9.820

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

27 2013

ς τις 19 Σεπτεμβρου το δετερο κμα διαθεσιμτητας στο Δημσιοτοιμο φανεται πως εναι το τελικ σχδιο της κυβρνησης για τη διαθεσιμτητα με το μεγαλτερο βρος να πφτει στα υπουργεα απ που και θα δουν την ξοδο 9.820 υπλληλοι. Μλιστα πως αναφρει σε δημοσευμα της η εφημερδα ΕΘΝΟΣ τα υπουργεα Εσωτερικν, Υγεας και Παιδεας πως λα δεχνουν θα αποτελσουν τις μεγαλτερες δεξαμενς για κριο βρος της διαθεσιμτητας στο δετερο κμα το οποο θα ρθει μχρι τις 19 Σεπτεμβρου.

Ο αριθμς των 9.820 υπαλλλων που θα τεθον σε διαθεσιμτητα τον Σεπτμβριο οριστικοποιθηκε την περασμνη Πμπτη σε σσκεψη που πραγματοποιθηκε στο Μγαρο Μαξμου με τον πρωθυπουργ Αντνη Σαμαρ να δνει εντολ στους υπουργος να επισπεσουν τις διαδικασες για την κατρτιση λστας με το πλεονζον προσωπικ σε κθε υπουργεο. Μλιστα ο πρωθυπουργς ζτησε απ λους τους υπουργος να συνεργαστον με τον υπουργ Διοικητικς Μεταρρθμισης Κυρικο Μητσοτκη.

 

Η λστα των διαθεσμων στα υπουργεα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Παιδεας

1.500

Εσωτερικν

3.000

Εθνικς μυνας

500

Υγεας

1.500

Δημσιας Τξης

500

Εργασας

600

Οικονομικν

400

Δικαιοσνης

50

Ναυτιλας

50

Πολιτισμο

500

Μεταφορμ, Υποδομν

750

Αγροτικς Ανπτυξης

130

Εξωτερικν

20

Ανπτυξης

100

Τουρισμο

100

Περιβλλονος

100

Μακεδονας Θρκης

20

Σνολο

9.820

Πως θα γνει η αξιολγηση

Η καταγραφ του πλεονζοντος προσωπικο στα υπουργεα που θα τεθε σε διαθεσιμτητα θα προκψει στερα απ αξιολγηση του προσωπικο στις δομς που καταργονται οι συγχωνεονται. Η αξιολγηση του προσωπικο θα γνεται με μοριοδοτημνη καταγραφ των προσντων εκενων που θα υπαχθον στο νο καθεστς.

Στα χρια των γενικν γραμματων των υπουργεων βρσκεται ο αριθμς των υπαλλλων που θα τεθον μχρι το τλος Σεπτμβρη σε κινητικτητα.

 

Με προεδρικ διατγματα οι καταργσεις θσεων

Την δια ρα, με προεδρικ διατγματα και την υπογραφ των αρμδιων υπουργν, θα μπορε να καταργεται νας δημσιος οργανισμς, αφο πρτα χει ανψει το πρσινο φως το ΣτΕ. Αυτ σημανει τι το παρδειγμα της ΕΡΤ μπορε να ακολουθηθε και σε λλους δημσιους οργανισμος, στην περπτωση που δεν συμπληρωθε ο απαιτομενος αριθμς των εργαζομνων που θα πρπει να ενταχθε στην κινητικτητα.

Η κατρτιση των Οργανισμν θα βασζεται σε εκθσεις αξιολγησης των οργανικν μονδων τους που συνοδεονται απ περιγρμματα αποστολς και θσεων καθς και απ σχδια στελχωσης, τα οποα χουν εγκριθε απ το Κυβερνητικ Συμβολιο Μεταρρθμισης. Ανμεσα στα σα θα προβλπουν οι Οργανισμο μπορε να εναι και η σσταση νων θσεων προσωπικο, καθς και η κατργηση, κατ κατηγορα και κλδο, υφιστμενων θσεων που πλεονζουν ακμα και η μεταφορ θσεων προσωπικο σε λλους κλδους.

Πρκειται ουσιαστικ για την καθιρωση των Προεδρικν Διαταγμτων ως πγιας πρακτικς για την οργνωση και λειτουργα του στενο δημσιου τομα και των ΝΠΔΔ, χωρς να απαιτεται προηγομενη γκριση της Βουλς. Παρ την ευελιξα που παρχει στην κυβρνηση η κδοση Προεδρικν Διαταγμτων, πρπει να σημειωθε τι η διαδικασα της κδοσης τους προποθτει τι γνωμοδοτε προηγομενως το ΣτΕ για τη συνταγματικτητα των προβλεπομνων.

πως αναφρεται στην αιτιολογικ κθεση, στχος της τροπολογας εναι η ορθολογικ και αποτελεσματικ αναδιοργνωση των δημοσων πολιτικν υπηρεσιν στε να παρχουν τις καλτερες δυνατς υπηρεσες στους πολτες. Ο νος χρτης της ελληνικς δημσιας διοκησης θα αποτυπωθε κανονιστικ με τα προεδρικ διατγματα στα οποα θα καθοριστε το περιεχμενο, η γκριση και η τροποποηση των οργανισμν των δημοσων υπηρεσιν, αναφρεται στην κθεση τονζεται μως τι «προηγουμνως θα χει ελεγχθε διοικητικ και πρακτικ ως προς την εφαρμοσιμτητ του, καθς θα χει προκψει με βση υλικοτεχνικς μελτες, σμφωνα με τις μεθδους της σγχρονης διοικητικς επιστμης».

Η επκταση της κδοσης Προεδρικν Διαταγμτων ως πγια πρακτικ για το νο χρτη της δημσιας διοκησης αποτυπνεται ουσιαστικ στην επισμανση της αιτιολογικς κθεσης σμφωνα με την οποα «η επιλογ του νομικο εργαλεου του προεδρικο διατγματος για τη θση σε ισχ των νων οργανισμν υπαγορεεται απ την ανγκη της ευελιξας και της παρξης διακριτικς ευχρειας της διοκησης ως προς την οργνωσ της αλλ και απ τη δικαιοκρατικ εγγηση προηγομενου ελγχου των Προεδρικν Διαταγμτων απ το Συμβολιο της Επικρατεας».