: 28,2% 2014

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

16 2013

http://www.oecd.org/media/oecdorg/EmpOut%20EN.pngΗ Ελλδα θα παρουσισει το επμενο 18μηνο την μεγαλτερη αξηση της ανεργας μεταξ των χωρν της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, σμφωνα με τα στοιχεα που παραθτει ο Οργανισμς στην κθεσ του για την απασχληση τη διετα 2013-1014.

Σμφωνα με τα στοιχεα του Μαου που βγκαν απ τον ΟΟΣΑ, η ανεργα στην Ελλδα εναι στο 26,8% και οι προβολς που χουν κνει οι οικονομολγοι του οργανισμο δεχνουν τι το τταρτο τρμηνο του 2014 θα χει φτσει στο 28,2%, ξεπερνντας την Ισπανα η οποα τον Μιο βρσκεται στο 26,9%, αλλ στο τλος του 2014 θα εναι στο 27,8%. Στην Πορτογαλα απ 17,6% η ανεργα θα φτσει το 18,5% και στην Ιρλανδα απ 13,6% στο 14,1%, σμφωνα με τις εκτιμσεις του οργανισμο. Συνολικ στην ευρωζνη η ανεργα θα αυξηθε, αλλ οριακ, απ το 12,2% στο 12,23%, αφο στη Γερμανα απ το 5,3% το ποσοστ θα πσει στο 4,7%, τιμ που θα «παλαντζρει» τον βαθμ επιδενωσης στον ντο της Ε.Ε. Στις χρες μλη του ΟΟΣΑ η ανεργα εκτιμται τι απ το 8% στο τλος της περασμνης νοιξης θα υποχωρσει στο 7,8% στο τλος του 2014.

πως τονζει η κθεση του ΟΟΣΑ, το κστος της οικονομικς κρσης κατανεμθηκε νισο τρπο:

  • Σε αρκετς χρες μλη η απλεια θσεων εργασας και η μεωση του εισοδματος εντοπστηκε στις χαμηλς εξειδκευσης και εισοδματος θσεις, παρ στις αντστοιχες υψηλς εξειδκευσης και αμοιβν. Στις μεγλες αναδυμενες οικονομες η απασχληση επηρεστηκε λιγτερο αλλ πολλο εργαζμενοι με χαμηλ εισοδματα πεσαν θματα των υπο-αμοιβμενων εργασιν με ελχιστη κοινωνικ προστασα.
  • Οι νοι αντιμετπισαν ποσοστ ανεργας-ρεκρ σε πολλς χρες, απ το 60% (και πλον) στην Ελλδα ως το 55% στην Ισπανα και το 40% περπου σε Πορτογαλα και Ιταλα.
  • Εργαζμενοι με ανασφαλες, μικρς διρκειας συμβσεις, ειδικ νοι και χαμηλς ειδκευσης, ταν συχν οι πρτοι που απολθηκαν λγω της κρσης και κτοτε αντιμετπισαν δυσκολες στην επιστροφ τους στην απασχληση.
  • Μεγαλτερης ηλικας εργαζμενοι αντιμετπισαν πολ καλτερα την κρση, πως δεχνει η μικρ μνο υποχρηση των ποσοστν ανεργας στις εν λγω ομδες.

Δετε την κθεση του ΟΟΣΑ στην αγγλικ γλσσα, πατντας εδ