Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

4 2013

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Topkapi_Palace_Bosphorus_002.JPGΜεγλη δισταση χει πρει στην Τουρκα η υπθεση των Ελλνων της Κωνσταντινοπολης που διεκδικον κταση «φιλτο» στο Τοπ Καπ. Πρκειται για 45 στρμματα, τα οποα εχαν κατασχεθε με παρνομο τρπο απ το δημσιο.

Σμφωνα με την εφημερδα Aksam  oι οχτ ομογενες που σμερα ζουν στις ΗΠΑ, εναι απγονοι του Γιργου Παναγιωτδη ο οποος ταν Τορκος υπκοος και ζοσε στην Κωνσταντινοπολη. Οι συγκεκριμνοι ζητον να τους επιστραφε οικπεδο 45.000 τετραγωνικν μτρων στο Τπ Καπ, σε μια απ τις πιο κεντρικς περιοχς της Κωνσταντινοπολης. Η διεκδκηση της συγκεκριμνης κτασης αποκτ ακμη μεγαλτερο ενδιαφρον για τα μσα στη γειτονικ χρα, καθς εκε βρσκονται oi τφοi και τα μνημεα του πρην προδρου της Τουρκας, Τουργκοτ Οζλ και του πρην πρωθυπουργο της Τουρκας Αντνν Μεντερς.

Η υπθεση ξεκνησε το 1958 ταν το τουρκικ δημσιο αποφσισε- για γνωστο λγο- πως ο Παναγιωτδης, που εχε πεθνει τσσερα χρνια νωρτερα- αγνοεται και δεν χει υπηρετσει τη στρατιωτικ του θητεα. Με αυτ το επιχερημα το Υπουργεο Οικονομικν πρε στην κυριαρχα του λη την ακνητη περιουσα του.

μως το 1978 αποκαλφθηκε πως επρκειτο για νμιμο Τορκο πολτη και τι το μπρδεμα γινε απ λθος στο ληξιαρχεο. Μετ απ δικαστικς διαμχες η οικογνει του εχε λβει μια μικρ αποζημωση απ το δημσιο για να μικρ μρος της περιουσας του. Τρα μως με εξουσιοδοτσεις που στειλαν απ τις ΗΠΑ στο δικηγρο τους διεκδικον την κυριαρχα λου του οικοπδου.