Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

5 2013

Με πλαστος ττλους διοικοσε την ΕΑΒ ο Αθ. Χρονπουλος, σμφωνα με το αναλυτικ ρεπορτζ του Νκου Β. Τστσα, απ τη εφημερδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ, το οποο και παραθτουμε αυτοσιο, με το εξς ερτημα: Τρα που αποφασστηκε να ελεγχθον οι ττλοι σπουδν και οι λεγχοι βγζουν λαυρκια, μπως θα ταν σκπιμο να γνει και νας ττοιος λεγχος και στο χρο της εκπαδευσης; Πολλ λγονται και πολλ ακογονται…

Διοικοσε την ΕΑΒ με πλαστ πτυχα «ταν ο επικεφαλς των γενικν διευθυντν της ΕΑΒ, διετλεσε μλος θυγατρικν της αμυντικς βιομηχανας απ το 2005 μχρι και σμερα που χει ακμα την ιδιτητα του εκτελεστικο μλους του διοικητικο συμβουλου και λα αυτ με... πλαστ πτυχο πανεπιστημιακν σπουδν.

Η υπθεση του Αθανσιου Χρονπουλου για την οποα βοοσε η ΕΑΒ τα τελευταα χρνια, αποκαλφθηκε απ ρευνα που πραγματοποησε το Σμα Επιθεωρητν Ελεγκτν Δημσιας Διοκησης μετ απ καταγγελες.

Το πρισμα του ΣΕΕΔΔ που αποκαλπτει σμερα το «Eθνος της Κυριακς» επιρρπτει ευθνες στη διοκηση της ΕΑΒ η οποα προσλαβε στην υψηλβαθμη θση του γενικο διευθυντ Επικεφαλς Επιχειρησιακν Λειτουργιν τον Αθ. Χρονπουλο, ο οποος κατθεσε ττλο σπουδν απ το Πανεπιστμιο της Κολομπια που τελικ ταν πλαστς!!!

Απ τις διφορες θσεις που τοποθετθηκε στην ΕΑΒ ετε ως διευθυντικ στλεχος ετε ως μλος διοικητικν συμβουλων ο Αθ. Χρονπουλος εισπραξε συνολικ απ το 2004 μχρι σμερα 466.752,44 ευρ, λγω κυρως των εξειδικευμνων σπουδν ως αεροναυπηγς μηχανικς και μηχανολγος μηχανικς με πτυχα πανεπιστημων απ τις Ηνωμνες Πολιτεες Αμερικς.

Μετ απ συνεργασα του ΣΕΕΔ με το Γενικ Προξενεο της Ελλδας στη Ν. Υρκη που ζτησε την επιβεβαωση γνησιτητας των ττλων σπουδν απ το Πανεπιστμιο Κολομπια, η απντησε που λαβε η ελληνικ πλευρ απ το Κολομπια ταν τι «το αντγραφο πτυχου που απεστλη δεν αντιστοιχε σε ττλο σπουδν του ως νω πανεπιστημου».

Η σχση του Αθ. Χρονπουλου με την ΕΑΒ ξεκινει το 2004 μετ την ανληψη της κυβρνησης απ τη ΝΔ του Κ. Καραμανλ οπτε και τοποθετθηκε εκτελεστικ μλος στο ΔΣ της αμυντικς βιομηχανας και γενικς διευθυντς Επιχειρησιακν Λειτουργιν. Στο βιογραφικ του αναφρει τι εχε διατελσει τεχνικς διευθυντς στην αμερικανικ βση Αρξου απ το 1989-2001 και κατ την τριετα 2001-2004 ταν ιδιοκττης δο τεχνικν γραφεων. Για τη λειτουργα των τεχνικν γραφεων θα πρεπε να ταν και μλος του Τεχνικο Επιμελητηρου Ελλδος αλλ μα απλ διερενηση στο ανοιχτ μητρο του ΤΕΕ αποκαλπτει τι το νομα του Αθ. Χρονπουλου δεν υπρχει στη λστα μελν του Επιμελητηρου.

Σμφωνα με πληροφορες ο Αθ. Χρονπουλος ταν νας απ τους εκλεκτος του γαλζιου συστματος διακυβρνησης της χρας την εποχ εκενη με αναφορς ακμα και στο γραφεο του πρην πρωθυπουργο Κ. Καραμανλ. Στην Αχαα ταν «προστατευμενος» του «γαλζιου» βουλευτ Σπλιου Σπηλιωτπουλου, στενο συνεργτη του ττε πρωθυπουργο και υπουργο Εθνικς Αμυνας της πρτης κυβρνησης.

Μετ την αποχρηση του Σπ. Σπηλιωτπουλου απ την κυβρνηση ο Αθ. Χρονπουλος βρθηκε πολ κοντ με το περιβλλον του ττε υπουργο Οικονομικν Γ. Αλογοσκοφη, ο οποος υπγραψε και τον διορισμ του στη θση του γενικο διευθυντ της ΕΑΒ το 2008.

Σμφωνα με το πρισμα του Σματος Επιθεωρητν Δημσιας Διοκησης που παραδθηκε στα τλη Ιουλου και αποκαλπτει σμερα το «Εθνος της Κυριακς», τον Οκτβριο του 2008 το ΔΣ της ΕΑΒ μετ απ εισγηση του διευθνοντος συμβολου τροποποησε παρτυπα το οργανγραμμα λειτουργας της εταιρεας και δημιοργησε θση γενικο διευθυντ Επικεφαλς Λειτουργικν Υπηρεσιν, μα θση μεταξ του διευθνοντος συμβολου και των γενικν διευθυντν με την αιτιολογα τι «στις περισστερες μεγλες επιχειρσεις προβλπεται θση του chief operating manager».

Ο διευθνων σμβουλος πρτεινε για τη θση το ττε εκτελεστικ μλος του διοικητικο συμβουλου της ΕΑΒ Αθ. Χρονπουλο για «τον υπερβλλοντα ζλο του, την εργατικτητ του και την αποτελεσματικτητ του, πως αναφρεται στο αιτιολογικ της εισγησης χωρς καμα αναφορ για τα τυπικ προσντα. Το ΔΣ κανε αποδεκτ την εισγηση του διευθνοντος συμβολου και στις 20 Οκτωβρου του 2008 -χωρς να προκηρυχτε η θση και να κατατεθον υποψηφιτητες πως προβλπει ο νμος- υπγραψε τριετ συμβλαιο με τον Αθ. Χρονπουλο για τη θση του «γενικο διευθυντ των γενικν διευθυντν».

Οι χρυσο μισθο

  • Με βση τα τυπικ προσντα και τη θση καθορστηκε ο μισθς του Αθ. Χρονπουλου στη θση του γενικο διευθυντ της ΕΑΒ, ο οποος ανερχταν το 2008 στις... 7.509,75 ευρ, εκ των οποων 6.186,75 ευρ ταν οι μηνιαες αποδοχς και 1.323 ευρ το επδομα θσης ευθνης.
  • Υπρξε μα χρονικ περοδος στα τλη του 2008 και αρχς του 2009 που ο Αθ. Χρονπουλος λμβανε μηνιαως 7.509,75 ευρ για τη θση του γενικο διευθυντ Επιχειρησιακν Λειτουργιν της ΕΑΒ, 1.600 ευρ ως μλος του Διοικητικο Συμβουλου της ΕΑΒ, 2.000 ευρ ως μλος του Διοικητικο Συμβουλου της θυγατρικς εταιρεας 1 SOURCE, δηλαδ συνολικ 11.109 ευρ τον μνα και με πλαστ πτυχο. Παρλληλα και βσει της συλλογικς σμβασης εργασας ο Αθ. Χρονπουλος λμβανε και 6 ευρ ημερησως ως επδομα τροφς καθς και 0,17 ευρ ως χιλιομετρικ αποζημωση για τη βενζνη που κατανλωνε εκτς δρας.

 

«Φρε πσω τα λεφτ», του λει τρα η Πολιτεα

Ο Αθ. Χρονπουλος, παρ τις καταγγελες και το πρισμα του ΣΕΕΔΔ, παραμνει στη μοναδικ θση που του απμεινε ως εκτελεστικ μλος του ΔΣ της ΕΑΒ ακμα και σμερα, αν και οι καταγγελες απ εργαζμενους στην εταιρεα εχαν φτσει στη διοκηση εδ και αρκετ καιρ χωρς μως να υπρχει καμα αντδραση. Η αποδεδειγμνη πλον πλασττητα ττλου σπουδν με την οποα κατλαβε θσεις ευθνης στην εταιρεα δεν δημιουργε μνο ζτημα αναζτησης πειθαρχικν και ποινικν ευθυνν για τον Αθ. Χρονπουλο αλλ και για το ΔΣ και τις υπηρεσες της ΕΑΒ οι οποες παρλαβαν απλς φωτοτυπες των υποτιθμενων πτυχων και χι επικυρωμνα αντγραφα ττλων σπουδν.

Κατ τη διρκεια της ρευνας ζητθηκε απ τον Αθ. Χρονπουλο να καταθσει τα επικυρωμνα αντγραφα των ττλων σπουδν του αλλ ο διος απντησε με επιστολ του στις 5 Μαρτου του 2013 τι «για την πρσληψ μου στην ως νω θση στην ΕΑΒ δεν τθηκε ως προπθεση η προσκμιση αναγνωρισμνων ττλων σπουδν».

 

Η λστα

Σμφωνα με το υπρχον θεσμικ πλασιο η επιβεβαωση της πλασττητας του πτυχου με το οποο κατλαβε θση γενικο διευθυντ στην ΕΑΒ ο Αθ. Χρονπουλος επισεει την ποιν του καταλογισμο των ποσν που λαβε απ την εταιρεα και τις θυγατρικς της απ τις θσεις που κατεχε.

Συγκεκριμνα απ την αναλυτικ κατσταση των αποδοχν του λαβε συνολικ απ το 2004 μχρι σμερα το ποσ των 444.582,44 ευρ ως μλος των διοικητικν συμβουλων της ΕΑΒ και της 1 Source καθς και ως γενικς διευθυντς της ΕΑΒ.

Απ τη θση του γενικο διευθυντ Επιχειρησιακν Λειτουργιν της ΕΑΒ λαβε απ το 2008 μχρι και τον Φεβρουριο του 2012 συνολικ 266.278,44 ευρ εν οι αποζημισεις που λαβε ως εκτελεστικ μλος του ΔΣ της ΕΑΒ απ το 2007 ως και σμερα με μα διακοπ δο ετν ανρχονται στα 54.304 ευρ.

Τλος με τη συμμετοχ του στο διοικητικ συμβολιο της εταιρεας 1Source οι αμοιβς ανλθαν στα 124.000 ευρ απ το 2004 μχρι και το 2010. Ο Αθ. Χρονπουλος σντομα αναμνεται να βρεθε αντιμτωπος με τη δικαιοσνη για το θμα της πλαστογραφας αλλ και με το Δημσιο που θα ζητσει την επιστροφ των ποσν που του χει αποδσει ως «αχρεωσττως καταβληθντα».

Σμφωνα με νομικος κκλους, πειθαρχικς ευθνες και ποινικς μπορον να αναζητηθον και στα μλη του Διοικητικο Συμβουλου της ΕΑΒ, τα οποα διρισαν παρτυπα τον Αθ. Χρονπουλο χωρς να τροποποισουν τον οργανισμ της εταιρεας.

 

Το στρατπεδο, το Columbia και το 5στερο

Ο Αθ. Χρονπουλος πντως αξιοποησε κθε δυναττητα χρηματοδτησης που προβλεπε ο κανονισμς λειτουργας της εταιρεας παρ τις υψηλς αμοιβς που λμβανε. Σμφωνα με το πρισμα απ τον Αγουστο μχρι και τον Δεκμβριο του 2008 η ΕΑΒ του κατβαλε 22.170 ευρ για τη διαμον του στο πεντστερο ξενοδοχεο Negreponte στην Ερτρια, μετ απ εισγηση των υπηρεσιν της ΕΑΒ για κλυψη 140 ευρ ημερσιας δαπνης λγω της ανγκης πολωρης παρουσας του στις εγκαταστσεις της εταιρεας εν ταν κτοικος Πατρν.

Για τις μετακινσεις του λμβανε 0,17 ευρ το χιλιμετρο καθς στις συμβσεις εργασας αναφερταν τι «ο εργαζμενος δεν εχε την αξωση για παροχ κατοικας στον τπο εργασας». Αξζει να σημειωθε τι πραν των υπρογκων οικονομικν απολαβν που ελμβανε ο Αθ. Χρονπουλος παρλο που δεν κατεχε τα τυπικ προσντα πως αποδεχτηκε απ την ρευνα του ΣΕΕΔΔ, η παρθεση εγγρφων ενισχει το γεγονς της πλασττητας των πτυχων. Συγκεκριμνα, ο μεταπτυχιακς ττλος σπουδν που φρεται τι προρχεται απ το Πανεπιστμιο Κολομπια αναφρει τι απονεμθηκε στις 6 Ιουλου του 1987.

Παρλληλα μως το πιστοποιητικ τπου Α που αφορ τη θητεα του Αθ. Χρονπουλου στον στρατ αναφρει τι υπηρτησε τη στρατιωτικ του θητεα απ τις 9 Οκτωβρου του 1985 μχρι και τις 9 Ιουλου του 1987. Δηλαδ φανεται τι παρλαβε τον μεταπτυχιακ ττλο σπουδν τρεις ημρες πριν παραλβει το απολυτριο του στρατο και εν υπηρετοσε ακμα τη θητεα του, γεγονς που καθιστ απαγορευτικ τη μετβαση του στρατεσιμου στο εξωτερικ εκτς και να χει λβει ειδικ δεια για εξαιρετικος λγους.

Σμφωνα με πληροφορες τσο το εποπτεον την ΕΑΒ υπουργεο Οικονομικν σο και το υπουργεο Διοικητικς Μεταρρθμισης που εποπτεει τις πειθαρχικς διαδικασες στον στεν και ευρτερο δημσιο τομα θα κινηθον μεσα στο εππεδο της ποινικς δικαιοσνης αλλ και των αρμδιων πειθαρχικν οργνων προκειμνου να επιβληθον ποινς στους υπευθνους, δηλαδ στον Αθ. Χρονπουλο κυρως για το θμα της πλαστογραφας αλλ και κατ υπηρεσιακν παραγντων που δεν προβησαν σε ελγχους γνησιτητας των ττλων σπουδν.»