Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

26 2013

http://i1.wp.com/i1.prth.gr/images/55925F9002DE782DE524B635A4230EC7.jpgΦβοι για νο λουτρ αματος στην Αγυπτο καθς δη υπρχουν αναφορς για νεκρος διαδηλωτς κατ τη διρκεια των σημερινν διαδηλσεων. Σε εξλιξη διαδηλσεις και αντιδιαδηλσεις με το στρατ να απειλε τους υποστηρικτς του αποπεμφθντος προδρου Μρσι τι θα πυροβολσει στο «ψαχν» εν χρειαστε. Δικαστριο του Καρου κατηγορε τον Μρσι για συνωμοσα με τη Χαμς και παρατενει την κρτησ του.

Συνεχς ενημρωση

  • 20:00 Δο νθρωποι σκοτθηκαν σμερα στην Αλεξνδρεια και 19 τραυματσθηκαν σε συγκροσεις μεταξ υποστηρικτν και αντιπλων του ανατραπντος προδρου της Αιγπτου Μοχμεντ Μρσι. πως μεταδδει το BBC πολλο απ τους τραυματες φρουν τραματα απ σφαρες.
  • Το μεσημρι διαδηλωτς συγκροστηκαν στη συνοικα Σομπρα, στα ανατολικ του Καρου, πετντας πτρες και μπουκλια οι μεν στους δε. Νωρτερα, σμφωνα με αυτπτες μρτυρες, αντπαλοι του Μρσι εχαν κψει πορτρτα του πρην προδρου.
  • Χιλιδες διαδηλωτς υποστηριχτς του στρατο χουν «καταλβει» την πλατεα Ταχρρ.

Οι ταραχς που ξσπασαν ταν χιλιδες Αιγπτιοι βγκαν στους δρμους ανταποκρινμενοι στο κλεσμα του στρατηγο μπντελ Φταχ αλ Σσι ο οποος ζτησε απ τους υποστηρικτς του να του δσουν την «εντολ» να αντιμετωπσει τη βα στη χρα.

Η Μουσουλμανικ Αδελφτητα απντησε στο κλεσμα αυτ με την οργνωση διαδηλσεων υπρ του ανατραπντος προδρου.

Μετ το κλεσμα του κινματος των Αδελφν Μουσουλμνων προς τους οπαδος τους, χιλιδες Αιγπτιοι ρχισαν να συγκεντρνονται γρω απ περπου 30 τεμνη προκειμνου να πραγματοποισουν πορεα προς το Πανεπιστμιο του Καρου και το τμενος Ραμπα αλ Ανταουγια, στα βορειοανατολικ της πλης, που υποστηρικτς του ανατραπντος προδρου συνεχζουν εδ και να μνα τις κινητοποισεις τους.

Σημεινεται τι απ τις αρχς του μνα, στις ταραχς που συνδονται με την πολιτικ κρση χουν χσει τη ζω τους περισστεροι απ 200 νθρωποι.

 

Λδι στη φωτι η παρταση κρτησης του Μρσι

Το δικαστριο διταξε σμερα την παρταση κατ 15 ημρες της κρτησης του αποπεμφθντος ισλαμιστ προδρου Μοχμεντ Μρσι, στο πλασιο των περαιτρω ερευνν για την φερμενη εμπλοκ του σε επιθσεις κατ της αστυνομας, οι οποες αποδθηκαν στην ισλαμιστικ Χαμς, στις αρχς του 2011, και την απδρασ του απ τη φυλακ Ουντι Νατρον την δια εποχ, μετδωσε το αιγυπτιακ πρακτορεο ειδσεων ΜΕΝΑ.

Η εντολ δθηκε απ τον αρμδιο για την ρευνα δικαστ που απγγειλε στον Μρσι κατηγορα για συνωμοσα με τη Χαμς που εχε στχο την πραγματοποηση «εχθρικν ενεργειν» στη χρα κατ την κλιμκωση των διαδηλσεων εναντον του καθεσττος του Χσνι Μουμπρακ, αναφρει στην ιστοσελδα της η εφημερδα αλ χραμ.

Ο Μοχμεντ Μρσι, που κρατεται σε μυστικ σημεο απ τον στρατ, μετ την αποπομπ του στις 3 Ιουλου, τθηκε επισμως σμερα υπ κρτηση για μγιστη διρκεια 15 ημερν.

Οι φερμενες αυτς «εχθρικς ενργειες» περιλαμβνουν επιθσεις σε κτρια των υπηρεσιν ασφαλεας, αποδρσεις απ φυλακ, προσχεδιασμνες δολοφονες αστυνομικν και απαγωγ λλων.

 

Η Μουσουλμανικ Αδελφτητα απ την οποα προρχεται ο Μρσι αντδρασε μεσα δηλνοντας τι η απφαση της δικαιοσνης να θσει υπ προληπτικ κρτηση τον Μοχμεντ Μρσι για γεγοντα που χρονολογονται στις τελευταες ημρες του καθεσττος του Χσνι Μουμπρακ σημανει επιστροφ στη βα του πρην καθεσττος.

«Οι κατηγορες σε βρος του Μοχμεντ Μρσι ηχον σαν μια εκδκηση του πρην καθεσττος που λει τι επιστρφει στη βα», δλωσε ο εκπρσωπος του κινματος Γκχαντ ελ Χαντντ, χαρακτηρζοντας τις κατηγορες γελοες.

«Δεν λαμβνονται διλου σοβαρ υπψη. Συνεχζουμε τις διαμαρτυρες μας στους δρμους. Στην πραγματικτητα πιστεουμε τι περισστερος κσμος θα συνειδητοποισει τι αντιπροσωπεει στην ουσα αυτ το καθεστς: επιστροφ στο παλι κρτος του Μουμπρακ, με ωμ βα».

 

Η παλαιστινιακ Χαμς, υπ τον λεγχο της οποας τελε η Λωρδα της Γζας, κατγγειλε σμερα την απφαση δικαστηρου του Καρου το οποο δωσε εντολ να προφυλακιστε ο αποπεμφθες ισλαμιστς πρεδρος Μοχμεντ Μρσι για συνωμοσα στην οποα φρεται να εχε εμπλακε με τη Χαμς.

«Η Χαμς καταδικζει την απφαση αυτ καθς εναι βασισμνη στο σκεπτικ τι το κνημα της Χαμς εναι εχθρικ. Εναι μια επικνδυνη εξλιξη που επιβεβαινει τι οι σημερινς αρχς στην Αγυπτο απαρνονται εθνικ ζητματα, φθνοντας ως και να τα βλψουν, αρχζοντας απ το παλαιστινιακ ζτημα», δλωσε ο εκπρσωπος της Χαμς Σμι Αμπου Ζοχρι.