,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

13 2013

Στον ΟΗΕ μλησε η μικρ ΜαλλαΤο δικαωμα κθε παιδιο στη μρφωση ταν το θμα της σημερινς ομιλας της μαθτριας απ το Πακιστν, Μαλλα Γιουσαφζι, στον ΟΗΕ, η οποα παραλγο να χσει τη ζω της απ επθεση Ταλιμπν επειδ αγωνιζταν για τα δικαιματα των κοριτσιν.

Η Μαλλα Γιουσαφζι, εναι να κορτσι απ το Πακιστν που γινε στχος των Ταλιμπν πρσι επειδ προασπιζταν το δικαωμα των λλων κοριτσιν στην εκπαδευση. Σμερα σε ειδικ εκδλωση στον ΟΗΕ κανε κκληση υπρ της ελεθερης πρσβασης λων των παιδιν στο εκπαιδευτικ σστημα, τονζοντας τι δεν θα επιτρψει να την τρομξουν οι εξτρεμιστς που πυροβολον αγρια και κορτσια για να τα εμποδσουν να πνε σχολεο.

«Εμαι εδ για να μιλσω για το δικαωμα κθε παιδιο στην εκπαδευση», επε η 16χρονη Μαλλα απευθυνμενη στη Συνλευση των Νων στην δρα του ΟΗΕ στη Να Υρκη. «να παιδ, νας δσκαλος και να βιβλο μπορον να αλλξουν τον κσμο», επε χαρακτηριστικ..

«Στις 9 Οκτωβρου με πυροβλησαν στην αριστερ πλευρ του κεφαλιο και νμισαν τι οι σφαρες θα με κνουν να σιωπσω, μως απτυχαν», επε αναφερμενη στην επθεση που δχτηκε απ τους Ταλιμπν μσα στο σχολικ λεωφορεο, στην κοιλδα Σαβτ του βρειου Πακιστν. «Σμερα δεν εναι η ημρα της Μαλλα, εναι η ημρα λων των γυναικν, των αγοριν και των κοριτσιν που ψωσαν τη φων τους για να υπερασπιστον τα δικαιματ τους. Δεν βρσκομαι εδ για να πρω εκδκηση απ τους Ταλιμπν αλλ (...) για να υπερασπιστ το δικαωμα λων των παιδιν στην εκπαδευση», πρσθεσε η νεαρ κοπλα που σμερα γιρταζε τα γενθλι της.

Η Μαλλα καταχειροκροτθηκε απ το ακροατριο στο οποο περιλαμβνονταν μεταξ λλων ο γενικς γραμματας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και ο πρην πρωθυπουργς της Βρετανας Γκρντον Μπρουν, ο ειδικς απεσταλμνος του ΟΗΕ για θματα εκπαδευσης. Ο κ. Μπρουν την χαρακτρισε «την πιο θαρραλα νεαρ στον κσμο» και της ευχθηκε χρνια πολλ εν ο γενικς γραμματας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαιρτισε την «ηρωδα» και τη συνεχρη για το μνυμα «ελπδας και αξιοπρπειας» που φρνει στον κσμο. «Αυτ που φοβονται περισστερο οι τρομοκρτες εναι η εκπαδευση των νων», εξγησε.

Ο Μπαν Γκι-Μουν υπενθμισε τι περισστερα απ 57 εκατομμρια παιδι δεν χουν τη δυναττητα να φοιτσουν οτε καν στην πρωτοβθμια εκπαδευση. Τα περισστερα απ αυτ εναι κορτσια και τα μισ ζουν σε εμπλεμες ζνες. Αναφερμενος στις πρσφατες επιθσεις εναντον εκπαιδευτικν ιδρυμτων στο Πακιστν και τη Νιγηρα, σημεωσε τι «τα σχολεα πρπει να γνουν καταφγια για λα τα παιδι, κορτσια και αγρια».

Αυτ ταν η πρτη δημσια ομιλα της Μαλλα μετ την ξοδ της απ το νοσοκομεο του Μπρμιγχαμ που νοσηλευταν μχρι τον Φεβρουριο, αφο υποβλθηκε σε εγχεριση στο κεφλι. Η 16χρονη, που χει γνει το σμβολο αντστασης κατ των Ταλιμπν, εναι υποψφια φτος για το Νμπελ Ειρνης.

Η Μαλλα παρδωσε στον γενικ γραμματα του ΟΗΕ μια πρταση που κυκλοφρησε στο διαδκτυο και συγκντρωσε περισστερες απ 3 εκατομμρια υπογραφς με ατημα να χρηματοδοτηθον απ τις 193 χρες-μλη του Οργανισμο εκπαιδευτικ ιδρματα στε να διασφαλιστε τι λα τα παιδι θα χουν πρσβαση στην πρωτοβθμια εκπαδευση μχρι το 2015.

Δετε το video του euronews απ αναγγλλει την εμφνιση της Μλαλα Γιουσαφζι στον ΟΗΕ

 

Δετε το video του euronews  με αποσπσματα απ την ομιλα της δεκαεξχρονης Μαλλα στην δρα του ΟΗΕ στην Να Υρκη