Reuters:

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

11 2013

Μπορε με την εξασφλιση της επμενης δσης της δανειακς βοθειας η Ελλδα να ξεγλστρησε απ την μεγαλτερη πολιτικο-οικονομικ της πρκληση μχρι τρα, ωστσο αυτ η «ανσα» σως αποδειχθε προσωριν.

πως επισημανει σε σημεριν δημοσευμ του το Reuters, το πλρωμα του χρνου για την Αθνα θα λθει στα τλη Σεπτεμβρου, οπτε και θα επιστρψουν οι εκπρσωποι της τρικας, προκειμνου να συζητσουν για την κλυψη του χρηματοδοτικο κενο για τη διετα 2015 - 2016, αυξνοντας τις προοπτικς για περαιτρω μτρα λιττητας που ενδεχομνως να οδηγσουν σε να πολιτικ κρση. Ακμη, μως, κι αν επιβισει απ αυτ, η Ελλδα θα χρειαστε μεγαλτερη ελφρυνση χρους απ την ευρωζνη πριν καταφρει να ξανασταθε στα πδια της.

«Εναι ββαιο τι η κατσταση θα γνει δυσκολτερη τσο οικονομικ, σο και πολιτικ», δλωσε ο Φρντρικ ρικσον, διευθυντς του Ευρωπακο Κντρου για τη Διεθν Πολιτικ Οικονομα, στις Βρυξλλες.

«Μεταθτουν απλ το θμα για λγους μνες μετ... θα συνεχιστε αυτ η παρωδα μεταξ τρικας και κυβρνησης, που ο καθνας γνωρζει τι συμβανει- τι εναι ουτοπικ για την Ελλδα να ανταποκριθε στις απαιτσεις, τσο βραχυπρθεσμα, σο και μακροπρθεσμα».

 

Περ «Greekovery»

«Μετ απ μα παραλγο ξοδο απ το ευρ πρσι, η κρση χρους στην Ελλδα φτος μοιζει να χει μετριαστε και ο πρωθυπουργς, Αντνης Σαμαρς, εχε αρχσει να κνει λγο ακμη και για μα εν τη γενση της ελληνικ ανκαμψη (Greekovery). Αλλ η επτμηνη αυτ «νηνεμα» ληξε δοξα τον περασμνο μνα, ταν η ελληνικ κυβρνηση φτασε στο χελος της κατρρευσης με αφορμ το λουκτο στην ΕΡΤ και με τα δεκαετ ομλογα να ξεπερνον το 11%», συνεχζει το δημοσευμα.

Η τελευταα κθεση της τρικας δειξε τι μετ τρα χρνια και 200 δισ. ευρ βοθειας, η Ελλδα παραμνει σε αναταραχ. Ακμη και αν βγει ζωνταν και απ την επμενη κθεση, χει να αντιμετωπσει να χρηματοδοτικ κεν, το οποο μπορε να λυθε με μα επιπρσθετη ελφρυνση χρους απ την ευρωζνη, η οποα φανεται να χει κουραστε απ τις κατα τα φαινμενα ατελεωτες χρηματοδοτικς ανγκες της Ελλδας και την αποτυχα στις μεταρρυθμσεις.

λα αυτ χουν εγερει και τα ερωτματα για το κατ πσο το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο θα συνεχσει να συμμετχει σε να πργραμμα στριξης που δεν χει μεισει το χρος της Ελλδας σε βισιμα εππεδα..., προσθτει το Reuters.

 

Αμφιβολες για το μλλον

Πολλο οικονομολγοι πιστεουν τι η αναδιρθρωση αυτο του χρους εναι αναπφευκτο, χι μνο γιατ η ελληνικ οικονομα χει εκτραπε απ τις προβλψεις για ανπτυξη και λγοι πιστεουν τι υπρχει λλος δρμος για να μειωθε το χρος κτω απ το 120% του ΑΕΠ μχρι το 2021.

Επιπλον, το πργραμμα στριξης της Ελλδας λγει το 2014, αλλ οι ισχυρισμο της Αθνας τι μπορε να αρχσει να βγανει δειλ δειλ στις αγορς ομολγων απ την επμενη χρονι για να ανατρψει μελλοντικς χρηματοδοτικς ανγκες, αποδεχθηκαν πριμοι, καθς τον Ιονιο οι αποδσεις τους εκτοξετηκαν.

Το ΔΝΤ, το οποο δεν αναμνει επιστροφ της Ελλδας στις αγορς πριν απ το τλος του 2016, εκτιμ τι η Ελλδα μπορε να αντιμετωπσει να χρηματοδοτικ κεν 5,5-9,5 δισεκατομμριο ευρ τα τη 2015-2016.

«Τι χει πετχει πραγματικ η Ελλδα μχρι σμερα; Δημοσιονομικ προσαρμογ και μεωση του εργατικο κστους. Αυτ που δεν χει πετχει εναι οι διαρθρωτικς μεταρρυθμσεις σε λους τους τομες. Ακμη και με μεταρρυθμσεις και οικονομικ ανπτυξη, η Ελλδα θα πρπει να μενει για περισστερο χρνο σε πργραμμα στριξης», ανφερε ευρωπαος αξιωματοχος.

«Με την ιστορα να χει αποδεξει μχρι σμερα αποτυχες στις προσπθειες για μεταρρυθμσεις και επτευξη των στχων, οι αμφιβολες για το μλλον εναι πολλς», καταλγει το δημοσευμα.

 

Διαβστε ολκληρο το ρθρο, πως εναι δημοσιευμνο στο Reuters πατντας ΕΔΩ