του Νικλα Βαφειδη

4 2013

 

Νικλας ΒαφειδηςΚαταιγιστικς οι εξελξεις στην Αγυπτο που η μια επανσταση ριξε την κυβρνηση που ανδειξε ο προηγομενος λακς ξεσηκωμς. Και στις δυο περιπτσεις και στο νθισμα της Αραβικς νοιξης και τρα στο πραξικπημα που ρθε ως επιστγασμα της λακς οργς και των μαζικν διαδηλσεων να χρνο μετ την ανληψη της εξουσας απ τον Μοχμετ Μρσι, κομβικ ρλο παιξε ο στρατς. Η κοσμοπλημμρα της γιορτς, που χει κατακλσει την πλατεα Ταχρρ και με τα βεγγαλικ δνει ψφο εμπιστοσνης στους πραξικοπηματες, αφνει μικρ χρο για ερμηνεα των ιστορικν γεγοντων που οδγησαν στη θορυβδη πτση της Μουσουλμανικς Αδελφτητας και του Μοχμετ Μρσι απ την εξουσα.

Η ζωνταν εμφνιση στην κρατικ τηλεραση του επικεφαλς του αιγυπτιακο στρατο, στρατηγο Αμπντουλφατχ Αλ Σσι, που παρουσασε οδικ χρτη προς νες πρωρες προεδρικς εκλογς ταν προσεκτικ χορογραφημνη. Η παρουσα αλλ και οι ομιλες του μουσουλμνου ιμμη και του Ππα των Χριστιανν Κοπτν προσδωσαν θρησκευτικ και κοινωνικ νομιμοποηση στο στρατιωτικ πραξικπημα. Η ανακονωση τι ο επικεφαλς του Συνταγματικο Δικαστηρου θα αναλβει τις προεδρικς εξουσες θετε αυτματα στο περιθριο τον Μοχμετ Μρσι.

Απ τη στιγμ που εξπνευσε το τελεσγραφο των στρατηγν στον εκλεγμνο Πρεδρο κι σο η αναταραχ στους δρμους συνεχιζταν ο λλοτε αφανς κι λλοτε εμφανς ρυθμιστς των εξελξεων στην Αγυπτο, ο στρατς, κινητοποιθηκε με σχδιο. Κατλαβε την κρατικ ραδιοτηλεραση, θεσε υπ περιορισμ τον Πρεδρο κι κλεισε αμσως μετ το διγγελμα του Αλ Σσι λα τα μσα ενημρωσης που πρσκεινται στη Μουσουλμανικ Αδελφτητα.

http://images.watchit.gr/?h=353&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/2013/07/03/11aigyptos.JPGΣτους δρμους μως, εκτς απ τα τανκς και τους εκατοντδες χιλιδες αντιπλους του Μρσι που γιορτζουν, χουν βγει και δεκδες χιλιδες υποστηρικτν του που εναι οργισμνοι απ την τροπ που πραν τα πργματα. Η βα των τελευταων ημερν θα μποροσε να εναι απλς η αρχ μιας ταραγμνης περιδου. Μσω twitter ο Μρσι κνει κκληση στους Αιγυπτους να τηρσουν το Σνταγμα και τους νμους και να μην υποκψουν στο πραξικπημα.

 Ο στρατς ελπζει τι με τη σιδηρ του πυγμ θα μπορσει να ελγξει τα πλθη των Αδελφν Μουσουλμνων. Κι σως το καταφρει. Την ρα που γρφονται αυτς οι γραμμς τεθωρακισμνα του αιγυπτιακο στρατο κατευθνονται προς το Πανεπιστμιο του Καρου στην Γκζα που γνεται μαζικ διαδλωση υπρ του Μρσι, σε μια προφαν επδειξη δναμης. Πς θα μπορσει μως να εξοστρακσει απ την πολιτικ αρνα τις ιδες της Μουσουλμανικς αδελφτητας; Και τι θα γνει αν στις επμενες εκλογς το ισχυρ κνημα του πολιτικο Ισλμ ξανακερδσει;

 Ο Μοχμετ Ελ Μπαραντι, που μλησε μετ τον στρατηγ και τους θρησκευτικος ηγτες κανε λγο για να φρσκο ξεκνημα της επανστασης του 2011. Ο εν αναμον πρεδρος ντλιΜανσορ ορκζεται την Πμπτη και η Αγυπτος ανογει να νο κεφλαιο. Οι πληροφορες κνουν λγο για μεταβατικ κυβρνηση με πολιτικ χαρακτρα και αντιπροσωπευτικτητα στε να αμβλυνθον οι αντιδρσεις.

Η περοδος Μρσι που ξεκνησε με ελπδες, γργορα δειξε τι δεν μπρεσε να προχωρσει τις απαρατητες οικονομικς μεταρρυθμσεις, οτε να διαφυλξει την κοινωνικ συνοχ και οδγησε την Αγυπτο στα μονοπτια του θρησκευτικο φανατισμο και της μισαλλοδοξας. Οι μαζικς διαδηλσεις της εξγερσης ξαναζωντνεψαν απ τις εκατοντδες χιλιδες των ανργων και τις διαψευσμνες ελπδες εκατομμυρων. Κι ο στρατς που καραδοκοσε ανλαβε τα ηνα. 

Τρα η «Αραβικ νοιξη» σαρνεται απ τους ανεμοστρβιλους της Ιστορας, μπανοντας σε να φση. Κι λα δεχνουν τι οι εξελξεις στην Αγυπτο θα αποτελσουν θρυαλλδα για ευρτερες ανακατατξεις στην εθραυστη Μση Ανατολ.