του Πτρου Κατσκου απ την Αυγ

27 2013

http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/medium/public/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82.jpg«Αν υπρχει κτι που δεν θλεις να το μθει λος ο κσμος, καλτερα να μην ξεκινσεις καθλου αυτ την περιπτεια που ονομζεται Διαδκτυο», δλωνε με απλυτη κυνικτητα το 2009 ο ρικ Σμιτ της Google. Αγαπητο χρστες της τεχνολογας, καλς λθατε στο μλλον. Σιγουρευτετε μνο τι δεν χετε τποτα να κρψετε. Ο Μεγλος Αδελφς των επικοινωνιν εναι εδ. Σας διαβζει και σας ακοει. Μια παλι γελοιογραφα του New Yorker δειχνε δο σκυλι να κοιτζουν ναν υπολογιστ και να λει το να στο λλο: «Στο Διαδκτυο κανες δεν ξρει τι εσαι σκυλ». ταν η αυγ της dot.com εποχς, ττε που η online ζω μοιαζε τσο γοητευτικ αννυμη, τσο προκλητικ ασφαλς. Πλον κποια γρυπνα μτια και κποια τεντωμνα αυτι ξρουν πως δεν εσαι σκυλ.

«Αν θελα να δω τα email σας το τηλφωνο της συζγου σας, το μνο που χω να κνω εναι να χρησιμοποισω τις παρακολουθσεις. Μπορ να αποκτσω 'εισιτριο' για τα μηνματα ηλεκτρονικο ταχυδρομεου, τους κωδικος πρσβασης, τα αρχεα τηλεφνου, τις πιστωτικς κρτες», αποκλυψε πριν απ λγες ημρες ο ντουαρντ Σνουντεν, προκαλντας παγκσμια ανασττωση. Ο πρην μυστικς πρκτορας της CIA δεν κανε τποτε λλο απ το να μας εξηγσει πως το ηλεκτρονικ μνυμα που στλνει νας χρστης του ντερνετ απ το Παγκρτι σε μα φλη του στην Καισαριαν, πριν φτσει στην Καισαριαν, χει διασχσει με ταχτητα φωτς δο φορς τον Ατλαντικ. Το μνυμ του μλιστα κατ τη διρκεια αυτο του υπερατλαντικο ταξιδιο χει προλβει να αποθηκευθε σε μα φορητ μνμη, σε μγεθος μικρο δακτλου του χεριο, που χει χωρητικτητα 1 τεραμπιτ (τρισεκατομμυρου ψηφιολξεων).

 

Χτζουν το σπτι του Big Brother

Αυτ την ρα προχωρον με πυρετδεις ρυθμος οι εργασες κατασκευς της ψηφιακς αποθκης του Μεγλου Αδερφο σε μια κωμπολη της Γιοτα των Ηνωμνων Πολιτειν. Στο μικρ και σημο Μπλφντειλ των επτ χιλιδων κατοκων, η Υπηρεσα Εθνικς Ασφλειας των ΗΠΑ (NSA) ετοιμζει να οχυρωμνο συγκρτημα κτηρων, που, ταν παραδοθε μαζ με τον εξοπλισμ του τον Σεπτμβρη του 2013, θα χει ξεπερσει σε κστος τα 2 δισεκατομμρια δολρια. Σκοπς του εναι να παρεμβλλεται, να αποκρυπτογραφε, να αναλει και να καταχωρε μεγλο μρος των παγκσμιων τηλεπικοινωνιν και επικοινωνιν διαδικτου, καθς αυτς πραγματοποιονται μσω υπγειων και υποθαλσσιων καλωδων, δορυφορικν και επγειων ασρματων μεταδσεων.

Μσα απ τους υπολογιστς και τους δρομολογητς του θα ρουν τα πλρη περιεχμενα των μηνυμτων ηλεκτρονικο ταχυδρομεου, οι συνομιλες με σταθερ και κινητ τηλφωνα, οι αναζητσεις μσω Google, τα ηλεκτρονικ χνη απ δεδομνα που αφνει καθνας πσω του μσω συναλλαγν και λα αυτ θα καταλγουν στις απθμενης χωρητικτητας βσεις δεδομνων του υπολογιστικο κντρου. να χρνο πριν απ τις αποκαλψεις του ντουαρντ Σνουντεν, να λλο «βαθ λαργγι» των αμερικανικν μυστικν υπηρεσιν εχε παραδεχτε δημοσως πως η εγκατσταση αποθκευσης δεδομνων, που κατασκευζει η NSA στο Μπλφντελ της Γιοτα, «χει τη δυναττητα να κρατει αποθηκευμνες επ 100 χρνια λες τις ηλεκτρονικς επικοινωνες που χουν γνει στον κσμο».

Λγες ημρες μετ την αποκλυψη του σκανδλου Πετρους, ο πρην τεχνικς διευθυντς της NSA, Ουλιαμ Μπνι, εχε εξηγσει πως «αν οποιοσδποτε και για οποιονδποτε λγο γνει στχος της κυβρνησης, το FBI οποιαδποτε κυβερνητικ υπηρεσα μπορε να πει στη μεγλη ομοσπονδιακ τρπεζα δεδομνων και να πρει λα τα δεδομνα για το πρσωπο αυτ και να τα αναλσει». Σμφωνα πντα με τον Μπνι, οι Αρχς εναι σε θση να εντοπσουν οτιδποτε υπρξε στο ηλεκτρονικ ταχυδρομεο κθε πολτη τουλχιστον τα δκα τελευταα χρνια. Και τοτο διτι ο Μεγλος Αδελφς χει αποκτσει πρσβαση σε λα τα email με το Terrorist Surveillance Program, το πργραμμα παρακολουθσεων και υποκλοπν που τθηκε σε εφαρμογ μετ τις επιθσεις της 11ης Σεπτεμβρου 2001 απ τον ττε πρεδρο Τζορτζ Μπους.

 

Απ το σελον στον Αστρικ νεμο και το Prism

Το αρατο μτι και αυτ του σελον υπρχει και παρακολουθε τα πντα και τους πντες! Το σελον εναι παγκσμιο σστημα δορυφορικς παρακολοθησης αμερικανοκεντρικς μπνευσης σε μεση συνεργασα με Αγγλα, Καναδ, Αυστραλα και Να Ζηλανδα. Ο «παγκσμιος κορις» αποτελεται απ 52 δορυφρους και 25 επγειες τερστιες βσεις. Επσης συνεργζεται με δεκδες λλους δορυφρους και εκατοντδες σταθμος βσης. Βασικς διαχειριστς του συστματος εναι η Εθνικ Υπηρεσα Ασφαλεας των NSA.

Σμφωνα με τον Κστα Ανστο, που χει εργαστε σε ειδικς υπηρεσες του ΟΤΕ «ττοιες βσεις, σταθμο υπρχουν στις αγγλικς βσεις, στην Κπρο και στο ρος Τροδος. Λγεται τι και στην Ελλδα υπρχει κτοπτρο στα ορειν της Αταλντης». Οι ΗΠΑ μσω του δγματος: Ακοω, βλπω, γνωρζω, πρττω, παρεμβανουν παντο, πολιτικ, βιομηχανικ, πολιτιστικ, καταναλωτικ κ.λπ. Το σστημα λειτουργε με λξεις - κλειδι και χι μνο. «Το σελον παρομοιζεται με γιγαντιαα ηλεκτρικ σκοπα στον ουραν που ρουφει τα πντα! Σταθερ, κινητ, Internet, fax, telex, SMS, δορυφορικς μεταδσεις και γενικ οτιδποτε χρησιμοποιε ρεμα παργει ηλεκτρομαγνητικ κματα και εναι ανοιχτ στην παρακολοθηση. Το σστημα εναι πλρως αυτοματοποιημνο. Εναι εφοδιασμνο με συστματα φωνητικς αναγνρισης, αυτματους μεταφραστς που μεταφρζουν στα αγγλικ λες τις γλσσες του κσμου. Το συγκεκριμνο σστημα χει την ονομασα 'Voice Grid Nation'. Χρησιμοποιε προχωρημνους αλγριθμους για να μπορσει να 'ταιριζει' στοιχεα της ταυττητας των πολιτν με τις φωνς τους. Μσα σε πντε δευτερλεπτα, το συγκεκριμνο σστημα μπορε να σαρσει ως και 10.000 φωνς, εν χρειζεται μλις 3 δευτερλεπτα για ανλυση και ταυτοποηση της συνομιλας. Ειδικ προγρμματα τεχνητς νοημοσνης αξιολογον και ταξινομον δο εκατομμρια συνδιαλξεις το λεπτ και τα θτουν στη διθεση της NSA» εξηγε ο Κστας Ανστος.

Τα τελευταα χρνια οι ακτιβιστς του διαδικτου χουν καθιερσει την 21η Οκτωβρου ως «Παγκσμια Ημρα Παρεμβολν». τσι εκενη την ημρα οι ακτιβιστς αντλλασσαν μηνματα με λξεις - κλειδι, π.χ. Ομπμα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, NASA, Mοσντ, βομβιστς, αντσταση, επθεση, πλο, πιστλι, καλσνικοφ, Στιτ Ντιπρμεντ κ.λπ. σε μια προσπθεια να «τρελνουν» το σστημα παρακολοθησης βομβαρδζοντς το με εκατομμρια μηνματα εμπλουτισμνα με ποπτες λξεις. Η δρση αυτ, μως, δεν πτοε καθλου τον Μεγλο Αδελφ που «τεντνει» ακμη περισστερο τα αδικριτα αυτι του. Επικαλομενες απρρητα γγραφα, αμερικανικς εφημερδες αναφρονται στο πργραμμα PRISM, μσω του οποου τσο η NSA σο και το FBI χουν πρσβαση στους κεντρικος servers εννα εταιρειν του χρου του ντερνετ στις ΗΠΑ, δυναττητα που τους επιτρπει να παρακολουθον συνομιλες μσω χου και βντεο, φωτογραφες, e-mails, γγραφα και αρχεα συνδσεων. Μσω του PRISM παρχεται στην υπηρεσα η δυναττητα παρακολοθησης τηλεπικοινωνιν χωρς πρτα να απαιτεται νταλμα και σχετικ ατημα προς την εκστοτε εταιρεα.

πως αναφρει η Washington Post, στις εταιρεες που κατονομζονται στα απρρητα γγραφα συμπεριλαμβνονται η Microsoft, η Yahoo, η Google, η Facebook, η PalTalk, η AOL, το Skype, το YouTube και η Apple. Μεταξ 2007-2011 οι ισττοποι των εταιρειν ρχισαν να εντσσονται σε να απρρητο πργραμμα της Εθνικς Υπηρεσας Ασφαλεας (NSA), οι αναλυτς της οποας μποροσαν να παρακολουθον πλον σε πραγματικ χρνο τα μηνματα ηλεκτρονικο ταχυδρομεου που στλνονταν απ τους παρχους Hotmail και Gmail, καθς και λες τις συνομιλες, φωτογραφες και βντεο που ανταλλσσονταν αναρτονταν στους ιστοτπους αυτος. Η αποκλυψη σπειρε την ανησυχα σε εκατομμρια χρστες του διαδικτου και των social media, καθς συνειδητοποησαν πως η γοητεα της ανωνυμας του ντερνετ ταν απλ νας ηλεκτρονικς μθος.

Ο επικεφαλς των αμερικανικν μυστικν υπηρεσιν Τζιμς Κλπερ υπερασπστηκε την παρξη αυτο του συστματος εν η κυβρνηση του Ομπμα διευκρνισε τι στχος των παρακολουθσεων εναι οι μη Αμερικανο πολτες που ζουν εκτς των ΗΠΑ.

 

Ο Ομπμα στον δρμο που χραξε ο Μπους

Η αποκλυψη του συγκεκριμνου προγρμματος φερε στο φως της δημοσιτητας να πολυδαδαλο σχδιο που δεν εναι τποτε λλο απ την συνχεια του προγρμματος παρακολοθησης νευ εντλματος, που εχε καθιερσει το 2007 η κυβρνηση Μπους, Σμφωνα με κθεση του Αμερικανικο Πενταγνου εκενης της χρονις, οι αρχς υπολγιζαν πως θα χρειασθον μχρι το 2015 να τρισεκατομμριο τεραμπιτ μνμης για να αποθηκεονται τα προντα των ηλεκτρονικν υποκλοπν.

Ο Κστας Ανστος υπολογζει τι «η διακινομενη πληροφορα στο Διαδκτυο θα πλησιζει το 2015 το να δισεκατομμριο τεραμπιτ ετησως». Το περιοδικ Wired εχε παλαιτερα αποκαλψει πως το 2008 το αμερικανικ Κογκρσο ενκρινε να καινοργιο πργραμμα ασφαλεας. Το πργραμμα με τον κωδικ «Αστρικς νεμος» (Stellar Wind) και σμφωνα με τις μαρτυρες του Ουλιαμ Μπνι ο «Αστρικς νεμος» ξεκνησε με την παρακολοθηση 320 εκατομμυρων κλσεων την ημρα. ταν να νομα ανθρπου μπει στο «σστημα», λες οι τηλεφωνικς κλσεις και οι λλες επικοινωνες απ και προς αυτ το τομο ανακατευθνονται αυτματα στα καταγραφικ της NSA. πως εκτιμ το πρην στλεχος της NSA, απ το 2011 ως σμερα η Υπηρεσα Εθνικς Ασφλειας των ΗΠΑ πρπει να χει κνει 15 ως 20 τρισεκατομμρια υποκλοπς. Οι καταχωρσεις αυτς προορζονται για τη να γιγντια αποθκη του Μπλφντελ με στχο να «παρνουν» δεδομνα και εκ των υστρων.

 «ταν κποιο τομο κινσει το ενδιαφρον, η υπηρεσα μπορε να βρει κθε καταχωρισμνη πληροφορα για το ποιος εναι, τι κανε, με ποιους μιλοσε, με λεπτομρειες, για λο το προηγομενο διστημα» σημεινει ο Κστας Ανστος σε να αποκαλυπτικ ρθρο που εχε δημοσιεσει πριν λγους μνες στην "Αυγ" της Κυριακς. Τα δεδομνα που θα καταχωρζονται στο Μπλφντελ δεν περιορζονται στα δισεκατομμρια των δημσιων ιστοσελδων. Η NSA ενδιαφρεται περισστερο για τον αποκαλομενο «αρατο» «βαθ» ιστ πληροφοριν (deepnet), δηλαδ τα προστατευμενα απ κωδικ δεδομνα, τις επικοινωνες μεταξ ξνων κυβερνσεων, τις ανταλλαγς αρχεων απ σημεο σε σημεο (point to point) και μσω εθελοντικν δικτων διακομιστν (τπου Tor).

 «Η NSA χει δημιουργσει μια υποδομ που της επιτρπει να παρακολουθε σχεδν τα πντα. Με αυτ την ικαντητα, η συντριπτικ πλειοντητα των ανθρπινων επικοινωνιν αυτματα εναι υπ στχευση» παραδχθηκε πρσφατα ο πρην πρκτορας της CIA αποκαλπτοντας την ωμ πραγματικτητα. Δεν διεσδυσε ο Μεγλος Αδελφς στο Διαδκτυο. Στην πραγματικτητα, το Διαδκτυο εναι ο Μεγλος Αδελφς. Τα «βαθι λαργγια» των αμερικανικν μυστικν υπηρεσιν δεν κνουν τποτε λλο απ το να μας εξηγον με τον πλον κυνικ τρπο πως χουν πρσβαση σε κθε κλικ, σε κθε κεμενο, σε κθε ηλεκτρονικ επιστολ των πολιτν αυτο του παγκσμιου ηλεκτρονικο κρτους. Η προστασα της ιδιωτικτητας απ τους παρχους υπηρεσιν και τα δκτυα των social media εναι απλ να ανκδοτο με το οποο γελον πσω απ κποια οθνη οι υπλληλοι και οι πρκτορες της NSA. Στο κρτος του Μεγλου Αδελφο, κθε τεχνολογικ καινοτομα, απ το Google Glass ως τα αυτοκνητα χωρς οδηγ, κνει λγο ευκολτερο τον εντοπισμ κθε κνησς μας. Ακμη και οι ισχυρο δεν μπορον να κρυφτον, πως απδειξε πριν απ λγους μνες η ιστορα του Ντιβιντ Πετρους.

 

Κστας Ανστος: Το "βαλιτσκι"

http://3.bp.blogspot.com/-LCC8sDxNwWo/UD48mPKGbtI/AAAAAAABoOk/FurB_UA-G8U/s400/EYP_valitsa.jpg«Η επικοινωνα με τηλφωνα σταθερ, κινητ, Ιnternet, fax, μηνματα κ.λπ. δεν χει καμα ασφλεια. Το ιδιωτικ απρρητο χει προ πολλο τιναχθε στον αρα. Οτιδποτε χρησιμοποιε ρεμα παργει ηλεκτρομαγνητικ κματα εναι ανοιχτ στην παρακολοθηση. ,τι κολυμπει στον αρα απ ηλεκτρομαγνητικ κματα ψαρεεται απ μικρος ψαρδες (πρκτορες - ντετκτιβ) μεγλες τρτες τπου NSA. Λγονται πολλ για την κρυπτογραφα (εναι γνωστ τα 'πορτοκαλ'' κυβερνητικ τηλφωνα). Χωρς να θγουμε την επιστμη της κρυπτογραφας, πρπει να ξρουμε τον βασικ καννα που λει πως ,τι κλειδνει ξεκλειδνει» λει ο πρην τεχνικς του ΟΤΕ και μας ξεναγε στον κσμο των ελληνικν «παρακολουθσεων» παρουσιζοντας το περφημο «βαλιτσκι» της ΕΥΠ:

Το «βαλιτσκι» GSM-XP, πως εναι η χαρακτηριστικ ονομασα του κινητο υπερκοριο, ανκει στην κατηγορα συσκευν παρακολοθησης υψηλς τεχνολογας, καθς χι μνο μπορε να κνει υποκλοπς σε σταθερ, κινητ γραπτ μηνματα, αλλ, το κυριτερο, χει τη δυναττητα γεωγραφικο εντοπισμο του τηλεφνου - στχου με τη χρση δορυφορικν συστημτων. Ο υπερσγχρονος κορις μπορε να πραγματοποιε λες αυτς τις λειτουργες χωρς να απαιτεται η συνεργασα της εταιρεας κινητς τηλεφωνας. Αυτ η αυτονομα του το καθιστ εξαιρετικ πολτιμο εργαλεο στα χρια των κατχων του. Διαθτει λογισμικ τελευταας γενις, που παρχει μεταξ λλων τη δυναττητα μεταφορς αρχεων σε υπολογιστ απ απσταση. Το «βαλιτσκι» χει τη δυναττητα να εντοπζει με ακρβεια χιλιοστο τα κινητ με ενσωματωμνο GPS χωρς τη συνεργασα της εταιρεας κινητς τηλεφωνας.

Ο εντοπισμς των κινητν που δεν χουν GPS γνεται μσω των εταιρειν κινητς τηλεφωνας (σε ορισμνες περιπτσεις σε συνεργασα με την εταιρεα). Η συνχεια εναι απλ: ο χειριστς με το βαλιτσκι πλησιζει τον στχο (τρα μιλον για δυναττητα και νω των 500 μτρων) και αρχζει την υποκλοπ με το «βαλιτσκι» να λειτουργε ως «ψευδοκεραα» του δικτου κινητς τηλεφωνας.

Το πρτο «βαλιτσκι» ρθε στην κατοχ της ΕΥΠ στην περοδο των Ολυμπιακν Αγνων. Τρα οι μυστικς υπηρεσες χουν προμηθευτε αρκετ και φυσικ πιο εξελιγμνα. Το ανησυχητικ εναι τι αυτ τη στιγμ κυκλοφορον τουλχιστον «επτ βαλιτσκια» που χουν στην κατοχ τους μεγλα ονματα του επιχειρηματικο κσμου που διαπλκονται με το πολιτικ σστημα της χρας.