: ,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

29 2013

http://www.insurancedaily.gr/upload/user_images/special/cross_selling_know_how/0074_1.jpgΗ Ελνη Γλκατζη Αρβελρ ρχεται συχν στη Ελλδα. λλωστε, η ελληνικ πολιτεα χει φροντσει να αυξσει τις αρμοδιτητς της, καθς πρσφατα της ανθεσε και το δρυμα Ελληνικο Πολιτισμο. Μετ την ολοκλρωση του συμποσου για τον Καβφη, που διοργνωσε το Ευρωπακ Κντρο Δελφν, η κ. Αρβελρ, ιδιατερα ικανοποιημνη με τις δυναττητες και τις προοπτικς του Κντρου, μιλ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εικνα της Ελλδας στο εξωτερικ, για την αδρνεια των Ελλνων, για την πορεα της Ευρπης, αλλ και τον μεγλο της φβο, που φρει το νομα «Χρυσ Αυγ».

Η κυρα δεν χρειζεται ιδιατερες συστσεις. Εναι διαπρεπς Ελληνδα του εξωτερικο. Η πρτη γυνακα πρτανης της Σορβνης, βυζαντινολγος, ακαδημακς και πρεδρος του Ευρωπακο Κντρου Δελφν. Εσχτως τιμθηκε απ τον Πρεδρο της Γαλλας, Φρανσου Ολντ, με τον «Μεγαλσταυρο» και χει την ικαντητα να καθηλνει τον συνομιλητ της με το βθος της γνσης της, τη διεισδυτικ της ματι και τον αφοπλιστικ ειλικριν της λγο.

«Το κντρο Δελφν γινε απ τον Κωνσταντνο Καραμανλ για να μπορσουν οι Ευρωπαοι να κνουν τα περπτερ τους, πως ταν παλι οι θησαυρο των Δελφν. Νμιζε ο Καραμανλς τι οι Ευρωπαοι θα χτιζαν τα παραρτματ τους και θα γινταν να ευρωπακ σμπλεγμα, το οποο θα εχε την προβολ της Ευρπης που δεν ξεχνει τι η βση του πολιτισμο της εναι η Ελλδα. Αυτ ταν το σκεπτικ. Καννας Ευρωπαος δεν κανε τποτα. χουμε Ευρωπαους μσα στο συμβολιο, αλλ η Ευρπη δεν δνει οτε πεντρα. Και λα τα ξοδα εναι του ελληνικο δημοσου, οπτε εμαστε κρατικοδαιτοι και αυτ εναι κακ. Τους επα, λοιπν, "παιδι, το μνο που μπορε να μας δσει το κρτος εναι οι μισθο σας, κομμνοι-ξεκομμνοι, αυτο εναι. λα τα λλα πρπει να τα κνουμε με δικ μας προσπθεια". Και λγω το τι με ξρουν κπως οι Ευρωπαοι, ρχονται στο συμπσιο, χωρς να τους πληρσουμε, χωρς να τους δσουμε τα εισιτρια, δε δνουμε τποτα, αλλ χουμε να πργραμμα τλειο. Εκενη, η οποα μας βοθησε πολ, εναι η κ. Μενδνη χρη στο ΕΣΠΑ. Γιατ το ΕΣΠΑ Αττικς δωσε τη δυναττητα στο Κντρο Δελφν να κνει λες τις εκδηλσεις στην Ακρπολη, τον Εθνικ Κπο και το δρυμα Κακογιννη» λει η κ. Αρβελρ, μιλντας για το ργο του Ευρωπακο Κντρου Δελφν και προσθτει: «Το Κντρο ανκει στο Συμβολιο της Ευρπης, που δεν χει χρματα. Τα λεφτ τα χει η Ευρωπακ νωση. Εδ θα πρπει κποτε θα να γνει κτι, σως δεν χω καιρ να το κνω εγ, αλλ πρπει να γνει, εναι να περσει απ το ΣτΕ στην Ευρωπακ νωση. Να εναι, δηλαδ, υπ την Ανδρολα Βασιλεου, η οποα εναι υπεθυνη σμερα για τα πολιτιστικ. Αλλ εκενο το οποο νομζω τι εναι πολ σοβαρ, εναι τι το κντρο των Δελφν χει γνει κντρο και για την περιφρεια. Δεν ρχονται να το παρακολουθσουν μνο απ το εξωτερικ. ρχονται και απ την μφισσα, και απ το Χρυσ, και απ την Ιτα κλπ. Το παρακολουθον νθρωποι, οι οποοι δεν εχαν την δυναττητα πριν να παρακολουθσουν συμπσια απ ξνους, να ακοσουν μουσικ, να δουν χορ. Αυτ η διεσδυση του Κντρου εναι να απ τα μεγλα συν, πως επσης και η προσπθεια που κνουμε, να απευθυνθομε στη να γενι».

Αναφερμενη στην εικνα της Ελλδας στο εξωτερικ, η κ. Αρβελρ σημεινει: «Αλλις μας βλπει νας καθηγητς πανεπιστημου νας φοιτητς κι αλλις νας εργτης, ο οποος σου λει, "γιατ εγ να δουλεω για τους λληνες;". Εχα πρει να ταξ πρσφατα στο Παρσι και μου λει ο ταξιτζς "κυρα Αρβελρ, πρπει να βοηθσουμε τους Ισπανος γιατ εναι εργατικο, κνουν ,τι πρπει, χι σαν τους λληνες". "Για στσου" τον κβω. "Ξχασα, εστε Ελληνδα, αλλ δεν πειρζει αλθεια λω" μου λει. Σε να μρος του κσμου, το οποο δεν χει να κνει οτε με τον χτεσιν πολιτισμ οτε με τον αυριαν, αλλ χει να κνει με την καθημεριντητα, βγζω το ψωμ μου, δεν το βγζω, χω οικογνεια, εμαι νεργος, αυτο σου λνε "φτνει πια". Απ την λλη μερι σου λνε "οι λληνες κνουν τι μπορον και μας δσανε τα φτα τους στο παρελθν". Το θμα, πντως, εναι τι χσαμε την αγλη, τι μασταν αυτο οι οποοι κνανε την καλτερη αντσταση, αυτο που γννησαν τη δημοκρατα. Τρα σου λνε "δσατε, αλλ φτνει πια"».

σο για τους διους τους λληνες, εμφανζεται ιδιατερα επικριτικ. «Οι λληνες αυτ τη στιγμ πνε με ποιον δνει τα λεφτ. Εναι σχημο αυτ, αλλ αυτ εναι η αλθεια. Θυμμαι μα μρα ταξδευα με τον Ντελρ και μου λει "πες μου λγα πργματα για την Ελλδα". "Εναι μα χρα, που δεν εσαι νθρωπος, εσαι πακτο, το πακτο Ντελρ" του απντησα. Η Ευρπη δεν εναι μνο τα χρματα που δνει. Η Ευρπη χει υποχρεσεις, αλλ και εμες χουμε υποχρεσεις απναντ της. Αν ρωτσεις ναν λληνα ποιες εναι οι υποχρεσεις που χουμε απναντι στην Ευρπη, δεν θα σου απαντσει κανες. Εκενο που περιμνουμε εναι η Ευρπη να μας ζσει, να μας θρψει, τα πακτα Ντελρ, το ΕΣΠΑ". Αυτ που με φοβζει πολ εναι να εδος αδρνειας. Νομζεις τι οι λληνες χουν πθει καθζηση. Δεν υπρχει να ραμα. Μνημνιο-χι μνημνιο. Το μνημνιο εναι ραμα; Τι θα πεις στα παιδι; χι μνημνιο, καλ, αλλ μετ; Λοιπν, αυτ με φοβζει πολ περισστερο απ' λα. τι χασαν οι λληνες τη δυναττητα -χι της ελπδας, την οποα χουν εναποθσει στους ξνους- αλλ του ορματος. Εγ γνρισα την κατοχ. Για να πω στο σχολεο περνοσα πνω απ πτματα πεινασμνων ανθρπων, τα οποα μζευε να καροτσκι του δμου. Λοιπν, ταν μου λνε τι υπρχει κρση, γελ».

Αναλοντας τα ατια που φτσαμε απ τον «λληνα της αντστασης» στον «λληνα - πακτο Ντελρ», η Ελληνδα ακαδημακς εξηγε: «Νομζω τι φταει η εμφυλιακ κρση. Δεν πψαμε ποτ να εμαστε σε εμφλιο πλεμο. Δεν πψαμε ποτ να χουμε αυτν το διχασμ. Να σας πω να παρδειγμα. Εμαι πρεδρος του διεθνος ιδρματος Σοστκοβιτς, ο οποος εναι σως ο μεγαλτερος μουσικς της εποχς μας. χει κνει την ενορχστρωση του μνου του ΕΛΑΣ. Επα να τη φρω στην Ελλδα και μου λνε: "Δεν μπορομε να παξουμε τον μνο του ΕΛΑΣ σε δημσιο κτριο". Αν μετ απ 60 χρνια χουμε φτσει εκε, εναι γιατ τα χουμε κουκουλσει λα. Δεν χουμε κνει -αυτ που λνε οι ψυχολγοι- την περοδο του πνθους. Δηλαδ, ουδποτε δσαμε στον εαυτ μας τον καιρ να σκεφτε τα πργματα με κποια απσταση και να κλψει, να γελσει, γι αυτ που χει κνει. Λοιπν, απ αυτ τη στιγμ και πειτα, χωρς παιδεα, με μα οικογνεια διαλυμνη, με να ραμα, το οποο εναι μνο το "τι θα χω", δεν πμε πουθεν. Κποτε επα κτι και μου θμωσε λος ο κσμος. τι περσαμε απ τα τσαροχια στα Tod's. Εναι μα ατκα που μως αν την αναλσεις χει αλθεια. Απ τις σκηνς της κατοχς φτνουμε στο "πρε δνειο", "πρε αυτοκνητο", "πρε και δετερο και τρτο". Εγ μνο στην Ελλδα βλπω οικογνειες να χουν δο αυτοκνητα, να μον και να ζυγ».

Μιλντας για την πορεα της Ευρπης και για το αν κινδυνεει απ το αντιευρωπακ κλμα, που αναπτσσεται, η κ. Αρβερλ σημεινει: «Η Ευρπη ταν ο χρος, ο οποος μονοπωλοσε την παγκσμια ιστορα. Αυτ παψε. Η Ευρπη δεν μονοπωλε την παγκσμια ιστορα, πργμα που σημανει -κατ τους ιστορικος- μα παρακμ, η οποα εναι οικονομικ, πολιτιστικ, δημογραφικ και ηθικ. Λοιπν, διατενομαι τι η Ευρπη χοντας χσει ακριβς τον πρωτεοντα ρλο στην παγκσμια ιστορα, μετακινθηκε ο πρωταγωνιστς δυτικ, εννοντας την Αμερικ, αλλ και ανατολικ. Η Ευρπη χει γνει νας κεντρος χρος, χωρς να εναι κεντρικς. Αλλο "παζονται" τα πργματα. Η Ευρπη εχε μια δυναττητα σως, να γνει "μεσο -αντλντικ". Δηλαδ, να εναι με την Αμερικ το διο πργμα, λλωστε η Αμερικ δεν εναι τποτε λλο παρ να αποκημα της Ευρπης και θρησκευτικ και πολιτικ και εθνικ. Δηλαδ, θα μποροσε να χει τον Ατλαντικ ως κντρο και να εναι Ευρπη και Αμερικ μαζ. Αυτ μως χθηκε, τλειωσε, γιατ οι Αμερικανο κοιτνε πια απ την λλη μερι. Κοιτνε περισστερο απ τον Ειρηνικ και πρα. Και απ την λλη χουμε την νοδο των BRICS (Βραζιλα, Ρωσα, Ινδα, Κνα και Ντια Αφρικ). Οι BRICS εναι παγκσμιοι τρα, οπτε η Ευρπη χει καταντσει να ακρωτριο της Ασας. Το τελευταο ακρωτριο της Ασας. Οι Ευρωπαοι πρπει να καταλβουν τι πρπει να χουν μια ευρωπακ ταυττητα, δηλαδ ευρωπακ συμφρον, κοιν συμφρον, γιατ δεν υπρχει πλεμος μεταξ αυτν που χουν το διο συμφρον. Αν το καταλβουν τι χουν συμφρον να γνουν να, ττε σως γνουνε νας απ τους BRICS, να προσθσουμε και να ψιλον. Αλλ αυτ τη στιγμ ο καθνας εναι για την πρτη του. Η Ευρπη, μως, εναι το πρτο πολιτικ μρφωμα, το οποο εναι πολυεθνικ χωρς να εναι αποτλεσμα στρατιωτικς επμβασης. Απ εκε και πρα αν οι λληνες γνονται αντι-ευρωπαοι, επειδ ακριβς σταματνε οι βοθειες και χουμε την τρικα, αυτ εναι ελληνικ πρβλημα και χι ευρωπακ. Αλλ σε ευρωπακ εππεδο υπρχει κτι που με φοβζει πολ. γινε μια μεγλη δημοσκπηση απ επσημους οργανισμος σε 35 κρτη. "Τι πιστεουν οι νοι και για ποιο πργμα θα θελαν να πεθνουν". Οι μνοι οι οποοι απντησαν τι θα θλανε να πεθνουν για την πατρδα τους εναι οι Τορκοι. Οτε Γλλοι, οτε γγλοι, οτε λληνες. Λοιπν, αυτ η αποξνωση, χι απ τον πατριωτισμ, αλλ απ να εδος υπερηφνειας να κρατσουμε αυτ μας δσανε οι παπποδες μας, εναι πρβλημα».

Δηλνει τι ο μεγλος της φβος για την Ελλδα εναι η νοδος της Χρυσς Αυγς. «Η "Χρυσ Αυγ" καλπζει, πως και η Χαμς στην Παλαιστνη. Εσαι μεγλη γυνακα, πας να πρεις τις πντε πεντρες σου και σε περιμνει ο πεινασμνος μετανστης να σου τις πρει, σε παρνει το αγρι της Χρυσς Αυγς, σε πηγανει πιο κτω, οπτε το λες στον εγγον, στην κρη, στον γιο. Δεν ρθαν οι δικο σου να σε πνε και σε πγε η "Χρυσ Αυγ". Oπτε να ψηφσουμε "Χρυσ Αυγ", γιατ αυτο θα πηγανουν στη θση μας, αντ να παρνουμε εμες την γιαγι την παρνουν αυτο. Δεν χει εθνικ χαρακτρα η "Χρυσ Αυγ", γιατ αν εχε θα εχε μια λλη στση απναντι στο μεταναστευτικ κνημα. Και αυτ εναι το μνο πργμα, που φοβζει τους Ευρωπαους. Δεν τους φοβζει η οικονομικ κρση, λλωστε λοι περννε οικονομικ κρση, αλλ η "Χρυσ Αυγ" δεν θα περσει στην Ευρπη. χει καταντσει η Ελλδα να εναι να υπδειγμα ρατσισμο για τους ξνους. Αν ρωτσεις ποια εναι η πιο ρατσιστικ χρα στην Ευρπη, θα σουν πουν αμσως η Ελλδα. Αλλ χουν δικο οι Ευρωπαοι γιατ η Ελλδα εναι η μνη ανοιχτ χρα. Εναι το πρασμα λων. Πντως, αν δεις την παγκοσμιτητα στην καλ της εκδοχ, δεν υπρχει πια ξνος».

Ερμηνεοντας παλαιτερη δλωσ της τι «χουμε χρνο ως τον Σεπτμβριο», τονζει: «Εχα πει τι χουμε χρνο ως τον Σεπτμβριο, ως τις γερμανικς εκλογς να κνουμε κτι, γιατ υπρχουν πολλς φωνς που λνε "γιατ να θρφουμε τους λληνες; Στοιχζουν 4.500 ευρ για κθε Ευρωπαο". Σου λνε "κντε και κτι" κι εμες δεν χουμε κνει κτι μχρι τρα».

Κλενοντας κ. Αρβελρ εκφρζει την αισιοδοξα της για την πορεα της Ελλδας και σχολιζει το κλεσιμο της ΕΡΤ. «ταν τραγικ αυτ για τη χρα προς τα ξω. Μαρο στην ΕΡΤ. Με ρτησαν οι Γλλοι δημοσιογρφοι "τι γινε" και τους επα "δεν υπρχει εθνικς αερομεταφορας, δεν υπρχει εθνικ τηλεραση, ε, μνει ο εθνικς μνος". Δεν χουν κνει μελτη πουθεν, να πονε εναι τσοι, κοστζουν τσο, πρπει γνει αυτ. Εναι πργματα να αρχζει ο κακομορης, ο Μητσοτκης, απ την αρχ; Αν με ρωτοσες απ πο να αρχσουμε, θα σου λεγα τι αν ο Μητσοτκης κνει καλ δουλει, νομζω θα την κνει, θα καταφρουμε κτι. Νομζω τι αν δεν τα καταφρει αυτς, δεν θα τα καταφρει καννας. Εμαι αισιδοξη. Νομζω τι οι δυο τους τρα, Σαμαρς και Βενιζλος, θα τα καταφρουν, αλλ δεν θα εμαι αισιδοξη αν η "Χρυσ Αυγ" πρει μεγλα ποσοστ. Εκε, τα πργματα θα δυσκολψουν, γιατ ττε οι Ευρωπαοι θα πονε "τρα κντε ,τι θλετε". Ακμη και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει, γελνε. Αλλ με τη "Χρυσ Αυγ" δεν γελνε καθλου».