Μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων μαθητών στη 54η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

emeΟλοκληρώθηκε η 54η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Santa Marta της Κολομβίας από 18 έως 29 Ιουλίου 2013.

Οι Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα στο χώρο των μαθηματικών από όλο σχεδόν τον κόσμο.

Η Ελλάδα συμμετείχε με ομάδα έξι μαθητών, που όλοι διακρίθηκαν. Συνολικά έλαβαν μέρος οι 528 καλύτεροι μαθητές της υφηλίου. Τα 496 ήταν αγόρια ενώ τα 52 κορίτσια. Όλοι οι μαθητές δοκιμάστηκαν για δύο ημέρες σε επίπονη γραπτή δοκιμασία, σε έξι αρκετά δύσκολα προβλήματα, εκ των οποίων τα δύο ήταν Γεωμετρίας. Όλοι οι μαθητές δοκιμάστηκαν για δύο ημέρες σε επίπονη γραπτή δοκιμασία, σε έξι αρκετά δύσκολα προβλήματα, εκ των οποίων τα δύο ήταν Γεωμετρίας. Όλοι οι μαθητές δοκιμάστηκαν για δύο ημέρες σε επίπονη γραπτή δοκιμασία, σε έξι αρκετά δύσκολα προβλήματα, εκ των οποίων τα δύο ήταν Γεωμετρίας.

Αναλυτικά οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητώ φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Λώλας Παναγιώτης

Τρίκαλα

ΑργυρόΜετάλλιο

Δημάκης Παναγιώτης

Αθήνα

Αργυρό Μετάλλιο

Οικονόμου Δημήτριος

Ναύπλιο

Χάλκινο Μετάλλιο

Σκιαδόπουλος Αθηναγόρας

Ρόδος

Εύφημη Μνεία

Τσίνας Κωνσταντίνος

Τρικάλα

Εύφημη Μνεία

Ντούνης Πέτρος

Αθήνα

Εύφημη Μνεία

Οι μαθητές αυτοί με όπλο τους το μεγάλο ταλέντο τους στα μαθηματικά συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία προετοιμάζει και υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτών των μαθητών πάντα σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο των στόχων της που είναι η αναβάθμιση της Μαθηματικής Παιδείας και εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Τους μαθητές συνόδεψαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Ανάργυρος Φελλούρης και ο Μαθηματικός κ. Ευάγγελος Ζώτος.

Σχετικά με το ταξίδι θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η Ελληνική Αποστολή και κατά τη μετάβαση στον τόπο του διαγωνισμού και κατά την επιστροφή απ' αυτόν πραγματοποίησε δέκα πτήσεις! Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν πολύωρες αναμονές και καθυστερήσεις. Κατά γενική ομολογία ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα με αρκετές ιδιαιτερότητες. Παρ' όλα αυτά για άλλη μια φορά η σημαία της χώρας μας κυμάτισε ψηλά σε μία ακόμη Παγκόσμια διοργάνωση.

Οι Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι διαγωνισμοί στους οποίους συμμετέχουν μαθητές λυκείων από διάφορες χώρες του κόσμου. Είναι εκδηλώσεις που ισχυροποιούν τους δεσμούς ανάμεσα στα διάφορα κράτη, προωθούν τις επιστήμες, αλλά και τη φιλία μεταξύ των λαών.

Η πρώτη Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα διοργανώθηκε το 1959 και συνεχίζετε η διεξαγωγή της κάθε έτος και σε διαφορετική χώρα. Με την πάροδο των χρόνων οι συμμετοχές των χωρών συνεχώς αυξάνονται και πλέον συμμετέχουν εκατό χώρες περίπου. Οι Μαθηματικές Ολυμπιάδες συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον της Μαθηματικής επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο, καθώς και κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου.