..

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 5 2013

Αγαπητο συνδελφοι και φλοι,

Αυτς τις μρες γνονται διεργασες για τη συγκρτηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδας μας, της ΔΟΕ και φυσικ οι παρατξεις χουν διαφορετικ σκεπτικ σχετικ με αυτ, γεγονς που τους δημιουργε πρβλημα σε τι αφορ τη συγκρτηση του Δ.Σ. Με αυτ το δεδομνο αποφασσαμε να παρουσισουμε τις ανακοινσεις τους, στε να ενημερωθετε και να χετε ασφαλστερη και εγκυρτερη ποψη για τα τεκταινμενα στη Διδασκαλικ Ομοσπονδα Ελλδος (ΔΟΕ). λες οι ανακοινσεις παρουσιζονται ασχολαστες και πως τις χουν δημοσιοποισει οι παρατξεις.

 

Ανακονωση ΔΗ. ΣΥ.

Με κπληξη διαβσαμε ανακονωση της ΔΑΚΕ σχετικ με τη συγκρτηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , με την οποα αναφρεται στην παρταξη μας με υβριστικος και απαξιωτικος χαρακτηρισμος.

Συνιστομε τη ΔΑΚΕ να ανατρξει στα πρακτικ των συνεδρισεων του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και εκε θα διαπιστσει πως τα τελευταα 15 χρνια πντα την δια ακριβς θση εχαμε για τη συγκρτηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. : Διαπαραταξιακ, αναλογικ εκπροσπηση λων των δυνμεων σε να ενωτικ προεδρεο. Της υπενθυμζουμε, επσης, τι το 2013 με το διο σκεπτικ (επειδ δεν συμμετεχαν λλοι στο προεδρεο) η ΔΑΚΕ δεν συμμετεχε στη συγκρτηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Το αν η ΔΑΚΕ δεν κατανοε τι ιδιατερα σμερα που τα πντα γρω μας σαρνονται υπρχει ανγκη ενωτικς συγκρτησης, τη στιγμ που και οι συσχετισμο δυνμεων στον κλδο χουν αλλξει εναι δικ της θμα. Συμπεριφερμενη ως «νεπλουτη» θεωρε σως πως πιο σημαντικ εναι το αξωμα του Προδρου της ΔΟΕ απ την εντητα του κλδου, με τη συμμετοχ λων των παρατξεων.

Χρειζεται, πργματι, απθμενο θρσος να μιλ η ηγεσα της ΔΑΚΕ απευθυνμενη στην Παρταξ μας για "μεταλλξεις" , "προνμια", "διλυση του συνδικτου" κλπ τη στιγμ που λοι γνωρζουν την κρυστλλινη και διαυγ πορεα των στελεχν μας που τιμθηκαν απ τον κλδο στις κορυφαες θσεις της ηγεσας του και αν εννοον «προνμιο» την αναγνριση της προσφορς τους απ τους συναδλφους της βσης, ναι αυτ το «προνμιο» το εχαν το χουν και δεν το χαρζουν σε κανναν.

Τα στελχη της Παρταξς μας, οτε κυβερνητικς θσεις πραν, οτε υποψφιοι βουλευτς ταν, οτε μεταπηδοσαν απ το κμμα στο συνδικτο και το αντστροφο.

Δηλνουμε προς λες τις κατευθνσεις για λλη μια φορ τι, ποτ δεν μας ενδιφεραν αξιματα και καρκλες, πυξδα της δρσης μας ταν και εναι η εντητα του Κλδου και το συμφρον της δημσιας δωρεν εκπαδευσης και των λειτουργν της. Σ’ αυτν τον δρμο πορευτκαμε και αυτν αταλντευτα θα εξακολουθσουμε να πορευμαστε.

 

Ανακονωση ΔΑΚΕ.

Συναδλφισσες, συνδελφοι, Οι δο (2) πρτες συνεδρισεις του νου Διοικητικο Συμβουλου της Διδασκαλικς Ομοσπονδας Ελλδος που πραγματοποιθηκαν στις 2 και 03/07/2013 με αντικεμενο τη συγκρτηση του σε σμα ταν, πως αναμενταν, καρπες. Τα συμπερσματα μως ταν πολλ και χρσιμα. Η παρταξ μας κατθεσε την ποψη που βρσκεται σε απλυτη αντιστοιχα με τη βοληση της βσης. Με τη βοληση και την αγωνα των συναδλφων που ζητον απ τις παρατξεις να προχωρσουν σ’ να δρμο σνθεσης, σε μια πορεα ενωτικ με αποκλειστικ στχο την προσπιση των δικαιωμτων των εκπαιδευτικν και του δημσιου χαρακτρα της εκπαδευσης.

Προτεναμε τη διαπαραταξιακ, αντιπροσωπευτικ συγκρτηση του προεδρεου της Δ.Ο.Ε. που κθε παρταξη με βση τη σειρ εκλογς της θα καταλαμβνει τη θση που επιθυμε. Σ’ αυτ το προεδρεο η παρταξ μας διεκδικε, χοντας καταλβει την πρτη θση σε αριθμ αντιπροσπων, τη θση του Προδρου.

Εναι, πιστεουμε, μια πρταση που σβεται απλυτα την ετυμηγορα των εκπαιδευτικν που ψφισαν στις εκλογς των αντιπροσπων και μπορε να δσει στο νο Δ.Σ. μια να δυναμικ ικαν να σταθε απναντι στη λαλαπα που μαστζει την εκπαδευση και τον εκπαιδευτικ.

Δυστυχς για μια ακμη φορ οι περισστερες απ τις υπλοιπες παρατξεις δειξαν να μην αντιλαμβνονται την κρισιμτητα των περιστσεων.

Η μεταλλαγμνη σε Δημοκρατικ Συνεργασα Εκπαιδευτικν (ΔΗ.ΣΥ.) τως ΠΑΣΚ κινθηκε μεν, φραστικ, στο διο πνεμα, θεσε μως ως προπθεση, κτι που ποτ δεν κανε στο παρελθν, τη συμμετοχ στο προεδρεο λων των παρατξεων. Το πραξε γνωρζοντας πολ καλ πως υπρχουν δυνμεις που δεν υπρχει περπτωση να συμμετχουν (Παρεμβσεις). Το πραξε γιατ διακατχεται απ το σνδρομο απλειας της ηγεσας του κλδου, γιατ διακατχεται απ μια καθεστωτικ αντληψη που την οδηγε στο δρμο της διλυσης του συνδικτου επειδ δεν χει την ηγεσα του και τα προνμια με τα οποα την εχε συνδσει. Νοοτροπα επικνδυνη και σε πλρη αναντιστοιχα με τις κρσιμες για την εκπαδευση στιγμς.

Οι ανεξρτητες αυτνομες αγωνιστικς ριζοσπαστικς ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, αποκλεοντας την περπτωση συμμετοχς τους σε λειτουργικ συγκρτηση του ΔΣ της ΔΟΕ, επλεξαν το δρμο του διχασμο. Την δια τακτικ που ακολοθησαν σε λη τη διρκεια της 82ης Γενικς Συνλευσης του Κλδου. Απ τη μια οι «αυτκλητοι» αγωνιστς – σωτρες (οι διοι) και απ την λλη οι υποταγμνοι – συμβιβασμνοι κλπ. Αδυνατον να συνειδητοποισουν πως οι εκλογς για αντιπροσπους τελεωσαν και συνεχζουν με τις διες διχαστικς κορνες προς εσωτερικ, και μνο, κατανλωση.

Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ δειξε να αντιλαμβνεται την ανγκη συγκρτησης ενς αντιπροσωπευτικο προεδρεου σε λειτουργικ βση. Μνει ν’ αποδειχτε στη συνεδραση της 12ηςΙουλου αν τα λγια θα εναρμονιστον με τις πρξεις αν θ’ ακολουθσει, για μια ακμη φορ, το δρμο της μη συμμετοχς με το πρσχημα του «λοι καθλου».

σο για τους Εκπαιδευτικος Ριζοσπαστικς Αριστερς (ΕΡΑ), που συμμετχουν μετ απ χρνια στο Δ.Σ. (ττε με λλο νομα), κινθηκαν κι αυτο στη διχαστικ λογικ «η αριστερ απ εδ, οι κακο απ την λλη», μια λογικ που οτε καν οι λλες αριστερς παρατξεις μπρεσαν να παρακολουθσουν, αφο προς κατπληξη λων, πρτεινε Πρεδρο απ τις Παρεμβσεις και Γραμματα απ την ΕΣΑΚ!!!

Συναδλφισσες και συνδελφοι

η παρταξη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. με ασθημα ευθνης, πως πντα, θα καλσει και στην τελευταα συνεδραση (12/7/2013) για συγκρτηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. λες τις παρατξεις να συνειδητοποισουν πως οι καιρο δεν προσφρονται για μικροπαραταξιακ παιχνιδκια σκοπιμοττων και εντυπσεων. Θα επιμενει στην πρτασ της για να δρμο εντητας, δεν θα συρθε μως πσω απ λογικς που βζουν σε κνδυνο την παρξη της Δ.Ο.Ε.

Ο κλδος χει στραμμνα τα μτια του πνω μας και περιμνει απ λους μας να σταθομε στο ψος των περιστσεων.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. θα το πρξει για μια ακμη φορ και θα δσει διξοδο αν οι υπλοιποι επιλξουν το αδιξοδο…

 

Ανακονωση ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε.

Να χαρξουμε να νο προσανατολισμ σγκρουσης και νικηφρας αντιπαρθεσης με την πολιτικ κυβρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ στην εκπαδευση και την κοινωνα.

Οι Ανεξρτητες Αυτνομες Αγωνιστικς Ριζοσπαστικς Παρεμβσεις-Κινσεις-Συσπειρσεις κατθεσαν στην πρτη συνεδραση του νου Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. την προγραμματικ πρταση συγκρτησης που εκτιμον πως ανταποκρνεται στις ανγκες και στα δικαιματα των εκπαιδευτικν και της εκπαδευσης και σε μια εξαιρετικ κρσιμη συγκυρα απαντ αγωνιστικ συνολικ για λο τον κσμο της εργασας και τα λακ συμφροντα. Η συγκεκριμνη πρταση επιδικουμε να αποτελσει τη βση συζτησης λων αυτν των δυνμεων που κντρα στη συνδικαλιστικ συγκυβρνηση (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ), εναι αποφασισμνες να υπερασπιστον το μαχμενο εκπαιδευτικ, την εκπαδευση και τις λακς ανγκες.

Συνδελφοι/ισσες,

Η καπιταλιστικ κρση βαθανει και οξνεται, εν η απντηση της αστικς τξης εναι η εκτεταμνη κοινωνικ καταστροφ, ο εργασιακς μεσαωνας, οι απολσεις, η κατργηση των πολιτικν και κοινωνικν δικαιωμτων, η φτχεια, η ανεργα η εξαθλωση και φυσικ τα πολιτικ παιχνδια κυβερνητικς διαχερισης.

Η μετβαση απ την τρικομματικ κυβρνηση, σε κυβρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν σηματοδοτε αλλαγ πολιτικς, αλλ αποτελε πλγμα στο συνασπισμ επιβολς της πολιτικς της τρικας, του κεφαλαου και της ΕΕ. Συνιστ μια συγκεκριμνη υποχρηση στην μεση διαχεριση της επθεσης στο μτωπο της ΕΡΤ και μια σημαντικ ρωγμ στην απολυταρχικ τακτικ προθησης της αντεργατικς πολιτικς.

Ο αστικς συνασπισμς εξουσας, στη χρα και στην ΕΕ, φοβται την εργατικ – λακ οργ και δυσαρσκεια, που ρθε στο προσκνιο με το λουκτο στην ΕΡΤ και με το ξσπασμα των καθηγητν στις Γ.Σ. και την απεργα που δεν φησαν να εκδηλωθε και προσπαθε να συντηρσει την κυβρνηση Σαμαρ, να προετοιμσει μια να διταξη των αστικν δυνμεων, αξιοποιντας και τις ποιες εφεδρεες του. Στχος του εναι να εκτονσει και να κτυπσει τον λακ αναβρασμ, προκειμνου να συνεχσει τις "μεταρρυθμσεις" (δηλαδ τα ξεπουλματα δημσιου πλοτου και την καρατμηση των εργαζομνων) και κυρως να προετοιμσει το νο, ακμα πιο βρβαρο, μνημνιο. Γι αυτ η να κυβρνηση παρ τι πιο αδναμη θα επιχειρσει με την επιθετικτητα και ακμα πιο μεγλο αυταρχισμ να επιβλει τις επιδιξεις της ρχουσας τξης.

Αυτ που αναδεικνεται, λλη μια φορ, εναι η δυναττητα του κινματος, μσα απ καμπς και εξρσεις, να ενισχεται η αυτοπεποθηση των εργαζομνων τι μπορον να αλλξουν τους συσχετισμος υπρ των αγωνιστικν ανατρεπτικν τσεων και δυνμεων, να κλιμακνουν τους αγνες και να προκαλον κλονισμ στις μνημονιακς κυβερνσεις πως σε αυτς του Παπανδρου και του Παπαδμου παλιτερα.

Με τα μνημνια, τη δανειακ σμβαση, το ευρωσμφωνο, οι κυβερνσεις και οι συγκυβερνσεις (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προηγομενα)-(Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ τρα) σε αγαστ συνεργασα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, επιδικουν μια τεραστων διαστσεων αναδιανομ του πλοτου σε βρος της εργασας για το ξεπρασμα της κρσης υπρ του κεφαλαου.

Πνω απ 1,5 εκατ. νεργοι και εργασα απλρωτη, επισφαλς, ελαστικ στον ιδιωτικ τομα χωρς Συλλογικς Συμβσεις Εργασας, ωρριο και δικαιματα.

Ακμη μεγαλτερη φορολογικ επθεση, κρια προς μισθωτος, που φτνει ως τη δμευση της ιδιωτικς περιουσας (πρτη κατοικα, γη κ.λπ.), που συνδυζεται με προκλητικς φοροαπαλλαγς στο κεφλαιο.

Ιδιωτικοποηση λων των δημσιων υποδομν. Διλυση και ξεπολημα των δημσιων αγαθν, υγεας, παιδεας, ενημρωσης, ενργειας, νερο, γης κ.λπ. Καθεστς «ανταποδοτικτητας», εμπορευματοποησης, υποταγς στις επιχειρηματικς προτεραιτητες για ,τι παραμνει στο κρτος.

Η επθεση στο δημσιο σχολεο και τους εκπαιδευτικος εντενεται με την κατργηση ουσιαστικ της μονιμτητας στο δημσιο, μσα απ αλλεπλληλα κματα διαθεσιμοττων και απολσεων, Η απλυση 8.000 αναπληρωτν στην εκπαδευση εναι δεδομνη για τη συγκυβρνηση. Η μεση απειλ διαθεσιμτητας για περπου 12.500 εργαζμενου/ες απ εκπαδευση και Δμους εναι προ των πυλν. Υποχρεωτικς μεταθσεις, πειθαρχικ, αργες. Οικονομικ ασφυξα, αξηση ωρν εργασας. «Αναδιρθρωση» του δημοσου σχολεου με κατργηση θσεων εργασας και εμπορευματοποηση.

Αξηση των μαθητν αν τμμα, μετακινσεις σων περισσεουν σε λλο σχολεο, συγχωνεσεις, υποχρεωτικς μετακινσεις, διωγμ των προνηπων. Μεωση δαπανν, φτχεια και συσστια. Αξηση των ταξικν φραγμν, νομοσχδια για Γενικ και Τεχνολογικ Λκειο με εξετσεις, πληροφορες αντ για γνση, μαθητεα και πρακτικ σκηση – απλρωτη δουλει σε εργοδτες. Αξιολγηση για απολσεις και χειραγγηση των εκπαιδευτικν, αλλ και για τη διασφλιση της διαρεσης μεταξ τους.

Ιδιατερα τονζουμε την ανγκη μεσης και αποτελεσματικς απντησης στα σχδια της νας συγκυβρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ, που πριν καν περσει μια εβδομδα απ τη συγκρτησ της, επιταχνει την αντεργατικ επθεση, μσω χιλιδων απολσεων στο δημσιο τομα. Ζητον ΤΩΡΑ λστες “υπερριθμων” εκπαιδευτικν που θα οδηγηθον στη διαθεσιμτητα και απ εκε στον καιδα της ανεργας και της εξαθλωσης. Πνω απ 8.000 εκπαιδευτικο καλονται να γνουν τα εξιλαστρια θματα στο βωμ της “δημοσιονομικς πειθαρχας”, δηλαδ της διλυσης του κοινωνικο κρτους και κθε ννοιας συλλογικο, δημσιου αγαθο.

Με τη λογικ του ξαφνικο θαντου, που εφαρμστηκε στην ΕΡΤ, επιχειρον μσα στο καλοκαρι, να τσακσουν τον κσμο της εκπαδευσης και να διαλσουν το δημσιο σχολεο. Παρλληλα με τις απολσεις στην εκπαδευση, ετοιμζουν το κλεσιμο χιλιδων δημοτικν παιδικν σταθμν, την απλυση του προσωπικο στις συγκεκριμνες υπηρεσες, το λουκτο σε νοσοκομεα και τον αποκλεισμ των προνηπων απ το δημσιο νηπιαγωγεο. Με τη “δαμκλειο σπθη” της απλυσης πνω απ τα κεφλια των εκπαιδευτικν και με τα βρφη και τα προνπια χωρς σχολεο και παιδικ σταθμ επιχειρεται να γραφτε το success story της κυβρνησης Σαμαρ.

λα αυτ αποφασζονται σε καθεστς κοινοβουλευτικο ολοκληρωτισμο, μιας σγχρονης χοντας που καταργε κθε δημοκρατικ δικαωμα. Το καθεστς σμερα δεχνει το πιο αποκρουστικ πρσωπ του, με τις συνεχες προληπτικς επιστρατεσεις των αγωνιζμενων κλδων, με την κρατικ τρομοκρατα να κυριαρχε σε κθε εκδλωση αντστασης κι ανυπακος του λαο, τους περιορισμος και τις απαγορεσεις των δικαιωμτων στην απεργα, τη διαδλωση, με την εργοδοτικ τρομοκρατα σε δημσιο κι ιδιωτικ τομα να αναπτσσεται ραγδαα με επθεση φβου και υποταγς των εργαζμενων και τη φασιστικ βα της Χρυσς Αυγς να επιδικει να χτυπσει τους αγνες και τη δρση των εργαζομνων, προωθε τον εμφλιο των φτωχν, στοχοποιντας τους μετανστες.

Η απεργα των καθηγητν αναγνωρστηκε απ λους τους πυλνες του κατεστημνου σαν μια επικνδυνη, ανατρεπτικ και αποτελεσματικ μορφ αγνα. Η ρωγμ που νοιξε στο καθεστς αποκλυψε το σνολο των δυνμεων που συμπαρατσσονται για να την κλεσουν: Τα κμματα της τρικομματικς κυβρνησης, τον γραφειοκρατικ-κρατικ – κυβερνητικ συνδικαλισμ σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΔΟΕ – ΟΛΜΕ. Την δια στιγμ το ΠΑΜΕ και η συστημικ αριστερ των ΣΥΝΕΚ-ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) συνβαλαν με τη στση τους στε να μην εξελιχθε η ρωγμ σε πραγματικ σγκρουση.

Ο κρατικς-κυβερνητικς συνδικαλισμς των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθς και ο συνδικαλισμς της συνανεσης και της υποταγς στη ΔΟΕ παιξαν κεντρικ ρλο για το πρασμα αυτς της πολιτικς. Δε θλουν και δεν μπορον να οργανσουν καννα αγνα ανατροπς. Εναι απλυτα προσδεμνες με την πολιτικ των κυβερνσεων και με τα κμματα εξουσας, τις οποες υπηρτησαν λα τα προηγομενα χρνια. Εναι απλυτα προσδεμνες με τα βασικ ιδεολογματα σκησης της σημερινς πολιτικς για το χρος, την ανταγωνιστικτητα, την ΕΕ, το κρδος και την κρση.

Για λους αυτος τους λγους θεωρομε τι πρπει να προυμε απ μαζικς Γ.Σ. συγκεκριμνες αποφσεις που θα ανταποκρνονται στις ανγκες και τις αγωνες των εκπαιδευτικν και θα υπηρετον την αναγκαιτητα της σγκρουσης με τις κεντρικς επιλογς κεφαλαου – ΕΕ – ΔΝΤ και των κυβερνσεων που τις υπηρετον.

Συγκεκριμνα :

Ο γενικς προσανατολισμς της Ομοσπονδας πρπει να αλλξει. Η ΔΟΕ θα πρπει να συμβλλει στη διαμρφωση ενς λακο κινματος που θα διεκδικε ξαν:

Το χαμνο πλοτο, που θα αρνεται το χρος, θα απαιτε τη διαγραφ του, θα επιβλει την παση πληρωμς του. Να συμβλλει στην αναγκαιτητα για να πλατ, ενωτικ, κοινωνικοπολιτικ και αγωνιστικ μτωπο με ξεκθαρους στχους και πργραμμα ανατροπς κυβρνησης, τρικας, μνημονων, μεσοπρθεσμων και λης της αντεργατικς πολιτικς. Για τη διαγραφ του χρους, την ξοδο απ ευρ-ΕΕ, την κοινωνικοποηση των τραπεζν και επιχειρσεων στρατηγικς σημασας (ενργεια, νερ, λιμνια κ..), τον εργατικ λεγχο. Για την αναδιανομ του κοινωνικο πλοτου προς φελος της εργαζμενης πλειοψηφας.

Διεκδικομε τη γνση, την ελευθερα, τη δημιουργικτητα, το σχολεο των αναγκν και των ονερων μας.

Παλεουμε για να ενιαο δημσιο και δωρεν 12χρονο σχολεο και δημσια, δωρεν και υποχρεωτικ 2χρονη προσχολικ αγωγ, ανοιχτ σε κθε γειτονι και σε κθε χωρι. Με παιδαγωγικ ελευθερα, γνση και αξιοπρπεια. Χωρς εξεταστικος φραγμος, αποθωση της παπαγαλας και της βαθμοθηρας. Για να χει κθε νος και να των 18 χρνων απολυτριο.

Για να σχολεο ενταγμνο σε μια εκπαδευση Δημσια και Δωρεν, με προπολογισμ που να καλπτει κθε λειτουργικ ανγκη, κθε κστος της δημιουργικς εκπαιδευτικς δραστηριτητας. Με δωρεν βιβλα, με υποστηρικτικ μτρα για τη φτχεια και την εγκατλειψη, μακρι απ τη φιλανθρωπα των ιδρυμτων, των κυριν και των πλουσων.

να σχολεο που θα στηρξει την προσπθεια της κοινωνας να βγει απ την κρση, τον κκλο των μνημονων και της χρεοκοπας και χι σχολεο της αγορς που θα προετοιμζει για μια Ελλδα των ΕΟΖ (Ειδικν Οικονομικν Ζωνν). Με γενικ παιδεα που θα μορφνει, θα ανογει ορζοντες στε ο νος να καταλαβανει και να αλλζει τον κσμο. Για συνειδσεις με αλληλεγγη, συλλογικτητα, δημιουργικτητα, δημοκρατικ θος και δημιουργικ σχση με τους αγνες, την ιστορα, τον πολιτισμ του λαο. Πρα απ το ψμα του ρατσισμο, του εθνικισμο και φασισμο. Με σεβασμ για το περιβλλον, για να μην υποθηκεεται το μλλον του πλαντη απ το κρδος.

Σχολεο χρος δημιουργικς εργασας για τους εκπαιδευτικος. Με μνιμη και σταθερ εργασα, ουσιαστικ επιμρφωση, αξιοπρεπες αποδοχς και ασφλιση. Με παιδαγωγικ ελευθερα και δημοκρατα για λους, μαθητς, εκπαιδευτικος, χωρς διοικητικς παρεμβσεις.

Για να μην περσουν τα εκτρωματικ νομοσχδια για την αντιδραστικ αναμρφωση του σχολεου, οι περικοπς, οι συγχωνεσεις, η αξιολγηση – χειραγγηση, οι απολσεις. χι στην αυτοαξιολγηση, την αξιολγηση σχολικς μονδας και των εκπαιδευτικν, δηλαδ την κατηγοριοποηση σχολεων – μαθητν - εκπαιδευτικν. χι στο σχολεο της αγορς και των χορηγν. Κανες αξιολογητς σε τξεις και σχολεα. Δεν χουν θση στους συλλγους οι αξιολογητς. Αποφασζουμε και υλοποιομε συλλογικ και οργανωμνα συγκεκριμνα μτρα μπλοκαρσματος της αξιολγησης, του νου αυταρχικο πειθαρχικο δικαου. Αναδεικνουμε τη λογικ των εργατικν αναγκν για τα ζητματα που αφορον τα οικονομικ των σχολεων και των εκπαιδευτικν, το ωρριο, την προσχολικ αγωγ, την ειδικ αγωγ τα ασφαλιστικ-συνταξιοδοτικ και την υγειονομικ περθαλψη.

Για να ξηλωθε λο το μνημονιακ νομοθετικ οπλοστσιο. Να καταργηθον λοι οι αντιεκπαιδευτικο νμοι(Αρσνη, Ευθυμου, Γιαννκου, Διαμαντοπολου)

Απαιτομε τρα δραστικ μτρα για τη διαχεριση των οικονομικν της ΔΟΕ με κατργηση των προνομων, αποζημωση των μελν της ΔΟΕ με βση αποδεξεις, αποχ του ΙΠΕΜ απ κρατικς ευρωπακς επιχορηγσεις.

Ο συνεχιζμενος για τρτη εβδομδα αγνας των εργαζομνων στην ΕΡΤ και οι χιλιδες λαο που στκονται αλληλγγυοι σε αυτν τον αγνα, κντρα σε προεδρικ διατγματα και σε πρξεις νομοθετικο περιεχομνου, αλλ και στις απειλς της καταστολς απ την καταρρουσα δικομματικ πλον συγκυβρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μας δεχνουν τον δρμο.

Αυτς ο δρμος εναι ο ανυποχρητος, ενωτικς, πολιτικς αγνας διρκειας των συνδικτων και των εργαζομνων για την ανατροπ της θλιας συγκυβρνησης του κοινωνικο πολμου, αλλ και συνολικ των πολιτικν του ντπιου και ξνου κεφαλαου και της ΕΕ που εξαθλινουν τις ζως μας.

Να μην φοβηθομε να προυμε τις τχες μας στα χρια μας. Το μλλον που μας ετοιμζουν αν δεν τους αποτελεισουμε τρα θα εναι ζοφερτερο απ το παρν που βινουμε.

Να μην δσουμε χρνο στην να συγκυβρνηση του σγχρονου ολοκληρωτισμο να συνεχσει και να ολοκληρσει το καταστροφικ της ργο..

Στις σημερινς συνθκες απαιτεται συντονισμνος αγνας των εργαζομνων που να πρωτοστατε σε πραγματικς μχες ανυπακος και ανατροπς. Εργαζμαστε για να λλο συνδικαλιστικ κνημα που θα χει στην προμετωπδα του τα ταξικ συμφροντα των εργαζμενων και του λαο, που θα βασζεται στην μεση δημοκρατα, την οργνωση απ τα κτω και τη μαζικ συμμετοχ των συναδλφων στις γενικς συνελεσεις, τις απεργιακς επιτροπς, τον οριζντιο συντονισμ. Που θα συντονζεται με λες τις μορφς λακς οργνωσης, που θα προωθε μορφς αλληλεγγης και θα πρωτοστατε στην οργνωση αποφασιστικν αγνων νκης, που δε θα εναι το μακρ χρι του κρτους μσα στα συνδικτα αλλ ανεξρτητο και χειραφετημνο απ τον λεγχο του κυβερνητικο καθεστωτικο συνδικαλισμο και των μνημονιακν δυνμεων, θα επιδικει την ταξικ εντητα και θα εκφρζει τις ανγκες και τις αγωνες των μελν του κλδου.

Εναι φανερ τι η μχη για την υπερσπιση του δημσιου σχολεου και των εκπαιδευτικν θα δοθε στη βση των εκπαιδευτικν, στις Γ.Σ. των συλλγων και στο συντονισμνο αγνα τους για την ανατροπ αυτς της πολιτικς. Γι’ αυτ προτενουμε:

Πργραμμα δρσης : Πραγματοποηση γενικν συνελεσεων απ τις 2 ως τις 6 Σεπτμβρη, ολομλεια προδρων στις 7 Σεπτμβρη με εισγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις ΓΣ που θα περιλαμβνει το παραπνω πολιτικ και εκπαιδευτικ πλασιο και συγκεκριμνα ως προς τη μορφ : Προτενουμε, με την ναρξη της σχολικς χρονις την κρυξη πενθμερης απεργιακς κινητοποησης, που θα συνοδεεται απ συλλαλητρια και πολμορφες δρσεις, με στχο να μην ανοξουν τα σχολεα σε λη την εκπαδευση. Απευθνουμε την πρταση αυτ και επιδικουμε να συντονιστομε με ολκληρο το εκπαιδευτικ και εργατικ κνημα. Στχο χει να δημιουργσει τις προποθσεις απεργιακς συμπρευσης και με λλους κλδους για την εκδλωση απεργας διαρκεας με επαναλαμβανμενες μορφς. Μιας απεργας που θα υπερβανει τα κλαδικ και θα χει διακλαδικ – πανεργατικ χαρακτηριστικ. Την τελευταα ημρα αυτς θα ακολουθσει νος γρος Γ.Σ. για την εκτμηση της απεργιακς πορεας. Η συνχιση του απεργιακο αγνα με επαναλαμβανμενες μορφς, η κταση και η νταση αυτν των μορφν θα εξαρτηθον απ το βαθμ ανπτυξης του εργατικο κινματος, τη δυναττητα συμπρευσης με λλους κλδους και ββαια την εκφρασμνη θληση των εκπαιδευτικν στις Γενικς Συνελεσεις.

Επειδ οι συγκυβερνντες εναι πραγματικ επικνδυνοι και μπορε να πιστεουν τι θα τσακσουν τα δικαιματα μας το καλοκαρι που εναι κλειστ τα σχολεα καλομε το νο Δ.Σ. της ΔΟΕ, αλλ κυρως τους πρωτοβθμιους συλλγου, εδ και τρα να λβουν λα τα αναγκαα πολιτικ-συνδικαλιστικ και οργανωτικ μτρα μεσης απντησης στο ενδεχμενο κυβερνητικς επθεσης στα εκπαιδευτικ δικαιματα. Παρλληλα καλομε λο τον κσμο της εκπαδευσης να προετοιμσει την πλη του εκπαιδευτικο κινματος και να συμβλει στην οικοδμηση ενς πανεργατικο μετπου απκρουσης της επθεσης που θα σαρσει την σγχρονη χοντα του κεφαλαου. μεσα(την επμενη βδομδα) να καλσει η ΔΟΕ σε συντονισμ τις ομοσπονδες του δημοσου για να μην περσουν οι απολσεις, η παραπρα διλυση του δημσιου σχολεου, νοσοκομεου, κοινωνικν υπηρεσιν, κοινωνικν δομν των Δμων κλπ

Για να ξεδιπλωθε να αγωνιστικ μτωπο ρξης και ανατροπς με μεσο στχο την ανατροπ της αντιδραστικς αντεργατικς πολιτικς και της κυβρνησης (πως και κθε κυβρνησης) που την υλοποιε. Ο δρμος της μαζικς, πολιτικοποιημνης, μαχητικς δρσης του εργατικο και λακο κινματος εναι το μοναδικ δαφος στο οποο ο λας μας χει πλεονκτημα. Εκε μπορε να οικοδομσει τις προποθσεις της ανατροπς της αντεργατικς πολιτικς.

Ως Παρεμβσεις – Κινσεις - Συσπειρσεις θεωρομε τι τα προεδρεα των ΔΣ στις ομοσπονδες και γενικ στα β/θμια συνδικαλιστικ ργανα συγκροτονται σε πολιτικο-συνδικαλιστικ βση. Η διαχεριση του συνδικτου εναι μια πολιτικ και χι ουδτερη λειτουργα, που χει ταξικ χαρακτηριστικ και καθορζεται κυρως απ τον πολιτικ προσανατολισμ του συνδικτου, αλλ και τον διαμορφωμνο εκλογικ συσχετισμ.

Ως Παρεμβσεις- Κινσεις- Συσπειρσεις παραμνουμε σταθερο στην αντληψη και στση που θλει η συμμετοχ μας στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να χει ως κριο μλημα την υπερσπιση των αποφσεων των Γ.Σ. των Συλλγων, την ανπτυξη αγνων απ τα κτω για ρξη και ανατροπ αυτς της βρβαρης πολιτικς.

 Με βση τους συσχετισμος και το εκλογικ αποτλεσμα του συνεδρου διαμορφθηκε πλειοψηφα της συνδικαλιστικς-προγραμματικς, μχρι σμερα συγκυβρνησης ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ, ρα δεν υπρχουν οι προποθσεις για προγραμματικ αγωνιστικ ταξικ συγκρτηση του προεδρεου του Δ.Σ. Γι' αυτ παραμνουμε στη θση που χουμε καταθσει τα προηγομενα χρνια:

Δε διεκδικομε, οτε αποδεχμαστε καμι θση στο προεδρεο.

Δε ψηφζουμε καμι πρταση για το προεδρεο.

Η φιλοκυβερνητικ πλειοψηφα της συνανεσης και της υποταγς να συγκροτσει το προεδρεο του νου Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

 

Ανακονωση ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Με θμα τη συγκρτησ του συνεδρασε στις 2 και 3 Ιολη το νεοεκλεγμνο ΔΣ της Διδασκαλικς Ομοσπονδας Ελλδας. Οι συσχετισμο που διαμορφθηκαν απ τη 82η Γενικ Συνλευση ταν: ΔΑΚΕ 3 δρες, ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) 3 δρες, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 2 δρες, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (το ψηφοδλτιο που στηρζει το ΠΑΜΕ) 2 δρες, ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) 1 δρα.

Οι εκπρσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικν πρτειναν αντιπροσωπευτικ, αναλογικ προεδρεο, με βση τη δναμη της κθε παρταξης, για να εκφραστε τσι η βοληση των συναδλφων και να λειτουργσει η Ομοσπονδα. Αυτ σημανει τι οι θσεις ευθνης στο προεδρεο πρπει να διατεθον ως εξς: Η ΔΑΚΕ τον πρεδρο, η ΔΗΣΥ το γραμματα, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ τον αντιπρεδρο, οι δυνμεις του ΠΑΜΕ τον οργανωτικ γραμματα και η ΕΡΑ τον ταμα ( τον ειδικ γραμματα). Τνισαν την αναγκαιτητα να συγκροτηθε μεσα το προεδρεο γιατ τα προβλματα δεν περιμνουν και ρα επιβλλεται η απρσκοπτη λειτουργα της Ομοσπονδας. Τνισαν επσης τι δε συμφωνον με το «προγραμματικ προεδρεο». Ττοιος δρμος προγραμματικν συγκλσεων του ΠΑΜΕ με τον κυβερνητικ, συναινετικ συνδικαλισμ οτε υπρξε, οτε μπορε να υπρξει. Προγραμματικς συγκλσεις λλωστε γνονται πριν τις εκλογς και τθενται στην κρση των συναδλφων στις Γενικς Συνελεσεις. Διαφορετικ πρκειται για μετεκλογικ παζρια στις πλτες των εκπαιδευτικν.

Η ΔΑΚΕ κανε λγο για αντιπροσωπευτικ, αναλογικ προεδρεο και πρτεινε για τη θση του προδρου εκπρσωπ της.

Η ΔΗΣΥ πρτεινε αντιπροσωπευτικ προεδρεο με προπθεση συμμετοχς της τη συμμετοχ λων των παρατξεων.Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ρθαν με τη θση για «προγραμματικ προεδρεο» στη βση κοινο προγρμματος πλης, αλλ επειδ, πως επαν, δεν υπρχει ττοιος συσχετισμς, δλωσαν τι δε θα συμμετσχουν στο προεδρεο.

Η ΕΡΑ, πως δλωσαν οι εκπρσωπο της, στηρζει προεδρεο με «αριστερ πρσημο» προτενοντας πρεδρο απ τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και γραμματα απ τις δυνμεις του ΠΑΜΕ. Ο τυχοδιωχτισμς στο τετργωνο, ταν ξρουν πολ καλ τι η απλυτη πλειοψηφα εναι στις παρατξεις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικν τονζει προς κθε κατεθυνση τι εναι τρα επιτακτικ ανγκη η μεση συγκρτηση του προεδρεου. πως αναφρει στην ανακονωσ του: «Η πρταση για αντιπροσωπευτικ, αναλογικ προεδρεο εναι η μνη πρταση που μπορε να εκφρσει με σαφνεια τους συσχετισμος δναμης που αποφσισαν οι συνδελφοι και να διασφαλσει τη λειτουργα της Ομοσπονδας. Η επθεση κεφαλαου - ΕΕ - κυβρνησης εναι βρβαρη και σοι κωλυσιεργον κωφεουν αναλαμβνουν τερστια ευθνη. Το ΔΣ εναι εκλεγμνο και σε κθε περπτωση πρπει να λειτουργε κανονικ. Καλεται η κθε παρταξη να αναλβει τις ευθνες της.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικν καλε τους συναδλφους, τους Συλλγους, τη λακ οικογνεια σε επαγρπνηση και οργνωση της πλης για την απκρουση της αντιλακς, αντιεκπαιδευτικς επιδρομς.

Στην επμενη συνεδρασ του, στις 12/7, το ΔΣ της ΔΟΕ πρπει να συγκροτηθε. Καμα κωλυσιεργα, καννας τακτικισμς. Να μην επιτρψουμε τον εκφυλισμ».