Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

21 2013

http://lh5.ggpht.com/-aoNyNtcG50k/USyc9Hn4v_I/AAAAAAAAEhY/y-Y_3WRIfgI/logo_ibo2013%252520%2525281%252529_thumb%25255B5%25255D.jpg?imgmax=800Δεν εναι μνο οι Ολυμπιδες των Μαθηματικν που σαρνουν οι λληνες μαθητς. Τρα καμαρνουμε να σημαντικ επιτυχα για την Ελλδα στην 24η Παγκσμια Ολυμπιδας Βιολογας στη Βρνη, αφο και οι τσσερις μαθητς της Ελληνικς αποστολς βραβετηκαν.

Συγκεκριμνα ο Στργιος Τστος του 1ου ΓΕΛ Καρδτσας και η Θεοφαν Ζομπου του ΓΕΛ Καρα κατκτησαν χλκινο μετλλιο εν η Ειρνη Κωνσταντινδου των Εκπαιδευτηρων Μαντουλδη και η Δσποινα Μπεντου του 9ου ΓΕΛ Πειραι απσπασαν παινο. Οι μαθητς μας διαγωνστηκαν μαζ με διακσιους πενντα μαθητς/τριες απ 62 χρες. Στην αποστολ συμμετεχαν και οι συνοδο Παναγιτης Στασινκης, Εκπαιδευτικς Δευτ/βθμιας Εκπαδευσης του 4ου ΓΕΛ Ζωγρφου και ο Παναγιτης Παφλης, Επκουρος Καθηγητς του Τμματος Βιολογας του Εθνικο και Καποδιστριακο Παν/μου Αθηνν.

O διαγωνισμς διεξγεται απ την ΙΒΟ (International Biology Olympiad) και πραγματοποιεται εδ και 24 χρνια κθε Ιολιο σε διφορες χρες του κσμου. Η Ελλδα, μσω της ΠΒ, συμμετχει απ το 2005 και εναι η τρτη φορ τα τελευταα τσσερα χρνια που πετυχανει δικριση.

Οι τσσερεις μαθητς και μαθτριες επιλχτηκαν για να εκπροσωπσουν την χρα μας στην Διεθν Ολυμπιδα, μεταξ τριν χιλιδων και πλον μαθητν του Λυκεου οι οποοι συμμετεχαν στον Πανελλνιο Διαγωνισμ Βιολογας (ΠΔΒ), που διοργαννει η ΠΒ υπ την αιγδα του ΥΠΕΠΘ.

Η δικριση που πτυχαν οι μαθητς μας αποκτ ιδιατερη σημασα αν λβουμε υπψη τι εχαν να ανταγωνιστον μαθητς που αποκτον πολ περισστερες γνσεις Βιολογας απ τα σχολεα της πατρδας τους και προετοιμζονται για την Ολυμπιδα μεγλο χρονικ διστημα. Οι μαθητς μας, αμσως μετ την διαδικασα των πανελλαδικν εξετσεων, παρακολοθησαν επιμορφωτικ πργραμμα εκπαδευσης στο Βιολογικ τμμα του Πανεπιστημου Αθηνν και στο δρυμα ΙατροΒιολογικν Ερευνν της Ακαδημας Αθηνν, που επιχερησε να καλψει τις μεγλες ελλεψεις της παρεχμενης Βιολογικς παιδεας στο Ελληνικ σχολεο, αφο η Βιολογα και στις τρεις τξεις του Λυκεου διδσκεται απ μα ρα εβδομαδιαως, παρ την γενικ παραδοχ τι η Βιολογα εναι η επιστμη του 21ου αινα.

Πιστεοντας τι η εκπαδευση και η ρευνα εναι οι ασφαλστερες "επενδσεις" ενς λαο, ιδως σε περιδους κρσεων, ευελπιστομε τι η πολιτεα εν ψη του σχεδου για το νο Λκειο, θα συμβλει στην αναβθμιση της διδασκαλας της Βιολογας στο Λκειο.