Eurostat: ¸ôóé ìáò êïñüéäåõáí ôçí ðåñßïäï 2004 - 2009 ïé ¸ëëçíåò ìå ôï ÷ñÝïò

ÐçãÞ: iefimerida.gr

Ôñßôç 16 Éïõëßïõ 2013

ΕπικεφαλÞς Eurostat: Ετσι μας κοροÀδευαν την περßοδο 2004-2009 οι Ελληνες με το ΕξαιρετικÜ αποκαλυπτικüς εμφανßζεται ο επικεφαλÞς διευθυντÞς της ΕυρωπαúκÞς ΣτατιστικÞς Υπηρεσßας (Eurostat) ΒÜλτερ ΡÜντερμαχερ για την κατÜσταση που επικρατοýσε την περßοδο 2004 – 2009 σε σχÝση με τα στοιχεßα που Ýδινε η ΕλλÜδα για την κατÜσταση της οικονομßας, ενþ ταυτüχρονα υπερασπßζεται τον επικεφαλÞς της ΕΛΣΑΤ ΑνδρÝα Γεωργßου χαρακτηρßζοντας «Κüλαση του ΔÜντη» τις διþξεις που υφßσταται στη χþρα μας.

Μιλþντας στη βελγικÞ εφημερßδα Le Soir, ο κ. ΡÜντερμαχερ αναφÝρεται αναλυτικÜ στα προβλÞματα που αντιμετþπισε η υπηρεσßα του κατÜ τις διαδικασßες συλλογÞς στατιστικþν στοιχεßων στην ΕλλÜδα και στις Üλλες χþρες μÝλη της ΕΕ.

Ο ΡÜντερμαχερ εßναι διευθυντÞς της Eurostat, απü την 1η Αυγοýστου 2008.

 

Τα βασικÜ σημεßα της συνÝντευξης του εßναι τα εξÞς:

ΥπÜρχει κÜτι δýσκολο να καταλÜβουμε: η Ýλλειψη φερεγγυüτητας, των στατιστικþν στοιχεßων της ΕλλÜδας Þταν γνωστÞ απü καιρü. Γιατß, το 2009, το πρüβλημα δεν εßχε ακüμη επιλυθεß;

¼πως φαντÜζεστε, δεν εßναι πρþτη φορÜ που μου απευθýνουν αυτü το ερþτημα. Η ΕλλÜδα εßχε Þδη γνωρßσει σοβαρÜ προβλÞματα με τα στατιστικÜ της στοιχεßα το 2004 και το 2005. Η ΕπιτροπÞ εßχε τüτε προτεßνει κÜποια εργαλεßα, για να λυθεß το πρüβλημα. Οι προτÜσεις της Ýγιναν εν μÝρει δεκτÝς. ΔημιουργÞσαμε Ýνα «κþδικα καλþν πρακτικþν», επανεξετÜσαμε τη νομοθεσßα σχετικÜ με τις στατιστικÝς στο πλαßσιο της διαδικασßας για το υπερβολικü Ýλλειμμα. ΑλλÜ Ýνα στοιχεßο δεν Ýγινε δεκτü: το να δοθεß, στην Eurostat, η τελικÞ εξουσιοδüτηση να πÜει σε Ýνα ΚρÜτος-ΜÝλος της ΕΕ, σε περßπτωση σοβαροý προβλÞματος, þστε να ελÝγξει τα λογιστικÜ του βιβλßα. Τα μεγÜλα ΚρÜτη κυρßως, δεν δÝχτηκαν να δþσουν μßα τÝτοια εξουσßα στην ΕπιτροπÞ. Εδþ βρßσκεται η βÜση üλων των υπολοßπων.

Δεν μποροýσατε να διεξÜγετε Ýρευνα;

ΚÜθε φορÜ που ζητοýσαμε απü τις ΕλληνικÝς ΑρχÝς να εξηγÞσουν κÜποια ακατανüητα Þ αμφßβολα στοιχεßα, λαμβÜναμε την επßσημη απÜντηση üτι τα δεδομÝνα Þταν σωστÜ. Δεν Þμασταν σε θÝση να αποδεßξουμε το αντßθετο. Αυτü το κενü στη νομοθεσßα καλýφτηκε μüνο το 2010. Και θυμÜμαι καλÜ üτι ο Ζ. Κ. ΓιουνκÝρ εßχε παραδεχτεß üτι Þταν μεγÜλο λÜθος το üτι δε εßχε η Eurostat αυτÞ τη δυνατüτητα απü το 2005. Στην ÝκθεσÞ της, το 2010, η ΕπιτροπÞ εμφανßσθηκε πολý αυστηρÞ. ΔÞλωσε κατηγορηματικÜ üτι η ΕλλÜδα εßχε εσκεμμÝνα παραδþσει εσφαλμÝνα στοιχεßα. Μπορεßτε να φανταστεßτε πüσο αυτÝς οι εκφρÜσεις εßναι ασυνÞθιστες στο στüμα της ΕπιτροπÞς!

ΥπÞρχαν üμως και κανüνες που επÝτρεπαν να αποκρυφτεß μÝρος του χρÝους, üπως εκεßνοι με τα 'swaps'.

To πρüβλημα των swaps συζητÞθηκε επß μακρüν, ανÜμεσα στο 2005 και το 2008 και τελικþς αποφασßσθηκε πως Ýπρεπε να δηλωθεß η ýπαρξη τους. ΑλλÜ οι ΕλληνικÝς ΑρχÝς μας Ýλεγαν üτι τα swaps δεν Þταν σημαντικÜ για τον υπολογισμü του ελλεßμματος τους, πρÜγμα που απλÜ δεν Þταν αληθÝς. Ακüμη μßα φορÜ, δεν Þμασταν σε θÝση να αποδεßξουμε το αντßθετο. ΑποκτÞσαμε πρüσβαση στα ελληνικÜ ντοκουμÝντα μüνο το 2010 . ΕπισκÝφτηκα τüτε προσωπικÜ την ΕλλÜδα, για μεγÜλο χρονικü διÜστημα και συζÞτησα με πολλÜ μÝλη της κυβÝρνησης, ζητþντας τους... να μας παραδþσουν üλα τα στοιχεßα εκεßνα που χρειαζüμασταν. Δημοσιεýσαμε τüτε, το ΝοÝμβριο του 2010, οριστικÜ στοιχεßα που Ýδειχναν Ýνα Ýλλειμμα της τÜξης του 16% του ΑΕΠ.

Οι ποινικÝς διþξεις που διεξÜγονται Ýναντι του νυν διευθυντÞ της ΕλληνικÞς ΣτατιστικÞς Υπηρεσßας δεν εßναι ανησυχητικÝς για τη φερεγγυüτητα της χþρας;

Θα Ýλεγα üτι εßναι τουλÜχιστον παρÜξενο γεγονüς. Και δýσκολο να το κατανοÞσουμε οι εκτüς ΕλλÜδας: για πρþτη φορÜ, υπÜρχει Γενικüς ΔιευθυντÞς της ΣτατιστικÞς Υπηρεσßας ο οποßος κÜνει τη δουλειÜ του με μßα απλþς τεχνικÞ προσÝγγιση - üχι πολιτικÞ και ο οποßος δεν συνδÝεται με κανÝνα κüμμα. Και αυτüς ο πρþτος ανεξÜρτητος υπεýθυνος κατηγορεßται τþρα üτι υπερÝβαλε σε üτι αφορÜ στους αριθμοýς. Ενþ οι προκÜτοχοß του, οι οποßοι επß χρüνια παρÝδιναν λανθασμÝνα στοιχεßα, δεν ενοχλοýνται διüλου. Αυτü μοιÜζει με την κüλαση του ΔÜντη.

ΑντιδρÜσατε δημοσßως;

Ναι, οι συνÜδελφοß μου των Εθνικþν Στατιστικþν Υπηρεσιþν και εγþ ο ßδιος υπογρÜψαμε μßα κοινÞ δÞλωση υποστÞριξης. Παρüμοια επιστολÞ απεστÜλη απü το ΔιεθνÝς Ινστιτοýτο Στατιστικþν. ΘυμÜμαι üτι, το ΦεβρουÜριο του 2012, η ΕλλÜδα υπÝγραψε Ýνα κεßμενο δÝσμευσης εμπιστοσýνης σχετικÜ με τις στατιστικÝς. Αν διαβÜσετε το κεßμενο αυτü, διατυπþνεται ξεκÜθαρα üτι συστÞνεται να δημιουργηθοýν διαχωριστικÝς γραμμÝς þστε να εξασφαλßζεται η ανεξαρτησßα των Στατιστικþν Υπηρεσιþν, σε σχÝση με την πολιτικÞ εξουσßα.

Απü την αρχÞ της κρßσης, οι σχÝσεις σας με τους εθνικοýς συνομιλητÝς σας εßναι πιο Þπιες; Πιο σκληρÝς;

Εßναι διαφορετικÝς! Μπορεß πιο Þπιες το πρωß και πιο σκληρÝς το βρÜδυ. Απü τη μßα δημιουργÞσαμε κÜτι καινοýργιο, στο πλαßσιο της εταιρικÞς σχÝσης, με μεγÜλο βαθμü συλλογικüτητας. Απü την Üλλη, αναλαμβÜνουμε μßα πολý αυστηρÞ παρακολοýθηση, üπως θα Ýκανε Ýνας εξουσιοδοτημÝνος ελεγκτÞς. Θα θÝλαμε üμως μßα προσÝγγιση λιγüτερο κυρωτικÞ και περισσüτερο προληπτικÞ και με αυτü το πνεýμα διεξÜγουμε συζητÞσεις σε βÜθος.

ΣÞμερα, οι στατιστικÝς δεν αποτελοýν μüνο προúüν προς üφελος των εσωτερικþν μας πελατþν (Κρατþν-Μελþν): η ελληνικÞ περßπτωση αποκÜλυψε üτι οι πελÜτες βρßσκονται τüσο στη City του Λονδßνου üσο και στη Wall Street. ¼χι μüνο στην Πλατεßα ΣυντÜγματος.