαστικς διαμχης για το περφημο The Mall Athens, το μεγαθριο του Αμαρουσου, η Ολομλεια του Συμβουλου της Επικρατεας γρφει τους ττλους του τλους κηρσσοντας κυρη την οικοδομικ δεια ανγερσς του.

Σμφωνα με ασφαλες πληροφορες, οι αντατοι δικαστς σε δισκεψη κεκλεισμνων των θυρν κριναν με μεγλη πλειοψηφα τι το εμπορικ κντρο των 75.000 τ.μ. -το μεγαλτερο της νοτιοανατολικς Ευρπης- εναι παρνομο, αφο δεν χει προηγηθε γκριση περιβαλλοντικν ρων, απαρατητη, κατ το Σνταγμα, προπθεση για να εναι νμιμη η κατασκευ του.

 

«Ολυμπιακ ργο»

Στο στχαστρο των δικαστν μπκε ο νμος του 2003, του ττε υπουργο Πολιτισμο και σμερα αντιπροδρου της δικομματικς κυβρνησης Ευγγ. Βενιζλου που χοργησε την ειδικ οικοδομικ δεια για την ανγερση του Mall, μαζ με κτριο γραφεων 17.000 τετραγωνικν, εντσσοντς τα μλιστα στο κδρο των ολυμπιακν εγκαταστσεων.

Κατ την τελευταα συνεδραση της Ολομλειας, που γινε υπ την προεδρα του Κων. Μενουδκου και πριν αποχωρσει απ το σμα λγω συμπλρωσης του ορου ηλικας, το ΣτΕ λυσε οριστικ και αμετκλητα το θμα, δικαινοντας τους πολτες του Αμαρουσου που προσφυγαν στο δικαστριο ζητντας δικαστικ προστασα.

Μετ τη δημοσευση της απφασης που αναμνεται να γνει το νο δικαστικ τος, η διοκηση θα πρπει να συμμορφωθε με σα επιτσσει η δικαστικ ετυμηγορα. Πντως, η κατεδφιση του εμπορικο κντρου, ιδιοκτησας της εταιρεας Lamda Development, του ομλου Λτση, δεν φανεται να εναι επιλογ που συγκεντρνει σοβαρς πιθαντητες. Νομικο κκλοι τνιζαν στην «Κ.Ε.» τι μπορε να γνει εκ των υστρων η μελτη περιβαλλοντικν ρων στε να θεραπευθε η... «πλημμλεια» και επικαλονταν σχετικ απφαση του Δικαστηρου Ευρωπακν Κοινοττων (ΔΕΚ) που επιτρπει κτι ττοιο. Αυτ δεν σημανει ββαια τι δεν ανογει ο δρμος για την επιβολ εκ μρους της Πολεοδομας μεγλων προστμων ανγερσης και διατρησης. Και εδ αναμνεται να δοθε μχη απ την πλευρ της ισχυρς ιδιοκτησας.

 

Το σκεπτικ

Η Ολομλεια δεν βδισε στο δρμο που εχε χαρξει το Ε' Τμμα του δικαστηρου, το οποο εχε κρνει τι ο νμος Βενιζλου (3207/2003) εναι αντισυνταγματικς. Το βασικ σκεπτικ του Τμματος ταν τι δεν εναι δυνατ διοικητικς πρξεις, πως η κδοση οικοδομικς δειας, να θεσπζονται με νμο, διτι τσι φαλκιδεεται το δικαωμα των πολιτν για δικαστικ προστασα. Αξζει να σημειωθε τι στο ΣτΕ μπορε να προσβληθον μνον πρξεις της διοκησης που χουν εκδοθε κατ' εφαρμογν ενς νμου και χι ευθως ο διος ο νμος.

Οι δικαστς της Ολομλειας, αν και δεν επλεξαν τη μεγλη ανατροπ στη νομολογα, βρκαν λλη νομικ διξοδο -σμφωνα με τη νομολογα του ΔΕΚ- προκειμνου να ελγξουν τη συνταγματικτητα του συγκεκριμνου νμου. Δχθηκαν κατ' αρχν τι μπορε η διοκηση με νμο να χορηγε οικοδομικ δεια (κτι ανλογο εχε γνει και με την υπθεση του Αχελου), ωστσο κριναν τι σε αυτ την περπτωση πρπει να γνεται με τις προδιαγραφς που θα τηρονταν εν γνονταν με διοικητικ πρξη, δηλαδ με υπουργικ απφαση.

Και σε αυτ το πλασιο εξτασαν κατ πσο ο επμαχος νμος συμμορφθηκε προς τις επιταγς που θτει το ρθρο 24 του Συντγματος για την προστασα του περιβλλοντος. Και εδ διαπστωσαν το πρβλημα. Σμφωνα με την ποψη που πλειοψφησε, η οικοδομικ δεια για την κατασκευ του Mall εναι κυρη, διτι δεν συντχθηκε μελτη περιβαλλοντικν επιπτσεων και οι πολεοδομικς ρυθμσεις γιναν με μελτη που δεν ταν επαρκς και αιτιολογημνη.

 

Το μεγαθριο της παρανομας

* Το 2001, επ πρωθυπουργας Κ. Σημτη, ο ττε υπουργς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιτης συντσσει το νμο 2947/2001 (περ Ολυμπιακς Φιλοξενας), που προβλπει στο Χωρι Τπου τη λειτουργα «χρου υποδοχς πολεοδομικο κντρου», αλλζοντας τσι τη χρση γης που ταν αμιγος κατοικας.

* Το 2003 η Ολομλεια του ΣτΕ αποφανεται ομφωνα τι ο νμος εναι αντισυνταγματικς, διτι επιβαρνει ανεπανρθωτα το οικιστικ περιβλλον. Παρ τη δικαστικ κρση, το ργο συνεχζεται. Το ΚΚΕ καταθτει ερτηση στη Βουλ και καταγγλλει την «ολιγωρα» των αρμδιων αρχν να διακψουν τις παρνομες εργασες κατασκευς του εμπορικο κντρου.

* Την δια χρονι η ττε κυβρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να παρακμψει το «πρβλημα» με την αντισυνταγματικτητα του Mall, επινοε τη... φρμουλα: ο νμος «επχει θση» αδεας, οτως στε να μην μπορε να γνει προσφυγ στο ΣτΕ.

* Τον Φεβρουριο του 2008 το Ε' Τμμα του ΣτΕ (απφαση 391/2008) τσσεται υπρ της αποδοχς της προσφυγς κατοκου του Αμαρουσου για την υπθεση του Mall. Για πρτη φορ γνεται δεκτ το δικαωμα ευθεας προσβολς εναντον νμου. Η υπθεση κρνεται πολ σημαντικ και παραπμπεται στην Ολομλεια. Ο ττε σμβουλος και σμερα αντιπρεδρος Ν. Ρζος εισηγεται ενπιον της Ολομλειας να κηρυχθε ο νμος αντισυνταγματικς.

* Το 2010 η Ολομλεια αναβλλει την κδοση τελικς απφασης προκειμνου να αποφανθε το ΔΕΚ για ανλογη υπθεση του Βελγου. Η κρση του ευρωπακο δικαστηρου αποτελε μονδρομο για τους Ελληνες δικαστς. Ποιο ταν το δι τατα της ετυμηγορας του; Οτι ακμη κι αν το Σνταγμα δεν επιτρπει να ελεγχθε νας νμος, το δικαστριο οφελει να βρει τον τρπο να ξεπερσει το πρβλημα και να εκδικσει την υπθεση. Με λλα λγια, το Mall δεν μπορε να γλιτσει το δικαστικ λεγχο.

* Τελικ, φτος, στερα απ συνεχες αναβολς, η Ολομλεια συνεδριζει και γρφει τον επλογο της πολκροτης υπθεσης, δικαινοντας το μακροχρνιο δικαστικ αγνα των κατοκων.