200

Πηγ: θνος της Κυριακς

28 2013

Τουλχιστον 200 υποστηρικτς του τως προδρου Μοχμεντ Μρσι σκοτθηκαν απ το στρατ και την αστυνομα χθες στο Κιρο, δλωσε η Μουσουλμανικ Αδελφτητα της Αιγπτου και χι 65 πως εχε αναγγελει η κυβρνηση.

Βαιες συγκροσεις με 200 νεκρος στην Αγυπτο Ο Μρσι ανατρπηκε απ τον στρατ στις 3 Ιουλου, κτι που η Αδελφτητα και οι υποστηρικτς της χαρακτρισαν ως πραξικπημα. Απ την πλευρ του ο στρατς και οι υποστηρικτς αυτο κατηγορον την Αδελφτητα και τον Μρσι για υποκνηση της βας στην Αγυπτο. Ο πρην πρεδρος της χρας κρατεται απ τον στρατ σε γνωστη τοποθεσα αναφρει το γερμανικ πρακτορεο Ειδσεων.

Το υπουργεο Υγεας ανακονωσε τι ο τελευταος γρος συγκροσεων, που εκτυλχθηκαν στη πρωτεουσα, μεταξ των υποστηρικτν του Μρσι και των δυνμεων ασφαλεας κστισε τη ζω σε 65 ανθρπους, εν τουλχιστον 269 τραυματστηκαν. πως ανφερε εκπρσωπος του υπουργεου Εσωτερικν αντηλλγησαν πυροβολισμο.

Απ την πλευρ της η Μουσουλμανικ Αδελφτητα δλωσε τι τουλχιστον 200 τομα χασαν τη ζω τους εν περπου 4.500 τραυματστηκαν κατ τη διρκεια «σφαγς» απ το στρατ και την αστυνομα -αναφρει το γερμανικ πρακτορεο- σε περιοχ βορειοανατολικ του Καρου, που οπαδο εχαν συγκεντρωθε προκειμνου να διαμαρτυρηθον για την απομκρυνση του Μρσι απ την εξουσα.

Βαιες συγκροσεις με 200 νεκρος στην Αγυπτο Το υπουργεο Εσωτερικν ανακονωσε τι η αστυνομα κανε χρση δακρυγνων με μνο σκοπ να διαλσει το πλθος που εχε βλει φωτι σε ελαστικ προκειμνου να εμποδσουν την πρσβαση σε γφυρα.

Ο Μοχμεντ αλ-Μπελτγκου, αντερο στλεχος της Αδελφτητας ανρτησε στη σελδα του στο Facebook τι «Βρισκμαστε αντιμτωποι μπροστ σε μια γενοκτονα. Πτε οι ελεθεροι πολτες θα κνουν κτι για να σταματσει αυτ;».

Ακμα 9 νθρωποι σκοτθηκαν και τουλχιστον 480 τραυματστηκαν απ την Παρασκευ κατ τη διρκεια συγκροσεων ξω απ το Κιρο, δλωσε αξιωματοχος του υπουργεου Υγεας.

 

Επεισδια με τραυματες στο Πορτ Σιντ

Βαιες συγκροσεις με 200 νεκρος στην Αγυπτο Δεκαπντε νθρωποι τραυματσθηκαν σε επεισδια που σημειθηκαν στη διρκεια της χθεσινς νκτας στο Πορτ Σιντ, στη βρειο Αγυπτο, ανμεσα σε οπαδος και αντιπλους του ανατραπντος προδρου Μοχμεντ Μρσι, πως αναφρουν ιατρικς πηγς και αυτπτες μρτυρες.

Οι συγκροσεις ξεκνησαν μετ την κηδεα ενς νεαρο υποστηρικτ του Μορσι, ο οποος ανατρπηκε απ τον στρατ στις 3 Ιουλου.

Οι αψιμαχες εστισθηκαν στην μεγλη αρτηρα κοντ στον σιδηροδρομικ σταθμ της πλης.

Σμφωνα με τους αυτπτες μρτυρες, πυρ δχθηκε μα κοπτικ εκκλησα, εν την δια τχη εχαν και σα καταστματα εχαν στις προθκες τους φωτογραφες του αρχηγο του στρατο στρατηγο μπντελ Φταχ αλ Σσι.

Τα φιλοκυβερνητικ μσα ενημρωσης μετδωσαν πως οι τραυματες εναι δεκαπντε, επικαλομενα ιατρικς πηγς.

Μα απ αυτς τις πηγς στο νοσοκομεο αλ Αμρι επιβεβαωσε στο Γαλλικ Πρακτορεο πως εδε «πντε τραυματες, εκ των οποων οι δο σε βαρι κατσταση φροντες πληγς απ σφαρες στον λαιμ και στο στθος».

 

κκληση για επλυση μσω διαλγου απ το Γενικ Γραμματα του ΟΗΕ

Βαιες συγκροσεις με 200 νεκρος στην Αγυπτο Ο Γενικς Γραμματας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν καταδκασε το Σββατο τα αιματηρ επεισδια στην Αγυπτο, καλντας τις δυνμεις ασφαλεας να σεβαστον την ελευθερα του λγου και το δικαωμα της συνθροισης και προτρποντας τους διαδηλωτς για ειρηνικς διαμαρτυρες, αναφρει το πρακτορεο Reuters.

«Ο Γενικς Γραμματας καλε και πλι τις αρχς της μεταβατικς κυβρνησης να αναλβουν την πλρη ευθνη για την ειρηνικ διαχεριση των διαδηλσεων και την ασφλεια λων των Αιγυπτων», αναφρεται σε ανακονωση που εξδωσε το γραφεο Τπου του Κι-μουν.

Οι αιγυπτιακς δυνμεις ασφαλεας πυροβλησαν και σκτωσαν δεκδες υποστηρικτς του πρην προδρου της χρας, Μοχμεντ Μρσι, δλωσαν στο Ριτερς αυτπτες μρτυρες.

«Ο Γενικς Γραμματας επανλαβε τι ο Μοχμεντ Μρσι και οι ηγτες της Μουσουλμανικς Αδελφτητας, οι οποοι βρσκονται υπ κρτηση, θα πρπει να αφεθον μεσα ελεθεροι να γνει αξιολγηση των σχετικν υποθσεων με πλρη διαφνεια», αναφρεται στην ανακονωση του γραφεου Τπου.

Παρλληλα, ο Κι-μουν κανε κκληση «σε λους του Αιγυπτους να διευθετσουν τις διαφορς τους μσω του διαλγου, εν προτρεψε λες τις πλευρς να συμμετσχουν σε μια περιεκτικ και ουσιαστικ διαδικασα συμφιλωσης».

 

Βαιες συγκροσεις με 200 νεκρος στην Αγυπτο Για στοχευμνες επιθσεις κνει λγο η Ανθρωπιστικ Οργνωση HRW

Η ανθρωπιστικ οργνωση Παρατηρητριο Ανθρωπνων Δικαιωμτων (HRW) κατγγειλε σμερα τον θνατο νω των 70 ανθρπων στη διρκεια χθεσινν συγκροσεων στο Κιρο, κατηγορντας τις αρχς για την «εγκληματικ περιφρνηση της ανθρπινης ζως».

Η οργνωση τονζει στην ανακονωσ της πως πολλ απ τα θματα των χθεσινν συγκροσεων οπαδν του ανατραπντος προδρου Μοχμεντ Μρσι με τις δυνμεις της τξης επλγησαν απ σφαρες στο κεφλι και στο στθος. Το ιατρικ προσωπικ που ερωτθηκε απ τη HRW «κρνει πως ορισμνα απ τα θματα αποτελοσαν συγκεκριμνο στχο, δεδομνου του εδους των τραυμτων», προστθεται στην ανακονωση που εκδθηκε απ την δρα της οργνωσης στη Να Υρκη.

Οι νεκρο αυτο αποδεικνουν «μα σκανδαλδη βοληση απ μρους της αστυνομας και ορισμνων πολιτικν υπευθνων να αυξσουν το εππεδο της βας κατ των διαδηλωτν υπρ του Μρσι», υπογρμμισε ο διευθυντς της HRW για τη Μση Ανατολ και τη Βρειο Αφρικ Ναντμ Χορι.

«Εναι σχεδν αδνατον να φαντασθομε τσους πολλος νεκρος εν δεν υπρχε πρθεση να σκοτσουν, για μα εγκληματικ περιφρνηση για την ανθρπινη ζω», πρσθεσε ο διος.

Η οργνωση κλεσε παρλληλα την μεταβατικ κυβρνηση της Αιγπτου και την ιεραρχα του στρατο «να διατξουν αμσως την χρση πλων με πραγματικς σφαρες, εξν στην στατη ανγκη να χρειασθε κποιος να προστατεσει ανθρπινες ζως».

 

Σχετικ πρσφατο ρθρο με ττλο: κρυθμη η κατσταση στην Αγυπτο