: H

1 2013

Η Αγυπτος μετ τον Μρσι Ομοιτητες με την Αλγερα του 1992, κνδυνο εμφνισης ισλαμιστν ανταρτν αλλ και ωριμτητα του Πολιτικο Ισλμ, βλπουν Ρσοι ειδικο ανμεσα στις πιθανς συνπειες της πολιτικς κρσης στην Αγυπτο.

Εβδομδες μετ την εμφνιση του αιγπτιου υπουργο μυνας Αμπντελ Φατχ Αλ Σσι στην κρατικ τηλεραση, μσω της οποας ανακονωσε την απομκρυνση του προδρου Μοχμετ Μρσι, η κατσταση στη χρα δεν φανεται να ηρεμε. Παρ τον εξαιρετικ ζεστ καιρ και την νηστεα του ιερο μνα του Ραμαζανιο, χιλιδες υποστηρικτς του Μρσι συνεχζουν να συγκεντρνονται στην πλατεα Ραμπα Ανταουγια στο Κιρο.

Απ την λλη πλευρ, εκατομμρια υποστηρικτν του Αλ Σσι βγκαν στους δρμους στις 26 Ιουλου, δνοντας με αυτ τον τρπο τη λακ εντολ στον Αντατο Διοικητ του στρατο, να καταπολεμσει τη βα και την τρομοκρατα. Τις διαδηλσεις ακολοθησαν βαιες συγκροσεις κατ τη διρκεια της νχτας μεταξ των υποστηρικτν του Μρσι και των δυνμεων ασφαλεας, με 80 νεκρος και εκατοντδες τραυματες, σμφωνα με το αιγυπτιακ υπουργεο Υγεας.

Την δια ημρα, στο Συμβολιο της Εξωτερικν και μυνας της Ρωσας διοργανθηκε ενδιαφρουσα συζτηση μεταξ του διπλωμτη και πρην πρσβη στην Αλγερα, Αλεξντερ Ακσνενοκ και του επικεφαλς της ισλαμικς πολιτιστικς και εκπαιδευτικς νωσης «Σομπρνιε» Μουχμεντ Σαλαχεντνοφ.

 

Να μην γνει Αλγερα

http://www.drybonesproject.com/blog/D92119_3.gifΗ συζτηση εχε ττλο: "Η Αγυπτος μετ το πραξικπημα. Να στροφ της Αραβικς νοιξης" και εστιστηκε στις πιθανς μελλοντικς εξελξεις στην Αγυπτο, τις σχσεις μεταξ στρατο ισλαμιστν και Πολιτικο Ισλμ.

Σμφωνα με τον Ακσνεκοκ η κατσταση στην Αγυπτο εναι πλον παρμοια με εκενη της Αλγερας τον Ιανουριο του 1992, ταν το Εθνικ Απελευθερωτικ Μτωπο (FLN) ακρωσε τις βουλευτικς εκλογς, επειδ το Ισλαμικ Μτωπο Σωτηρας (FIS) κρδισε τον πρτο γρο. Ττε ο στρατς της χρας πρε τον λεγχο της κυβρνησης, και ο πρεδρος Τσαντλ Μπεντζενττ πατηκε απ τα καθκοντ του . Μλις το Ισλαμικ Μτωπο Σωτηρας τθηκε υπ απαγρευση, χιλιδες μλη του συνελφθησαν, εν εμφανστηκαν πολ σντομα ισλαμιστς αντρτες, με αποτλεσμα, να εισλθει η χρα σε ναν δεκαετ κκλο βας, προκαλντας το θνατο σε περισστερους απ 100.000 Αλγερινος.

"Και στις δο περιπτσεις, στην πραγματικτητα, υπρξε να στρατιωτικ πραξικπημα. μως, λαμβνοντας υπψη τις ιδιαιτερτητες της Αιγπτου, τον εθνικ χαρακτρα της, την ιστορα, την κουλτορα και την παρδοση στην ανοχ, φανεται τι δεν θα υπρξει ττοιας ευρεας κλμακας πλεμος, παρτι εναι δσκολο να μιλμε σμερα για ανοχ, εν μσω σων συμβανουν στη χρα αυτ " προβλεψε ο Ακσενεκοκ, ο οποος εργστηκε για δεκαετες στην περιοχ.

 

 

 

 

Κνδυνος ισλαμικς τρομοκρατας

Ο Μρσι ανατρπηκε, τα μεγλα αδιξοδα παραμνουνΕπεσμανε μλιστα τι ο αιγυπτιακς στρατς χει αποκομσει  διδγματα απ την περπτωση της Αλγερας, εν παρλληλα διαθτει και την εμπειρα της επ ενμιση χρνο διαχερισης της χρας, μετ την πτση του καθεσττος Μουμπρακ τον Φεβρουριο του 2011. λλωστε, γι αυτν ακριβς το λγο, στις 3 Ιουλου ο στρατς παρδωσε την εξουσα στον επικεφαλς του Ανωττου Συνταγματικο Δικαστηρου ντλι Μανσορ.

"Υπρχει σοβαρ ανησυχα για το ενδεχμενο να αποστατσουν απ τη Μουσουλμανικ Αδελφτητα ριζοσπαστικς ομδες και να ενωθον με τους ξνους μαχητς για να πολεμσουν εναντον του στρατο", υποστριξε στη συνχεια ο ρσος διπλωμτης, επισημανοντας τι η Αγυπτος μπορε να χει δη προσελκσει κποιους μαχητς που πολεμοσαν κατ του καθεσττος σαντ στη Συρα.

"Αυτ που συνβη στην Αλγερα θα πρεπε να αποτελσει να μθημα τσο για τον στρατ σο και για την λλη πλευρ. Ο αιγυπτιακς στρατς πρπει να απελευθερσει τους κρατομενους, να απευθνει κκληση για εθνικ διλογο, να ανοξουν ξαν τα τηλεοπτικ κανλια που κλεισε, εν οι Αδελφο Μουσουλμνοι πρπει να κνουν να πντα στε να απχουν απ τρομοκρατικς επιθσεις ", σημεωσε μεταξ λλων ο Ακσνεκοκ κατ τη διρκεια της συζτησης.

 

Το Πολιτικ Ισλμ ωριμζει

Σμφωνα με τον επικεφαλς τ ης μουσουλμανικς νωσης Majlis, Μουχμεντ Σαλαχεντνοφ, αυτ που θησε τον Αλ Σσι να καλσει του υποστηρικτς του να κατβουν σε διαδηλσεις, επικαλομενος τη λακ εντολ προκειμνου να ασκσει πεση στον Μρσι και τους υποστηρικτς του, ταν ο φβος μιας δισπασης στο εσωτερικ του στρατο.

Σε αντθεση με την περπτωση της Συρας, οι αιγυπτιακς δυνμεις του στρατο δεν χουν τεθε ποτ σε μεγλης κλμακας αντιπαρθεση με τους πολτες και παρμειναν ενωμνες κατ τη διρκεια των τελευταων ετν. Ο αιγυπτιακς στρατς χει επανειλημμνα τοποθετηθε ως υπερασπιστς του λαο και της χρας, και χι του πολιτικο καθεσττος.

Την δια ρα, ο Σαλαχεντνοφ δεν θεωρε την πτση του Μρσι ως το τλος του πολιτικο Ισλμ. Ββαια, απκλεισε το ενδεχμενο επιστροφς των Αδελφν Μουσουλμνων στο προσκνιο με την σημεριν τους μορφ, επισημανοντας κατ τη διρκεια της συζτησης, τι το 2012 δεν ταν τοιμοι για τη διαχεριση της χρας και δεν εχαν σαφς πολιτικ οικονομικ πργραμμα. "Μετ απ να χρνο στην εξουσα οι Αδελφο Μουσουλμνοι απκτησαν την εμπειρα. Το Πολιτικ Ισλμ ωριμζει και αναδεται, δεν χρεοκοπε", κατληξε ο Σαλεχεντνοφ.