WSJ: Deja vu

,

1 2013

«Επανληψη μιας μπερδεμνης ιστορας» χαρακτηρζει η εφημερδα Wall Street Journal τις προβλψεις του Διεθνος Νομισματικο Ταμεου σχετικ για επιστροφ της Ελλδας στην ανπτυξη, τονζοντας τι ο «βασικς λγος για τον οποο το ΔΝΤ χει καταφρει να διατηρσει το πργραμμα αξιπιστο, εναι τι κνει υπερβολικ αισιδοξα σενρια».

«To ΔΝΤ δωσε για μια ακμη φορ στην Ελλδα την γκρισ του προβλποντας τι η χρα θα επιστρψει στην ανπτυξη το 2014 μετ απ περισστερα απ πντε χρνια σοβαρς συρρκνωσης. Αλλ για κποιους, αυτ εναι να deja vu, μια επανληψη της μπερδεμνης ιστορας της ελληνικς δισωσης», αναφρει η ανλυση της οικονομικς εφημερδας για την κθεση του ΔΝΤ που δθηκε χθες στη δημοσιτητα.

«Το ΔΝΤ παραδχθηκε τι το αρχικ πργραμμα δισωσης του 2010 για την Ελλδα λειτοργησε ως μια 'επιχερηση συγκρτησης' που επτρεψε στη ζνη του ευρ να οχυρωθε κατ της οικονομικς καταστροφς. Τρα οι θετικς προβλψεις του Ταμεου θα αγορσουν μερικος μνες για τις πολιτικς της Ευρωζνης ανογοντας παρλληλα τον δρμο για την επεγουσα αναπροσαρμογ του ελληνικο χρους», τονζει χαρακτηριστικ.

Το δημοσευμα παραθτει τις προβλψεις του ΔΝΤ για ανπτυξη στη χρα μας τον επμενο χρνο, η οποα, πως επισημανει, βασζεται στην πρβλεψη ανκαμψης στην κατανλωση και τις επενδσεις, εν παρλληλα η κυβρνηση θα κινηθε με ντονους ρυθμος για να πραγματοποιηθον οι μεταρρυθμσεις που χει υποσχεθε. Στη συνχεια φιλοξενε το σχλιο του Πολ Τμσεν, του επικεφαλς του ΔΝΤ στην Ελλδα, ο οποος θεωρε τι αυτς οι προοπτικς ανπτυξης δεν εναι «υπερβολικ ιδεαλιστικς».

«Δεν εναι λοι το διο αισιδοξοι, και εναι αμφβολο κατ πσο οι τακτικς θα λειτουργσουν. Κποιοι προτενουν τι το ταμεο θα πρπει να χει δη συντξει σχδια κτακτης ανγκης για μια ακμη κατρρευση της ελληνικς κυβρνησης», σημεινει παραθτοντας τις δηλσεις του Βραζιλινου μλους του ΔΝΤ Πουλο Νογκουιρα Μπατστα τι «οι πρσφατες εξελξεις στην Ελλδα επιβεβαινουν κποιους απ τους χειρτερους φβους μας».

«Η εφαρμογ δεν εναι ικανοποιητικ σε σχεδν λους τους τομες. Οι προβλψεις για την ανπτυξη και το χρος συνεχζουν να εναι υπερβολικ αισιδοξες», προσθτει ο κ. Μπατστα. Η Βραζιλα λλωστε ταν μια απ τις 11 χρες της Λατ. Αμερικς που απφυγαν να δσουν την γκρισ τους για την εκταμευση της νας δσης προς την Ελλδα.

Το κεμενο, αναφρεται και στη δυσκολα εκτλεσης του προγρμματος απ την πλευρ της ελληνικς κυβρνησης, τονζοντας πως η αποδυναμωμνη κυβερνητικ, με πλειοψηφα στην κψη του ξυραφιο, «ελπζει να παραμενει στην εξουσα παρ την αξηση της ανεργας και την 'κπωση' των μεταρρυθμσεων, μχρι τις γερμανικς εκλογς. Μλις ξεπεραστε αυτ το εμπδιο, η Ελλδα ελπζει πως το Βερολνο θα επιτρψει να γνουν διαπραγματεσεις για 'κορεμα' του χρους», επισημανεται.

Ωστσο, το δημοσευμα αμφισβητε ευθως τις προβλψεις του ΔΝΤ, υποστηρζοντας πως «ο βασικς λγος για τον οποο το ΔΝΤ χει καταφρει να διατηρσει το πργραμμα αξιπιστο τουλχιστον στα χαρτι, εναι επειδ κνει προβλψεις για αναπτυξιακ σενρια, τα οποα εν τλει ταν υπερβολικ αισιδοξα».

Κλενοντας, η Wall Street Journal αναφρει πως «οι προβλψεις του Ταμεου για την Ελλδα εναι μονμως εκτς στχων. Τον περασμνο Μρτιο για παρδειγμα, το ΔΝΤ εκτμησε πως η Ελλδα θα βγαινε απ την φεση. Η πραγματικτητα ωστσο, εναι πως η χρα βρσκεται στην πμπτη συνεχ χρονι φεσης, η οποα θεωρητικ θα κρατοσε δο χρνια.»

Διαβστε το πλρες ρθρο στα αγγλικ πατντας ΕΔΩ